L3ntil

XXX.XXX.70.136
Zdravím,
mám staršího psa (14 let), který bohužel na téměř všechny povely nabízí několik chování, než se "trefí". Snažila jsem se to vyřešit několikrát, ale bohužel netuším jakou chybu dělám, že to vůbec začal dělat? A jak se mám poté chovat?
Myslím si, že toto začalo v době, kdy jsem začala používat klikr (nebo slovo "ano") a nechávala ho vymyslet různé hlouposti samotného (ale sedni ani lehni se tímto způsobem neučil). Myslím si, že klikr používat umím, princip chápu a jsem dost rychlá, a chybu dělám v něčem jiném, ale netuším.
Z nejběžnějších povelů se mu asi plete sedni s lehni a naopak. Ale ze složitějších (popros, otočit se v kruhu, zakrytí nosu packou, mrtvola, převalení se, atd) se mu pletou snad všechny se všemi, tam pokud se netrefí poprvé tak prostě nabízí dokud se netrefí. Povel přines umí se svou miskou, ale pokud ji nemá v zorném poli nebo ji nenajde během cca 5vteřin tak prostě bere to tlamy všechno a snaží se přinášet. Jediný povel, který mě tak napadá, že plní vždy hned je zůstaň.
Nepřijde mi, že by ten daný povel splnit nechtěl a zkoušel nabízet jiné chování, to u něj poznám - je to nejčastěji na studené podlaze, kde si nechce lehnout.
Jak jsem psala, myslím, že začátek je v době kdy jsem začala trénovat nabízení chování pro učení hloupůstek. Jenže to je vcelku normální výcviková metoda. Pes je jinak poslušný, až na to že nabízí všechna možná chování, tak povely "plní" okamžitě. Je při výcviku trochu pohrkaný, jenže když ho dopředu unavím, tak mu zase ten drive chybí.
Byl to můj první pes, takže chyb jsem u něj asi nasekala nespočet. Prošel si různými tréninkovými metodami. Ale když jsem ho dokázala po 6 letech naučit, že ze sedni i z lehni může pryč jen uvolňovacím povelem, musím ho dokázat naučit i tohle. A když ne, tak už jsem si za ta léta na to stejně zvykla, ale kvůli novému štěněti potřebuji vědět, co dělám za chybu a přestat jí dělat. Nerada bych, aby se naučilo to samé.
Teď ještě s tím starším řeším nosework, snažím se o to už asi týden, ale pes bohužel nevypadá, že by chápal, že jde o ten pach a ne o předmět (a to je opravdu inteligentní, chápe rychle, ale nos prostě používat neumí - už jsem s ním nosework zkoušela v minulosti několikrát). Je na něm vidět, že ho to baví, ale nechápe, že musí čichat... Prostě zkouší všechny předměty (100% vím, že ten pach na nich není) dokud se netrefí. Bohužel má i tendenci s předmětem zkoušet nabízet chování - hrabe packou, bere do tlamy na přinesení. A já opět netuším, jak poté reagovat? Doteď jsem prostě odměnila okamžitě přičichnutí (šťouchnutí čumákem) a tahle jiná chování ignorovala, jenže je to už neúnosné a mám pocit že to graduje, že si myslí, že ta chování jsou to co chci. Je například nemožné snažit se prodloužit interval čenichu u předmětu, v 5 případech z 10 zkusí s předmětem i něco jiného. Mám počkat až packou šťouchat přestane a odměnit až potom?
Děkuji moc všem!
Uživatel s deaktivovaným účtem

A není to jen stářím? Mám podobně starého psa, stále mu to myslí a funguje dobře, ale vyloženě trénovat už nechce - vidím na něm, že už mu to prostě nedělá tu rozpustilou radost jako dřív, teď už by to dělal jen kvůli mně, a to já zase nepotřebuju, bohatě mi v tomto věku stačí provozní poslušnost a aktivity, které ho baví. Už má i o něco pomalejší reakce. Já nevím, asi to má každý jinak, ale dávám k zamyšlení, jestli už ho nenechat v nějakém důchodovém režimu. :-) Jak jsem Váš příspěvek četla, vůbec jsem v tom nepoznala, že máte tak starého pejska - připadá mi, že k němu přistupujete jako k mlaďasovi. Omlouvám se, že nemám nějakou konkrétní radu přímo k tématu.

Pokud zkouší nabízet na hlasový povel/posunek více různých chování, nemá cvik doučený. Vraťte se o kus zpátky.
U toho noseworku to bude stejný problém. Postupovala jste příliš rychle. Dokud pes nemá konkrétní pach vtisknutý a nechápe, co má vlastně hledat, nemůžete po něm chtít, aby pach hledal na více předmětech nebo ho učit značení.

