Dobrman - kvalitní štěňata s FCI PP

Prodám Dobrmana - CHOVATELSKÁ STANICE ALARY ASLAR - 9.3.2025 se nám narodil...
40000 Kč
Dobrý den,
chtěla bych si pořídit psa a spousta lidí z mého okolí mi radí pořídit si křížence, že prý je zdravější než pes s PP. Někde jsem četla, že ne všichni čistokrevní psi jsou registrovaní. Jsou případy, kdy chovatel neregistruje krytí a čistokrevní psi jsou bez PP.
Přemýšlela jsem hlavně nad dobrmanem, jakožto dobrým hlídacím psem a dobře vycvičitelným. U dobrmanů jsem vyčetla, že jim hrozí dysplazie kyčelních lopatek.
Mate někdo zkušenosti se zdravím psa s PP a psa křížence? Jak je to ve skutečnosti? Případně zkušenosti se zdravím čistokrevného dobrmana?
Děkuji moc za rady a odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Přemýšlela jsem hlavně nad dobrmanem
Za mých mladých let byl dobrman obecně ostrý atletický pes.....dneska se mi chce brečet, nejen nad povahou, ale i nad zdravím....
Asi by se k tomu lépe vyjádřili lidi, co se s dobrmany setkávají na soutěžích a cvičácích, ale mě tak přijde, že už to není co bývalo a nej průšvih mi přijde zdraví.....
Možná, že jsou chovky, kde se dá sehnat "opravdový dobrman", ale já se v tom nepohybuju a do dobrmana bych nešla, to bych raději pořídila křížence nějakých velkých plemen (ne čistokrevného psa bez PP, protože to může být to samé a nebo ještě horší)
.......můj názor....
Kyčelní lopatky jsou zajímavé slovní spojení
Dobrmani hlavně děsně trpí na srdce
U kříženců se říká, že jsou zdravější, protože tam může být výrazný heterózní efekt při naprosto nepříbuzném spojení.. Na druhou stranu je to vždy sázka do loterie, co vám z toho vyleze.. nejen zdraví, ale i povaha a vzhled..
marushka
napsal(a):
U kříženců se říká, že jsou zdravější, protože tam může být výrazný heterózní efekt při naprosto nepříbuzném spojení.. Na druhou stranu je to vždy sázka do loterie, co vám z toho vyleze.. nejen zdraví, ale i povaha a vzhled..
Kromě srdce trpí na onemocní krční páteře (wobler syndrom), ruptury kolennich vazů, imunitni problemy i torze žaludku.
... a o povaze raději pomlčet🤮
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Kromě srdce trpí na onemocní krční páteře (wobler syndrom), ruptury kolennich vazů, imunitni problemy i torze žaludku.
... a o povaze raději pomlčet🤮
A nějaká pozitiva má? Takto se mi nad dobrmany chce plakat. Jak píše sardullah. Za mých mladých let byli dobrmani a NO služební plemena. Dobře rostlí svalovci,pečlivě vybíraní pro službu u ozbrojených složek a na hlídání. Tam,kde byl příslušník VB s NO, tam byli všichni ukáznění a hodní.
sisi58
napsal(a):
A nějaká pozitiva má? Takto se mi nad dobrmany chce plakat. Jak píše sardullah. Za mých mladých let byli dobrmani a NO služební plemena. Dobře rostlí svalovci,pečlivě vybíraní pro službu u ozbrojených složek a na hlídání. Tam,kde byl příslušník VB s NO, tam byli všichni ukáznění a hodní.
Přiznám se, že mě žádná pozitiva současného dobrmana nenapadají
sisi58
napsal(a):
Cituji sama sebe, neboť jsem nevložila fotky!
Dobrman, NO,jak si ho pamatujeme a dnešní zrůdička. Je tedy "v postoji", ale i tak.
sisi58
napsal(a):
Dobrman, NO,jak si ho pamatujeme a dnešní zrůdička. Je tedy "v postoji", ale i tak.
