Zdravím, brzy se budu stěhovat na polosamotu, a proto se pomalu začínám porozhlížet po dalším psovi.
Již mám doma výmarského ohaře, přátelský, k ostatním psům nekonfliktní. Psi budou mít k dispozici velkou oplocenou zahradu a částečný přístup do domu. Mému srdci by byl blízký berňák nebo irský vlkodav, ale velmi mě odrazuje jejich krátkověkost... Rád bych velké plemeno, lehce hlídač, přátelský k rodině... Díky za rady a tipy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přihřála bych si polívčičku a doporučila pyrenejskýho horskýho psa, ale nutno počítat s tím, že je to prostě samostatná jednotka.
Já teda mám ještě mrně, ale měla by milovat rodinu, v případě dětí chůvička....s tou láskou to je stopro pravda, s dětma nevím, žádné nemáme...zatím teda nehlídáme, jsou nám 4 měsíce, ale už občas blafne, ale i to přijde, má to v krvi.

Hovawart.
Vlkodav ani berňák se průměrně nedožívají požehnaného věku, a s tím hlídáním to u nich také nebude dvakrát žhavé...

A co Moskevský strážní pes?

domi.t
napsal(a):
Možno leonberger?
No v tom případě hodně štěstí se sháněním štěněte......jo leonek je super, taky jsme ho zvažovali a byla jsem ve výběrovém řízení na to, abych se vůbec dostala do pořadníku a myslím, že bych musela mít kliku, aby přede mnou nebyli lidi, co už leonka měli, protože mi přijde logické, že ti mají u chovatele plusové bodíky.
napsal(a):
No v tom případě hodně štěstí se sháněním štěněte......jo leonek je super, taky jsme ho zvažovali a byla jsem ve výběrovém řízení na to, abych se vůbec dostala do pořadníku a myslím, že bych musela mít kliku, aby přede mnou nebyli lidi, co už leonka měli, protože mi přijde logické, že ti mají u chovatele plusové bodíky.
Viem,že je o nich zvýšený záujem...ale napr jedna slovenská chovateľská stanica prijíma rezervácie na šteniatka,ktoré budú k odberu koncom oktobra. Viem to presne, lebo z ich webu čerpán inšpiráciu na krmenie BARF-om Majú to veľmi pekne rozpísané aj nafotené, sama by som také dobroty hned zožrala

domi.t
napsal(a):
Viem,že je o nich zvýšený záujem...ale napr jedna slovenská chovateľská stanica prijíma rezervácie na šteniatka,ktoré budú k odberu koncom oktobra. Viem to presne, lebo z ich webu čerpán inšpiráciu na krmenie BARF-om Majú to veľmi pekne rozpísané aj nafotené, sama by som také dobroty hned zožrala
Mohu poprosit o odkaz (klidně do soukromé zprávy, jestli nechcete veřejně)? Zajímal by mě ten BARF. Předem děkuji!
napsal(a):
Mohu poprosit o odkaz (klidně do soukromé zprávy, jestli nechcete veřejně)? Zajímal by mě ten BARF. Předem děkuji!
Ale určite,že môžte
http://www.tobrok.sk/vyziva-nas-BARF.htm

Vlkodav je nádherný, ale rozhodně to není hlídač jako takový. Popravdě si ale nedokážu představit člověka, který vleze do zahrady, když vidí, že se tam pohybuje vlkodav.
Už dříve zmíněný leonberger nebo hovawart jsou dobrou volbou. Pokud nechce zadavatel něco tvrdšího, to pak by přicházel v úvahu třeba i kavkazan nebo středoasiat.