Slyší ten pes ještě?
I vitální plemeno už ve 14ti letech........není tak vitální.
L3ntil

XXX.XXX.70.136
Děkuji všem! Pejsek sice starý, ale troufám si tvrdit, že věk by mu nikdo správný neuhádl, kdyby ho viděl. Je to věčné štěně, trochu klidnější už je, zešedivělý, ale veškeré činnosti vymýšlím právě proto, že na něm tu radost z nich vidím. Od mala je to celkem aktivní pes. Nové složité povely jsem přestala učit, pouze jsme teď začali s noseworkem, abych mu trochu zaměstnala hlavu. Ve sluchu už zaznamenávám menší zhoršení, ale slyší stále dobře. Povely, které si s jinými neplete, pozná i šeptem, ty ostatní hodnotit nemohu, ty odhaduje i při vyslovení nahlas. Máte pravdu, já si tak nějak nepřipouštím, že by to byl starý pes, nechová se tak a zatím, klep klep, nemá ani zdravotní problémy s tím spojené. Takže mám tendenci mluvit o něm stále stejně jako před deseti lety, je prostě stále to moje štěňátko.
Určitě to není (jen) tím věkem, dělá to opravdu od mládí, kdy jsem začala cvičit s klikrem pomocí shapingu a podobných metod - cca okolo 3 let.
Jak byste doporučovali postupovat v tom vracení se v učení? Nějak si nedovedu představit, jaký by měl být postup. A jak se tomu nedoučení vyhnout u štěněte? Já opravdu netuším, co v těch pozdějších fázích cvičení dělám za chybu, že povel nedoučím.
A u toho noseworku - Zatím jsem se dostala pouze k používání tří malých stejných nádobek, v jedné pach, bez povelu. Také nevím, do jakého bodu se vrátit? Při použití jedné k ní jde spolehlivě a 9/10 se nesnaží ani hrabat ani brát do tlamky. Při použití dvou je zase zmatenější než při použití třech.

Z nejběžnějších povelů se mu asi plete sedni s lehni a naopak. Ale ze složitějších (popros, otočit se v kruhu, zakrytí nosu packou, mrtvola, převalení se, atd)
14letý pes a takové povely a akrobacie? Závidím vitálního psího seniora a prosím, nepřetěžujte ho. V takovém věku se psovi často pletou i základní povely. Znám to sama, člověk si někdy těžko uvědomí a přizná, že má doma už opravdu psího důchodce.
Určitě to není (jen) tím věkem, dělá to opravdu od mládí,
Jestli to dělá od mládí, nevím, proč se ho snažit v požehnaném věku předělat. Užívejte si s ním naučenou spartakiádu a chvalte ho i za to.
U štěněte začněte jinak a lépe, nejlépe pod dozorem někoho zkušeného, někoho, kdo vás upozorní na chyby ihned.

GAELLE
napsal(a):
souhlasím s "odetta". Tak starého psa bych už nějakýma zbytečnýma povelama typu otočka, mrtvola atd. netrápila. Snad stačí že ovládá sedni lehni zůstaň čekej stůj apod.
Osobně mám pocit, že už ani to de facto není potřeba. Nepamatuji si, kdy jsem psovi naposledy dala povel. Nových situací už moc nezažíváme, a v těch rutinních už po těch letech sám ví, co budu chtít, takže to více či méně přesně dělá sám od sebe. Když vidím, že ho zrovna asi bolí záda, nenutím ho třeba sedat si, stačí mi, že stojí na místě a neobíhá mě jako družice. Však co z toho. Moje jediná ambice je, aby měl hezké stáří - když chce odpočívat, nenechám ho nikým rušit, jinak mazlím, hrajeme si, couráme se po louce, kudy zrovna chce. Když má na něco chuť, což je tak dvakrát do týdne, obvykle to dostane. Prostě pěkné, klidné stáří. Zadavatelce doporučuji totéž. Možná by se jí i starouškovi ulevilo. Mému psovi ten věk taky nehádají, ale víte co... na datu narození to nic nemění. Užijte si společně ten čas, který zbývá, a vykašlete se na to, že si plete povely.
L3ntil

