LucyLu

XXX.XXX.104.98
Dobrý večer,
prosím o radu. Máme dva AST oba dva to jsou kluci. Staršímu je 9 let a mladšímu 8 měsíců. Bohužel se nám už po druhé porvali:( Podotýkám, že starší z nich nikdy neměl nikdy žádný konflikt s jinými psy až teď tohle. Od chvíle, kdy jsme mladšího přivedli domů jako štěňátko ho starší v pohodě přijal, spali spolu, jedli, hráli si, hlídali společně dům
... prostě měli se rádi. Konflikt mezi nimi vždy vyvolal mladší z nich, je to hrozný paličák. I při rvačce poslechne starší, ten na povel pusť poslechne, ale mladší utočí dál, tak si to starší nenechá líbit a jsou opět v sobě. Dostala jsem radu dát mladšího kastrovat. Tak se chci zeptat vyřeší se tím něco? Nebo co s tím? Nechci ani o jednoho přijít jsou to člení rodiny a oba moc milujeme. Ale máme malé děti, tak mám strach aby se jednou nepozvali v jejich blízkosti. Jsem z toho opravdu špatná, protože než jsme si pořídili mladšího byla jsem ujišťována tím, že se starší s mladším snese, že se nesnesou stejně staří psy, ale, že takhle by neměl být problém.
Za každou radu děkuji
LucyLu
napsal(a):
Dobrý večer,
prosím o radu. Máme dva AST oba dva to jsou kluci. Staršímu je 9 let a mladšímu 8 měsíců. Bohužel se nám už po druhé porvali:( Podotýkám, že starší z nich nikdy neměl nikdy žádný konflikt s jinými psy až teď tohle. Od chvíle, kdy jsme mladšího přivedli domů jako štěňátko ho starší v pohodě přijal, spali spolu, jedli, hráli si, hlídali společně dům
... prostě měli se rádi. Konflikt mezi nimi vždy vyvolal mladší z nich, je to hrozný paličák. I při rvačce poslechne starší, ten na povel pusť poslechne, ale mladší utočí dál, tak si to starší nenechá líbit a jsou opět v sobě. Dostala jsem radu dát mladšího kastrovat. Tak se chci zeptat vyřeší se tím něco? Nebo co s tím? Nechci ani o jednoho přijít jsou to člení rodiny a oba moc milujeme. Ale máme malé děti, tak mám strach aby se jednou nepozvali v jejich blízkosti. Jsem z toho opravdu špatná, protože než jsme si pořídili mladšího byla jsem ujišťována tím, že se starší s mladším snese, že se nesnesou stejně staří psy, ale, že takhle by neměl být problém.
Za každou radu děkuji
Kastrace nic nevyřeší, a ten kdo Vám tvrdil, že mezi dvěma samci AST nebude problém by zasloužil nakopat s velkým rozběhnem do (_!_).
Pokud nechcete jednomu z nich kopat hrobeček, tak je budete muset chovat odděleně.
LucyLu

XXX.XXX.104.98
Až tak? 😭 no skvělý, nechci je zavírat do klece nebo tak 😩 pes by měl mít volnost ne být někde zavřený 😩 tak vám tedy moc děkuji za radu. Hold asi budeme muset pořídit klec a náhubky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

LucyLu
napsal(a):
Až tak? 😭 no skvělý, nechci je zavírat do klece nebo tak 😩 pes by měl mít volnost ne být někde zavřený 😩 tak vám tedy moc děkuji za radu. Hold asi budeme muset pořídit klec a náhubky.
Nestačí je v nepřítomnosti dát do oddělených mistnosti?
LucyLu

XXX.XXX.104.98
Pokaždé se porvali v naší přítomnosti, takže budou muset být asi úplně oddělený😭
napsal(a):
Nestačí je v nepřítomnosti dát do oddělených mistnosti?
Určitě stačí, akorát si to zadavatelka bude muset ošéfovat tak, aby se k sobě psi opravdu nedostali - v domácnostech o více lidech toto bývá dost problém, nehody se stávají, a v případě dvou AST to může být fatální.

