psíštěstí

XXX.XXX.105.165
Máme roční fenku nějakého křížence, brali jsme si ji ze záchranné stanice jako osmitýdenní štěně, kde byla spolu se svými sourozenci. Vůbec nevíme, čeho je to kříženec ani jak vypadají rodiče, ve stanici neměli bohužel žádné informace.
S rodinou se fenka chová normálně, je zvyklá i na malé dítě, ke kterému si nikdy nic nedovolila. Výchovu má normální, nikdo na ni neřval ani ji nebil, vyrůstá se starší fenkou, chodí mezi lidi a psy, hraje si s nimi... Dřív se nám stalo, že se začala bát na vodítku a když jsme ji vedli, zpomalovala a asi se bála, že se jí něco stane - přitom s vodítkem nemá žádné špatné zkušenosti a už to nedělá.
Největší problém je její strach z lidí (a i některých psů). Jakmile se k ní někdo cizí přiblíží, je ostražitá nebo dokonce začne couvat a krčit se. Naopak vystartovala na cizí dítě s vyceněnými zuby, když hlídala svůj pozemek. Když vidí cyklistu, hned běží k němu a zuřivě štěká, to samé dělá někdy i na auta. Zatím nikomu nic neudělala, ale bojíme se, čeho je schopná.
Nevíte prosím, jak jí toho strachu zbavit? Nebo kam se obrátit?
Předem moc děkuji za rady..
Uživatel s deaktivovaným účtem

No jestli nemáte zkušenosti, tak určitě odborníka....mám doma bázlivého psa a to nemá s lidmi žádnou špatnou zkušenost, prostě taková povaha.....mě se nejvíc osvědčilo pčesvědčit psa, že se nemusí bát, že pokud nemá o kontakt s cizími lidmi zájem, tak já jim je budu držet od těla a nedovolím, aby na něj sahali.
Svůj strach on řeší naopak tím, že začne dělat velké bububu, protože ví, že lidi couvnou a to je nežádoucí.....
Ten košík bych volila určitě, protože z vlastní zkušenosti vím, že bojácný pes má ty reakce podstatně nepředvídatelnější, než hodně ostrý pes, který je sebevědomý až na půdu a nikoho a ničeho nebojí ....
Je ostražitá nebo couvá a krčí se? To je přece rozdíl.
To, co popisujete, nemusí být o strachu.
Mám psa v bytě, tak nevím, co přesně od své fenky u baráku (na pozemku) očekáváte.
Máte ji jako hlídací? Což pro mne znamená, že ji necháte štěkat na vše, co jde/jede/běží kolem plotu? Tak je pro ni běžné na každý pohyb reagovat štěkotem - hlídá, jak jste ji to naučili (nebo neodnaučili). Nemá nikoho pustit na pozemek? Tak vrčí na dítě, nerozlišuje velikost "vetřelce", tak jste ji to naučili (nebo nenaučili).
Kde jste byl/a Vy, když po ní "šlo" cizí dítě? Proč se musela "bránit" sama?
Na tyto i další otázky si musíte odpovědět sam/a a zamyslet se, kde je problém. A ten pak vyřešit, podomácku nebo s odborníkem.
Radit po internetu písemně je těžké.
Bydlím v bytě, mám to jinak. Protože nechci, aby moje fenky měly konflikty s jinými psy, předvídám a řeším to za ně. Je to o důvěře navzájem, výchově a výcviku. Nestojím o hádky, rvačky, ošetřování ran, monitorování okolí a vyhýbání se obloukem navzájem a podobné radosti na sídlišti plném psů.
Omlouvám se všem normálním páníčkům, kteří mají psa u baráku a není to živý zvonek a hlásič pohybu v širokém dalekém okolí. Já bohužel jiné psy za plotem neznám a je jedno, jaký mají věk nebo velikost. Je možné, že vidím a slyším právě jenom ty hlásiče a ti normální tiše pozorují okolí a nehlásí
Mám psa v zahradě a štěká a lítá kolem plotu, když jede auto, zachytí člověka, kolo. Myslím si, že je to pro psa tak nějak přirozené. Nic z toho nedělá venku, lidi má rád, na cyklisty, bruslaře je zvyklý, protože tu máme cyklotrasu, autům zásadně neuhýbá a je schopný vyletět na auto s vozíkem nebo traktor s vlečkou, pluhem, protože to mu tu občas nepříjemně zahartusí, když nám tu vletí do jámy, takže to ho musím venku hlídat.
psíštestí

