No tak jsem se právě vrátila z veteriny s čtyřměsíčním štěnětem, CDčkem plným snímků a doporučení se objednat příští týden na operaci ( Juvenilní pubická symfiziodeza)....
Máte s tím někdo zkušenosti? Momentálně jsem trochu v šoku, takže se z toho vlastně potřebuju hlavně vypsat. Později bude síla to řešit podrobněji a rozhodnout se. Fakt se mi nechce nechat operovat čtyřměsíční štěně! Grrrr.....
Uživatel s deaktivovaným účtem

https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/720653/juvenilni-pubicka-symfidiodeza-jps-vase-zkusenosti
Už tu jednou krátká podobná diskuze proběhla.
MajkaP
napsal(a):
No tak jsem se právě vrátila z veteriny s čtyřměsíčním štěnětem, CDčkem plným snímků a doporučení se objednat příští týden na operaci ( Juvenilní pubická symfiziodeza)....
Máte s tím někdo zkušenosti? Momentálně jsem trochu v šoku, takže se z toho vlastně potřebuju hlavně vypsat. Později bude síla to řešit podrobněji a rozhodnout se. Fakt se mi nechce nechat operovat čtyřměsíční štěně! Grrrr.....
Určitě bych se objednala na konzultaci i k jinému ortopedovi,než jste byli, vždycky se hodí víc znát víc názorů
napsal(a):
https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/720653/juvenilni-pubicka-symfidiodeza-jps-vase-zkusenosti
Už tu jednou krátká podobná diskuze proběhla.
Tak po přečtení jsem ještě cíc rozpolcená.
Konzultace s jiným vetem je samozřejmě v plánu, jen doufám že se k nějakému zvládnu objednat na nějakou dohlednou dobu.

Záleží odkud jste, dejte si do lupy "lepší ortoped" a vyjede vám několik diskuzí na téma ortopedů v různých oblastech.
napsal(a):
Záleží odkud jste, dejte si do lupy "lepší ortoped" a vyjede vám několik diskuzí na téma ortopedů v různých oblastech.
Naštěstí jsem z civilizace, bohužel s několika otropedy mám z poslední doby špatnou zkušenost (pes nám zemřel před 4 měsíci a s diagnózou to bylo všelijaké, ve stejné době dvěma kamarádkám psi špatně diagnostikovali -jasně, ne všechno se povede, všichni jsme lidi-na druhou stranu pro mě teď ti doktoři nejsou "skála") a i proto jsem teď se psem byla na jiné klinice....
TAkže co se týče možností konzultace, tak vše řeším.
Abych byla upřímná, tak jsem na kliniku před chvilkou zavolala a na příští týden jsem se na operaci objednala. Takže mám termín, ať případně nemusím čekat a zrušit to můžu vždycky.
Jsem teď v rozpoložení, že se k operaci přikláním, jen mě trochu odrazuje "nedostatek" lidí, kteří psa JPS operovat nechali....
Já bych do toho určitě nešel. Je to obrovský zásah do mladého organismu. Svému psovi bych to prostě neudělal.
Rozhodnutí je samozřejmě na Vás, ale podle mého názoru je to v první řadě způsob, jak vytáhnout spoustu peněz z kapsy vyděšeného majitele.
Držím palce Vám k dobrému rozhodnutí a štěněti k dobrému životu!
Dasvo
napsal(a):
Já bych do toho určitě nešel. Je to obrovský zásah do mladého organismu. Svému psovi bych to prostě neudělal.
Rozhodnutí je samozřejmě na Vás, ale podle mého názoru je to v první řadě způsob, jak vytáhnout spoustu peněz z kapsy vyděšeného majitele.
Držím palce Vám k dobrému rozhodnutí a štěněti k dobrému životu!
z pohledu chovatele mužu napsat svou zkušenost .už několik majitelu mojich štěnat ovčáku chtělo tuhle operaci . u štěněte zjištěno v 3-5 měsících těžká DKK .. všem kterým jsem to rozmluvila a vydržely .. tak pak většínou byly bez nálezu či max nález který psovi nijak extra nevadil ...
Prostě nikdy bych tohle u mladeho rostoucího psa nedělala ..
Díky všem za názory. Abych byla upřímná, tak hned po vyšetření jsem psa na JPS objednala. Protože je jasné ( podle všech vetů), že u této operace je čas důležitý, tak jsem si řekla, že je lepší psa objednat a pak případně zrušit, než se rozhodovat a promeškat další týden.
RTG jsem konzultovala s třemi vety- ortopedy. Dva z nich operaci doporučili, protože předpokládaná váha psa v dospělosti je cca 30kg+ a u křížence není potřeba řešit neuchovnění. Třetí vet si myslí, že nález na kyčlích je hraniční a je ještě šance , že "při normální fyzické zátěži" nebude s kyčlemi problém. Ale současně prý zastává názor, že tento zákrok má potenciál všem štěňatům kyčle "vylepšit".
Nejsem zastánce "preventivních" a "zbytečných" veterinárních zákroků. Současně za pár měsíců/ let nechci stát nad psem a mít na výběr jen tlumit bolest, nebo těžkou ortopedickou operaci s dlouhou rekonvalescencí. Jelikož v mém okolí pár psů s DKK /DLK a taky s problémy páteře mám, tak si tuhle situaci dokážu představit. Samozřejmě žádné záruky s operací ani bez nejsou. Znám psa s DKK 4/4 , který běhá bez problémů....
Jak se rozhodnu si ještě jistá nejsem.
Nám také bylo po RTG kyčlí v cca pěti měsících řečeno, že pravá je hodně špatná. No, Teď v roce a půl jsme byli na oficiálních RTG a pes má nulky :) Ale nikdy nezakulhal.
Rozhodování Vám nezávidím, sama jsem psa objednala po zjištění OCD na operaci, která má docela preventivní charakter (artroskopie, kloub se prohlédne, vyčistí, pokud tam je nějaká uvolněná tkáň, čímž se zabrání případnému vzniku/zhoršení artrózy dle nálezu). Konzultovala jsem také se třemi špičkovými ortopedy a všichni se shodli na tom, že je to cesta nejmenšího odporu, a pes má tak šanci prožít úplně normální život bez bolesti.
Ale nutno dodat, že OCD je něco jiného a že pesan v mezních polohách projevoval bolestivost.
Držím Vám pěsti, ať vše dopadne co nejlépe a ať se rozhodnete správně. Sama mám psa už po čtyřech operacích..