AST vubec neznam (jako majitel), takze se klidne jako blbena blba zeptam - naznaky nevrazivosti behem dne u nich nejsou? Vazne to prichazi jako blesk z cisteho nebe, nebo ty rvacky maji jmenovatele - jako u jinych psu?
LucyLu

XXX.XXX.104.98
Úplně z ničeho nic. Bez jakéhokoli podnětu. Třeba dnes se s nimi manžel na zahradě mazlil, hladil je oba, takže neměli třeba důvod žárlit. Žádné zavrčení na sebe před tou rvačkou prostě nic 😭Normálně se snášeli úplně v pohodě 😩 je mi fakt lito jak to teď je. Psi jsme si pořídili, nejen jako hlídače a ochránce, ale jako členy rodiny. Teď je mít oddělené v kleci nebo v místnostech 😩

...nejsem psi psycholog - ale hladit oba naraz bez "zarlivosti"...?
Taky mam dve psiska a zrovna kolem "hlazeni" se toho v tech jejich palicich deje strasne moc...
Radsi dam jednomu ukol (prines/najdi), druheho mazlim a pak opacne. A to mam fenu a psa, kteri jsou spolu fakt ok - pripadne si veci vyrikavaj max. vrcenim...
Je to alchimie...
Tak já jsem celý život svých dvou psů hladila oba naráz, hladila jsem i další cizí psy s nima a opravdu se z toho nepotento...prostě veděli, že na ně přijde řada, že pro paničku jsou ti nej. Ale vždycky oba. Tady se razí: učit je každého zvlášť i vycházky a cvičák každý zvlášť. Nikdy, nikdy nebyli bez sebe a mě se to vyplatilo.
V případě zadavatelky: tady mě udivuje spíš to, pořídit si dva psy bull plemen. Psi šlechtění léta na to, aby se nesnášeli a lidi si pořád myslí, že z nich udělají všemilující tvory. Kdyby alespoň fenu ke psu. Prostě...když chci psy dva a víc, pořídím si adekvátní plemeno.
LucyLu
napsal(a):
Dobrý večer,
Za každou radu děkuji
Napište těmhle lidem. Mají dohromady stafordy psy i feny, vše perfektně vychované a i pomáhají lidem s výchovou bullů. Ti vám zaručeně poradí, jak to zvládat....
https://www.facebook.com/Stafordi-spol-2068766243219904
lesnížínka
napsal(a):
Tak já jsem celý život svých dvou psů hladila oba naráz, hladila jsem i další cizí psy s nima a opravdu se z toho nepotento...prostě veděli, že na ně přijde řada, že pro paničku jsou ti nej. Ale vždycky oba. Tady se razí: učit je každého zvlášť i vycházky a cvičák každý zvlášť. Nikdy, nikdy nebyli bez sebe a mě se to vyplatilo.
V případě zadavatelky: tady mě udivuje spíš to, pořídit si dva psy bull plemen. Psi šlechtění léta na to, aby se nesnášeli a lidi si pořád myslí, že z nich udělají všemilující tvory. Kdyby alespoň fenu ke psu. Prostě...když chci psy dva a víc, pořídím si adekvátní plemeno.
No u nás tedy taky jakmile hladím jednoho, tak druhý ví, že může přijít a mám ještě jednu ruku. Často se pak stane, že jeden si jde za chvíli po svém a druhý zůstane. Případně si začnou hrát spolu a vždycky je to v pohodě. Vzhledem k počtu zvířat která doma máme se snažíme nikoho neupřednostňovat a funguje nám to. Když se rozdávají pamlsky, každý po řadě dostane a všichni vzorně sedí a čekají, až na ně přijde řada. Kočky i psi.
Taky bych souhlasil, že hlavní problém je plemeno, protože naši psi si sice taky občas něco vzájemně fyzicky vysvětlí, ale trvá to i při jejich zuřivosti asi tak dvě vteřiny a vypadá to sice strašně, ale vzájemně si neublíží, protože mají funkční mechanismy na předcházení skutečnému konfliktu. Navíc je to pár, takže tam nehrozí vzájemná rivalita dvou jedinců shodného pohlaví.

