Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.9.2020 09:57
faraolka

XXX.XXX.138.130

Zdravím vás,

zima se blíží a s ním i moje pekelné období v podobně silvestra a zábavní pyrotechniky.
Jelikož sedace a jakýkoliv jiné prostředky u mého psa selhali, chci se zeptat, zda má někdo přehled míst v ČR , kde je již pyrotechnika a ohňostroje zakázaná, jelikož bych pro pohodu nás obou, raději odjela na klidné místo, kde bychom si i my mohli přelom roku užít bez zbytečného stresu.

Děkuji za případné tipy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.9.2020 11:02

KRNAP určitě, ale obávám se, že již mají lidé na rok předem rezervace.
Zákaz by měl platit ve všech národních parcích a obcích uvnitř. Tedy Šumava, Podyjí, Krkonoše a České Švýcarsko.
A jsou nějaké povolené výjimky - od 12 do jedné hodiny v noci může být rámus v městech jako Š. Mlýn, Pec, Harrachov,... takže jistota je jen v chatičce co nejdál od civilizace.
Bohužel. Ale ta hodina, pokud se dodrží, je ještě snesitelná, tady nám rámusí i 3 4 hodinky.. Naučili jsme se nebát se přes záznam ohňostroje (youtube jsou několikahodinové) a fyzickou aktivitu.

29.9.2020 11:41

U nás by bylo něco takového bezpředmětné, protože lidi bouchaj rachejtle tak 2x do týdne...v období před a po Silvestru je to i několikrát za den...asi zkouší, co jaká rachejtle umí

29.9.2020 11:50

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
U nás by bylo něco takového bezpředmětné, protože lidi bouchaj rachejtle tak 2x do týdne...v období před a po Silvestru je to i několikrát za den...asi zkouší, co jaká rachejtle umí

U nás to bývalo podobné, ale svým způsobem mi to vyhovovalo - pes je od štěněte zvyklý (první ohňostroj zažil snad druhý den u nás), a vůbec ho to nevyvádí z rovnováhy. Jinak mě ty ohňostroje obtěžují. A sousedé, kteří na Silvestra vyhazují z oken zapálené prskavky, také.

29.9.2020 11:54
janaa

XXX.XXX.169.206

Jak je psáno výše, národní parky,ale i tam mají na Silvestra na tu hodinu výjimku,takže jen nějaká úplně odlehlá samota. Ale rezervace budou plné a hlavně,kdo ví co a jak bude na konci roku. Nehledě na to, že rachejtle a petardy bouchají prakticky celý prosinec,začne to na Mikuláše a pokračuje pořád. I proto je lepší začít intenzivně pracovat na odstranění strachu alespoň do té míry, že pes nechytá totál paniku. Máte na to tři měsíce,to se ještě nechá udělat velký kus práce

29.9.2020 13:31
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Šumava a další národní parky. No a u nás ve městě to vypukne mezi mládeží v parku už někdy v listopadu a končí koncem ledna. Někdy se leknu i já jaké jsou to rány.
Spíše bych učila psa na ty zvuky zvykat.

_Fifinka

29.9.2020 13:35
_Fifinka

XXX.XXX.110.35

Hledejte chaty/chalupy v odlehlých oblastech nebo ubytování na farmách nebo statcích, kde mají zvířectvo/dobytek. Tam je pravděpodobnost ohňostroje menší. S ohňostrojem aspoň kolem půlnoci ale musíte počítat všude, zvlášť v rekreačních oblastech...
Ideální je unavit přes den, vyvenčit navečer a kolem půlnoci naplánovat hluk v domácnosti, na který je pes zvyklý (u nás je to zpěv a hraní na kytaru), spuštění digestoře, kuchyňského robotu apod.