XXX.XXX.70.136
Já chápu, že každý hodnotíme podle toho svého vlastního psa. Jenže ten můj se nechová jako ten váš. Pokud bych ho neměla zaměstnávat tak z toho i na stará kolena zcvokne. Každý pes stárne jinak a jiným tempem. Kdybych viděla, že pes něco odmítá dělat, nebaví ho to, je unavený, nebo ho něco bolí, tak necvičíme. Jak mám psu, který s rozzářenýma očima, vrtícím chvostem přiběhne a sleduje mě celý natěšený z cvičení, vysvětlit, "teď cvičím s novým štěnětem a ty si běž lehnout, ty jseš starej a unavenej?". Jenže on unavený není! Jak jsem psala, ty "akrobatické" cviky, vlastně 99% cviků, zná z mládí a nepřestanu je se psem přeci opakovat, jen kvůli "číslu". On stále potřebuje hlavu zaměstnat. Nikde jsem nepsala, že psa cvičením týrám každý den několik hodin a skáču agility a dělám dogdancing. Vlastně jsem jen vyjmenovala pár povelů (5, zná jich asi okolo 100 - různé obtížnosti, některé klidnější, některé aktivnější), které zná a které ho občas nechám zopakovat. A to jsem ani nevyjmenovala některé ty skutečně "akrobatické", protože ty nejdou pouhým pojmenováním povelu vysvětlit.
Pes je sice starý, ale provozní poslušnost s ním opakuji i teď. "Akrobacii" za pamlsky, když chci zaměstnat hlavu a unavit ho. Sedni i lehni používám také i teď. Nevybavím si konkrétní situace, ale každý den alespoň jeden z těchto dvou povelů určitě použít potřebuji/chci. Klidnější režim než dřív určitě má, ale tak jako ten váš (Odetta) starší pejsek preferuje tento klidný režim, tak můj má zase rád občasné zacvičení si. Myslím si, že hezké stáří má také. A stejně tak i váš.
Jsem ráda, že sem píšete své názory i na tohle, že vám na mém psovi záleží, ale opravdu na něm vidím, po čem touží. Až uvidím, že to co chce, je kousat si pouze někde na pelíšku kost, tak mu dám pokoj. Upli jste se zde na nepodstatné informaci, věku, i přesto že po několikáté píšu, že to dělá zhruba ode 3 let a tudíž jsem někde ve výcviku udělala (a stále dělám) opakující se chybu.
A především, v prvním příspěvku jsem psala, že to řeším především kvůli novému štěněti. U tohohle jsem si za ta léta zvykla a jediné povely, které bych možná toužila pořádně naučit jsou sedni a lehni. Ale ani ty bych už teď pravděpodobně stejně nepřenaučovala. Zbytek není důležitý a stejně vždy rychle přijde na to, co za chování má vykonat. Jenže, když nevím, co a kde dělám špatně, jak povely doučit, tak stejné chyby nasekám i u štěněte.
Opět všem děkuji, ale potřebuji rady především tímto směrem.

fakt si najdete nekoho, kdo tomu vycviku rozumi.
nekolik let resit sedni a lehni neni uplne normalni chybka...
s mladym bez razatni zmeny a pochopeni -se vam stane to same.

Kde děláte chybu vám neřekne nikdo,kdo vás se psem nevidí jak při cvičení povelů sedni a lehni postupujete.Ale sedni a lehni umí rozlišit už moje 6 měsíční štěně.

Může se stát, že je pes tak chtivý pamlsku ( odměny, pochvaly, hračky ), že překotně sedá, lehá a nabízí kdeco, jen aby už to dostal.
I když zadavatelka píše, že umí odhadnout čas kliknutí (odměny), možná to není tak docela pravda. Někde ten pes zakopán být musí. Rada už tu zazněla - se štěnětem ke zkušenému instruktorovi.

"že je pes tak chtivý pamlsku ( odměny, pochvaly, hračky ), že překotně sedá, lehá a nabízí kdeco, jen aby už to dostal"
jen tohle neni ze se "muze stat" - tohle se proste deje uplne bezne a snad vzdycky?
beru jako zakladni znalost umet zvireti vysvetlit, jak se dostane k pamlsku.
jinak at radsi vubec shaping nezkousi.

První co mě napadlo, že u 14-ti letýho psa už bych se na to krajcvajc....
ale tak to máme každej jinak.
Nevím jestli už to zde nebylo zmiňováno, nechce se mi to celé číst...
já mám ke každému slovnímu povelu posunek a pesani mi lépe...rychleji fungují na posunky než na slovní povel...
Na druhou stranu nedávám pamlsky jako odměnu, to dělám max u štěňat a většinou pouze jako odměna, že pes přijde na zavolání...a taky nenechávám psa "nabízet chování".......a když už, tak je to spíš ve stylu.."Sárino, mazej na místo, ať si můžu natáhnout chvíli kostru ( myšleno na gauč)" ..fena sleze, na místo nejde a zalehne hned u gauče...pro mě vyhovující, takže dodám "a nebo tak"
Ale my to doma nemáme o povelech, spíš já normálně mluvím a psi normálně fungují.........a povely nedávám jen tak z plezíru, protože to mě neba, ale když skutečně potřebuju, aby pes něco udělala....proto taky nemám plemeno, se kterým se musí "makat"...které to povelování baví.