Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.8.2020 12:24
Gamsing10

XXX.XXX.85.114

Dobrý den,
Máme doma skoro čtyř měsíční štěňátko. Hned od pořízení jsme ho postupně začali připravovat na samotu. Postupně zvládl být do tří měsíců doma sám od osmi do jedné hodiny. Nyní ale v průběhu prázdnin jsme si ho vzali na chatu na týden a pak jsme byli ještě další týden všichni doma. Štěně si za ty dva týdny zvyklo poměrně dost na naši společnost. Nyní chodí zase všichni do práce a já jako student jsem doma (bydlíme v dvoupatrovem odděleném domě, takže já se pohybují v druhém patře a štěně je v dolním patře, a tak se snažím nasimulovat samotu, která přijde po prazdninach). Ráno při odchodu je to poměrně snadné, stěně se vyvenčí a jde spát. Všichni odejdou, zůstanu jen já a já se přemístím do druhého patra. Zhruba v deset se, ale stěně vzbudí a začne kňučet a štěkat. Nevím jak přesně postupovat. Nechci docílit toho, aby si zvykl, že když začne kňourat, tak za ním přijdu, ani toho, že si zvykne, že deset hodin je doba, kdy za ním budu přicházet. Ale vždy nakonec dojdu dolů, protože nevidím jiné východisko. Snažím se ho opět uspat, ale je to tak hodinový proces. Nevím, ale nechci si s ním úplně hrát, když v tomto čase ho chci naučit, aby byl v klidu a ležel. Tak ho posílám vždy do pelechu, a já s nim tam sedím. Když uvidím, že je v klidu, vzdálím se, a pak se snažím různě chodit, tak aby mě už neviděl, když vstane tak ho zase vracím zpět do pelechu a takto to opakuji. Trvá to dlouho, protože on prostě spát nechce, ale on, když je sám, tak buď spí nebo štěká.

Budu moc ráda za všechny rady a tipy, které napíšete.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.8.2020 12:48

Otázka je, co tam to štěně dělalo před dovolenou, jestli taky neštěkalo...

Vrátila bych se o krok zpátky. Jestli si štěně odvyklo na samotu a teskní, začala bych tu samotu dávkovat po menších úsecích. Pokud teď vydrží třeba dvě hodinky bez problémů, tak bych ho po hodině a půl (než začne vyvádět) šla navštívit, vyvenčit, pohrát si. A postupně bych prodlužovala dobu, kdy je samo, a po které se vracím. Před odchodem bych ho unavila, aby spalo. A obecně bych z toho prostě nedělala vědu - žádné litování, srdceryvné loučení, uspávání, lamentování. Budujte režim, pomozte si rituály.

Edit: Jinak já si nemyslím, že by pes nutně musel spát, když tam nejste, na striktním pobytu na pelíšku bych nelpěla. Já se na to se svým psem dívám tak, že pokud nic neničí, může si dělat, co uzná za vhodné (tím teda samozřejmě nemyslím, že je ok, aby tam celý den štěkal a vyl). Stejně tak ho neomezuji v pohybu po bytě. Jestli Vaše štěně baví třeba kongy nebo podobné hračky, proč ne? Klidně ať se zabaví, protáhne, dojde napít.

6.8.2020 15:11
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Nemůže být po ranním venčení venku?

7.8.2020 10:50
Gamsing10

XXX.XXX.96.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Otázka je, co tam to štěně dělalo před dovolenou, jestli taky neštěkalo...

Vrátila bych se o krok zpátky. Jestli si štěně odvyklo na samotu a teskní, začala bych tu samotu dávkovat po menších úsecích. Pokud teď vydrží třeba dvě hodinky bez problémů, tak bych ho po hodině a půl (než začne vyvádět) šla navštívit, vyvenčit, pohrát si. A postupně bych prodlužovala dobu, kdy je samo, a po které se vracím. Před odchodem bych ho unavila, aby spalo. A obecně bych z toho prostě nedělala vědu - žádné litování, srdceryvné loučení, uspávání, lamentování. Budujte režim, pomozte si rituály.

Edit: Jinak já si nemyslím, že by pes nutně musel spát, když tam nejste, na striktním pobytu na pelíšku bych nelpěla. Já se na to se svým psem dívám tak, že pokud nic neničí, může si dělat, co uzná za vhodné (tím teda samozřejmě nemyslím, že je ok, aby tam celý den štěkal a vyl). Stejně tak ho neomezuji v pohybu po bytě. Jestli Vaše štěně baví třeba kongy nebo podobné hračky, proč ne? Klidně ať se zabaví, protáhne, dojde napít.

Problém je to, že když nespí, tak mě nechce pustit, abych šla pryč. Hned co zavři vchodové dveře začne kvílet.

7.8.2020 21:42

Gamsing10 napsal(a):
Problém je to, že když nespí, tak mě nechce pustit, abych šla pryč. Hned co zavři vchodové dveře začne kvílet.

Nechte tam kong a nebo velkou hovězí kost...tu štěndo nemůže spolknout, tak max okusovat klouby.
Z odchodu nedělat kovbojku, musí to být samozřejmé.

S tím pelechem mi to přijde kravina....mám čtyřměsíční štěně a neumím si představit, že bych jí udržela na pelechu nebo dokonce "donutila" usnout, když se jí nechce....naopak všude se nám válí kosti, hračky, plastové lahve, uzlíky, plyšáci....
Jenom pořád nemá přístu do kuchyně a obýváku v naší nepřítomnosti, protože by mohla vymejšlet z nudy nějaký bejkárny, třeba okusovat kabely...a i zahradu mám stále rozdělenou na části a má k dispozici jenom dvůr a ohraničenou část zahrady...
vše s ohledem na její bezpečnost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík