Zdravím a předem děkuji za vaši reakci.
Potřebuji převychovat fenku německého ovčáka. Nezvládla jsem ji. Proto se ptám.. Neměl jste někdo také na převýchově svého psa a doporučil byste dál? Žatec do 100 km. Nebo není tu někdo mezi vámi, kdo by se toho ujal (za fin.odměnu pochopitelně) a pomohl mi převychovat fenu, která je agresivní k domácím zvířatům (slepice, ovce, koně, kocky) a k dětem (ano to je tragédie) a k tomu má naučené zlozvyky (skákání, ničení věcí, příliš hrubě na vše reaguje atd.)
Sice konkrétně neporadím, ale spíš než psa dát někam na převýchovu, tak je lepší si sehnat člověka, pod jehož dozorem se feně budete věnovat vy. Pokud ji na měsíc dovezete někam na převýchovu, tak ona tam třeba fungovat bude, ale až se vrátí zpátky, tak to může být úplně stejné jako předtím, protože vám nerozumí, něco děláte špatně, nejste důslední atd....
Uživatel s deaktivovaným účtem

V životě bych nedala psa někam na převýchovu....
a jedním z důvodů je, že ten pes může fungovat dobře s tím někým a se mnou to bude pořád na nic. Víte už jsem to i párkrát zažila...pes kamarádky prý "ach jo, neumí ani sedni, ani lehni"..se mnou to za pět minut prováděl naprosto spolehlivě a to nejsem žádný kynolog a dokonce ani svoje pesany nemám extra vycepovaný...za týden říkám "tak co??"..."no on už to zase zapomněl"
Myslím, že nej způsob je najít někoho, kdo v reálu pomůže, poradí jak s fenou pracovat, jak s ní komunikovat a že to bude hóódně práce a trpělivosti z vaší strany.
Bohužel si myslím, že v tomhle zkratky typu....dám psa na převýchovu, zaplatím a za měsíc si vyzvednu dokonalost sama a i kdyby tomu tak bylo, tak u vás následně může zklouznost zpět k tomu, co dělala předtím a ten způsob převýchovy taky nemusí být úplně něco, co bych chtěla aby někdo dělal s mým psem.

ale až se vrátí zpátky, tak to může být úplně stejné jako předtím
muze, ale nebyva.
proto je tahle sluzba porad v nabidce a vyuzivana
Takhle to nefunguje, pes nemá univerzální tlačítko, ani dálkové ovládání.
Být to moje fena, vyrazím na nejbližší cvičák, do parku, ke kamarádce.... prostě každého pejskaře se ptám, co dělám blbě. A nechám si poradit, jak to dělat jinak a vyzkouším to. Podívala bych se na videa, přečetla pár článků a fenu cvičila a vychovávala jako štěně (prostě znova na startu, výcvikář nebo jiný majitel by to neudělal jinak).
Nechci to tu rozepisovat, ale v každé situaci musíte fenku naučit, jak se chovat. Vykřikovat jméno a u toho mít proslov ve styl: "ty jsi děsná, proč tu kočku nenecháš být už jsem ti to říkala snad 100x" není ani povel, ani vedení, jak se chovat.
Proslov byl jako příklad, vidím to na našem sídlišti dnes a denně.
Za mě je nejlepší toho psa dát nejdriv na převýchovu, protože se vytrhne z toho prostředí, kde doteď mohla dělat bordel, ztratí ty svoje jistoty, a může se s ní začít pracovat od nuly a správně. Tohle opravdu funguje.
Pak ale musí nastat fáze 2, kdy se se psem učí v těch nastavených mantinelech pracovat i majitel, aby dokázat tu laťku udržet.
Nicméně ta fena k dětem NIKDY bezpečná nebude - to žádná převýchova nevyřeší. Naučí se je třeba ignorovat když se nic neděje, nebo dostane povel, a leží někde bokem pod povelem, ale děti jsou nevypočitatelné, a uhlídat takového psa i deti dohromady je těžké.