Vlkouš hlídá skoro výhradně svým zjevem
Jen se pozeptám, leonberger taky není zrovna drobek, takže předpokládám, že ani on nebude nijak výrazně dlouhověký. Jasně, oproti vlkoušům je dlouhověké skoro každé plemeno, ale hádám, že leoni zpravidla 15 let taky nedají, je to tak? Tipuji v průměru těch 10 let?

domi.t
napsal(a):
Ale určite,že môžte
http://www.tobrok.sk/vyziva-nas-BARF.htm
Děkuji velice, prostuduji. A zadavatelce se omlouvám za OT.

https://vse-pro-zviratka.cz/leonberger/
https://vse-pro-zviratka.cz/pyrenejsky-horsky-pes/
(teda k tomu bych měla nějakou tu poznámku...)

napsal(a):
Vlkouš hlídá skoro výhradně svým zjevem
Jen se pozeptám, leonberger taky není zrovna drobek, takže předpokládám, že ani on nebude nijak výrazně dlouhověký. Jasně, oproti vlkoušům je dlouhověké skoro každé plemeno, ale hádám, že leoni zpravidla 15 let taky nedají, je to tak? Tipuji v průměru těch 10 let?
Asi dost záleží, jako jinde... Ze zvědavosti jsem se podívala na stránky klubu, a to je tedy něco! Mají tabulku veteránů, přehled úmrtí a úhynů - skvělá práce!
http://www.leonberger.cz/index.php?jazyk=cs&stranka=veterani
http://www.leonberger.cz/index.php?jazyk=cs&stranka=souhrn

napsal(a):
https://vse-pro-zviratka.cz/leonberger/
https://vse-pro-zviratka.cz/pyrenejsky-horsky-pes/
(teda k tomu bych měla nějakou tu poznámku...)
Tyhle články se mi vůbec nelíbí. Schválně jsem si pročetla vlkodava - nehodí se do bytu, náročný na prostor, hrozně slintá, dobrý hlídač, výborně se učí povely - snůška nepravd, polopravd a blbostí.
Tady bych info o plemenech opravdu nehledala

landseer
slovenský čuvač
a zcela z jiného soudku - krátkosrstá kolie, choďák....
ono zas tam není nic směrem ke psu - co s ním člověk hodlá nebo nehodlá dělat

napsal(a):
Asi dost záleží, jako jinde... Ze zvědavosti jsem se podívala na stránky klubu, a to je tedy něco! Mají tabulku veteránů, přehled úmrtí a úhynů - skvělá práce!
http://www.leonberger.cz/index.php?jazyk=cs&stranka=veterani
http://www.leonberger.cz/index.php?jazyk=cs&stranka=souhrn
Hezky zpracované, to se jen tak nevidí.
A vidím, že sami uvádějí průměr dožití cca 10 let.
napsal(a):
landseer
slovenský čuvač
a zcela z jiného soudku - krátkosrstá kolie, choďák....
ono zas tam není nic směrem ke psu - co s ním člověk hodlá nebo nehodlá dělat
Mám v plánu s nimi chodit na delší procházky, tůry po Jeseníkách, možná rekreačně mushing? Nějaká ta výstava a časem i chov...? :))
http://www.pyrklub.cz/pyrenejsky-horsky-pes.php?jazyk=cs&stranka=php-povaha Pyrenej mě asi uchvátil... 🙏😅
Náš vlkodav docela hlídal, když nám občas někdo omylem vlez do vrat (vedle byl krámek), tak ho vlkodavka dokázala účinně zastavila, stoupla si proti němu, štěkala a nepustila ho dál, zatímco flat kolem šaškoval s míčkem . ALE veškerý pobyt na zahradě považovala za nutné zlo, dokonce i když jsme my byli venku a něco dělali, tak často zůstala ležet na gauči, všichni ostatní naši psi byli vždycky venku s námi. Když ji hlídal kamarád v bytě, byla fakt šťastná, kombinace povalování se na pohovce a vycházek po lese pro ni byla značka ideál.
To se mi na vlkodavovi hrozně líbí, že když dostane svojí porci pohybu (tím teda myslím pořádnou procházku někde v přírodě, ne kolečko kolem paneláku), tak o něm pak doma nevíte, umí fakt výborně ležet a s věkem tuto svoji dovednost jenom zdokonaluje. S tím věkem dožití je to blbý, průměr je pod 7 roky myslím, ale my jsme měli štěstí a dotáhli jsme to na 10 let.