Třetí fotka uááá!
sisi58
napsal(a):
No ono v postoji....minule jsem viděla jednoho na živo a vypadal přesně jako na fotce...do půlky by se dalo říct normální hezkej pes, pak zlom, doslova jako kdyby měl zlomený hřbet, zadel dolů a šmajdal v podřepu. A zdaleka to nebyl první NO, který takhle vypadal.
Jako jasně, jsou to extrémy, vidím i "normální" psy, ale ti zase nejsou z těch exteriérových linií, či jak se to nazývá.
Jsem cizí a naprosto nezúčastněný člověk, nejsem ani chovatel a momentálně ani majitel NO a ani si ho nehodlám pořizovat, ale už tím, že jsem kdysi fenu NO měla, tak si prostě ovčouna všimnu vždycky a vždycky si ho prohlídnu a když mě se dělá opravdu fyzicky špatně, když je mi toho psa opravdu líto, když se mi chce nad tím chudáčkem plakat, tak jak je možný, že něco takového se vůbec produkuju, jak je možný, že si tohle lidi cíleně pořizují.....
Pořád se tady probírají dokolo psi s PP a bez a upřímně řeknu, že než něco takovýho, než "zlomenýho psa", tak si vezmu raději štěně po sousedovic Bessyně, kterou nakryli psem od Franty Nováků, protože to je pěknej pes a skvělej hlídač a Bessy je prostě "vlčák" a teď nemyslím československý.....je to samozřejmě jenom příklad, ale víte jak to myslím.
Bože co se to stalo...kde je to univerzální plemeno, které mohlo být jako služební pes, na sportovku, ale taky jenom jako hlídač a společník.....dneska mám pocit, že když budu chtít NO, tak si koupím buď mrzáka a nebo naopak pracáka, psa se kterým musím fakt makat, alespoň to je můj dojem.
No a dobrman?? ....Tak tam teda nevím, kde se to podělalo....jak je možný, že služební plemeno, které snad nedoplatilo na nějakou extrémní popularitu takhle dopadlo...a to ani žádnou exteriérovou linii...teda doufám...nemají.
napsal(a):
No ono v postoji....minule jsem viděla jednoho na živo a vypadal přesně jako na fotce...do půlky by se dalo říct normální hezkej pes, pak zlom, doslova jako kdyby měl zlomený hřbet, zadel dolů a šmajdal v podřepu. A zdaleka to nebyl první NO, který takhle vypadal.
Jako jasně, jsou to extrémy, vidím i "normální" psy, ale ti zase nejsou z těch exteriérových linií, či jak se to nazývá.
Jsem cizí a naprosto nezúčastněný člověk, nejsem ani chovatel a momentálně ani majitel NO a ani si ho nehodlám pořizovat, ale už tím, že jsem kdysi fenu NO měla, tak si prostě ovčouna všimnu vždycky a vždycky si ho prohlídnu a když mě se dělá opravdu fyzicky špatně, když je mi toho psa opravdu líto, když se mi chce nad tím chudáčkem plakat, tak jak je možný, že něco takového se vůbec produkuju, jak je možný, že si tohle lidi cíleně pořizují.....
Pořád se tady probírají dokolo psi s PP a bez a upřímně řeknu, že než něco takovýho, než "zlomenýho psa", tak si vezmu raději štěně po sousedovic Bessyně, kterou nakryli psem od Franty Nováků, protože to je pěknej pes a skvělej hlídač a Bessy je prostě "vlčák" a teď nemyslím československý.....je to samozřejmě jenom příklad, ale víte jak to myslím.
Bože co se to stalo...kde je to univerzální plemeno, které mohlo být jako služební pes, na sportovku, ale taky jenom jako hlídač a společník.....dneska mám pocit, že když budu chtít NO, tak si koupím buď mrzáka a nebo naopak pracáka, psa se kterým musím fakt makat, alespoň to je můj dojem.
