Věnujeme pejskovi dostatek času?

Chodský pes
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

TerezieB

21.9.2020 10:00
TerezieB

XXX.XXX.233.191

Dobrý den,
máme 7měsíčního chodského psa. Jsme na něj 3 - já a mí rodiče, máme rodinný dům se zahradou.
Jak vypadá náš obvyklý den:
Pejsek spí s námi doma, ráno se pomazlíme apod., to mu věnujeme cca 10 minut, on se pak jde vyvenčit na zahradu a většinou zůstane venku a ještě spí.
Já jdu do školy, mamka je dopoledne doma. Když je hezky, je s pejskem minimálně hodinu na zahradě, spíš déle. Dělá si tam svoje, ale během toho mu občas hodí míček, zopakují povely, které už umí, apod. Když je špatné počasí, jdou na půlhodinovou procházku.
Po obědě pejsek spí.
Když přijdu ze školy, pomazlíme se, většinou je pak s námi třeba hodinu doma.
Odpoledne jsme s ním vždy někdo na zahradě, z toho 30-60 minut se mu opravdu věnujeme - učení nových povelů, různé hry.
Navečer jdeme na procházku - půl až hodinovou, někdy sami, někdy se psím kamarádem.
Pak se pejsek navečeří, je v klidu a večer jde za námi domů. Kde si chvilkami hrajeme, chvilkami ho drbeme apod.
Na zahradě i doma má pořád dostupné hračky, občas se prohání s kočkou, část času taky hlídá. K tomu průběžně přes den ho samozřejmě pomazlíme, náhodně zopakujeme nějaký povel, necháme koukat z okna apod.
Na cvičák zatím nechodíme, je to v plánu do budoucna, stejně tak agility park.
Pejsek má společnost prakticky celý den, ale i tak si někdy říkám, jestli se mu věnujeme dostatečně. Co myslíte vy, dle popisu?

21.9.2020 10:14
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Na cvičák zatím nechodíme, je to v plánu do budoucna
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Proč?
Proč ne?
Do jakého budoucna, kdy?

TerezieB

21.9.2020 10:18
TerezieB

XXX.XXX.233.191

rapotacka11 napsal(a):
Na cvičák zatím nechodíme, je to v plánu do budoucna
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Proč?
Proč ne?
Do jakého budoucna, kdy?

Copak je tohleto předmětem mého dotazu?
Jsme z malého města, kde je cvičák sice dobrý, ale kurzy se otevírají vždy po určité době. Když se rozjížděl nynější, pejsek byl ještě malý a neměl za sebou všechna očkování. Další se otevře, až bude dostatek zájemců. Jestli to bude za týden nebo za 2 měsíce, nevím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.9.2020 10:24

Po pravdě, všechno tohleto, co píšete, dělám se psem, když je nemocný. Zrovna teď, zase se na výstavě nakazil psincákem. Sice už skoro nekašle, ale pořád dodržujeme klidový režim. A pes se začíná už dost nudit.

21.9.2020 10:27

Myslím si, že pokud máte možnost věnovat se mu více, budete z toho všichni benefitovat. Pokud možnost věnovat se mu intenzivněji nemáte, nic s tím nenaděláte. A to říkám zcela obecně.

Já osobně se psem aktivně trávím, odhadem, více času než Vy dle popisu, táhne mu na 14 let (už hodně spí). Zbytek času spolu trávíme pasivně - pracuji z domova, celý den se kolem sebe motáme, komunikujeme. Jsem mu vlastně neustále k dispozici, když něco potřebuje nebo chce. Když byl mladý, byly to hodiny a hodiny v lese, na loukách, polích. Nicméně je to hyperaktivní plemeno, které potřebuje pracovat. Sám na zahradě by dobrovolně nebyl ani čtvrt hodiny. :-)

21.9.2020 11:40
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Zatím v poho, je léto, takže i v zahradě rodina tráví víc času. Jestli mu to stačí? To asi poznáte podle chování. Jestli nelumpačí, tedy nevyřvává do prázdna, nelikviduje postupně zahradu, nezdrhá...tak asi ano. Cvičák...neměla jsem cvičáková plemena, ale chodili jsme tam na socializaci a trochu agility, aby se vyblbnuli. Klasické cvičení ne, povely uměli z domu, už nebylo co cvičit. Ta socializace s ostatníma psiskama vám bude možná chybět.