Myslím, že průměr se teď uvádí 6,5 roku. Alespoň z posledního průzkumu, co jsem četla, to vyplynulo
Pan pes "hlídá" jen po setmění, když vyhodnotí, že je třeba se ozvat. Pak řádně zaburácí a myslím, že by k nám vlezl jen velmi odvážný člověk. Přes den si nedělám iluze, že by vydal hlásku. Je to holt kus od kusu, některý ohlídá, jiný pomůže vynosit útroby domu...

WeimarPako
napsal(a):
http://www.pyrklub.cz/pyrenejsky-horsky-pes.php?jazyk=cs&stranka=php-povaha Pyrenej mě asi uchvátil... 🙏😅
Ohledně těch návštěv asi zatím nemohu posoudit, naše princezna je zatím štěndo a dost rezervované štěndo, na návštěvu se sice přijde podívat, protože je zvědavá, ale drží se, jak to nazvat...z dosahu, o fyzický kontakt nestojí. Když jsme si pro ní byli v CHS, tak na trávě se tam válely matka štěňat a babička štěňat a nás si teda vůbec nevšímaly nebo možná všímaly, ale nedaly to najevo....takže předpokládám, že pokud je návštěva v doprovodu majitele, pokud se chová "slušně" tak to není typ psa, co by se musel nutně zavřít do kotce, ale tak to by asi posoudili majitelé, co žijí s pyrenejcem déle.
Už teď na ní vidím, že zdaleka nebude tak ostrá a radikální jako moje kříženka BSP a bernardýna, že spíš bude zastrašovat a jestli půjde někdy do akce, tak asi když už nebude zbytí a vyčerpá všechny možnosti a že i tak bude ta akce směřovaná na zahnání vetřelce než primárně na jeho likvidaci......ve své podstatě tak nějak doufám, že je to holka pastevecká a že mně...že rodině nedá ublížit, protože jsme její ovečky.
Ale je to teda svéhlavinka na en-tou, myslím, že člověka, co si chce pořídit "normálního psa" by z ní asi občas šlehlo......my jsme "jiní" takže máme radost z toho,, jak jí to myslí a že si z nás nesedne na zadel
Nicméně třeba moje dcera, která už s námi nebydlí, tak jezdí poctivě a pravidelně na vícedenní návštěvy, aby jí ta naše holka pastevecká zahrnula do kategorie - rodina.
Aby si zvykla, že tato osoba vstupuje samovolně a že u nás bydlí, byť ne pořád.
WeimarPako
napsal(a):
Jen mě napadá - ostatní mě možná opraví - že je to pravej opak výmara a budou-li mít stejný režim, pro jednoho z nich to asi nebude to pravé ořechové.
Pokud dobře chápu, vy byste chtěl spíš sporťáka...

WeimarPako
napsal(a):
Asi je to fakt... A fakt že se nesmí vypustit na volno na procházce asi taky úplně není to právé ořechové...🙄🙏
bydlím v podhůří Beskyd a pyreneják si procházek na volno užívá až až, a to je psí reaktivec
marcelaamax
napsal(a):
A co Český horský pes? Nějak blíže je neznám, je mě to napadlo v souvislosti s tím mushingem.
Zrovna jsem to chtěla napsat, co se pán zmínil o tom mushingu :) Přesně k tomuhle byl český horský pes vyšlechtěný. Aby hlídal a zvládal v zápřahu delší trasy. Jde ale o to, co si pán představuje pod pojmem hlídat. Nejsou to nijak ostří psi, to hlídání většinou spočívá v tom, že jsou velký a štěkaj :)

WeimarPako
napsal(a):
Mám v plánu s nimi chodit na delší procházky, tůry po Jeseníkách, možná rekreačně mushing? Nějaká ta výstava a časem i chov...? :))
"Jen mě napadá - ostatní mě možná opraví - že je to pravej opak výmara a budou-li mít stejný režim, pro jednoho z nich to asi nebude to pravé ořechové.
Pokud dobře chápu, vy byste chtěl spíš sporťáka..."
jestli je režim výmara procházky, tůry.......?