No a dobrman?? ....Tak tam teda nevím, kde se to podělalo....jak je možný, že služební plemeno, které snad nedoplatilo na nějakou extrémní popularitu takhle dopadlo...a to ani žádnou exteriérovou linii...teda doufám...nemají.
Náš Argo I. (zaběhnutý nalezenec) Dožil se 17ti aniž kdy viděl granuli či veterináře. Dnes sci-fi. Už bych si ovčáka nikdy nepořídila .............
Foto z roku 1978
Jako nadšená studentka jsem měla okolo roku 96 pubertálního dobrmana z útulku 2 m na dočasce. Jeden z prvních s normálníma ušima (všichni se ptali, co je to za plemeno ), exteriérově i povahově čistočistý dle názoru chovatelů. Nikdo nepřišel na to, kde se mohl vzít. Ale typický, dožil se vysokého věku bez zdravotních problémů, majitel byl nadšený. Když je vidím teď, tak bych do toho nešla.
neverend
XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Vím,vypadá to spíš jak genetické pokusy než posun plemene někam "výš".🙁 Bohužel se to s tím šlechtěním asi nesmí zase přehánět a ten "kapří hřbet" je fakt hrůza.🙁
Dogas
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych si pořídit psa a spousta lidí z mého okolí mi radí pořídit si křížence, že prý je zdravější než pes s PP. Někde jsem četla, že ne všichni čistokrevní psi jsou registrovaní. Jsou případy, kdy chovatel neregistruje krytí a čistokrevní psi jsou bez PP.
Přemýšlela jsem hlavně nad dobrmanem, jakožto dobrým hlídacím psem a dobře vycvičitelným. U dobrmanů jsem vyčetla, že jim hrozí dysplazie kyčelních lopatek.
Mate někdo zkušenosti se zdravím psa s PP a psa křížence? Jak je to ve skutečnosti? Případně zkušenosti se zdravím čistokrevného dobrmana?
Děkuji moc za rady a odpovědi.
Mám s obojím. Nejprve kladičtí venkovští vořeši. Tam to zdraví bylo fakt dobré, ale to bylo tím, že v té směsi pejsků se rozmnožili jen ti nejsilnější a nejchytřejší a pak ti, kteří něčím vynikli a každý chtěl štěně po něm, nebo od ní. Pokud myslíte křížence dvou plemen, pak může podědit vrozené vady po rodičích. Měla jsem fenku z útulku, dožila se víc jak 13 let, asi kříženec německého ovčáka a labradora, vynikající pes, zdraví dobré, akorát okolo 11 roku se skoro nepostavil, vyřešeno podáváním chondrocanu po zbytek života, sice jí to vrátilo pohyblivost, ale levné to nebylo.
Plemeno bez PP. Nevíte, proč nebyli rodiče uchovněni. Mohla to být vada neposdtatná, ale taky zdravotní. Rozhodně nesou stejné zdravotní problémy plemene, akorát bez vyšetření, které musí mít uchovněný jedinec.
Pokud nechcete psa s PP, pak klasická směska je asi nejjistější, jak omezit zdravotní problémy, ale u živého tvora vám stejně nikdo nic nezaručí.
marushka
napsal(a):
Ale není to daleko od pravdy. Jsou to lopaty kosti kyčelní .
fikovnice
napsal(a):
Ale není to daleko od pravdy. Jsou to lopaty kosti kyčelní .
To je totéž, co křídla kosti kyčelní? Já pojem lopaty neznám.
fikovnice
napsal(a):
To nevím... Já zas neznám křídla kosti kyčelní. Velmi pravděpodobně jsme narazily na rozdíl v pojmenování pánevních kostí u lidí a u psů.
Narazily. Já to znám jako ala ossis ilii = křídla kosti kyčelní. Po gůglení totéž, co lopaty. A takhle vznikají kyčelní lopatky, které nás zmátly.