Dobrý den, potřebovala bych poradit vůbec si nejsem jistá co by v tomhle štěněcím kříženci mohlo být za plemena. Pořadí mi někdo prosím? Jsou mu 3 měsíce
Uživatel s deaktivovaným účtem

...Nikdy asi nepochopím, jak se u takových lautr vořechů může někdo ptát na plemeno...
Já taky ne.

napsal(a):
...Nikdy asi nepochopím, jak se u takových lautr vořechů může někdo ptát na plemeno...
Já taky ne.
A proč sem chodíte a odpovídáte na takové dotazy? Pořád dokola. Když Vás to čílí.
Pes má od někoho zvlnění a docela dlouhou hlavu, to by opravdu mohlo být od kokra, jezevčíka, i tenké tělo tomu napovídá.
Dá se navymýšlet kavalír, kooikerhondje,.. český strakáč je také takový vořech,.. ale že by si někdo nechal sprskat kooikerhondje, je trošičku nepravděpodobné.
Tento voříšek má docela výhodu.. netušíte nic, vypadá jako opravdový voříšek.. takže majitele nebude stresovat "po mamince trable s rameny".. bývají odolní. A originální. A je to moderní.
napsal(a):
A proč sem chodíte a odpovídáte na takové dotazy? Pořád dokola. Když Vás to čílí.
Pes má od někoho zvlnění a docela dlouhou hlavu, to by opravdu mohlo být od kokra, jezevčíka, i tenké tělo tomu napovídá.
Dá se navymýšlet kavalír, kooikerhondje,.. český strakáč je také takový vořech,.. ale že by si někdo nechal sprskat kooikerhondje, je trošičku nepravděpodobné.
Tento voříšek má docela výhodu.. netušíte nic, vypadá jako opravdový voříšek.. takže majitele nebude stresovat "po mamince trable s rameny".. bývají odolní. A originální. A je to moderní.
Děkuji, jen mně to zajímalo vím, že v sobě má hrozně moc druhů plemen tak to nejde moc poznat je to prostě vesnický štěně no, ale milujeme ho nadevše.
napsal(a):
Já taky ne.
Já zas nechápu, jak to může někoho stále dokola tak iritovat.
Takový dotaz nikomu ani ničemu neškodí a já ty lidi docela chápu.
Namítnete-li, že si měli pořídit psa s PP, pokud chtějí znát původ, tak na to já odpovím, že hodně lidí preferuje záchranu psa z útulku anebo křížence a není na tom nic špatného. A rovněž tak nevidím nic špatného na tom, že bez nějakého hlubšího záměru, prostě jen pro radost zkoušejí tipovat, co by pes mohl mít za předky. Že to někdy jde líp a někdy je to skoro nemožné a na 100% to nikdy nelze říct, to je snad každému jasné.
Já se na pěknýho vořecha vždycky ráda podívám, tyhle tipovačky mě baví. Pokud bych měla něco proti nim, nic mi nebrání je ignorovat.
Tady to nevím, jak je velké, ale tipovala bych tam někde labíka, zlaťáka nebo jiného retrívra.
napsal(a):
Já taky ne.
A já to zase chápu i u adopťáků. Snaha pochopit charakter psa, co v tom může být, aby měl řádnou péči a vyžití. Tzn. předcházení problemů. Já taky, jak koukla na toho svého, že z něj začalo růst něco prapodivného, podobající se částečně husky/malamutovi (inzerován útulkem jako kříženec foxteriéra), zjišťovala, aby nenastal průšvih, protože určité vlastnosti tam mohou být.
Samozřejmě je to jeden z faktorů, ovlivňující spokojené soužití. Ale dobrý vědět. Vyplatilo se.
U UČP je to taky asi překvapení během vývinu a růstu :)

tak mi to vsouvá otázku - existují vůbec ještě praví a nefalšovaní čistokrevní "psi domácí"? Bez účasti plemen? (jako u koček)
V CR asi uz jen hrstka, tady mi to pripadne celkem osefovane. A nejspis i v dalsich zemich EU, kde je kultura verejnosti na relativne ok urovni.
trochu OT:
Uz v roce 2001, kdy jsem se dostala k poulicnimu vestaji z andalusie, se ve vetsich mestech nachazely organizace, ktere hafany sem tam sebraly z ulice, vykastrovaly a vratily zpet. A dalsi, ktere psa cloveku, ktery si jej osvojil, zdarma ocipovaly, naockovaly, a po zacatku pusobeni vakciny a nasledne kontrole i vystavily mezinarodni pet pass, aby se zviretem mohl pripadne cestovat.
Konkrétně u tohoto hafana to byla organizace Madrid RIAC pod Colvemou, která funguje dodnes.
https://www.colvema.org
V roce 2011 jsem jim dokonce psala mail kvůli upřesněním a do dne mi odepsali :)

Hádat předky voříška podle jeho vzhledu je podobné jako věštit z kávové sedliny. Pokud byli už jeho rodiče kříženci, nemáte šanci.
Pokud se chcete něco dozvědět, investuje do DNA testu. Není to žádná závratná suma a je to jednoduché. Přijde vám domů odběrová sada, psovi vytřete tlamu kartáčkem a pošlete zpátky poštou. Zjistíte předky psa do třetí generace zpátky. Pokud ale byli všechny praprababičky a prapradědové na obou stranách kříženci, dozvíte se jen to, že máte echt voříška 😃.
Nechávala jsem to zjistit našemu adopťákovi. Byla jsem trochu skeptická, ale výsledky sedí. Jeden z rodičů byla čistokrevná šeltie a tu jsme podle vzhledu a chování tušili. Druhý rodič byl prý mix čtyř plemen dvou teriérů, kolie a ovčáka. Sedí podle toho vzhled i povaha. Takový výběr z hroznů 😃.
Hned mi bylo jasný, že se tu objeví mezi prvními komentáři, že je to vořech a nemá vás myšlenka, co by v něm mělo být pomalu ani napadnout. Taky nechápu, proč ty témata furt otvírate, když vám to tak vadí?
Já vždy když potkám někoho s křížencem a dáme se do řeči, tak vždy úplně přirozeně v něm hledáme nějaký plemena. Sousedka má štěně a jak roste, tak v něm vidíme různá plemena. Není na tom nic špatného, přeci.
Já tam vidím ještě nezminenou borderku, těch je všude hodně, tak se dost kříží. Ale štěně vypadá docela malé, ale je moc hezké.

