Dobrý den,
Mam takovou otázku. Bydlíme na vesnici, už desátým rokem a pořídili jsme si pejsky. Oba jsou desetiletí, jeden labrador - hodnej, poslušnej, lidí neřeší, pejsky má rád. Takovej flegmouš. Druhý je kříženec, který byl zadarmo a už od mala byl takovej uštekanej.
Bohužel jsme v situaci, kdy se musíme přestěhovat do města z osobních důvodů a máme problém s tímto pejskem. Jak říkám, už od štěněte je trošku hysterák :D štěká na lidi, psy, kočky nesnáší, cokoliv se pohne včetně malých hlodavců, slepic apod. Je to hlídací typ, má svoji hlavu, a nenechá se ani pomazlit a vadí mu i jakýkoliv delší kontakt, hned vrčí ale spíš hravě. Miluje míčky a běhání ale venku bez stopovačky zdrhá pokud vidí srnu nebo nějakou zvěř. Umí povely, je opravdu chytrej ale jen když chce a když dostane pamlsek nebo hru a míčem.
A ten problém, samozřejmě ho budeme brát s sebou do města, ale to štěkání potřebujeme vyřešit. Jsme si vědomi toho, že má zanedbanou socializaci, ale prostě to nikdo neřešil, protože jsme chtěli strávit zbytek života na vesnici.
Určitě se budeme snažit pomalu zvykat na to město, ruch, ale nechceme zbytečné problémy kvůli tomu štěkání (není agresivní, ale spíš ze strachu a obrany).
Nevíte o nějakých způsobech jak ho to odnaučit, nebo alespoň přehlížet ty lidi a pejsky, vyje prostě na všechno co se hýbe.
Ale už je starší, tak je trošku nervák, což naprosto chápu. Jinak je zlatej a myslím, že má povahu jakou nemá jen tak nějaký pes, a má potenciál. Určitě to nechci zahazovat.
Děkuji za rady i kritiku.
Barča
Uživatel s deaktivovaným účtem

Určitě bych se poradila na cvičáku a pro psa bude také dobré začít cvičit s ostatními psy, aby si zvykl na ruch. Co se týká štěkání, začněte ho učit štěkat na povel, musí pochopit, co znamená povel štěkej a ticho. Vezmete ho na procházku a až se trochu unaví, ale ne příliš, dáte ho na vodítko, pokud jste na to sama, psa posadíte a vodítko přišlápnete. Pak psovi ukažte pamlsek, se slovy ,,štěkej!!", můžete ho trochu hravě provokovat. Psa odměníte po zaštěkání, se slovy ,,stačí" nebo ticho, prostě co vám vyhovuje,. Aby pes zmlknul, musí nejprve pochopit, co po něm chcete. Pokud říkáte že je pes chytrý a ochotný pracovat za odměnu, je to jeden z jednodušších cviků. Problém to rozhodně nevyřeší, ale dá se tím začít.

Já se jen zeptám....už jste to s ním ve městě zkoušeli?....to opravdu vyvádí nonstop i na místě, kde se nejedná o to "támhle se s někým potkáme", ale je defakto mezi psy, lidmi....tím myslím, že jsou všude kolem....
Jde mi spíš o to, že třeba můj bázlivý pes taky řeší člověka, kterého potkáme ve volné liduprázdné krajině a nebo třeba vyběhne nebo vyjde nečekaně z lesa a to samé psy, musím ho korigovat, ale ve městě, kde jsou lidi a psi všude kolem, tam prostě nevyvádí.
Ve městě jsme to nezkoušeli, celý život jsou tady na vesnici, na vycházce nepotkavame nikoho a samozřejmě vyvádí když někoho potom vidí. Taky jsem přemýšlela že bych ho překvapila "šokem" ale nemyslím to vážně. Prostě jak by byl mezi psy a lidmi tak by si zvykl hned, protože by nevěděl kam dřív štěknout :D Jen se ptám, snad to zvládneme.

Barča1405
napsal(a):
Ve městě jsme to nezkoušeli, celý život jsou tady na vesnici, na vycházce nepotkavame nikoho a samozřejmě vyvádí když někoho potom vidí. Taky jsem přemýšlela že bych ho překvapila "šokem" ale nemyslím to vážně. Prostě jak by byl mezi psy a lidmi tak by si zvykl hned, protože by nevěděl kam dřív štěknout :D Jen se ptám, snad to zvládneme.
No já bych začala jezdit do města ještě před přestěhováním a defakto socializovala jako štěndo s pozitivní motivací.
Protože co potom, když ho postavíte před hotovou věc a pes bude celou procházku ječet??