Jak odnaučit přikusování ruky?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.9.2020 09:32
Terapeutka

XXX.XXX.150.101

Fenka 14měsíců, cca 25-30kg, X GR, od štěněcího věku bojujeme s přikusováním ruky u podávání pamlsku (hlavně když je "rozjetá" - na cvičáku) a při hraní si s hračkou. Nedělá to s agresí, je to spíše takové neohrabané tele a na tom cvičáku po pamlsku skočí a samozřejmě škrábne zuby i o prsty, zápěstí (i do krve). Zkusili jsme místo pamlsku hračku- jenže i 60cm peška má tendenci chytat až úplně u prstů a přikusuje i ty ruce
Když dám ruku nízko, skočí mi až na hlavu , když ruku zvednu, skáče taky. Cvičitelka (už druhý cvičák) se s tím ještě nesetkala, radí cvičit sebekontrolu - s tím doma / na zahradě / na procházce nemá problém, ale na tom cvičáku je prostě hrozně "hrrrr" a nejde přibrzdit...
Nějaké tipy? Kromě pracovních rukavic

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.9.2020 09:39

Tak jí to nepodávejte, ale házejte na zem.

4.9.2020 10:57
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Já dávám pamlsek v sevřené pěsti. Až ji má pes u nosu, pomalu otevírám prsty. Sice jsem přikusování neodnaučil, ale aspoň mě nekousne. :-)

4.9.2020 11:06
Terapeutka

XXX.XXX.150.101

Dasvo napsal(a):
Já dávám pamlsek v sevřené pěsti. Až ji má pes u nosu, pomalu otevírám prsty. Sice jsem přikusování neodnaučil, ale aspoň mě nekousne. :-)

No v té zavřené pěsti se nám to moc neosvědčilo, ona prostě chňapne po té ruce a kousne a samozřejmě škrábne zuby. Teď po posledním výcviku už jsem fakt nalomená pořídit dceři kožené rukavice, má ruce samý šrám, pak se už i bojí a cuká a psisko prostě kouše.

I u těch tahacích hraček má od malička tendenci to to nechytat za konec, ale až u prstů a posouvá se stiskem nahoru, že štípe i do prstů.

Když koupím míček na šňůře, tak je mi jasné, že bude chňapat po té šňůře a ještě co nejvýše místo po míčku

4.9.2020 11:23

Terapeutka napsal(a):
No v té zavřené pěsti se nám to moc neosvědčilo, ona prostě chňapne po té ruce a kousne a samozřejmě škrábne zuby. Teď po posledním výcviku už jsem fakt nalomená pořídit dceři kožené rukavice, má ruce samý šrám, pak se už i bojí a cuká a psisko prostě kouše.

I u těch tahacích hraček má od malička tendenci to to nechytat za konec, ale až u prstů a posouvá se stiskem nahoru, že štípe i do prstů.

Když koupím míček na šňůře, tak je mi jasné, že bude chňapat po té šňůře a ještě co nejvýše místo po míčku

:-) Tak to já od psa odcházím. Podám hračku tak, že nemá šanci ji vzít jinde než na konci, a pochválím a hrajeme. Když to nejde, tak nehrajeme.
Nešlo by to učit před cvičákem, když doma to jde a tam ne? A před cizími psy a tak podobně. A tak různě jinak v napjatých situacích. Na náměstí, na nádraží. Dostane něco, až bude v klidu sedět, jinak jdu pryč.
To je pěkná piraňa :-)
Mám připravený loket. Pamlsek nabízím zespod na otevřené dlani. Jak se hrne jak buldozer, tak ruku otočím loktem a normálně psa odstrčím. On se nepoto.. na pátý pokus to většina psů pochopí.