napsal(a):
bydlím v podhůří Beskyd a pyreneják si procházek na volno užívá až až, a to je psí reaktivec
No tak Ginuša asi nebude z těch...jak se přestala držet máminy sukně, tak už jí rozhodně nemůžu pustit všude a musím hlídat, aby se od nás příliš nevzdálila...jak je třeba už patnáct metrů od nás a něco zaujme, tak prostě odkluše a reakce na volání nula, to už se musím se psem otočit a jít opačným směrem a ještě jí třeba upozornit, že my s jackem jdeme jinam, tak se pak obrátí a kluše za náma, ale ten otrávenej výraz stojí za to. Teď teda docela zabírá pískátko z pískací hračky, ale otázka je, jak dlouho....

ale však s Ginou jste v počátcích soužití, nic není ustálené, naučené, zažité, ona se mění a měnit bude.......na závěry času dost
a, přihřeji si polívčičku , o tom je to "zbytečné" cvičení(viz nějaké jiné téma) - o komunikaci, spolupráci, o vedení psa člověkem....ne o potřebnosti toho či onoho konkrétního cviku.....

napsal(a):
ale však s Ginou jste v počátcích soužití, nic není ustálené, naučené, zažité, ona se mění a měnit bude.......na závěry času dost
a, přihřeji si polívčičku , o tom je to "zbytečné" cvičení(viz nějaké jiné téma) - o komunikaci, spolupráci, o vedení psa člověkem....ne o potřebnosti toho či onoho konkrétního cviku.....
Tak jasně...ještě jsme ve vývoji, ono když si vzpomenu na mojí ovčandu, tak to bylo teda taky číslo, to jsem si kolikrát říkala, že ta nebude mít přivolání nikdy a to byla pracovní, ochotně spolupracující plemeno...no v pubertě to spíš vypadalo, že v životě poslouchat nebude.
Jinak je ale úplně zlatá, když fakt potřebuju, aby si sedla, tak sedne, když opravdu potřebuju, aby si lehla, tak lehne...na vodítku chodí ukázkově, žádný tahání....chápe i že někde je potřeba jít u nohy.....já nejsem moc povelovací, takže to je opravdu jen když je potřeba......
No abych pravdu řekla, tak nějak spíš pořád doufám, že když spolu vybudujeme opravdu pevný vztah a že až to nebude tele a až se jí v té hlavince rozsvítí, tak by to chození na volno mohlo někde být možné....
Teď učíme "čekej", který asi "zapomněla" ....po zkušenostech s chrtem, mi to přijde smysluplnější než přivolání....jednodušší pro psa....ale ve své podstatě to už jedeme přes stopovačku, protože mi došli nápady, jak jí to vysvětlit jinak, co po ní chci...to jejíí "já počkám až na konci" není úplně to, co si představuju.....
No potvrzuje se mi to, že u každýho novýho psa je člověk prostě začátečník, protože na každýho zabíralo něco jinýho, každý pes je jiný a Gina v tomhle nebude vyjímka.....
napsal(a):
Já tedy nemám konkrétní zkušenosti s pyrenejcem, ale myslím, že tahle evropská pastevecká plemena by neměl být problém socializovat tak, aby se mohla pohybovat na procházce na volno. Jasně, že to přivolání může vypadat tak, že by člověk zvyklý na služební plemeno omdlel, než ten pes dorazí a z toho jak se u toho bude tvářit. Ale nebál bych se, že někoho jen tak napadne mimo svoje teritorium a z toho, že se používají skutečně i teď u stád svědčí o tom, že by vůči člověku měl štěkat a blokovat a třeba vytlačovat, ale jen pokud je tam něco k ochraně a hlídání. Na procházce maximálně tak někde překousne lišku. Samozřejmě u každého plemene se najdou výjimky, ale ta povaha by u papírového psa měla více méně sedět, ne?