Ahoj,
jelikož byla Hachimu diagnostikována OCD v rameni, musí podstoupit Artroskopii.
Ke komu z výše uvedených vetů byste šli?
Musil byl moc příjemný, cena je příznivější (cca 15 tisíc), ale termín bychom měli až 17.9.
Hnízdo byl trochu morous, vyžádal si CT (7200 Kč), cena operace by byla cca 23 tisíc a termín by byl už 3.9.
Ke komu byste šli? Máte nějakou osobní zkušenost?
Samozřejmě nám jde hlavně o to, aby byl Hachi v pořádku, ale lhát nebudu, finanční zásoby na Hachiho operace už se nám též tenčí :D
Díky a hezký skorovíkend :))
Trochu se v tom porýpu, zkušenosti osobní nemám. Artroskopie je vyšetřovací metoda. Když před tím chce CT - nestačilo by tedy jen CT? Když CT nebyla(teď myslím u lidí) tak se chodilo na artroskopie. Teď nevím, ještě se pořád chodí, nebo už se víc využívá CT, které je už celkem dostupné?
Musil operoval OCD u mého psa 2x, jednou rameno a jednou loket a nemůžu si na nic stěžovat, naopak všechno bylo super a pes pak v pořádku, hlavně byl první po roce obíhání vetů, kdo vůbec OCD poznal. Ale je to už jak tak počítám tu první operaci mu dělal v roce 2004 nebo 2005, to byl ještě v Brodě.
lesnížínka
napsal(a):
Trochu se v tom porýpu, zkušenosti osobní nemám. Artroskopie je vyšetřovací metoda. Když před tím chce CT - nestačilo by tedy jen CT? Když CT nebyla(teď myslím u lidí) tak se chodilo na artroskopie. Teď nevím, ještě se pořád chodí, nebo už se víc využívá CT, které je už celkem dostupné?
Artroskopie je operace kloubu pomoci sondy, můj pes tak měl druhou operaci. A je to i s videem ke skouknutí pak.
Artroskopie je způsob operace sondou, nikoli klasicky, a tak se prostě jmenuje
Mě fenu operoval Musil, úplně to nedopadlo,ale to nebyla jeho vina (a nejednalo se o OCD), on byl moc milý,pečlivý,vstřícný, jak k lidem,tak k psům. Pokud vám lidsky sedí víc (a k tomu je levnější),asi bych rozdíl dvou týdnů v termínu operace neřešila
lesnížínka
napsal(a):
Artroskopie není jen vyšetřovací a diagnostická metoda. Dají se dělat různé endo zákroky. Ale samozřejmě nevím, co chtějí dělat Hachimu...
lesnížínka
napsal(a):
Jinak lépe než CT zobrazí přesný stav kloubu MRI.
fikovnice
napsal(a):
Jinak lépe než CT zobrazí přesný stav kloubu MRI.
My uz jsme na tom CT byli ted v pondeli, protoze z RTG vypadala OCD dost atypicky. Ale nakonec ten nalez z CT nevypada zas tak divne. Jen ma leze pomerne hladke okraje, takze muze byt i in situ, ale to se stejne pozna jen z artroskopie.
Kazdopadne oba doporucili operaci, takze se ted jen rozhoduji u koho. U Musila uz jsem byla kdysi davno s Barusakem a byl moc fajn.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Projevuje se to nejak?
Jinak ta me taky Musil. Resili mi tam mladeho a nemuzu si stezovat.
napsal(a):
Projevuje se to nejak?
Jinak ta me taky Musil. Resili mi tam mladeho a nemuzu si stezovat.
Ano a ne. Párkrát se stalo, že zakulhal, ale v podstatě vždy mi přišlo, že to bylo poté, co mu to třeba uklouzlo při hraní atd. A než jsme došli domů, tak už nebylo po kulhání ani památky.
Ale když byl teď v červenci dva týdny v hotelu, tak pak kulhal snad týden. I jsem s ním byla u veta v Praze a podle něj za to mohla osina (měl malou ranku na tlapce, ale už mi to přišlo zahojené a necitlivé). A v pondělí mu rameno pan MVDr. Hnízdo polohoval a v jedné pozici reagoval Hachi bolestivě.
Z toho důvodu byla doporučena operace, aby se něco neprošvihlo a nenastaly nějaké artrotické změny, které naštěstí (ťuk ťuk) zatím nemá.
Btw, Hnízdo mi ještě tvrdil, že odoperovával OCD u ESP, který letos běží nějaký šampionát apod. a byl dost optimistický, co se týče aktivity po operaci a rekonvalescenci. Podle něj po těch dvou měsících rekonvalescence můžu se psem makat úplně na plno vč. canicrossu a údajně by neměl být žádný problém.

Jo, znam taky operovane psy, co po zhojeni normalne funguji v zatezi (sportovka).