4.9.2020 12:18
Terapeutka

XXX.XXX.150.101

No piraňa to teda je, navíc asi křížená s krokodýlem , přitom mrška klame tělem, protože se tváří jako ten roztomilý zlaťáček a nikdo nechce věřit, že je to takový divočák
Těch věcí, které nám doma rozkousala ... neunavitelná hyparaktivka. Teď jsme právě začali s nějakým amatérským light agility, že by se tam mohla zabavit a vyblbnout zase jinak a všichni na nás zírali, co to máme za draka

Bertik005

4.9.2020 12:35
Bertik005

XXX.XXX.214.220

Nás bernak taky s pamlskem vždy tak chvátal, že ho bral i s prsty. Ale odnaucil se to celkem rychle. Vždy když chtěl chnapnout cukla jsem zpátky a důrazne BEZ PRSTU. Brzy pochopil, že když je hrr nic nedostane, až když se uklidní. A pak už jen stačilo zavelet BEZ PRSTU a bral si velmi opatrně. Pak mohl pamlsky podávat i 2lety syn. Nevim zda vám to pomůže, ale na něj opravdu fungovalo velmi dobře.

4.9.2020 13:14

Mě u psa pomohlo cvičení It's Your Choice, https://www.youtube.com/watch?v=Zhcv6yrYI-g
pochopil to rychle a na zabavení je to taky fajn.

4.9.2020 16:27

Terapeutka napsal(a):
No piraňa to teda je, navíc asi křížená s krokodýlem , přitom mrška klame tělem, protože se tváří jako ten roztomilý zlaťáček a nikdo nechce věřit, že je to takový divočák
Těch věcí, které nám doma rozkousala ... neunavitelná hyparaktivka. Teď jsme právě začali s nějakým amatérským light agility, že by se tam mohla zabavit a vyblbnout zase jinak a všichni na nás zírali, co to máme za draka

Jo jsem zapomněla.. před cvičákem proběhnout a pokousat hračky, klacky,..?

5.9.2020 21:20

Terapeutka napsal(a):
Fenka 14měsíců, cca 25-30kg, X GR, od štěněcího věku bojujeme s přikusováním ruky u podávání pamlsku (hlavně když je "rozjetá" - na cvičáku) a při hraní si s hračkou. Nedělá to s agresí, je to spíše takové neohrabané tele a na tom cvičáku po pamlsku skočí a samozřejmě škrábne zuby i o prsty, zápěstí (i do krve). Zkusili jsme místo pamlsku hračku- jenže i 60cm peška má tendenci chytat až úplně u prstů a přikusuje i ty ruce
Když dám ruku nízko, skočí mi až na hlavu , když ruku zvednu, skáče taky. Cvičitelka (už druhý cvičák) se s tím ještě nesetkala, radí cvičit sebekontrolu - s tím doma / na zahradě / na procházce nemá problém, ale na tom cvičáku je prostě hrozně "hrrrr" a nejde přibrzdit...
Nějaké tipy? Kromě pracovních rukavic

Když dám ruku nízko, skočí mi až na hlavu , když ruku zvednu, skáče taky. Cvičitelka (už druhý cvičák) se s tím ještě nesetkala, radí cvičit sebekontrolu

tak ja zase neznam stěne, co tohle nedela :-D
u uplne malych se na zradlo opravdu rukavice nosi, ale v roce už to má normálně umět nebo teda prejit na hracku.

to tam fakt není nikdo, kdo by vám to ukazal, jak na to?
min na tom peskovi ? naucit psa, že se má kousat jen na stred vazne neni nic tak uplne sloziteho.

asi nejjednodussi je to ucit na micku se snurkou - a opravdu dodrzovat, ze se kouse jen a jen do micku. jinak hra neni!
I kdyz mate cokoliv jineho rozcviceneho -jak nevezme micek, ale kousne jinam -prerusit a pripomenout ji, ze opravdu muze kousat jen do micku.

6.9.2020 08:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak jí to nepodávejte, ale házejte na zem.