Ok, já s tím zkušenosti nemám 😉.
Jen jeden známý si takhle dával stěně rotvika, to ale nebyla prevychova. Štěně tam šlo jako nepopsaný list a vrátili ho jako vychovaného psa. A fungovalo to i doma, to je fakt. Akorát že tam pak nějakou dobu dojížděl a učil se s ním pracovat. A hlavně byl takový od přírody autoritativní, nebo jak to říct. Si vůbec neumím představit, že si pořídím štěně, dám ho na půl roku pryč - vychovejte mi ho - a pak si ho vezmu zpátky. Ale tak každej to má jinak.
A upřímně já jsem na psech asi hodně závislá, a nedokážu si představit je dát ani na měsíc na tu převýchovu. Docela by mě hlodalo v hlavě, co tam s nimi dělají a jak se k nim chovají. Myslím, že byli i případy, kdy na převýchově psa úplně zlomili? Ale tak to už je zase o tom vybrat fakt někoho prověřeného.
marcelaamax
napsal(a):
Ok, já s tím zkušenosti nemám 😉.
Jen jeden známý si takhle dával stěně rotvika, to ale nebyla prevychova. Štěně tam šlo jako nepopsaný list a vrátili ho jako vychovaného psa. A fungovalo to i doma, to je fakt. Akorát že tam pak nějakou dobu dojížděl a učil se s ním pracovat. A hlavně byl takový od přírody autoritativní, nebo jak to říct. Si vůbec neumím představit, že si pořídím štěně, dám ho na půl roku pryč - vychovejte mi ho - a pak si ho vezmu zpátky. Ale tak každej to má jinak.
A upřímně já jsem na psech asi hodně závislá, a nedokážu si představit je dát ani na měsíc na tu převýchovu. Docela by mě hlodalo v hlavě, co tam s nimi dělají a jak se k nim chovají. Myslím, že byli i případy, kdy na převýchově psa úplně zlomili? Ale tak to už je zase o tom vybrat fakt někoho prověřeného.
Já jsem tak koupila pro mamku fenu NO, a dala jsem jí ji až po půl roce vychovanou - mamka by to nedokázala (je to rozmazlovač), čuba by ve městě neměla žádné detství, a takto jim to skvěle funguje už 10 let😉
Pes přesně odhadne ke komu si co může dovolit. Moje babička měla pejska, něco jako kříženec hrubosrstého jezevčíka. Vodila ho jen na vodítku, tvrdila, že jí neposlechne, pere se a utíká. Když byly psisko asi 3 roky, dostala babička pásový opar a já u ní bydlela a starala se o ní i psa. Bylo mi přes dvacet a děsný borec. Ale toho psa jsem v podstatě neměla přivázaného, nikdy neutekl, nikdy se nepral, ať to bylo na Petříně nebo na rušné ulici, vždy spolehli poslechl. Babička mi nevěřila a když se uzdravila, pes opět zklouzl do starých kolejí. Pak si babička zlomila kotník, psa jsem si tehdy vzala na jízdárnu ( měli jsme v pronájmu), byli tam ostatní psí a opět fungoval jako hodinky. Jen kočky nikdy nemusel.
juhaj
napsal(a):
Pes přesně odhadne ke komu si co může dovolit. Moje babička měla pejska, něco jako kříženec hrubosrstého jezevčíka. Vodila ho jen na vodítku, tvrdila, že jí neposlechne, pere se a utíká. Když byly psisko asi 3 roky, dostala babička pásový opar a já u ní bydlela a starala se o ní i psa. Bylo mi přes dvacet a děsný borec. Ale toho psa jsem v podstatě neměla přivázaného, nikdy neutekl, nikdy se nepral, ať to bylo na Petříně nebo na rušné ulici, vždy spolehli poslechl. Babička mi nevěřila a když se uzdravila, pes opět zklouzl do starých kolejí. Pak si babička zlomila kotník, psa jsem si tehdy vzala na jízdárnu ( měli jsme v pronájmu), byli tam ostatní psí a opět fungoval jako hodinky. Jen kočky nikdy nemusel.