21.9.2020 11:45

Tak předně bych řekla, že pes tráví žalostně málo času mimo dům/zahradu. Se štěnětem jsem byla venku 5x denně, na pár kratších a minimálně jedné dlouhé procházce.
Pokud dobře čtu, váš pes se dostane do cizího prostřední jednou denně na půl hodiny, a to mi příde dost bídné.

21.9.2020 11:56
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak předně bych řekla, že pes tráví žalostně málo času mimo dům/zahradu. Se štěnětem jsem byla venku 5x denně, na pár kratších a minimálně jedné dlouhé procházce.
Pokud dobře čtu, váš pes se dostane do cizího prostřední jednou denně na půl hodiny, a to mi příde dost bídné.

Z domu či paneláku? Já se psy chodila 2x denně, psi zahradní.

21.9.2020 12:31
Zoia

XXX.XXX.211.224

Jestli je to tak, že je s ním někdo průběžně pořád někdo na zahradě, kde spolu pracují, tak si myslím, že je momentálně spokojený. Moji psi měli tenhle provoz rádi, když mi je občas hlídali rodiče, i když byli zvyklí na něco jiného. Sice neměli tak intenzivní vycházky/cvičení, ale zase se na zahradě pořád něco dělo, prostě se na to přepnuli, a třeba hlídání dvora moje panelákový psy vyloženě bavilo.

Otázkou je, jak na to chcete navázat v zimním období, kdy se lidi stáhnou ze zahrad domů, a jak už tu padlo taky socializace, která v tomhle stylu fungování spíš neprobíhá než probíhá. Máte štěně, a s tím jde socializace sama, když to teď promarníte, tak už to pak bude jenom horší. Já na vašem místě bych proto víc chodila mezi lidi/psy/provoz a přidala bych i na tom chození mimo zahradu, protože podle toho popisu jsou dny, kdy se zpoza plotu dostane jen na půl hodiny, což mi přijde hodně málo.

21.9.2020 12:40

lesnížínka napsal(a):
Z domu či paneláku? Já se psy chodila 2x denně, psi zahradní.

Z domu se zahradou. Ano, jsem blázen, vím Mně zkrátka přišlo, že potřebuje ven, načerpat nové pachy, přečíst psí noviny, počuchat, později označkovat...

21.9.2020 13:45
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

TerezieB napsal(a):
Dobrý den,
máme 7měsíčního chodského psa. Jsme na něj 3 - já a mí rodiče, máme rodinný dům se zahradou.
Jak vypadá náš obvyklý den:
Pejsek spí s námi doma, ráno se pomazlíme apod., to mu věnujeme cca 10 minut, on se pak jde vyvenčit na zahradu a většinou zůstane venku a ještě spí.
Já jdu do školy, mamka je dopoledne doma. Když je hezky, je s pejskem minimálně hodinu na zahradě, spíš déle. Dělá si tam svoje, ale během toho mu občas hodí míček, zopakují povely, které už umí, apod. Když je špatné počasí, jdou na půlhodinovou procházku.
Po obědě pejsek spí.
Když přijdu ze školy, pomazlíme se, většinou je pak s námi třeba hodinu doma.
Odpoledne jsme s ním vždy někdo na zahradě, z toho 30-60 minut se mu opravdu věnujeme - učení nových povelů, různé hry.
Navečer jdeme na procházku - půl až hodinovou, někdy sami, někdy se psím kamarádem.
Pak se pejsek navečeří, je v klidu a večer jde za námi domů. Kde si chvilkami hrajeme, chvilkami ho drbeme apod.
Na zahradě i doma má pořád dostupné hračky, občas se prohání s kočkou, část času taky hlídá. K tomu průběžně přes den ho samozřejmě pomazlíme, náhodně zopakujeme nějaký povel, necháme koukat z okna apod.
Na cvičák zatím nechodíme, je to v plánu do budoucna, stejně tak agility park.
Pejsek má společnost prakticky celý den, ale i tak si někdy říkám, jestli se mu věnujeme dostatečně. Co myslíte vy, dle popisu?

Za mě je to v pohodě. Pokud do budoucna zdelšíte procházky aspoň na minimálně hodinové a o víkendech můžete dělat výlety, tak ideální život rodinného psa :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík