Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kit29

13.9.2020 19:17
Kit29

XXX.XXX.198.128

Ahoj, mám Německého Křepeláka, který má 1,5 roku. Bral jsem ho když měl 4 měsíce, od té doby s ním chodím pravidelně na procházky a navštěvujeme cvičák. Před čtvrt rokem bylo všechno ještě v pohodě. Na ostatní psi nestartoval a na lidi taky ne. Ale potom se to nějak "zlomilo", začal vyjíždět na některé psi a když přijde někdo na dvůr tak na něj vrčí a bojím se aby nezaútočil, a aj ho raději odvedu pryč. Snažím se ho uklidnit a odlákat jeho pozornost pamlskem, ale moc se mi to nedaří. Pes je volně na zahradě a na dvoře, občas v kotci. Nevíte prosím jak ho odnaučit aby nevyjížděl na návštěvy? Hlavně nevím proč se to tak "zlomilo", napadlo mě jestli mi mohl někdo něco udělat třeba přes plot dopoledne když nikdo není doma.

Děkuji za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.9.2020 19:44

Nevím, jak u křepeláků, ale 1,5 starý pes dle mého prostě začal dospívat a prostě dochází ke změnám v chování.

Moji pesani byli na návštěvy zvyklí od štěňat, pak postupem času, jak dospívali, tak k nám mohlo pouze pár "vyvolených", které bych spočítala na prstech jedné ruky, kdy se mohli psi pohybovat volně a bylo to bezpečné, u kohokoliv jiného jsem psy zavírala.

To samé s ostatními psy....fena do osmi měsíců se psy takřka v denním styku a v pohodě a pak cvak a stal se z ní postupně radikál, který v lepším případě psa ignoroval a v horším by na něj hned hupsla...opět až na pár "vyvolených", které si vybírala dle mě neznámého klíče.

Radu nemám, protože já nejsem z těch, co by psy "nutila", aby návštěvu tolerovali. Nemám tendence třeba přes pamlskování a příjemné zážitky přesvědčovat psy, aby nechali cizí lidi pohybovat se po našem teritoriu.
Jasně mohla bych použít autoritu a psům říct, že si návštěvu budu hlídat sama, ale upřímně, kdyby mě třeba někdo nepředloženě poplácal po zádech, zvednul prudce ruku a podobně, tak by to mohlo být vyhodnoceno jako jasné ohrožení paničky a když máte fenu, která to neřeší varovným štěkotem, ale letí to rovnou vyřešit, tak to za případný průšvih nestojí.

13.9.2020 19:53

Vůbec nevím, jací jsou křepeláci, ale byla bych ráda, kdyby můj pes hlídal :-)
Přesně jak praví sardullah, pes dospěl. Když nemá vyjet po psovi, tak mu dřív stihnu říct "k noze" a když nemá vyjet po návštěvě, tak dostane "lehni" nebo "šup na místo".
Kdyby vyjížděl na lidi, co projdou kolem na ulici, když jdete po městě, tak to je blbé.. ale tohle je jen hlídání a bych mu jen řekla, co má dělat místo toho - štěkni si, upozorni, ale pak jdi na místo.
Taky ho za to hodně pochvalte.

Kit29

13.9.2020 20:18
Kit29

XXX.XXX.198.128

Mě právě zarazila ta změna, předtím když někdo přišel tak s ním byl hned "kámoš",ale teď je to úplně opak. Při míjení ostatních lidí na procházce problém není. Akorát se mi teď stalo, že když jsem se potkal na procházce s jedním známým a když ke mě přistoupil zhruba blíž jak 1 metr tak pes výstražné zavrčel a stále seděl u mé nohy, když poodstoupila, tak už to bylo OK. U ostatních psů se mi stane že mu tak 1 z 10 "novoní", ale pokud ho včas přitáhnu k noze a odlákám jeho pozornost tak je to v pohodě. Na cvičáků jsem od ostatních slyšel že je agresivní, když vrčí na někoho kdo ke mě přijde na dvůr, a že by to neměl dělat, tak mi to právě trošku vrtalo hlavou jestli je to normální nebo ne. Upřímně jejich rady abych mu nasadil stahovák nebo ostnáč a pořádně ho vytahal se mi moc nelíbily, tak jsem to chtěl nejdříve zkusit ještě tady. Je to můj první pes, kterýho takhle odmala vychovám, a nerad bych právě něco podcenil. Díky za Vaše rady a názory.

13.9.2020 20:23
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Stahovák ani ostnáč určitě NE !!!
pes prostě hlídá, nemusí být kamarád s každým. Určitě výchová důsledná ale bez řevu a bití.

