Agresivita u štěněte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.8.2020 21:14
Pebetrš

XXX.XXX.76.232

Dobrý den,
moje štěně (7 měsíců) útočí na lidi. Dnes k nám přijela návštěva a on zaútočil a kousl pana do ryflí, protože jsem ho chytl, jinak by se zakousl pánovi do zadku.
Hned dostal vynadáno a na zadek a zavřel jsem ho domů, dříve jednou štípl paní do nohy.
Je to socializací, jelikož, když jsme si ho přivezli domů, tak začala celostátní karanténa a lidé se nám vyhýbali. Snažil jsem se ho socializovat, alespoň na ruchy, auto atd., ale na lidi a psy to bohužel nebylo možné. On se kamarádí se psy i lidmi, ale musí si na ně nejdříve zvyknout, jinak zaútočí(pravděpodobně že strachu).
Nevíte jak vymýtit tuhle agresivitu, aby si pes nedovolil zaútočit???
Předem děkuji za odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.8.2020 21:45

Naučte psa spolehlivě povel "místo" a "zůstaň". Když k vám přijde návštěva, pošlete psa na místo, tak aby na návštěvu a vás spolu s ní viděl, aby pochopil, že jste v pohodě a on může být taky. Když odhadnete, že už návštěvu snese, můžete ho z místa uvolnit.
Když je to na procházce, při míjení osoby vezměte psa "k noze" a bezpečně osobu minete. Jestli se dostáváte častěji mezi větší shluky lidí, jistěte psa náhubkem.
Jestli si myslíte, že to dělá ze strachu, pak plácáním a hubováním jeho strach neodstraníte - naopak podpoříte.
Zapomeňte na slova vymýtit, agresivita, nedovolil - a důsledně ho naučte potřebné povely. Ale chce to psa sledovat a předvídat.

13.8.2020 22:02
Pebetrš

XXX.XXX.76.232

Tyto povel umí, ale já bych chtěl, aby si nedovolil na lidi vyjet, když jsme někde ve skupině atd. Jinak děkuji za radu

13.8.2020 23:07

Pebetrš napsal(a):
Tyto povel umí, ale já bych chtěl, aby si nedovolil na lidi vyjet, když jsme někde ve skupině atd. Jinak děkuji za radu

Jestli se můžu zeptat....co to je za plemeno??

Ono někteří psi se prostě s cizíma lidma nebudou kamarádit, ani kdyby se člověk stavěl na hlavu.

Moji psi odmalička socializovaní, tahala jsem je sebou všude, u nás se pomalu s návštěvama dveře netrhly....nakonec stejně počet lidí, co si je mohli beztrestně pohladit spočítám na prstech jedný ruky....a pokud někdo cizí přišel, pokud nespadal do skupiny "vyvolení", tak se psy preventivně zavřeli.
Takže ne vždy je na vině socializace.

13.8.2020 23:11
Pebetrš

XXX.XXX.76.232

Je to australský ovčák

13.8.2020 23:24
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.127

Kde se vzal strach z lidí? Co mu, podle Vás, lidi udělali?

Vychovala jsem několik psů, když už se báli, tak něčeho neznámého a nečekaného. Např. sněhulák, který se objevil přes noc. Museli jsme to "prozkoumat" a pak si ho nevšímali. Popelnice, která se taky objevila přes noc (nevím, jestli ji vyndali lidi kvůli odvozu nebo ji přistěhovali veselí lidé cestou z hospody).

Jsou psi, kteří nestojí o kontakt s cizími lidmi, prostě jsou takoví. Ale to byste jako majitel měl poznat a takovém kontaktu zabránit. Není nutné, aby si štěně každý pohladil, bez ohledu na názor štěněte.