To opravdu není dobrý nápad učit psa při cvičení sbírat žrádlo ze země, a navíc by vás za to ostatní cvičící prokleli do 10. pokolení, kdybyste zasvinila cvičební plochu pamlskama🙄

6.9.2020 08:49

Inspektor Pišišvor napsal(a):
To opravdu není dobrý nápad učit psa při cvičení sbírat žrádlo ze země, a navíc by vás za to ostatní cvičící prokleli do 10. pokolení, kdybyste zasvinila cvičební plochu pamlskama🙄

Že jo :-) ale když to může dělat Šusta :-) a dělal to v televizi, tak co mě takhle plete!
Jinak taky moc nechápu, že mi na cvičáku někdo nepomůže, ale kdo ví, lidé většinou moc neslyší..
Ale hustej retrívr :-)
Je fakt, že malému NO trvalo déle než pitbullovi, než pochopil, že do ruky ne. Ale ne víc jak jeden den, jeden proces - žereš ruku - nehraju. Určitě bych psa malinko před cvičákem unavila, aspoň aby se prošel třeba zakouslý do hračky, když zadavatelka říká, že doma ok a tam ne..Nebo tam jít mimo tu lekci, jen tak jako na běžnou vycházku.

6.9.2020 09:02

kdyz ted je to moderni hazet zradlem po zemi

6.9.2020 09:18
Terapeutka

XXX.XXX.69.29

Že jo :-) ale když to může dělat Šusta :-) a dělal to v televizi, tak co mě takhle plete!
Jinak taky moc nechápu, že mi na cvičáku někdo nepomůže, ale kdo ví, lidé většinou moc neslyší..
Je fakt, že malému NO trvalo déle než pitbullovi, než pochopil, že do ruky ne. Ale ne víc jak jeden den, jeden proces - žereš ruku - nehraju. Určitě bych psa malinko před cvičákem unavila, aspoň aby se prošel třeba zakouslý do hračky, když zadavatelka říká, že doma ok a tam ne..Nebo tam jít mimo tu lekci, jen tak jako na běžnou vycházku.

Na cvičák vždy až po minimálně hodinovém běhání po louce, jinak by tam byla nepoužitelná. Nejraději by si tam jen hrála se psy, ale snažíme se ji přesvědčit i k nějaké "práci" nebo cvičení. Nejhorší je prvních 10-15 minut, pak už funguje - až na ty zuby . Koupila jsem ten míček na šňůře, zkusíme to s ním. Koupím i ty rukavice, hlavně pro dceru. Na mě si tak moc nedovolí nebo stačí zvýšit hlas /výhružný tón, ale dcera by měla časem tréninky převzít, tak musí fungovat i s ní.

Máme věčný problém i s povelem "pusť", tahala by se nonstop, ale nevydá ani aport - jen výměnou za pamlsek. Přitom za ním běhá, přináší, cpe to člověku do ruky, do klína- ale nepustí

6.9.2020 09:22

Určitě bych psa malinko před cvičákem unavila

prace se psem ve vysokem drivu pri cviceni je neco, s cim se jaksi pocita a melo by se s tim umet pracovat i jinak, nez ho "vychodit".
drive nebo pozdeji stejne prijde chvile, kdy vychozeni nepujde aplikovat a pak se stejne dostanou k tomu, ze je treba naucit psa hrat podle jejich pravidel.

6.9.2020 09:25

Máme věčný problém i s povelem "pusť"

tak to se dalo i vytusit

jak mate cvicit tu sebekontrolu?

6.9.2020 09:27

Terapeutka napsal(a):
Na cvičák vždy až po minimálně hodinovém běhání po louce, jinak by tam byla nepoužitelná. Nejraději by si tam jen hrála se psy, ale snažíme se ji přesvědčit i k nějaké "práci" nebo cvičení. Nejhorší je prvních 10-15 minut, pak už funguje - až na ty zuby . Koupila jsem ten míček na šňůře, zkusíme to s ním. Koupím i ty rukavice, hlavně pro dceru. Na mě si tak moc nedovolí nebo stačí zvýšit hlas /výhružný tón, ale dcera by měla časem tréninky převzít, tak musí fungovat i s ní.

