Lenny2

XXX.XXX.234.165
Dobrý den, mám otázku. Přišel za námi soused,že náš pes nakryl jeho fenky s PP.. Jde o to že chce po nás uhradit veterinu 8 000Kč (injekce na ukončení ). Jde mi o to, že nám nemůže dokázat, že to byl náš pes a i jeho fenky se v době hárání potulovaly po cestě. Může to řešit soudně a vymmáha po nás ty peníze ? Děkuji za odpovědi
Uživatel s deaktivovaným účtem

Necháváte psa volně běhat po venku bez dozoru? Tak se nedivte. Kdybyste měli psa pod kontrolou, tak soused nemůže s takovým obviněním přijít.

Jestli nemá soused nafoceno/natočeno, že se váš pes proboural někam k němu do zahrady, kotce a nakryl feny, asi těžko něco prokáže.
Jestli ale víte, že vám pes zdrhá za háravkami, byla by slušnost se o část nákladů se sousedem podělit. Neříkám hned plnou měrou, ale v rámci zachování dobrých sousedských vztahů.
Btw, injekce na ukončení březosti jsou dost dobrý fujtajbl, jsem překvapená, že chovatel zvolil tuto možnost.
Lenny2

XXX.XXX.234.165
Pes je normálně na zahradě, ale když jsou jistí lidé debilové a chodí s háravkama na procházky, tak se nedivte, že ten pes uteče.

Lenny2
napsal(a):
Pes je normálně na zahradě, ale když jsou jistí lidé debilové a chodí s háravkama na procházky, tak se nedivte, že ten pes uteče.
Aha. Pak by jistí debi lové měli mít tak zabezpečený plot, aby jim pes neutekl. I bez procházek hárajících fen je pes cítí na kilometry. Navíc mají háravky právo na pohyb venku stejné jako váš nezvládnutý pes.
Tady asi zase bude veselo.
janaa
napsal(a):
A co jako mají ty lidi s háravkama dělat? Zavřít je do sklepa?
To by mě taky zajímalo.
No kdysi mě jako 12-ti letou holku seřval majitel vlkodava, že mu kvůli mojí háravý feně utíká pes. (Psa měl na zahradě s asi 70cm vysokým plůtkem.) Prý ji máme vykastrovat, tak říkám, že je uchovněná a někdy bude mít štěňata. A na to že jí teda máme dát injekce aby nehárala...

napsal(a):
Jestli nemá soused nafoceno/natočeno, že se váš pes proboural někam k němu do zahrady, kotce a nakryl feny, asi těžko něco prokáže.
Jestli ale víte, že vám pes zdrhá za háravkami, byla by slušnost se o část nákladů se sousedem podělit. Neříkám hned plnou měrou, ale v rámci zachování dobrých sousedských vztahů.
Btw, injekce na ukončení březosti jsou dost dobrý fujtajbl, jsem překvapená, že chovatel zvolil tuto možnost.
Teoreticky je to zjistitelné genetickým testováním. Pokud se tazatelka obává soudního sporu, tak tam si myslím (což je samozřejmě těžká dojmologie, nejsem právník), že by soud mohl test otcovství nařídit.
Jinak si o tomto nedostatečném zabezpečování psů myslím své. Mám také psa, a kdyby mi takto utekl a nechtěně nakryl nebo na někoho např. zaútočil / způsobil nehodu a ohrozil jej na zdraví, strašně bych se za sebe styděla a přijala plnou zodpovědnost...
Nezabezpečení psa proti úniku je navíc - kromě ostudy - pokutovatelný přestupek, pokud je mi známo. Viz § 13 zákonu č. 246/1992 Sb.
Potulovaly na cestě...jakože tam prostě běhali bez dozoru ? Jako asi nemám právo mluvit, protože se v tom neorientuji, ale jestli ty feny běhají venku mimo pozemek, tak jejich majitel asi nemůže něco vymáhat ne? Ale jestli za nimi pes utekl na jejich zahradu, tak je to jiná..až teď čtu ten komentář "Pes je normálně na zahradě, ale když jsou jistí lidé debilové a chodí s háravkama na procházky, tak se nedivte, že ten pes uteče." .... Takže byl na procházce a váš pes utekl? Jestli ano, tak je to jednoznačně vaše vina.

"náš pes nakryl jeho fenky s PP"
a on se na to díval :-)
pes stihl těch fenek víc :-) byl to tento pes, páníček to přece viděl, jinak by to nesved na tohoto psa, to by si nedovolil :-)
PP háravé feny běhají po vsi :-) :-)
to jsou lepší injekce asi tak pro 3 až pět fen á 25 kg, ne? to je ale kluk šikovnej :-) :-)
jak je u vás? u nás bylo asi 8000 ve stínu :-) :-)

Lenny2
napsal(a):
To myslíte vážně? Mám feny i psa, takže to vidím z obou stran a teda mám fakt ráda takový lidi, jako jste vy, kteří si neumí ani ohlídat psy a svádějí to na venčení háravek. Vy si máte svýho psa zabezpečit tak, aby vám nezdrhal. Háravé feny by se samozřejmě neměly potulovat na volno a bez dozoru.
Takže slušné by bylo, abyste se k problému postavil čelem a alespoň se o část nákladů podělil.
1. pes má být zabezpečen, aby prostě zdrhnout (za čímkoli) nemohl
2. harající fena zase tak, aby se k ní žádný "ženich" nedostal...
máte-li pojisku "na blbost" či domácnosti...uhraďte to z ní, ale vše je o domluvě (pokud je vůbec možná)
PS. nakryl-li mu více fen, tak majitele fen - "chovatele" nějak nechápu ...a těch "nakrývačů" tam mohlo být klidně víc
injekce na přerušení je
už se zase divím, že se vůbec divím
Je to jednoduché. Zadavatel i majitel těch fen mají mít svá zvířata zabezpečená. Háravka nebo ne, pes (ani ta háravá fena) se nesmí dostat ven.
Na proplacení nárok chovatel nemá, protože sám nezajistil svoje feny. Pokud se tedy Váš pes neproboural až k fenám nebo je neobskočil, když byly např. uvázané u obchodu; to by pak mohl vznést nárok také např. na opravu plotu, úpravu rozhrabané zahrady apod. Pokud skutečně feny utekly a byly mimo jakékoli zabezpečení chovatele, má chovatel smůlu.
Soudně to vyžadovat může, ale v občanskoprávním sporu by ho ten soud vyšel nejspíš na víc, než ho stojí ty injekce, navíc by to stejně neprokázal, pokud by opravdu nedělal test DNA všem těm štěňatům. Otestovat jedno štěně totiž nic neřeší - i v rámci jednoho vrhu mohou být štěňata po více otcích. Co když se prokáže, že několik štěňat je Vašeho psa, ale další ne? Bude testovat všechny psy z dvoukilometrového okruhu? Bude se přepočítávat požadovaná částka v poměru k štěňatům? Takové testování si fakt nedovedu představit.
Takže za mě - požadujte důkaz, že otcem je Váš pes. Jinak nic neplaťte, popř. jak bylo výše zmíněno, v rámci dobrých vztahů se zkuste domluvit na úměrně menší částce.
Rada do budoucna zůstává stále stejná: Zabezpečte si psa. Je jen otázkou času, než kolem půjde jiná háravka, a Váš pes skočí pod auto a způsobí dopravní nehodu.
Lenny2
napsal(a):
Při Vašich názorech bych měla strach, že při dalším hárání si soused s Vaším psem poradí navždy.
Takže doporučuji se se sousedem dohodnout a zabezpečit si svého psa.

Mně pořád vrtá hlavou, jak je mohl nakrýt. To nechá háravé feny volně bez dozoru na zahradě, na kterou může vniknout kdejaký potulovač, případně se feny můžou šikovně nastavit k plotu. Za nakrytou fenu zodpovídá především majitel feny.
Přidám svou otřepanou historku :
Ve venčícím lese přilehlém k sídlišti si pán pustil háravou boxerku, dopoledne "myslel jsem, že tu nikdo nebude!!", jako na potvoru jsem šla se svým psem - tam jsme chodili na volno normálně, byl to běžný venčící prostor, kde se setkávala spousta psů......Hop, skok a zmizeli ve křoví, pán si rval vlasy.....Nechala jsem ho v tom chvíli máchat
( potvora zlomyslná ) a až pak jsem mu řekla, že pes je oboustranný kryptorchid :-)).
Ale stejně byl m.agor, kdykoliv se tam mohl objevit jiný pes - a pak by asi vyžadoval výživné :-))
No, před měsícem jel myslivec s PP jezevčíkovou na injekci, protože mu ji v zahradě obskočil místní vobšourník. Má fungl nové ploty od sousedů, ze dvou stran postavil pořádné zdi...a pes k nim přeskočil nějak přes sousedovic zídku, která je v polovině humna a nižší, tak šup na zídku a pak už to i přes vysoký plot nebylo moc. Ven se nedostal, to ho museli vypustit, ale to už bylo stejně jedno Myslet si, že v zahradě fenu zabezpečíte je naivita. Tedy jde to tam, kde se nepotulují tihle nadrženci. Jeden už je léta po smrti, no začal zase tenhle. Majitelé mu prostě nechávají volný pohyb, pravdou je, že on je jinak v pohodě, nekonfliktní, psům se obloukem vyhýbá...jeho jediný zájem jsou háravky
Lenny2
napsal(a):
Dobrý den, mám otázku. Přišel za námi soused,že náš pes nakryl jeho fenky s PP.. Jde o to že chce po nás uhradit veterinu 8 000Kč (injekce na ukončení ). Jde mi o to, že nám nemůže dokázat, že to byl náš pes a i jeho fenky se v době hárání potulovaly po cestě. Může to řešit soudně a vymmáha po nás ty peníze ? Děkuji za odpovědi
Pokud to neviděl, nemá natočené nebo svědky, má smůlu...
ALE.... Pokud by chtěl investovat a udělat parentitu a ta by vyšla tak, že váš pes bude otcem, jste v háji... Nicméně to se samozřejmě dá určit až po narození štěňat.
Protože jste měl mít psa zabezpečeného hlavně vy a to přesně z tohoto důvodu. Kdyby se váš pes nedokázal dostat z vašeho pozemku, nikdy by se toto nestalo.
Argumentovat tím, že háravky mají být někde zavřené a nechodit ven, to je na pár facek. Mám šest fen, hárají jedna po druhé a ty ostatní jsou háravkou vždycky cítit taky - to by mě i ty feny trefilo, nejít s nimi dva měsíce ven. Mám i vlastní samce a ten pes se dá naučit - rozumějte vychovat a vycvičit - k tomu, aby kryl pouze na povel, respektive s vaším dovolením. Moji psi jinak musí feny ignorovat, protože jezdíme na cvičák, na výstavy, atd a všude jsou háravky. Minulý týden jsme potkali háravku na vršku Sněžky :D :D :D a byla v nejlepším...
Sousedovi bych řekla, že buď mi to dokáže nebo má smůlu a víc se s ním nebavila, ale rozhodně bych si pro příště vlastního psa důkladně zabezpečila. Argument, že "ony taky běhaly venku bez dozoru" je jak u dětí na písečku - on mi taky rozbil bábovičku, tak já mu ji rozbiju taky....
HanaNO
napsal(a):
V souvislosti s tímto tématem bych se ráda zeptala, jestli je běžné, že moje fena hárá a sousedovi 3 psi (sousedíme zahradami, psy ma v kotci, na zahradě jen venčí) na to nijak nereagují a moje fena taktéž nejeví zájem. Teda ne že by mi to vadilo
Běžné to asi není, ale normální ano.
HanaNO
napsal(a):
V souvislosti s tímto tématem bych se ráda zeptala, jestli je běžné, že moje fena hárá a sousedovi 3 psi (sousedíme zahradami, psy ma v kotci, na zahradě jen venčí) na to nijak nereagují a moje fena taktéž nejeví zájem. Teda ne že by mi to vadilo
našeho psa taky feny vůbec nezajímaly ani ty hárající
Náš starý Alfík, poznal první nekastrovanou fenu někdy v 11letech. Do té doby jsme si nějak mysleli, že je normální, že nevyšiluje, ani nám nedocházelo, že by mohl. No pak mu totálně přeskočilo a přeskakoval ploty, aby se k ní dostal, jednou se dotáhnul dorvaný až hrůza, asi od nějakého soka. Naštěstí se asi po roce odstěhovali Mí psi, byli asi do 3-4let v pohodě, háravku sice zaregistrovali, ale nechali se normálně odvolat, žádný cirkus. No pak k nám začala při hárání běhat sousedovic fena a nechala se obskakovat. Od té doby při hárání čehokoliv v okolí...peklo na zemi
Takže je možné, že psi souseda se s háravkou doteď nepotkali, nečichnuli si zblízka a problém může nastat, až se k sobě dostanou, třeba u plotu.
lesnížínka
napsal(a):
Náš starý Alfík, poznal první nekastrovanou fenu někdy v 11letech. Do té doby jsme si nějak mysleli, že je normální, že nevyšiluje, ani nám nedocházelo, že by mohl. No pak mu totálně přeskočilo a přeskakoval ploty, aby se k ní dostal, jednou se dotáhnul dorvaný až hrůza, asi od nějakého soka. Naštěstí se asi po roce odstěhovali Mí psi, byli asi do 3-4let v pohodě, háravku sice zaregistrovali, ale nechali se normálně odvolat, žádný cirkus. No pak k nám začala při hárání běhat sousedovic fena a nechala se obskakovat. Od té doby při hárání čehokoliv v okolí...peklo na zemi
Takže je možné, že psi souseda se s háravkou doteď nepotkali, nečichnuli si zblízka a problém může nastat, až se k sobě dostanou, třeba u plotu.
Takže někde běhají potomci Vašich psů?
Sousedi mají odchovávaní štěňat 2x do roka jako koníček?
Když pominu vše okolo, měla bych strach, jak velký pes mi fenu nakryl, aby pak přežila porod
Fiona.Praha
napsal(a):
Když pominu vše okolo, měla bych strach, jak velký pes mi fenu nakryl, aby pak přežila porod
Asi ne, byla to pokojová bišonka a on nejspíš jen přechcával a olizoval dvorek, kde se venčila Bylo to jen jedno hárání a my jsem vůbec netušili, co se to děje. Až přišel doškubaný a sousedi nám hlásili, že se s nějakým psem serval u nich na dvoře, nám to došlo

Fiona.Praha
napsal(a):
velikost plodu ridi matka ...
napsal(a):
Jako, že je dle velikosti matky, nebo že na sebe nenechá vlézt příliš velkého psa? To by totiž odpovídalo tady ,,naší" Dášeně. Sama střeďanda, nechala na sebe skočit jen samojeda, berňuchu nikdy. Ten chudák jen poskakoval okolo

Dasvo
napsal(a):
Ano, říká se to, ale není to tak úplně pravda. Bohužel.
tak nic v prirode neni 100%
napsal(a):
No nevím, u naší útulkačky tedy určitě ne.
Matka obdélník (takový větší jakoyork), po odstavu štěňat cca 8 kg. Dcera čtverec, po kolena (velikost cca střední pudl), cca 12 kg. Kromě toho každé štěně jiné, s jinou srstí i barvou, ale všichni v dospělosti čtvercoví střeďáci po kolena, cca těch 12kg. Bylo jich celkem 6 kousků. Otec neznámý vojín, matka neprozradila

nejde o velikost v dospělosti ale plodu a novorozence