14.8.2020 00:06
Pebetrš

XXX.XXX.76.232

On má rád lidi, jen potřebuje čas je poznat, ale bohužel se může stát, že ten nebude. Se všemi lidmi, se kterými se poznal, tak je má moc rád. Ale myslím si, že to, proč vyjíždí po lidech je to, že se jich boji, nebo se mě snaží chránit

14.8.2020 06:59

Pebetrš napsal(a):
On má rád lidi, jen potřebuje čas je poznat, ale bohužel se může stát, že ten nebude. Se všemi lidmi, se kterými se poznal, tak je má moc rád. Ale myslím si, že to, proč vyjíždí po lidech je to, že se jich boji, nebo se mě snaží chránit

posledních deset let jsem prožila s dvěma psy....jeden bázlivka, který ale zjistil, že když udělá bububu, tak od sebe lidi odežene a nebojácnej pes, který ale o lidi nestojí, takže si jich nevšímá, pokud se oni nerozhodnou jít do kontaktu......a neměli jsme žádný problém...prostě jsem cizím lidem nedovolila fyzický kontakt a pokud se někde pohybvalo víc lidí....třeba jsme si šli dát pití do restaurační zahrádky a bylo to na dýl, protože jsem potkala známé...tak pesani prostě leží u mě a já jen říkám lidem, kteří si je chtějí pohladit.....že ne, že si je pohladit nemůžou.

A ve své podstatě je jedno, jestli se pes bojí a nebo se vás snaží chránit.......výsledek totiž může vypadat velmi podobně, ale s bázlivý pes je dle mého horší.

Pokud víte, že pes potřebuje na seznámení čas, že má lidi rád....tak mu prostě ten čas dopřejte a co to znamená, že ten čas nebude??....No taqk když nebude, tak psa naučte že si má třeba lehnout a zůstat a že nemusí nic řešit, že to vyřešíte za něj a cizím lidem prostě řekněte, že si ho nemají všímat a jistěte košíkem, protože lidi jsou děsný a kolikrát si myslí, že člověk přehání.

I když mi přijde, že chcete vědět, jak udělat z vašeho psa přátelské a nic neřešící stvoření....v tomhle neporadím, v tomhle já se řdím tím, co chce pes....štěněti-psu v kontaktu s cizími lidmi nebránim, ale taky ho do něj nenutím.....protože mi vůbec nevadí mít nekontaktního psa...naopak.

14.8.2020 07:31

Pebetrš napsal(a):

pebetrš, myslím, že ne zcela chápeš význam toho oriončina příspěvku - tím, že ho budeš mít pod povelem, mu řekneš, co má v té situaci=přítomnost člověka, dělat. Tím, za prvé, podporuješ jeho jistotu (on to dělá ze strachu, nejistoty,a pod tu by spadalo i to případné hlídání), a za druhé, mu dáváš přesně ten potřebný čas, aby se mu to v klidu uleželo v hlavičce a byl schopen toho člověka přijmout.

"aby si nedovolil vyjet"
ale ten pes si nedovoluje vyjet
on sám vlastně nemá jinou možnost, tak ho vede jeho nervová soustava, instinkt
to jiné chování ho musíš naučit ty, zbavit ho strachu

chtělo by to cílený nácvik na cvičáku

a chtělo by to si přečíst a zamyslet se nad tímto:
http://www.treninkjerozhovor.cz/data/trojuhelnik_stresutxt15047.pdf

a vůbec doporučím Šustovu knihu Trénink je rozhovor, je tam vše potřebné včetně konkrétních příkladů

edit: bych si s ním dávala taková cvičení - psa k noze, dojít k člověku, oslovit podat si ruku (tento moment prosím nepodceňovat), mluvit, psa uvolnit z povelu (po chvíli, pokud je v klidu), psa si člověk nevšímá....a variantně dojde člověk k vám stojícím....dojdete ke skupince, pomotat se mezi lidmi (jako to máš i ve zkouškách poslušnosti), opět zastavit-ruku-hovor-uvolnění psa dle chování (nebo taky ne a odejít pod povelem a uvolnit poté)....a tak podobně
Já bych k tomu přidala povel označující člověka (mám pán,paní, dítě....), tím pro psa děláš z neznámého známé a že klid

a samozřejmě obecně výcvik, jednak ať máš spolehlivou ovladatelnost a za druhé ať je pes dostatečně zaměstnán, to dělá divy