Máme věčný problém i s povelem "pusť", tahala by se nonstop, ale nevydá ani aport - jen výměnou za pamlsek. Přitom za ním běhá, přináší, cpe to člověku do ruky, do klína- ale nepustí

Ahá, ale tak já myslela, že máte trable jen na cvičáku :-) Tak cvičit pusť, to je jasné. To krvelačné bestie učím hned jako třetí - první je sedni, druhé ke mně, draku :) Vlastně to jde vše tak nějak spolu.
Prostě hrajeme, ale civilizovaně, jinak nehrajeme.
Musíte to naučit někde doma v klidu a postupně ztěžovat - přidávat vzruchy.
Může se někde vyblbnout se psy kromě cvičáku?

6.9.2020 09:31

Určitě bych psa malinko před cvičákem unavila

prace se psem ve vysokem drivu pri cviceni je neco, s cim se jaksi pocita a melo by se s tim umet pracovat i jinak, nez ho "vychodit".
drive nebo pozdeji stejne prijde chvile, kdy vychozeni nepujde aplikovat a pak se stejne dostanou k tomu, ze je treba naucit psa hrat podle jejich pravidel.

No tak jasně, ale když se to bude učit, tak se bude učit snáz malinko unaven. Ze začátku zadavatelka psala, že vše ok - mimo cvičák - tohle je samozřejmě jiná.
Ještě to taky chce, aby všichni vyžadovali to stejné - ne že se dcera občas nechá kousnout, stejné povely, stejné provedení.....

6.9.2020 10:00
Terapeutka

XXX.XXX.69.29

Sebekontrolu zatím zvládá v tom smyslu, že třeba vydrží jen na zvednutý ukazovák sedět a čumět na misku s večeří (třeba minutu), žrát jde až na povel "můžeš". Stejně tak bude čumět třeba na sušené ucho nebo piškot a vezme si ho z dlaně nebo ze země až na ten povel "můžeš". Že bych jí vyskládala piškoty na tlapky nebo čumák - tak daleko jsme se ještě nedostali

Se psy se vidí sporadicky, bydlíme na vsi a tady se prostě 90% psů ze zahrady nikdy nedostane a těch zbylých pár mají majitelé na vodítku u nohy a nenechají ani očuchat. Dcery spolužačka má teď asi půlroční AUO, tak začaly chodit na vycházky a k vodě spolu, ale to tak 2-3 do týdne a je to jen jedno štěně. Takže se spíš očuchává přes ploty. Třeba 1x za měsíc náhodou potkáme na procházce někoho, kdo psa i pustí a nechá pohrát.

6.9.2020 10:25
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

No, ale on ten Šusta asi nejde znehodnotit cvičební plochu pro dalších třeba 50 lidí, co si tam zaplatili, dřou brigady, a chtějí jít taky cvičit .

Ono to chce občas použít i zdravý rozum - kdyby mi někdo na lekci rozhazoval žrádlo po place, tak mu poprvé řeknu, ať to nedělá, a podruhé, ať se sebere a jde...

6.9.2020 10:30

Terapeutka napsal(a):
Sebekontrolu zatím zvládá v tom smyslu, že třeba vydrží jen na zvednutý ukazovák sedět a čumět na misku s večeří (třeba minutu), žrát jde až na povel "můžeš". Stejně tak bude čumět třeba na sušené ucho nebo piškot a vezme si ho z dlaně nebo ze země až na ten povel "můžeš". Že bych jí vyskládala piškoty na tlapky nebo čumák - tak daleko jsme se ještě nedostali

Se psy se vidí sporadicky, bydlíme na vsi a tady se prostě 90% psů ze zahrady nikdy nedostane a těch zbylých pár mají majitelé na vodítku u nohy a nenechají ani očuchat. Dcery spolužačka má teď asi půlroční AUO, tak začaly chodit na vycházky a k vodě spolu, ale to tak 2-3 do týdne a je to jen jedno štěně. Takže se spíš očuchává přes ploty. Třeba 1x za měsíc náhodou potkáme na procházce někoho, kdo psa i pustí a nechá pohrát.

