Nerdat

XXX.XXX.168.69
Dobrý den,
zajímá mě váš názor, mám štěně NO 7 měsíců, váha 28 kg a jestli špatně neměřím, tak v kohoutku má 65 cm. Tím si nejsem právě moc jistá, jestli je to možné, ale dorostl rotvajlery na cvičáku.
I.
Uživatel s deaktivovaným účtem

V 7 m oká, dál už vám neporoste, bude jen mohutnět.
napsal(a):
V 7 m oká, dál už vám neporoste, bude jen mohutnět.
Pokud má NO v 7 měsících 65 cm v kohoutku, tak to rozhodně OK není - to je horní hranice výšky dospělého jedince, a on určitě ještě poroste a zmohutní. NO v 7 měsících ještě dokončený růst nemá.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Pokud má NO v 7 měsících 65 cm v kohoutku, tak to rozhodně OK není - to je horní hranice výšky dospělého jedince, a on určitě ještě poroste a zmohutní. NO v 7 měsících ještě dokončený růst nemá.
Na horní hranici je, ale do výšky už se nepotáhne. A rozpětí ve standardu není striktně od - do. Navíc změřit psa v kohoutku není tak jednoduché, jak se zdá. Může mít i míň.
napsal(a):
Na horní hranici je, ale do výšky už se nepotáhne. A rozpětí ve standardu není striktně od - do. Navíc změřit psa v kohoutku není tak jednoduché, jak se zdá. Může mít i míň.
Rozpětí ve standardu NO je striktně od 60 do 65cm u samce, přičemž větší odchylka než 1 cm nahoru i dolů je vyřazujicí.
Nevím, kolik jste viděla rostoucích NO, ale já dám klidně Rudu do ohně za to, že 95% sedmiměsíčních NO nemá dokončený růst, a když přičteme jen samotné zmohutnění, tak se takový pes už do standardu nevejde (to samozřejmě za předpokladu, že je správně zmeřený)
V 7 měsících má ukončený růst nějaké pidi plemeno, ne plemeno velikosti NO. Jasně,nedá už asi deset cenťáků, ale určitě poroste, zmohutní,takže kdyby teď měl pes 65,tak se prostě do standardu nevejde. I když většinou u majitelů laiků bývá problém s měřením a centimetry u toho domácího měření lítaj
Nerdat

XXX.XXX.168.69
Vyřazující určitě ne, mnoho hafanu má podmínku v chovu. :)
janae1

XXX.XXX.160.6
Naše štěně od sedmi měsíců narostlo v kohoutku ještě 10cm.
Jsem se tu ptala, že je to prcek, jestli ještě naroste, všichni tvrdili, že max 3cm.
Ale brala jsem si starší štěně v ne v uplně dobrém stavu, vaše hádám 10 cm nedá, ale nechlácholila bych se, že už neporoste.
janae1
napsal(a):
Naše štěně od sedmi měsíců narostlo v kohoutku ještě 10cm.
Jsem se tu ptala, že je to prcek, jestli ještě naroste, všichni tvrdili, že max 3cm.
Ale brala jsem si starší štěně v ne v uplně dobrém stavu, vaše hádám 10 cm nedá, ale nechlácholila bych se, že už neporoste.
Výška je daná geneticky, takže je normální, když se podražené štěně dostane do lepších podmínek, tak se snaží růst dohnat. Kdyby to stejné štěně bylo normálně krmené, tak už takový skok neudělá.
janae1

XXX.XXX.160.6
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Výška je daná geneticky, takže je normální, když se podražené štěně dostane do lepších podmínek, tak se snaží růst dohnat. Kdyby to stejné štěně bylo normálně krmené, tak už takový skok neudělá.
Nevím, asi to taky tak úplně neplatí, na našem psovi je znát, že nedorostl co měl, že dlouhé kosti už to nedohnaly. Jednoduše řečeno, je dlouhý na kratších nohách.
Máme ještě druhého a ten má správný "čtvercový formát", nedorostlý pes je takový obdelník.
janae1
napsal(a):
Nevím, asi to taky tak úplně neplatí, na našem psovi je znát, že nedorostl co měl, že dlouhé kosti už to nedohnaly. Jednoduše řečeno, je dlouhý na kratších nohách.
Máme ještě druhého a ten má správný "čtvercový formát", nedorostlý pes je takový obdelník.
Záleží kdy se k vám dostal, a jak moc byl podražený, ale ramec těla je taky daný geneticky - třeba by byl větší, ale stejně by byl delší v poměru k výšce.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Záleží na plemeni - někde projde všechno, ale zrovna u NO moc benevolencí neplýtvají.
u NO se zrovna ten cm nějak moc neřeší , a i na bonitaci se to prostě naměří ... spíš projde pes co ma 67 cm v kohoutku než ten co ma 59,5 .....
V 7měsících 65cm není žádná hruza pes už nějak moc neporoste a většinou už jen mohutní a nabere na sebe váhu čímž se pak kohoutková výška o něco sníží .
Další věc je to co vlastně majitelka naměřila ..
Nerdat

XXX.XXX.168.69
Tak jsme byli na veterine, aby mi ho radši premerili, opravdu má 65cm a 30kg. Prý vše v pořádku, spojím se s poradcem chovu.
keissa
napsal(a):
u NO se zrovna ten cm nějak moc neřeší , a i na bonitaci se to prostě naměří ... spíš projde pes co ma 67 cm v kohoutku než ten co ma 59,5 .....
V 7měsících 65cm není žádná hruza pes už nějak moc neporoste a většinou už jen mohutní a nabere na sebe váhu čímž se pak kohoutková výška o něco sníží .
Další věc je to co vlastně majitelka naměřila ..
Kohoutková výška se sníží nabráním váhy? A jak se to děje? Zkrátí se mu kosti?
Nerdat
napsal(a):
Tak jsme byli na veterine, aby mi ho radši premerili, opravdu má 65cm a 30kg. Prý vše v pořádku, spojím se s poradcem chovu.
.tohle jsou NO tam poradce chovu tohle neřeší .
místo řešení centimetru bych ted v tomto věku řešila krmení u takto rychleho rustu se většinou přidruží rustové problémy takže ,preventivní změna krmení ,ze štěněcího bych přešla na adultku .pes držet hodně štíhlého,nenechat skákat a opatrně s jakoukoliv zátěží.

A učit poklesnout ve hleznech při měření :-))
Nemám síce NO,ale Nefret merala v 5 mesiacoch maximálnu odporúčanú výšku u fien GR. Tiež všetci tvrdili,že už bude "len" mohutnieť a ona dala už "len" ďalších 7 cm len taký fukot A teda tým,že zmohutnela, rozhodne nevyzerá menšia,práve naopak-je z nej riadne prerastený kus Takže slečinka v 18 mesiacoch meria 62 cm a váži 37 kíl