Hledala jsem v diskuzi a našla podobné téma deset let staré, tak bych ráda nějaké aktuálnější informace...
Máte někdo zkušenosti s odpuzovači hlodavců a co na to psi? Jde mi konkrétně o použití doma, kde normálně žijí psi.
Nějakým způsobem se nám za obložení dostávají myši. Je to vždycky problém sezonní, prostě jak končí léto, mrchy to zkouší. Popravdě vůbec netušíme, kudy tam lezou, nikde nic viditelného není. Zřejmě to bude nějaký mikro prostor někde, kam se nedostanem, nevidíme... kočky tady venku normálně myši loví, ale na tyhle šťastný mrchy jsou asi taky krátký.
Pravidelně nad ránem nebo večer hryžou někde v zateplení. Zní to, jak kdyby byly uvnitř doma, ale nejsou. Takže se u toho fakt krásně spí.
Sklápěcí pastičky ignorují, i když je tam sebevětší lákadlo, do těch domečkových taky nejdou. Jed nepřipadá v úvahu. Jednak jsou tu všude jiná zvířata - ves, u lesa, běžně nám tu brousí ježci, občas nějaká srna... A i vůči myším mi to přijde hodně nehumánní.
Přemýšlela jsem o nějakém odpuzovači do elektriky, co jsou v nabídce. Ale nevím, jestli to jednak vůbec má nějaký účinek a jakým způsobem to vnímají psi. Nejde o žádnou myší invazi, podle zkušeností z předchozích let ten bugr dělají vždycky tak dvě, tři myši. Občas se nám po dlouhé námaze jeden kus podařilo odlovit, možná i kočky byly úspěšné, ale do zimy vždycky daly pokoj. Jen prostě... Ty noci ke konci léta jsou fakt ubíjející.
Tady píšou, že je bezhlučný pro člověka i pro domácí a hospodářská zvířata, tak to asi bude jiné, než ten plašič krtků.
https://www.deramax.cz/deramax-klasik-ultrazvukovy-odpuzovac-plasic-kun-a-hlodavcu
Ale chápu, i tak by mi asi vrtalo hlavou, jestli to pes neslyší a nevadí mu to.
Máme přes silnici naproti "sousedy", jejich soused z boku ten plašič krtků měl a když jsme u nich seděli v létě venku, tak mě to teda vadilo, a hodně. Ale oni říkali, že už si zvykli a že to ani nevnímají. Mají i psa, ten taky nevypadal, že by to řešil.
marcelaamax
napsal(a):
Tady píšou, že je bezhlučný pro člověka i pro domácí a hospodářská zvířata, tak to asi bude jiné, než ten plašič krtků.
https://www.deramax.cz/deramax-klasik-ultrazvukovy-odpuzovac-plasic-kun-a-hlodavcu
Máme přes silnici naproti "sousedy", jejich soused z boku ten plašič krtků měl a když jsme u nich seděli v létě venku, tak mě to teda vadilo, a hodně. Ale oni říkali, že už si zvykli a že to ani nevnímají. Mají i psa, ten taky nevypadal, že by to řešil.
No taky sem to zvažoval, jelikož nám myši sklidily asi polovinu melounů a nějaké mrkve a obávám se, že větší zima bude, tím větší pozornost budou věnovat naší podzimní úrodě. Ale kvůli psům bych si to prostě netroufl, jelikož si nejsem jistý, jestli by nutně muselo být znát, že jim to vadí a říct mi to nemůžou. Pasti taky ignorují, mají se prostě super a nemají potřebu někde riskovat, když je všude kolem tolik dobrot.
marcelaamax
napsal(a):
U nás měli tyhle odpuzovače na krtky taky sousedi. Na metry daleko to bylo slyšet. A že tady jsou noci tiché, jsme daleko od hlavní a tak, všechny zvuky se nesou... I doma to někdy bylo slyšet. Ten zvuk sám o sobě nijak hrozný nebyl - netrhalo to uši nebo tak, spíš tak divně vrčel - ale tichá letní pohoda v noci to taky nebyla. Zvlášť, když jich měli několik a střídalo se to jedno po druhém.
A víš co? Asi to ty krtky bavilo, protože zatímco u nás nikde nic, zahrada, kde to měli nainstalované byla krtina na krtině.
TyVed
napsal(a):
No taky sem to zvažoval, jelikož nám myši sklidily asi polovinu melounů a nějaké mrkve a obávám se, že větší zima bude, tím větší pozornost budou věnovat naší podzimní úrodě. Ale kvůli psům bych si to prostě netroufl, jelikož si nejsem jistý, jestli by nutně muselo být znát, že jim to vadí a říct mi to nemůžou. Pasti taky ignorují, mají se prostě super a nemají potřebu někde riskovat, když je všude kolem tolik dobrot.
Přesně kvůli tomu si taky nejsem jistá. Jak poznám, že to psovi vadí? Když jsou to frekvence, co lidi neslyší, jak mám zjistit, jak to slyší ten pes a jak tohle někdo vlastně zjišťoval, aby mohl něco takového říct?