14.8.2020 07:43

Těžko odhadnout, ale napadlo vás, zadavateli, že to popisované štípnutí a údajné vyjetí zakousnutím do riflí, může být jen pokus o pasení? Máte ovčácké plemeno, pracanta, který může mít tendence "shánět stádo". Setkala jsem se s AUO, který sháněl svoje stádečko (tři lidi) tím, že rotoval a štípal do lýtek. Velmi, velmi nepříjemné. Ale agresivita to nebyla.
Opravdu nevím, situaci jsme nikdo neviděli. Nemůžete popsat situaci, předcházející jak tomu štípnutí sousedky, tak kousnutí návštěvy?

14.8.2020 07:49

ono je to, proč to dělá, z jistého úhlu pohledu i jedno
protože řešením je vždy ho naučit, jak se chovat má a nenechat ho chovat se špatně, neboli ho VÉST

14.8.2020 07:52

Naprosto souhlasím. Jenže zadavatel si své štěně označil za agresora, kterého za jeho chování fyzicky trestá. Kdyby šlo o přirozené sklony ovčáckého psa, třeba by změnil optiku a upustil od dávání na zadek.

14.8.2020 07:53

....psa k noze, dojít k člověku, oslovit podat si ruku (tento moment prosím nepodceňovat).....
Tohle byl pro moji AUO nejtěžší cvik z celých zkoušek. Měla jsem kliku, že jsme si na cvičáku podrobně popsali, jak bude zkouška vypadat......A pak jsme moji fenu ( ve skupině byli prima lidi ) cíleně trénovali, všichni kolegové chodili dokola ke mně a zdravili a podávali ruku - jinak bychom od zkoušky vyletěly hned po prvním pozdravu.

Nevím čím to je, ale potkala jsem dost podobně labilních ( nepevných v nervech AUO )

14.8.2020 07:58

.....Kdyby šlo o přirozené sklony ovčáckého psa, třeba by změnil optiku a upustil od dávání na zadek......

Od dávání na zadek a trestů fyzických i psychických ( řvaní ) musí zadavatel ustoupit tak jako tak. AUO je cíťa a tresty ho při jeho labilnosti dorazí. Pes musí mít v každé chvíli v pánovi oporu, ne řvoucí a plácající monstrum.

Šusta je dobrý !

14.8.2020 08:06

...."Já bych k tomu přidala povel označující člověka (mám pán,paní, dítě....)".....

Já jsem měla u předchozího psa - byl také "ochotný" vyjet a dělat bubáky - jednotný povel "děti", případně rozšířené o pohrdavé "na děti se neštěká". Zažila jsem s tím dost "legrace", třeba když se mladý muž ohradil - tak já jsem podle vás dítě???

14.8.2020 08:07

Myslím, že AUO doplatí na svůj líbivý vzhled, lidi nevědí, jak na ně. Potkávala jsem na procházkách pána s AUO. Jako štěně ho míval na volno, ale to nešlo. Psék prchal, pásl lidi i psy a tak ho přestal pouštět. Po dlouhé době jsem je potkala na ulici, prošli kolem nás a najednou kňučení a řev. Elektrika. Pes se svíjel a řval a dostával palby za to, že chtěl za mým psem. Už je nepotkávám. Buď přestali venčit, nebo pes není, nevím.
Druhý kousek, o kterém vím, se venčí jen na ostnáči a doma má protištěkací obojek.

14.8.2020 08:16
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...."Já bych k tomu přidala povel označující člověka (mám pán,paní, dítě....)".....

Já jsem měla u předchozího psa - byl také "ochotný" vyjet a dělat bubáky - jednotný povel "děti", případně rozšířené o pohrdavé "na děti se neštěká". Zažila jsem s tím dost "legrace", třeba když se mladý muž ohradil - tak já jsem podle vás dítě???

Já při očuchávání lidí (jejich nohou, tašek, bot) používám taky jednotný povel "fuj".
Zažila jsem mockrát, že se dotyčný ohradil: "já jsem fuj?". Někteří se smíchem, jiní byli/jsou dotčení. Už pár let dělám, že to neslyším a dál se bavím jen s pesou.

14.8.2020 08:22

Fiona.Praha napsal(a):
Já při očuchávání lidí (jejich nohou, tašek, bot) používám taky jednotný povel "fuj".
Zažila jsem mockrát, že se dotyčný ohradil: "já jsem fuj?". Někteří se smíchem, jiní byli/jsou dotčení. Už pár let dělám, že to neslyším a dál se bavím jen s pesou.

Lidem se nezavděčíte, "fuj" jsem dávno odbourala, setkávala jsem se s podobnou reakcí. Zkuste "k princeznám se nečuchá", ale bacha, aby to nebyl nadupaný svalovec ! Jinak stačí neutrální "ne".

14.8.2020 08:29
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.21

Myslím, že AUO doplatí na svůj líbivý vzhled, lidi nevědí, jak na ně. Potkávala jsem na procházkách pána s AUO. Jako štěně ho míval na volno, ale to nešlo. Psék prchal, pásl lidi i psy a tak ho přestal pouštět. Po dlouhé době jsem je potkala na ulici, prošli kolem nás a najednou kňučení a řev. Elektrika. Pes se svíjel a řval a dostával palby za to, že chtěl za mým psem. Už je nepotkávám. Buď přestali venčit, nebo pes není, nevím.
Druhý kousek, o kterém vím, se venčí jen na ostnáči a doma má protištěkací obojek.

Podobně jako BOCky.

V současnosti druhým nejčastějším psem na flexině na sídlišti jsou borderky (jakoborderky a kříženci boc). Nemám dostatečně nakoukáno, abych to rozlišila. Jsou to uštěkaná a labilní stvoření, vláčená na flexinách na kšírách kolem baráku. Pokud mají "štěstí" je jim neustále házený míček, takže lítají se štěkotem do schvácení za míčkem, u toho stihnou "popást" jiného psa nebo dítě. Pak jsou připnuti na flexinu a odvedeni domů.
Na psím hřišti je vždy nové štěňátko vypuštěno do prostoru mezi ostatní. Štěňátko štěká a štípe ostatní psy, kterým se to samozřejmě nelíbí. Páníček se snaží vysvětlit, že si psi musí zvyknout, protože to jejich štěňátko si takhle prostě hraje. Psi ani majitelé jiných psů si zvykat nechtějí, takže se štěňátko časem vodí jen kolem psího hřiště na flexině.

Aby nevznikla mýlka, nemám nic proti BOCkám
Známá je má, poslouchají, mají různé zkoušky, jsou to příjemní vychovaní psíci.

14.8.2020 09:22
Pebetrš

XXX.XXX.76.232

Pejsek je určitě dostatečně zaměstnán a na cvičák chodíme, jak jste psala,, bych si s ním dávala taková cvičení - psa k noze, dojít k člověku, oslovit podat si ruku (tento moment prosím nepodceňovat)" tak tohle také cvičíme na cvičáku, na ten cílený nácvik, se zeptám
Dekuji

14.8.2020 09:26
Pebetrš

XXX.XXX.76.232

Ani v jednom případě si člověk osa nevšímal, dříve pasl bráchu, ale to jsme vyřešili, a snažím se ho zabavit jinak, myslím že maseni to mohlo být v tom prvním případě, v tom druhém nikoliv

14.8.2020 09:31
Pebetrš

XXX.XXX.76.232

To je také důvod proč se bojím, aby nevyjel na někoho na zkouškách, při tomto pozdravu, na cvičáku to trénujeme, ale tam paní zná

14.8.2020 09:41

Pebetrš napsal(a):
To je také důvod proč se bojím, aby nevyjel na někoho na zkouškách, při tomto pozdravu, na cvičáku to trénujeme, ale tam paní zná

Trénujte to nejen s výcvikářkou, ale i s kolegy cvičenci, chlapi, ženy - cíleně. Stoupnout, psa k noze a řada lidí jeden po druhém "dobrý den".

