Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Claire9

21.8.2020 21:31
Claire9

XXX.XXX.237.55

Zdravím, prosím vás o radu. Měla jsem teď pejska (8 kg) 14 dní na hlídání a odpoledne se pozvracel. Chvíli předtím snědl buchtu s umělým sladidlem (xylitolem). Bylo mi řečeno, že toto se stalo, bohužel, vícekrát, ale vždy pes zvracel. Chci se tedy zeptat, zda když se pes vyzvracel je vše v pořádku? Nemůže mu to způsobit nějaké zdravotní problémy v blízké budoucnosti? Nebo mám jet radši hned na veterinu?
Chováním i od pohledu vypadá pes v pořádku.
Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.8.2020 21:35

trávíte si psa xylitolem a je vám to jedno?

no tak dobře

ale až mu jednou selžou játra, tak tady neplakejte

Claire9

21.8.2020 21:46
Claire9

XXX.XXX.237.55

Jedno mi to není, proto to řeším. Stalo se to nedopatřením během hlídání. Přišla jsem si tady pro radu, ne pro zlé komentáře :( věřte, že mě samotné je teď dost mizerně.
Ale chápu, položila jsem zbytečný dotaz. Zítra s nim zajdu k veterináři

21.8.2020 22:15

Bezpodmínečně zajistěte, aby se pes k čemukoliv s xylitolem dostal. Vet v ordinaci vám řekne v podstatě to samé, co vet výše. Jestli je pes granulář, tak vymyslete, do čeho lze vpašovat ostrostřepec (ne olej, sušený) a dlouhodobvě mu ho dávejte.

23.8.2020 02:20
fikovnice

XXX.XXX.135.131

Claire9 napsal(a):
Zdravím, prosím vás o radu. Měla jsem teď pejska (8 kg) 14 dní na hlídání a odpoledne se pozvracel. Chvíli předtím snědl buchtu s umělým sladidlem (xylitolem). Bylo mi řečeno, že toto se stalo, bohužel, vícekrát, ale vždy pes zvracel. Chci se tedy zeptat, zda když se pes vyzvracel je vše v pořádku? Nemůže mu to způsobit nějaké zdravotní problémy v blízké budoucnosti? Nebo mám jet radši hned na veterinu?
Chováním i od pohledu vypadá pes v pořádku.
Děkuji.

"Xylitol, a sugar substitute used in sugar-free gum, oral care products, and baked goods, is gaining popularity in the United States. Xylitol consumption is considered harmless to people but is known to cause life-threatening toxicoses in dogs. Dogs that ingest doses of >0.1 g/kg of xylitol are at risk for developing hypoglycemia, while dogs that ingest >0.5 g/kg may develop acute liver failure. Treatment includes dextrose supplementation for hypoglycemia and aggressive monitoring, treatment, and supportive care for dogs experiencing hepatotoxicosis. The prognosis for dogs with uncomplicated hypoglycemia is good, whereas the prognosis for dogs that develop severe hepatotoxicosis is guarded to poor."

Zdroj:
Compend Contin Educ Vet. 2010 Feb;32(2):E1-4; quiz E4.
Xylitol toxicity in dogs
Christopher M Piscitelli, Eric K Dunayer, Marcel Aumann

Přidejte reakci

Přidat smajlík