O melouny jsem přišla taky... a já se na ně fakt těšila, vypadaly nadějně. Jinak mi zatím předchozí roky žraly právě hlavně cibulky od okrasných rostlin. To taky není žádná sláva, ale neštve to tolik.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.47.196
Popravde. My kdyz se pristehovali na tenhle barak. Obyvatelny ale zanedbany s chlivkama s humusem. Mysmi a potkany se to tak nak v chlivkach pozemku a i kotelne s garáží celkem hemzilo. Od ty doby co ppcet my hadi haveti dosah urcite miry coz bylo i v dobe porizeni fretky uz kraloce v kotci nemiva pres zimu v slame a sene tunely. Potkana jsem neviděla ani nepamatuju a do kotelny to zabloudi jen cirou nahodou. Tipla bych ze urcite pachy je odpuzovat budou. Ale cim to bylo konkretne u nas vi buh. Tipla bych ale ze nejakej vliv to mit bude. S plasici neporadím ale pokud ma nekdo ze sousedu doma hlodavce jako mazly asi vam moc nepodekuje.
Uživatel s deaktivovaným účtem

já teda nijak neodpuzuju, to k ničemu není. mívala jsem solární odpuzovač na krtky a vrtal vesele i kolem něj.
mám zamykatelné jedové staničky a dávám do nich měkkou návnadu. ve staničce je takový trn, tam se to napíchne, takže se nemůže ven nic vysypat ani být vytaženo.
a pak jen sbírám těla.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Popravde. My kdyz se pristehovali na tenhle barak. Obyvatelny ale zanedbany s chlivkama s humusem. Mysmi a potkany se to tak nak v chlivkach pozemku a i kotelne s garáží celkem hemzilo. Od ty doby co ppcet my hadi haveti dosah urcite miry coz bylo i v dobe porizeni fretky uz kraloce v kotci nemiva pres zimu v slame a sene tunely. Potkana jsem neviděla ani nepamatuju a do kotelny to zabloudi jen cirou nahodou. Tipla bych ze urcite pachy je odpuzovat budou. Ale cim to bylo konkretne u nas vi buh. Tipla bych ale ze nejakej vliv to mit bude. S plasici neporadím ale pokud ma nekdo ze sousedu doma hlodavce jako mazly asi vam moc nepodekuje.
Nedovedu si představit, jaký dosah by to muselo mít, aby to reálně vadilo hlodavcům v domě jakýchkoli sousedů. My si tu fakt do oken nevidíme.
Je teda fakt, že tady v okolí potkani jsou, ale nijak šílený to asi není. Občas nějakého malého dotáhnou kočky nebo se válí mrtvý u polní cesty. Taky jsem psala, že tady nijak zamyšováno není. Prostě taková klasika, co na vesnicích, zvlášť, když máte hodně úrody všeho druhu, prostě bývá. Takže já se tu nesnažím řešit myší invazi. Jen v tomhle období o sobě prostě dávají vědět a někdy to fakt docela vytáčí.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
já teda nijak neodpuzuju, to k ničemu není. mívala jsem solární odpuzovač na krtky a vrtal vesele i kolem něj.
mám zamykatelné jedové staničky a dávám do nich měkkou návnadu. ve staničce je takový trn, tam se to napíchne, takže se nemůže ven nic vysypat ani být vytaženo.
a pak jen sbírám těla.
Já pořád taky nejsem přesvědčená, že to bude nějak fungovat. Právě proto, že vím, jak "funguje" to na krtky. Tak se na to asi vykašlu.
Atheira
napsal(a):
Já pořád taky nejsem přesvědčená, že to bude nějak fungovat. Právě proto, že vím, jak "funguje" to na krtky. Tak se na to asi vykašlu.
Já teda nevím, jaký ten odpuzovač přesně měl ten pán u nás ve vesnici, ale prý mu pomohl a krtků se zbavil. Předtím od nich měl zrytou celou zahradu, všude samá krtina, potom klid. A fungovala to i na ty sousedy vedle něho, taky od té doby krtky neměli. Stejný (asi) měli i přítelovi rodiče a taky fungoval. Nevím, co to bylo za typ, jen vím, že nepříjemně "pískal".
Já bych to doma nechtěla a kvůli psům už vůbec.
Jinak k těm myším - taky je tu máme, venku. Máme naproti baráku ještě jeden malý baráček (taková kůlnička, dílna) a před ním vyskládané dřevo - v tom dřevě se drží dost. Poslední dobou vždycky když večer sedíme na terase, tak nám tam za grilem taky začne šramotit myš, psi ji většinou chytí, ale taky ne vždy. Ale na té terase máme i francouzské dveře do baráku, které jsme měli celé léto skoro pořád dokořán (bez sítě) a doma jsme žádnou myš nikdy neměli a to jsou ty dveře fakt kousek od toho místa, kde se ty myši pohybují, kolikrát jsme viděli myš běžet i přímo kolem dveří. Někdo mi říkal, že je to tím, že máme doma psy, že je ty myši z domu cítí? Ale nevím, co je na tom pravdy.