V osmi měsících to není paličák, ale nevychovaný a nevycvičený kus. A to ještě tak dva roky nedospělý bude.
Je pro mě zajímavé, že staffordi hlídají a kdo doporučil dva kluky?
To musel být bezva chovatel.
Pořídím si dva takové psy, aniž bych si o nich přečetla alespoň jeden řádek?
Ani nebudu říkat, že doma rozhoduji já a ne jeden ze psů, protože to bude pochopeno jinak a..
Huskyjanina: to jsou strašně pěkná zvířata, obzvlášť ten tmavě hnědý. Tam je takový klid..
napsal(a):
V osmi měsících to není paličák, ale nevychovaný a nevycvičený kus. A to ještě tak dva roky nedospělý bude.
Ani nebudu říkat, že doma rozhoduji já a ne jeden ze psů, protože to bude pochopeno jinak a..
Huskyjanina: to jsou strašně pěkná zvířata, obzvlášť ten tmavě hnědý. Tam je takový klid..
Toho hodně tmavého vlevo Faraa tam mají na převýchovu a chtěl zabít každého psa, který mu přišel do cesty. Tohle je jejich výsledek práce zhruba po měsíci :)
https://www.facebook.com/2068766243219904/videos/327340411681636/

Huskyjanina
napsal(a):
Toho hodně tmavého vlevo Faraa tam mají na převýchovu a chtěl zabít každého psa, který mu přišel do cesty. Tohle je jejich výsledek práce zhruba po měsíci :)
Já myslím toho, co má bílou šálu kolem krku, nacpal se mezi flekatého a zrzavého. To je krása, vidět někde takové štěně, okamžitě beru domů :-)
No jako je vidět, že ví, co dělají, "mluví" s těmi psy úplně jinak.
A už si toho všimlo asi lidí dost, protože píší "nestíháme" :-)

napsal(a):
Proč já si vždycky myslím, že u těhle dotazů, je zadavatel troll ?

Huskyjanina
napsal(a):
Krásná videa. Krásné, když to takhle funguje.
napsal(a):
Proč já si vždycky myslím, že u těhle dotazů, je zadavatel troll ?
Nemyslím si. Kastrace, jako lék na agresivitu, je poměrně často skloňovaná. Včera jsem totéž řešila na fb.

"Taky bych souhlasil, že hlavní problém je plemeno, protože naši psi si sice taky občas něco vzájemně fyzicky vysvětlí, ale trvá to i při jejich zuřivosti asi tak dvě vteřiny a vypadá to sice strašně, ale vzájemně si neublíží, protože mají funkční mechanismy na předcházení skutečnému konfliktu. Navíc je to pár, takže tam nehrozí vzájemná rivalita dvou jedinců shodného pohlaví."
Bych to pořadí důležitosti trošku obrátila - hlavní příčina je samec+samec (+ možná labilita mladšího), a navíc je to to plemeno
vztah pes x fena je něco zcela jiného
napíšu jen stručně dokola omílanou mantru - psi se musí vést, řídit až "b.uzerovat", nenechat dojít ke rvačce, psi, zejména agresor, musí být intenzivně zaměstnáni, cvičeni, nepoužívat tresty
konat se musí hned
pokud jsou konflikty pouze v přítomnosti lidí (což je obvyklé - ochrana zdrojů odborně, žárlivost, dominance a nevím co ještě "laicky"), pak bych nad oddělováním chvilku přemýšlela. Protože psi se musí učit a naučit fungovat spolu a ne každý zvlášť, a protože také mohou dojít k názoru, že normální je být jedináček a ten druhý je cizák, který se musí vyhnat/zabít.
Ale je pravda, že se jedná o TO plemeno......
a opět musím zmínit práci s klikrem a knihu Trénink je rozhovor od F. Šusty, kde je, krom jiného důležitého, popsána i tato problematika

Občas se stává, že když už jednoho takového pejska mám a ten je hodný.. tak další bude také takový a to prosím už od narození; bez výchovy a výcviku.
Tomu se nesměju, to se fakt stává. Prostě proto, že už se zapomnělo, že s tím starším stávajícím jedincem jsem měla 2 roky práce, než se z něj stal ten "hodný" :-)
Je to TO plemeno.. no je otázka, jestli ten starší je to TO plemeno, či ten mladší.. ale v důsledku je to skoro jedno, neznám žádného psa, kterému by žádný pes nevadil.
Musím mít nějaký prostředek, jak psa ovládnout i kdyby nebesa padala.
Pomáhá cvičit, cvičit, cvičit, královské dělení a cvičit.
Když pes leží na svém místě, nemůže kousat druhého psa. To je dokázané. Vědecky. Mnou.
Jsem zapomněla pochválit tu kočku na videu v tom fb, jak hezky stojí na židli a nedělá psovi schválnosti.