Na misku bych se vybodla a učila pustit hračky. Mohlo by to jít, když budete hrát nezájem - hračkou nepohybovat, neutíkat, nesmát se, prostě dělat, že Vás to vůbec nezajímá. Ona tu hračku "pustí", v určitou chvíli povolí.
My jsme se naučili nevybíhat, nebláznit na vše jednoduše přes míček - běží pro něj, až řeknu. A muselo se začít na vodítku.. protože megí = zbrklouš. Nejdřív dělá, pak až přemýšlí. Takže umíte "můžeš", tak to použijte na vystartování pro hračku.
Tahle kontrola u jídla není nic moc proč žravého psa.. beru to jako docela i zbytečné.. kdo ví, jestli zrovna ne nejtěžší, nevím, jestli má radši jídlo nebo hračku........je důležité, jak u toho pes vypadá - napnutý pes sice poslechl povel, ale jen se třese, aby mohl k misce. Pro mě je u tohohle cvičení cíl to, že si pes sedne, lehne, a je mu všecko jedno - na misku nekouká..to je právě to. Ne že napjatě čeká, kdy ten prst dáte pryč a zhluboka vydechnete. Myslím, že člověk nezvedá prst v klidu, je tam napětí, pes je zbytečně .. víte co myslím. Povel dávám klidně, u lehčích věcí. Máme nějaké 3 4 a úplně stačí - čekej, běž, sedni, lehni, ke mně.. a to běž je jen na cvičení u zvěře, běží pro míček..... Zkuste učit povel "čekej" nebo to Vaše "můžeš" a "pusť" u nějaké hlouposti - klacek? Počkám vteřinu, řeknu "můžeš" a ultra velká pochvala a odměna ....pak počkám 5 vteřin.. atd. Pak to budu učit na něčem obtížnějším - oblíbená hračka, pamlsky.. A já bych to tomu psovi úplně převrátila - použiji jiná slova a jiné předměty. Žádný stres, žádné napětí paničky, zkuste to znovu, pomalu a keep calm, netlačit.
Hele on to má ten Váš pes nějaké popletené, nemá být přinašeč? :-) :-)

6.9.2020 10:33
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.45

Možná budu zcela mimo mísu, ale přidám názor
Nevím přesně, co je přikusování a nemám velké psy.
Ale protože mám pesy cca do 10 kg, naučila jsem se hodně mňamek krájet nebo půlit. Jsou o velikosti max. 1x1 cm. Držím je mezi prsty a pesa "musí" být v klidu, aby se trefila a neupadl jí na zem. Upadne, nenajde (nebo mezitím najde jiný pes), má smůlu.
Když venku výjimečně odměním cizího velkého psa (samozřejmě po dovolení páníčkem a po splnění nějakého povelu, nejčastěji sedni) taky se musí soustředit, aby tu mini odměnu dostal.
Kdykoli byl nějaký vlastní nebo cizí pes moc hrrr, schovala jsem mňamku, ukázala prázdnou ruku. Pes chvíli čučel, kam mňamka zmizela. Při dalším pokusu už byl jemnější. Přece se nenechám při odměňování psa podrápat nebo pokousat.
Takže jestli přikusování znamená drápání a skákání po ruce s mňamkou, zmenšila bych mňamky a odměnila jen při klidném převzetí mňamky. Fenka už není tak malá, aby musela mít za každý správný povel odměnu. Když nedostane odměnu za přivolání, může být druhý pokus třeba s povelem sedni a dalším malým kouskem odměny.
Špatně se to popisuje, ale snad je to srozumitelné.