Jo, s tím musím souhlasit. A vidím ten rozdíl i u našich psů v tom, co si dovolí ke mně a co k příteli. Přítel u nich vůbec nemá autoritu, s fenou to ještě jde, ale pes ho má někde a poslouchat ho nebude, teda jako taky s ním bude jakž takž fungovat, ale nikdy ne tak, jako se mnou. Doma pes občas chytne rapla a na přítele fakt dost doráží, že si chce hrát, přítel mu může dát povelů kolik chce, tvářit se a řvát jak chce a nic, mě stačí se na psa jen hnusně podívat a okamžitě toho nechá... Ale to je celé o tom, že přítel to se psema moc neumí a hlavně vůbec není důsledný, je to spíš takový rozmazlovač a člověk na hraní .
Další je třeba rodičů jorkšírka - když s ní jdou po ulici, tak se zmítá na flexině a řve na všechny psy za plotem. Když jsem si ji vzala já, byla to úplně v pohodě, protože zjistila, že tohle jí neprojde.
Tak já bych tedy psa nikam a nikomu na "převýchovu" nedala.
Určitě ne tím způsobem abych u toho nebyla.
Návštěva výcvikáře a řešení problémů v mé přítomnosti to ano.
Pes zadavatelky je NO - tvárný a poslušný pes co na páníčkovi visí. Chyba bude v ní nikoliv ve psu. Nepíše kolik psovi je a co s ním do té doby dělala/nedělala.
Hm, moc mi tyto prispevky nepomohly tedy. Ja vim, jak se ma vychovat pes. Mam jich 6, ruzne posbirane z ruznych mist, kde o ne nikdo uz nestal, tak nejak se psy pracovat umim, ale vsichni jsou to mile a pratelske povahy a rasy. Navic pes ve smecce se chova jinak, nez kdyz je sam. S NO papirovou jsem nikdy predtim nebyla poradne ani v kontaktu. Tuto nasi si bezmyslenkovite poridil manzel, ktery je neustale na pracovnich cestach a proto je ta odpovednost za ni na me. Nezvladla jsem ji, ikdyz jsem to s nadsenim zkousela. Jen pro upresneni. S fenkou jsem chodila na cvicaky, pozitivni vychovy. Precetla jsem ruzne rady a knihy a dokonce jsem si zaplatila ten vyhlaseny online kurz. Agresivni reakce na deti prisla taky najednou a necekane a NEDALI jsme ji nikdo duvod a ani nikdy zadne ditko na ni nebylo zle. Mam syna 4 roky a toho ma rada a ten si ji skoro ani nevsima, natoz aby byl na ni zly.
Take bych radeji uvitala nekoho, kdo by se mnou trenoval a dojizdel k nam, dala jsem inzeraty a nikoho jsem nesehnala, proto jako posledni moznost zkousim prevychovu zkusenym clovekem, ktery vi, co dela a ktery by mel vedet, jestli mne do toho zapojit ci ne. Je to trochu vaznejsi situace, nez se zda. Ano priznavam, ze ji nedavam tolik casu, kolik je potreba, to je take duvod, proc jsem to nezvladla. Chybela mi motivace a nejviceeee caaaaaaas.
Tak dekuji za rady, ktere jsou k me prosbe :)
Vím, že tu byl někdo, kdo jezdí na Desenského free soboty a že je prý schopný v takhle prekérní situaci poradit a pomoct... Zkoušela jste někoho takového? Kdybych byla takhle v koncích, tak do toho asi fakt půjdu, i když mi jako člověk není zrovna sympatický.