Ale, ale, mě ten dotaz neirituje, ani mi nevadí. Já se bavím. Protože prostě i kdyby daný kříženec vypadal jako mix dvou určitých plemen, tak v něm nemusí ani jedno to plemeno být (tady to tak není, kříženec vypadá jako kříženec kříženců).

No já si myslím, že to je věčné téma, že prostě lidi mají tendence se dohadovat čemu je jeich pejsek podobný, i když je to voříškoidní voříšek.
A na rovinu, když chcete někomu říct, že jste viděli venku na prochajdě voříška a že byl fakt boží, tak co uděláte??...no ty normální lidi vytáhnou chytrej telefon a vyfotí, já zamrznutá konzerva, co bere ven chytrej telefon, jen když chce vyfotit Ginušu, se teda následně snaží pejska připodobnit nějakému plemeni...trochu jako to a trochu jako ono, ouška jako tamto a ocásek jako tohle no a čumáček jako lištička, prostě boží pejsek.
Musím říct, že mě teda naopak poslední dobou spíš pobaví, když si někdo koupí zaručeně čistokrevné plemeno a pak se přijde zeptat, zda pes jako toto plemeno vypadá, jestli není něším šmrncnutý a eventuelně čím
Andrýsek3
napsal(a):
Hned mi bylo jasný, že se tu objeví mezi prvními komentáři, že je to vořech a nemá vás myšlenka, co by v něm mělo být pomalu ani napadnout. Taky nechápu, proč ty témata furt otvírate, když vám to tak vadí?
Já vždy když potkám někoho s křížencem a dáme se do řeči, tak vždy úplně přirozeně v něm hledáme nějaký plemena. Sousedka má štěně a jak roste, tak v něm vidíme různá plemena. Není na tom nic špatného, přeci.
Já tam vidím ještě nezminenou borderku, těch je všude hodně, tak se dost kříží. Ale štěně vypadá docela malé, ale je moc hezké.
Nechápu, proč bych nemohla odpovědět, že je nesmysl v takovém mixu hledat nějaká plemena, když je to holá pravda. A už vůbec nechápu, proč reagujete na komentáře, které Vám tak vadí. Tak je nečtěte a přejděte, ne?
Archie213
napsal(a):
Protože se ptá, jaké by v sobě mohl mít plemena...
A z toho odvozujete, že není smířená....zajímavý.
Taky jsem měla fenu lautr vořecha viz profilový obrázek, dost často jsem přemejšlela, co vše se na ní mohlo podílet...tak teď se dozvídám, že jsem vlastně nebyla smířená s faktem, že je vořech

Archie213
napsal(a):
Protože se ptá, jaké by v sobě mohl mít plemena...
Proboha a proč by se nemohla zeptat??....proč by se majitel voříška nemohl zeptat, zda v něm někdo vidí nějaké to plemeno a jaké. A není to proto, že by se zadavatelka musela smiřovat s tím, že je kříženec, na to jsou jiní experti, co si koupí zaručeně čistokrevnýho psa a vyroste jim z toho třeba napodobenina, zadavatelka si křížence pořídila, ona to VÍ, že má voříška.
A každý holt nemá to šěstí, aby měl doma opravdu čistokrevného křížence F1, jako mám já a tudíž nemusím nechat hádat, jaká to jsou plemena. Ale upřímně, co kdybych svoje štěňata našla někde u popelnice, vyhozené....taky bych přemýšlela, co v sobě můžou mít.
A já se rozhodně přikláním k tomu, že v sobě bude mít podíl kokršpaněla. Pár kříženců kokrů jsem viděla a vypadali dost podobně
A každý holt nemá to šěstí, aby měl doma opravdu čistokrevného křížence F1, jako mám já a tudíž nemusím nechat hádat, jaká to jsou plemena. Ale upřímně, co kdybych svoje štěňata našla někde u popelnice, vyhozené....taky bych přemýšlela, co v sobě můžou mít.
Teď mám taky efjedničku a místo, abych hádala já, nechávám hádat ostatní
Padají tipy jako havaňák, knírač, "nějakej teriér", občas někdo řekne shih tzu, ale tak trochu nejistě...jezevčíka netipuje skoro nikdo. Ten je vidět až na druhej pohled, to pak lidi říkají "no, jo, vlastně"...ta figura je nezaměnitelná, když si člověk odmyslí chlupy a kulatou hlavu.
Jednou jsme byly na louce, psi si tam hráli a z dálky je pozoroval snad stoletej stařík s kosou. Když jsme pak odcházely, míjely jsme ho zblízka a on se zahleděl na Vikinu stařeckým skelným zrakem a udiveně pronesl "ale to není jezevčík"
Na tu dálku byl prostě přesvědčen, že kouká na jezevčíka - tvar těla, pohyb - to vše odpovídá