A ted to stene ma pohybove problemy?
napsal(a):
A ted to stene ma pohybove problemy?
Nepozorovala jsem žádné kulhání. Ovšem na vyšetření jsem šla, protože se moc nesnaží skákat ( ne že bych ve skákání podporovala, ale mám spíš zkušenosti, že štěňata skákala všude možně a bylo třeba je korigovat), po dosednutí občas mění polohu zadku/nohou a někdy pomalu zvedá zadek ze země ( z lehu). Nic extra znatelného a také to s tím souviset nemusí ( což mi potvrdil i vet- na kostech byl znatelný velmi rychle růst).
Ale pravda je, že ta laxita ( po uspání) byla znát hodně a ten pohyb kyčlí v pořádku nebyl ( sama jsem to zkoušela).
Po vyšetření mi vet říkal, že to bude asi špatný, pak se koukal na RTG a říkal, že to čekal horší. Samozřejmě šance, že pes bude zcela ok bez JPS je...opak vet netvrdil... Bohužel do budoucna nikdo nevidíme.

Samozřejmě šance, že pes bude zcela ok bez JPS je...opak vet netvrdil... Bohužel do budoucna nikdo nevidíme.
V tom případě bych štěně řezat nenechala.
Tak pro všechny , které to zajímá a případně pokud by někdo později hledal info:
Nakonec jsem se rozhodla pro JPS. Včera ve dvanáct jsem předala psa vetovi, ve 12:45 už bylo po předoperační prohlídce, přípravě i zákroku a štěně se probouzelo. Po dospání odešlo do auta po vlastní ose , doma si ještě chruplo a v šest mi už nosilo hračky, se si chce házet a přetahovat se. Dneska už bych ani nepoznala že má za sebou operaci a kromě opruzu, že chodí na vodítku a dvojitého hladu je úplně ok. Operace vyšla na 12 000.
MajkaP
napsal(a):
Tak pro všechny , které to zajímá a případně pokud by někdo později hledal info:
Nakonec jsem se rozhodla pro JPS. Včera ve dvanáct jsem předala psa vetovi, ve 12:45 už bylo po předoperační prohlídce, přípravě i zákroku a štěně se probouzelo. Po dospání odešlo do auta po vlastní ose , doma si ještě chruplo a v šest mi už nosilo hračky, se si chce házet a přetahovat se. Dneska už bych ani nepoznala že má za sebou operaci a kromě opruzu, že chodí na vodítku a dvojitého hladu je úplně ok. Operace vyšla na 12 000.
Dobrá zpráva. Tak ať už je jen dobře.