13.9.2020 20:31

Kit29 napsal(a):
Mě právě zarazila ta změna, předtím když někdo přišel tak s ním byl hned "kámoš",ale teď je to úplně opak. Při míjení ostatních lidí na procházce problém není. Akorát se mi teď stalo, že když jsem se potkal na procházce s jedním známým a když ke mě přistoupil zhruba blíž jak 1 metr tak pes výstražné zavrčel a stále seděl u mé nohy, když poodstoupila, tak už to bylo OK. U ostatních psů se mi stane že mu tak 1 z 10 "novoní", ale pokud ho včas přitáhnu k noze a odlákám jeho pozornost tak je to v pohodě. Na cvičáků jsem od ostatních slyšel že je agresivní, když vrčí na někoho kdo ke mě přijde na dvůr, a že by to neměl dělat, tak mi to právě trošku vrtalo hlavou jestli je to normální nebo ne. Upřímně jejich rady abych mu nasadil stahovák nebo ostnáč a pořádně ho vytahal se mi moc nelíbily, tak jsem to chtěl nejdříve zkusit ještě tady. Je to můj první pes, kterýho takhle odmala vychovám, a nerad bych právě něco podcenil. Díky za Vaše rady a názory.

No řekla bych, že obecný názor je, že pokud si někoho pozvu, pustím návštěvu dovnitř, tak by to měl pes respektovat....takhle fungovala moje ovčanda, nikoho by na pozemek nepustila, ale když byl dotyčný vpuštěn někým z rodiny, tak to bylo ok.

Nemyslím, že máte plemeno, které je podstatou radikální hlídač a může to být jen takové období. Takže spíš bych zapracovala na poslušnosti, psa poslala na místo a třeba za nějakou dobu, kdy si pes na přítomnost návštěvy zvykne by už nevrčel, protože by viděl, že je to ok.
Vím, že se taky doporučuje třeba nechat psu couračku, aby byla možná korence, ale moje zkušenost třeba se současným psem je, že naopak obojek a šňůra to napětí ještě vystupňuje, ale to je asi pes pes od psa....nevím.

13.9.2020 20:50

Odhlédněte od toho, co Vám říkají na cvičáku, a zamyslete se, kde jsou Vaše hranice. Je to pro Vás přijatelné? Není?

Osobně nemám křepeláka, ale mám také loveckého psa - ohaře. Pro mne by bylo přijatelné, pokud by pes vrčel na návštěvu, která vešla na dvůr bez vyzvání. Pokud jdu otevřít a vchází v mé společnosti, nečekám, že pes bude cokoli namítat. Může si vybrat, jestli bude vítat, nebo bude na místě. Stejně tak by mi bylo velice nepříjemné, pokud by pes měl rozhodovat o tom, jak blízko mohou být náhodní kolemjdoucí nebo dokonce moji přátelé. Pokud mne však někdo obtěžuje, očekávám, že mne - i můj mírumilovný ohař - bude bránit (vyzkoušeno). Pokud by mne někdo napadl fyzicky, jsem si téměř jistá, že i on by předvedl velmi razantní zásah, a že by útočníka mohl poměrně vážně pokousat a zranit. Stran těch psů... pokud to je sem tam někdo, nepřikládala bych tomu extra velkou váhu. Nejspíš to bude kombinace antipatií a puberty / dospívání. U nás jede nevraživost vůči anglickým kokršpanělům, to si pes i štěkne, jinak neřeší. :-)

Německá lovecká plemena bývají trochu ostřejší, ale čekala bych tu ostrost spíše v projevu ke zvěři. Říkám si, jak by to na tom honu vypadalo, kdyby se každý pes rozhodl, že na nástupu nebude v nějakém rádiusu od jeho pána nikdo stát... No, nevím. Křepeláci jsou takoví lovečtí "radikálové". Tak či onak, já bych doporučila zaměstnat mu hlavu intenzivním loveckým výcvikem.

13.9.2020 21:14

Povaha a chování:

Křepelák je v prvé řadě lovecký pes. Má velký zájem o zvěř, je vytrvalý, nebojácný a odolný. Pokud uzná autoritu svého pána, je výborně cvičitelný a ovladatelný. Je to plemeno s vrozenou loveckou inteligencí. Své lidi má velmi rád, vůči cizím je však rezervovaný, nikoliv ale agresivní. Majetek svého pána umí ohlídat.

Křepelák nepotřebuje mimořádnou péči, žádné speciální krmení ani úpravu srsti. Potřebuje ale pohyb a zaměstnání. Jeho výchova musí být spravedlivá a důsledná.

Přidejte reakci

Přidat smajlík