6.9.2020 10:36

Terapeutka napsal(a):

Za ocuchavani přes ploty já bych třeba vraždila. Učím své psy si psů za plotem nevšímat, ignorovat, protože proč druhým rozhecovavat psy co jsou doma jen tím, aby si můj pes ocuchal jiného psa. Pak štěká celá vesnice jak urvana, pes lítá po pozemku jak blázen (hlavně ti co ven nechodí) a fakt není potřeba aby se pes zdravil s každým psem, kterého potká.
A taky se na tom dobře dá trénovat ignor cizích stekajicich psů, což já u svých 60 kilovych hovad beru jako alfa omega venčení.
Pokud chcete ekoho na venčení, je dobré třeba na fb najít skupinu pejskaru z okolí a tam se poptat, popř. Na cvičáku se s někým domluvit. Taky jsme na vsi, kde lidé moc psy nevenci a přesto jsme si kamarády našli 😊

6.9.2020 10:55
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.45

No, ale on ten Šusta asi nejde znehodnotit cvičební plochu pro dalších třeba 50 lidí, co si tam zaplatili, dřou brigady, a chtějí jít taky cvičit .

Ono to chce občas použít i zdravý rozum - kdyby mi někdo na lekci rozhazoval žrádlo po place, tak mu poprvé řeknu, ať to nedělá, a podruhé, ať se sebere a jde...

Máme na sídlišti ženskou, která má cca 2 letého. Chodí po sídlišti, občas se zastaví a rozhazuje kolem sebe v hrstech dětské sladké piškoty jako se hází zrní slepicím. Táhnou se za ní psi, kteří jsou na volno, z okolí a holubi. Ona si myslí, že ji mají všichni psi rádi a když se občas nějací psi o ten piškot poperou, tak ona nechápe, proč se poprali (nebo se tak tváří).
Jak ji vidím, okamžitě měním směr. Vím, že až dojdu na místo, kde zrovna stojí a rozhazuje piškoty, už tam žádné nebudou, postarají se o to ostatní psi a holubi. Za ty cca 2 roky jsem zjistila, že nejsem jediná, kdo se jí vyhýbá. Pár lidí, včetně mně, jí řeklo, ať to nedělá, ale ona nechápe proč. Nikdo s tím nic nenadělá. A tak zřejmě dokud bude fyzicky schopná courat po sídlišti a bude mít psa, bude rozhazovat piškoty kolem sebe. A my ostatní budeme pořád ve střehu.

6.9.2020 10:56
Terapeutka

XXX.XXX.69.29

Za ocuchavani přes ploty já bych třeba vraždila. Učím své psy si psů za plotem nevšímat, ignorovat, protože proč druhým rozhecovavat psy co jsou doma jen tím, aby si můj pes ocuchal jiného psa. Pak štěká celá vesnice jak urvana, pes lítá po pozemku jak blázen (hlavně ti co ven nechodí) a fakt není potřeba aby se pes zdravil s každým psem, kterého potká.
A taky se na tom dobře dá trénovat ignor cizích stekajicich psů, což já u svých 60 kilovych hovad beru jako alfa omega venčení.
Pokud chcete ekoho na venčení, je dobré třeba na fb najít skupinu pejskaru z okolí a tam se poptat, popř. Na cvičáku se s někým domluvit. Taky jsme na vsi, kde lidé moc psy nevenci a přesto jsme si kamarády našli 😊

No tak nedělám to se všemi psy v okolí, máme své vytipované čuchací "kámoše" - je tu třeba Xlabradora, který se může uvrtět celou prdelí, je to mazlík, to samé berňák, mladý boxer... Tam kde mají "echt hlídače", kteří jsou celí napružení, tam se nehrneme. V několika zahradách mají taky nataženou elektriku, tak nebudu psy trápit...

6.9.2020 10:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Přesně!

Přidejte reakci

Přidat smajlík