XXX.XXX.105.172
Fiona.Praha
napsal(a):
Je ostražitá nebo couvá a krčí se? To je přece rozdíl.
To, co popisujete, nemusí být o strachu.
Mám psa v bytě, tak nevím, co přesně od své fenky u baráku (na pozemku) očekáváte.
Máte ji jako hlídací? Což pro mne znamená, že ji necháte štěkat na vše, co jde/jede/běží kolem plotu? Tak je pro ni běžné na každý pohyb reagovat štěkotem - hlídá, jak jste ji to naučili (nebo neodnaučili). Nemá nikoho pustit na pozemek? Tak vrčí na dítě, nerozlišuje velikost "vetřelce", tak jste ji to naučili (nebo nenaučili).
Kde jste byl/a Vy, když po ní "šlo" cizí dítě? Proč se musela "bránit" sama?
Na tyto i další otázky si musíte odpovědět sam/a a zamyslet se, kde je problém. A ten pak vyřešit, podomácku nebo s odborníkem.
Radit po internetu písemně je těžké.
Bydlím v bytě, mám to jinak. Protože nechci, aby moje fenky měly konflikty s jinými psy, předvídám a řeším to za ně. Je to o důvěře navzájem, výchově a výcviku. Nestojím o hádky, rvačky, ošetřování ran, monitorování okolí a vyhýbání se obloukem navzájem a podobné radosti na sídlišti plném psů.
Omlouvám se všem normálním páníčkům, kteří mají psa u baráku a není to živý zvonek a hlásič pohybu v širokém dalekém okolí. Já bohužel jiné psy za plotem neznám a je jedno, jaký mají věk nebo velikost. Je možné, že vidím a slyším právě jenom ty hlásiče a ti normální tiše pozorují okolí a nehlásí
Když se k ní někdo přiblíží - ať už člověk či pes - často se začne krčit a couvat.
Co se týče toho dítěte - čekalo s rodiči před brankou když jsme přijeli, fenka vyskočila z auta a běžela na něj..
Těžko říct, jak je to s těmi cyklisty - stalo se, že na procházce prostě vystartovala po něm.. Teď už to samozřejmě hlídáme. Zdá se, že nerozlišuje, jestli je doma nebo na procházce.
psíštestí
napsal(a):
Když se k ní někdo přiblíží - ať už člověk či pes - často se začne krčit a couvat.
Co se týče toho dítěte - čekalo s rodiči před brankou když jsme přijeli, fenka vyskočila z auta a běžela na něj..
Těžko říct, jak je to s těmi cyklisty - stalo se, že na procházce prostě vystartovala po něm.. Teď už to samozřejmě hlídáme. Zdá se, že nerozlišuje, jestli je doma nebo na procházce.
Jestli se krčí stylem, jak to chápu já, naučila bych ji 100% přivolání. Při každé nepříjemné situaci bych ji prostě zavolala k sobě a "řešila to za ni". Špatně se to vysvětluje písemně.
Viděla jsem naučené 100% zalehávání, možná se to jmenuje jinak. Páníček vydá povel a pes, ať dělá v tu chvíli cokoli, zalehne a čeká. Viděla jsem zalehnout na povel psa, který se vydal za zajícem. Pes lehl v běhu a zajíce si nevšímal. Ale to už je asi vyšší dívčí, já to radši ani nezkoušela trénovat.
Cyklisté, běžci a auta se učí - dívej se mi do očí a vnímej mně, nevšímej si okolí. Ale to musíte vidět běžce, dítě, auto, kolo dřív než pes, abyste začala včas povelovat.
Prostě vychovávat, poznávat se navzájem a budovat důvěru mezi vámi.
Snad se Vám to povede.