Jako ono se to říká, když ve vaší situaci nejsme. Já moc nevím... Ono se člověku chce říct, že s ní asi neumíte správně komunikovat, což tak klidně může být, ale skvělý případ, že není NO jako NO i v rukou člověka, co se psy má zkušenost, je třeba místní "PumaCZ"
GAELLE
napsal(a):
Tak já bych tedy psa nikam a nikomu na "převýchovu" nedala.
Určitě ne tím způsobem abych u toho nebyla.
Návštěva výcvikáře a řešení problémů v mé přítomnosti to ano.
Pes zadavatelky je NO - tvárný a poslušný pes co na páníčkovi visí. Chyba bude v ní nikoliv ve psu. Nepíše kolik psovi je a co s ním do té doby dělala/nedělala.
Ano chyba je ve me a proto hledam nekoho zkusenejsiho, kdo fence a me pomuze i za cenu prevychovi. Fence jsou uz skoro 2 roky.

"Agresivni reakce na deti prisla taky najednou a necekane a NEDALI jsme ji nikdo duvod"
tohle je vazne prusvih.
ani tak ne to, ze vyjela - ale ze jste si predtim niceho nevsimli.
je to NO, no. Zadna hracka pro kazdeho s klikrem v ruce.
Bohuzel - neznam z vaseho okoli asi nikoho.
v Rakovníku je ZKO-cko - kde normalne funguji. Tam jste se nebyla ptat? Na vycviku?
marcelaamax
napsal(a):
A to je pracovní NO?
I když ono je to asi jedno, zrovna "Puma" má exteriéráka a jak dopadla (neber si to osobně ).
A omlouvám se, že neradím nikoho na převýchovu, nemám s nikým zkušenosti. Ale držím palce, ať to nějak vyřešíte
Neni to pracovni NO. Je to jen nas dalsi prirustek do rodiny. Manzel ji poridil proto, ze ma NO moc rad a chtel, abychom se tu s ni na nasem staveni citili v bezpeci, kdyz je na cestach :)
napsal(a):
"Agresivni reakce na deti prisla taky najednou a necekane a NEDALI jsme ji nikdo duvod"
tohle je vazne prusvih.
ani tak ne to, ze vyjela - ale ze jste si predtim niceho nevsimli.
je to NO, no. Zadna hracka pro kazdeho s klikrem v ruce.
Bohuzel - neznam z vaseho okoli asi nikoho.
v Rakovníku je ZKO-cko - kde normalne funguji. Tam jste se nebyla ptat? Na vycviku?
ano, je to prusvih. Nesmime udelat chybu, aby nam neutekla z pozemku a i nase domaci zvirata nesmi udelat chybu, aby je nezakousla.
Vite, toto neni uz o tom uzivat si se svym psem, duverovat si a prozit kvalitny chvile spolu a mit z toho radost, toto je uz jen o stresu u obou. Jsem neustale v pozoru. Citim, ze i ona je neustale ve stresu a neuziva si to tu :(
Musim to zmenit a proto zkousim i tuto moznost - prevychovu.
Cvicak v RK jsem nezkousela, ale chodila jsem na jine cvicaky a to neni pro nas reseni.

a na tech jinych cvicacich neni nikdo, kdo by prevychovu poskytoval jako sluzbu?
o to jde.
porad dost lidi neni uplne aktivnich na netu, ale ziji v realu.
No, napíšu svůj názor a neberte to špatně. Je super, že chcete napravit,co jste zanedbala, dát psovi šanci,dát to do kupy. Ale za mě - máte děti (a jak tu padlo,pes už pro ně nebude nikdy bezpečný), máte smečku psů, máte hospodářství, nemáte dostatek času. Nenapadlo vás nechat psa vycvičit - základní poslušnost, a pak ho prodat nebo darovat někomu, kdo by se pro něj hodil jako ideální majitel víc? Měl autoritu, čas, zkušenosti, neměl děti,hospodářství atd. (vycházím z toho,že psa prodat nebo darovat v týhle fázi je dost nerealistické). Sama si to nedovedu představit, ale v tomhle konkrétní případě mi to tak nějak přijde lepší pro psa i pro vás
Nynne
napsal(a):
ano, je to prusvih. Nesmime udelat chybu, aby nam neutekla z pozemku a i nase domaci zvirata nesmi udelat chybu, aby je nezakousla.
Vite, toto neni uz o tom uzivat si se svym psem, duverovat si a prozit kvalitny chvile spolu a mit z toho radost, toto je uz jen o stresu u obou. Jsem neustale v pozoru. Citim, ze i ona je neustale ve stresu a neuziva si to tu :(
Musim to zmenit a proto zkousim i tuto moznost - prevychovu.
Cvicak v RK jsem nezkousela, ale chodila jsem na jine cvicaky a to neni pro nas reseni.
A mne se vas pristup libi, uz u uvodniho postu to tam bylo
1) pomohl mi prevychovat - tzn. pracovat se psem pomoci majitelky (ne davat na prevychovu, jak zde nekteri pisou)
2) za fin. odmenu - uznavate, ze to chce odbornou pomoc, kterou neberete jako samozrejmost
3) naucene zlozvyky, problemy, vite, ze se to kumulovalo casem
4) uvedomeni si zdroje problemu a snaha napravit
Zkusim se poptat v ramci moznosti a pak sem pripadne postnout nejaky kontakt. Nekoho, kdo prijde do prostredi, kde ae to deje a pak navrhne smysluplne/realizovatelne reseni.

Máte 6 psů a tento je sedmý? Teda .. jak stíháte 6 psů, ovce,..? NO potřebuje "práci", než se z něj stane dospělý normální pes domácí, na to asi není čas, ne? Naučit základní ovladatelnost a poslat pryč. Mi to tak zní. Jako "není to můj pes". To je teda dárek :-) Měli koupit hotového psa. Nebo žádného.
napsal(a):
Máte 6 psů a tento je sedmý? Teda .. jak stíháte 6 psů, ovce,..? NO potřebuje "práci", než se z něj stane dospělý normální pes domácí, na to asi není čas, ne? Naučit základní ovladatelnost a poslat pryč. Mi to tak zní. Jako "není to můj pes". To je teda dárek :-) Měli koupit hotového psa. Nebo žádného.
Ted na to koukam (tak to dopada, kdyz clovek necte cele vlakno).
6 psu, deti, hospodarstvi, manzel stale na sluzebnich cestach.
Nynne, Vam tam s timto nekdo vypomaha - personal, dalsi dospeli clenove rodiny atd.?
Nechce se mi verit, ze by tohle zvladla jedna zenska sama a to by mohla byt klidne i Wonder woman na speedu...

ainu
napsal(a):
Nynne, Vam tam s timto nekdo vypomaha - personal, dalsi dospeli clenove rodiny atd.?
Nechce se mi verit, ze by tohle zvladla jedna zenska sama a to by mohla byt klidne i Wonder woman na speedu...
Takhle.. ono to jde. Já třeba (nemám teda hospodářství.. ale ani sekretářku) mám čas i na ifaunu :D Ale absolutně mi do toho nesmí teď skočit pracovní plemeno v pubertě. Prostě ne. Švihlo by mě.
Ale zbytek mi funguje perfektně. A včera jsem se půl hodiny nudila!
ainu
napsal(a):
A mne se vas pristup libi, uz u uvodniho postu to tam bylo
1) pomohl mi prevychovat - tzn. pracovat se psem pomoci majitelky (ne davat na prevychovu, jak zde nekteri pisou)
2) za fin. odmenu - uznavate, ze to chce odbornou pomoc, kterou neberete jako samozrejmost
3) naucene zlozvyky, problemy, vite, ze se to kumulovalo casem
4) uvedomeni si zdroje problemu a snaha napravit
Zkusim se poptat v ramci moznosti a pak sem pripadne postnout nejaky kontakt. Nekoho, kdo prijde do prostredi, kde ae to deje a pak navrhne smysluplne/realizovatelne reseni.