Bez te operace to nejde

"ale bohužel mu po ní selhaly ledviny..."
Tak jako selhavaji dalsim xy bernaku i bez operace?
Jednou jsem telefonicky konzultovala problém s Musilem. Ač jsem mu napřed v mejlu nabízela i peníze za konzultaci, protože mi o jeho názor opravdu šlo, tak mi sám pak volal a nechtěl nic. Asi to není v tomto případě úplně relevantní.. Ale mít problém, obrátím se na něj znovu. Lidsky mi sedl.
napsal(a):
"ale bohužel mu po ní selhaly ledviny..."
Tak jako selhavaji dalsim xy bernaku i bez operace?
No ne, on je to bohužel vedlejší nežádoucí účinek, co jsem tehdy četla, tak to nakonec zastavili, protože případů bylo víc. Jak je to teď nevím, už je to asi 7let.
Tak Hachi má operaci úspěšně za sebou :)
Jsem ráda, že jsem si počkala na pana doktora Musila, protože mi vážně přijde mnohem příjemnější a "lidský" ve srovnání s MVDr. Hnízdem. Docela si i vyčítám, že jsem šla napřed k Hnízdovi, který po nás požadoval CT, při kterém se Hachi musel znovu uspávat, když se to mohlo obejít i bez něj, jelikož se ta artroskopie musela provést tak či onak..
Jinak pro ty, co by to zajímalo, zákrok byl prováděn v inhalačce, kloub byl vyčištěn a vypláchnut kyselinou hyauronovou, Hachi odešel po svých, lehce kulhá, z toho, že pokňourává, usuzuji, že ho to asi bolí, ale venku ani doma se podle toho nechová :) Má nakázaný klidový režim na 6 týdnů, po kterých jdeme na kontrolu a uvidí se, co bude dál. Celková doba rekonvalescence do úplného vyhojení chrupavky 4-6 měsíců. Po dobu 3-4 měsíců doporučeno podávat chondoprotektiva.
Má zakázaný jakýkoliv pohyb vč. chůze po schodech, tak mu přítel vyrobil krásný domácí "kotec", kde se Hachimu hrozně nelíbí :D
PumaCZ
napsal(a):
Tak Hachi má operaci úspěšně za sebou :)
Jsem ráda, že jsem si počkala na pana doktora Musila, protože mi vážně přijde mnohem příjemnější a "lidský" ve srovnání s MVDr. Hnízdem. Docela si i vyčítám, že jsem šla napřed k Hnízdovi, který po nás požadoval CT, při kterém se Hachi musel znovu uspávat, když se to mohlo obejít i bez něj, jelikož se ta artroskopie musela provést tak či onak..
Jinak pro ty, co by to zajímalo, zákrok byl prováděn v inhalačce, kloub byl vyčištěn a vypláchnut kyselinou hyauronovou, Hachi odešel po svých, lehce kulhá, z toho, že pokňourává, usuzuji, že ho to asi bolí, ale venku ani doma se podle toho nechová :) Má nakázaný klidový režim na 6 týdnů, po kterých jdeme na kontrolu a uvidí se, co bude dál. Celková doba rekonvalescence do úplného vyhojení chrupavky 4-6 měsíců. Po dobu 3-4 měsíců doporučeno podávat chondoprotektiva.
Má zakázaný jakýkoliv pohyb vč. chůze po schodech, tak mu přítel vyrobil krásný domácí "kotec", kde se Hachimu hrozně nelíbí :D
Chudinka, je mi ho líto. Udržet ho v tom bude nadlidský výkon.
Jak ho zabavíš?
Ale držím palce a doufám že už bude v pořádku..
Mně když arthroskopii nabídli tak jsem srabácky zdrhla.
assil
napsal(a):
Taky držím palce, ono to omezování se jim nelíbí a už po pár dnech se obvykle prohlásej za zdravý, ale chce to vydržet, holt panička musí sebrat všechny svoje nervy.
Upřímně nevím, zda mi ještě nějaké nervy po soužití s ním zbyly, ale snažím se, seč mi síly stačí :D
Zrovna před chvílí tu začal lítat jak torpedo po obýváku, tak jsem ho hned vzala ven, protože jsem si myslela, že by se mu mohlo chtít, ale prdlajs.. Doslova :D Venku se nahrbil, prdnul si a chtěl si hrát :D
GAELLE
napsal(a):
Chudinka, je mi ho líto. Udržet ho v tom bude nadlidský výkon.
Jak ho zabavíš?
Ale držím palce a doufám že už bude v pořádku..
Mně když arthroskopii nabídli tak jsem srabácky zdrhla.
Má asi milion hraček plus máme dvě čuchací dečky a nějaké hlavolamy. Ale to si nechávám, až bude nejhůř.. Takže možná večer :D