MajkaP
napsal(a):
Udělala jste dobre
MajkaP
napsal(a):
Omlouvám se za detailismus, ale mám fakt věřit tomu, že štěně prodělalo předoperační vyšetření, narkózu a ne úplně jednoduchý ortopedický zákrok za 3/4 hodiny?
Doufám, že bude všechno v pořádku i do budoucna a pes prožije dlouhý, zdravý život!
Dasvo
napsal(a):
Omlouvám se za detailismus, ale mám fakt věřit tomu, že štěně prodělalo předoperační vyšetření, narkózu a ne úplně jednoduchý ortopedický zákrok za 3/4 hodiny?
Doufám, že bude všechno v pořádku i do budoucna a pes prožije dlouhý, zdravý život!
Jako že si vymýšlím? No, tak hádat se s nikým nebudu, to nemám zapotřebí. Určitě o tom víte víc.😉

a ne úplně jednoduchý ortopedický zákrok
mate predstavu, o jaky zakrok se jedna?
jaky je rozdil mezi timhle a napriklad TPO?
MajkaP
napsal(a):
Jsem vděčná za tuhle informaci. Už týden přemýšlím, jestli tento zákrok nechat našemu kříženci udělat, nebo ne. Moc se těch informací člověk nedočte, takže děkuji za sdílení vaší zkušenosti!
Miska007

XXX.XXX.20.181
Dobry den, rada bych se zeptala jestli jste na operaci nakonec sli, pripadne jake jsou vysledky a rekonvalescence. Jsme na tom uplne stejne. Mame 3 mesicni stene krizence, jeho bratr uz ted nezvedne zadecek, proto jdeme na vysetreni a tato operace nam byla nabidnuta. Zkousim najit co nejvic informaci, ale tezko. Velice dekuji
Miska007
napsal(a):
Dobry den, rada bych se zeptala jestli jste na operaci nakonec sli, pripadne jake jsou vysledky a rekonvalescence. Jsme na tom uplne stejne. Mame 3 mesicni stene krizence, jeho bratr uz ted nezvedne zadecek, proto jdeme na vysetreni a tato operace nam byla nabidnuta. Zkousim najit co nejvic informaci, ale tezko. Velice dekuji
Dobrý den, nenašla jsem možnost, jak vám poslat v rámci této diskuze soukromou zprávu. Vypadá to, že tuto funkci nemáte aktivní (zobrazí se obálka vedle jména). Eventuálně mi napište, odpovím.
Miska007
napsal(a):
Na operaci jsme byli 9.9. a štěně je už naprosto v pořádku. Druhý den po operaci jsem už na ní nepozorovala žádné bolesti, nebo nepohodlí, deset dní jsem s ní byla kuli stehům doma, klidový režim, procházky jen na vodítku. Po deseti dnech ( po kontrole) jsme se vrátili k běžnému režimu.
Samozřejmě už z principu celé operace lze výsledek na postavení kyčlí pozorovat za delší dobu..
Pokud by někoho zajímal vývoj, tak jsem včera nechala dělat kontrolní ortopedické snímky, protože zvíře bylo v narkozé kvůli kastraci.
Takže v roce a pěti měsících, tedy třináct měsíců od operace (JPS) jsou kyčle takřka bezproblémové. Hlavice nejsou dokonale kulaté, ale nejsou na nich pozorovatelné degenertivní změny a zanoření hlavic, které před operací bylo opravdu dost špatné, je naprosto v pořádku. Vet říkal, že by tohle ohodnotil jako "AA s přimhouřenýma očima".
Samozřejmě nikdo se nikdy nedozví, jak by vče dopadlo bez zákroku, ale určitě bych v podobném případě JPS vzala v úvahu.
MajkaP
napsal(a):
Pokud by někoho zajímal vývoj, tak jsem včera nechala dělat kontrolní ortopedické snímky, protože zvíře bylo v narkozé kvůli kastraci.
Takže v roce a pěti měsících, tedy třináct měsíců od operace (JPS) jsou kyčle takřka bezproblémové. Hlavice nejsou dokonale kulaté, ale nejsou na nich pozorovatelné degenertivní změny a zanoření hlavic, které před operací bylo opravdu dost špatné, je naprosto v pořádku. Vet říkal, že by tohle ohodnotil jako "AA s přimhouřenýma očima".
Samozřejmě nikdo se nikdy nedozví, jak by vče dopadlo bez zákroku, ale určitě bych v podobném případě JPS vzala v úvahu.
Díky za zpětnou reakci! Málokdy se stane, že se tazatel po čase vrátí ke svému původnímu příspěvku a informuje o vývoji, případně o tom, jak to nakonec dopadlo. Bezva přístup od Vás!