Moc dekuji za porozumeni a pochopeni :)
Potrebuji tahouna, motivaci, ztracim se v tom a ztraci se i nase fenecka. Ale nikdy neni pozde na zmenu.
Budu rada za kazdou radu, kontakt atd.
Mejte hezky den.
ainu
napsal(a):
Neni to tak hrozne, jak se zda. Mam jen jedoho 4 leteho chlapecka.. Do toho se jeste staram o nasi firmu - sekretarka na plny uvazek.
No a proto to dopadlo, jak to dopadlo. Nezbyva tolik casu a nemuzu se venovat fence na 100 % a chci to resit. Ostatni pejskove jsou uz spise seniori, ale vyzaduji take pozornost. Vychazky, hry a znate to.
Nynne
napsal(a):
Neni to tak hrozne, jak se zda. Mam jen jedoho 4 leteho chlapecka.. Do toho se jeste staram o nasi firmu - sekretarka na plny uvazek.
No a proto to dopadlo, jak to dopadlo. Nezbyva tolik casu a nemuzu se venovat fence na 100 % a chci to resit. Ostatni pejskove jsou uz spise seniori, ale vyzaduji take pozornost. Vychazky, hry a znate to.
Venovat se jedne fence na 100% je nemozne, pokud mate 4lete dite a jeste praci na plny uvazek. Do toho dalsi zvirata atd... logicky a casove mi to nevychazi, ani kdybyste vubec nespala.
1 000 věcí
a žádnou pořádně.
https://www.vaspes.com/clanky/internatni-vycvik.html
http://www.vip-pets.cz/internatni-pobyt-s-vycvikem/
Nynne
napsal(a):
Hm, moc mi tyto prispevky nepomohly tedy. Ja vim, jak se ma vychovat pes. Mam jich 6, ruzne posbirane z ruznych mist, kde o ne nikdo uz nestal, tak nejak se psy pracovat umim, ale vsichni jsou to mile a pratelske povahy a rasy. Navic pes ve smecce se chova jinak, nez kdyz je sam. S NO papirovou jsem nikdy predtim nebyla poradne ani v kontaktu. Tuto nasi si bezmyslenkovite poridil manzel, ktery je neustale na pracovnich cestach a proto je ta odpovednost za ni na me. Nezvladla jsem ji, ikdyz jsem to s nadsenim zkousela. Jen pro upresneni. S fenkou jsem chodila na cvicaky, pozitivni vychovy. Precetla jsem ruzne rady a knihy a dokonce jsem si zaplatila ten vyhlaseny online kurz. Agresivni reakce na deti prisla taky najednou a necekane a NEDALI jsme ji nikdo duvod a ani nikdy zadne ditko na ni nebylo zle. Mam syna 4 roky a toho ma rada a ten si ji skoro ani nevsima, natoz aby byl na ni zly.
Take bych radeji uvitala nekoho, kdo by se mnou trenoval a dojizdel k nam, dala jsem inzeraty a nikoho jsem nesehnala, proto jako posledni moznost zkousim prevychovu zkusenym clovekem, ktery vi, co dela a ktery by mel vedet, jestli mne do toho zapojit ci ne. Je to trochu vaznejsi situace, nez se zda. Ano priznavam, ze ji nedavam tolik casu, kolik je potreba, to je take duvod, proc jsem to nezvladla. Chybela mi motivace a nejviceeee caaaaaaas.
Tak dekuji za rady, ktere jsou k me prosbe :)
Napište SZ v případě zájmu, můžu doporučit výcvikáře, který klidně přijede.