14.8.2020 10:18

on ten výcvik musí mít nějaký progres, nelze ustrnout u jednoho místa a jedné paní, je nutno to někam sunout

a nácvik bych asi zakončila hrou se psem, něčím opravdu příjemným, aby se měl na co těšit a celé se to pro něj stalo pozitivním procesem s fakt dobrou odměnou na konci

14.8.2020 10:21
Pebetrš

XXX.XXX.76.232

Ano, ale zatím jsme to dělali asi dvakrát, a vím, jak probíhá tréning

14.8.2020 11:18
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.30

Lidem se nezavděčíte, "fuj" jsem dávno odbourala, setkávala jsem se s podobnou reakcí. Zkuste "k princeznám se nečuchá", ale bacha, aby to nebyl nadupaný svalovec ! Jinak stačí neutrální "ne".

"Ne" používám jako obecný zastavovací povel. Jak vidím, že by některá mohla něco....., zatrhnu jí to jednoduchým "ne" (ve smyslu, ať tě to ani nenapadne). Pesy přesně vědí, co "ne" v tu chvíli znamená. Ale když prošvihnu vhodnou chvíli na "ne", musím říct "fuj".

Nejvíc bych vyletěla z kůže, když řeknu "fuj", když pesa někoho očichává a očichávaný mi začne vysvětlovat, že jemu to vůbec nevadí, že pesa asi cítí kočku/psa/fretku/maso v tašce a nastavuje nohy ještě víc, aby si pesa užila. A já musím vysvětlovat, že si nepřeji, aby někoho očichávala nebo po něm skákala, protože nebudu rozlišovat a zjišťovat, komu to vadí a komu ne a podle toho se řídit. No ve výtahu v paneláku je občas náročné.

14.8.2020 16:03

Fiona.Praha napsal(a):
"Ne" používám jako obecný zastavovací povel. Jak vidím, že by některá mohla něco....., zatrhnu jí to jednoduchým "ne" (ve smyslu, ať tě to ani nenapadne). Pesy přesně vědí, co "ne" v tu chvíli znamená. Ale když prošvihnu vhodnou chvíli na "ne", musím říct "fuj".

Nejvíc bych vyletěla z kůže, když řeknu "fuj", když pesa někoho očichává a očichávaný mi začne vysvětlovat, že jemu to vůbec nevadí, že pesa asi cítí kočku/psa/fretku/maso v tašce a nastavuje nohy ještě víc, aby si pesa užila. A já musím vysvětlovat, že si nepřeji, aby někoho očichávala nebo po něm skákala, protože nebudu rozlišovat a zjišťovat, komu to vadí a komu ne a podle toho se řídit. No ve výtahu v paneláku je občas náročné.

To je problém, který jsem u svých psů neznala. Buď si lidí nevšímali, nebo je šli seřvat.
Posléze by je sousedky naučily žebrat, sousedky cestou z obchodu prokrmovaly postupně všechny psy cestou."No abyste se nezbláznili, no vy je máte nóbl, čím je živíte, že jim nemůžu dát rohlík"

14.8.2020 21:11
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.139

To je problém, který jsem u svých psů neznala. Buď si lidí nevšímali, nebo je šli seřvat.
Posléze by je sousedky naučily žebrat, sousedky cestou z obchodu prokrmovaly postupně všechny psy cestou."No abyste se nezbláznili, no vy je máte nóbl, čím je živíte, že jim nemůžu dát rohlík"

U nás se rohlíky nerozdávají. Krmení lidskými piškoty a podobnými věcmi jsem odbourala po letech vysvětlování, které nikam nevedlo, prohlášením, že mám pesy alergické. Na to ty sousedky slyší a ještě pesy politují, že jsou chudinky, že nemůžou ani piškotek

Přidejte reakci

Přidat smajlík