29.9.2020 13:38
faraolka

XXX.XXX.138.130

u nás právě celý prosinec, ale to se dá zvládnout. Bohužel co se u čuby projevila epilepsie se vše razantně zhoršilo. Tady už bohužel o nějakém zvykání nebo tréninku nemůže být řeč. po minulém silvestru kdy ani ve 3 ráno nebylo ticho a jen koukat na uslintané a klepající čubu, poté první záchvaty a nyní panika i když 3 zahrady od nás štípou dříví a je v tranzu...

29.9.2020 13:42
GAELLE

XXX.XXX.66.235

faraolka napsal(a):
u nás právě celý prosinec, ale to se dá zvládnout. Bohužel co se u čuby projevila epilepsie se vše razantně zhoršilo. Tady už bohužel o nějakém zvykání nebo tréninku nemůže být řeč. po minulém silvestru kdy ani ve 3 ráno nebylo ticho a jen koukat na uslintané a klepající čubu, poté první záchvaty a nyní panika i když 3 zahrady od nás štípou dříví a je v tranzu...

nějaké medikamenty v úvahu nepřicházejí když to tak těžce snáší? problém je asi ta epilepsie

29.9.2020 13:50
MajkaP

XXX.XXX.21.249

faraolka napsal(a):

Nevím, jestli by v takovém případě nebyl lepší nějaký sklep, odhlučněná místnost. Nebo možná klapky na uši? Vojáci se psama skáčou z letadla... Shánět se to taky nebude lehce, ale jak už bylo psáno, tak ani samota nic nezaručí.

http://www.hagar.cz/psi/takticka-sluchatka/takticka-sluchatka-pro-psy/

29.9.2020 14:04

faraolka napsal(a):

No moje ovčanda taky ty ohňostroje přímo na Silvestra, kdy to byl bengál, moc nedávala...a pak ke stáru s tou epilepsií, taky nic moc. Ale máme koupelnu uprostřed domu, takže si zalezla tam, zavřely se dveře a tam to přečkala, nebylo tam nic slyšet.

29.9.2020 14:37
faraolka

XXX.XXX.138.130

GAELLE napsal(a):
nějaké medikamenty v úvahu nepřicházejí když to tak těžce snáší? problém je asi ta epilepsie

vet tvrdí, že to nevadí, ale samozřejmě se tomu chci vyhnout a ani jí to bohužel moc nepomohlo. pro ní ideal přesně total odhlučněná místnost nebo snad do narkozy na celou noc :-). Musím něco vymyslet, jen nevím co, aby to pro ní bylo to nejlepší a zároveň efektivní

29.9.2020 14:41
faraolka

XXX.XXX.138.130

MajkaP napsal(a):
Nevím, jestli by v takovém případě nebyl lepší nějaký sklep, odhlučněná místnost. Nebo možná klapky na uši? Vojáci se psama skáčou z letadla... Shánět se to taky nebude lehce, ale jak už bylo psáno, tak ani samota nic nezaručí.

http://www.hagar.cz/psi/takticka-sluchatka/takticka-sluchatka-pro-psy/

moc děkuji za odkaz to vypadá zajímavě, ale bohužel i cena. K tomu by byli fajn získat nějaké zkušenosti lidí, zda to opravdu má efekt, pak bych investovala klidně 5x tolik

29.9.2020 14:57
MajkaP

XXX.XXX.90.48

faraolka napsal(a):
moc děkuji za odkaz to vypadá zajímavě, ale bohužel i cena. K tomu by byli fajn získat nějaké zkušenosti lidí, zda to opravdu má efekt, pak bych investovala klidně 5x tolik

Cena nic moc, ale možná by stálo za úvahu aspoň se poptat jestli někdo nemá na půjčení,nebo třeba někde půjde sehnat levněji. Já osobní zkušenost nemám, nikdy jsem nepotřebovala
Ale ta cena Silvestra někde v KRNAP vyjde podle mě dráž.. . A je to jen jednorázové řešení

29.9.2020 15:05
faraolka

XXX.XXX.138.130

MajkaP napsal(a):
Cena nic moc, ale možná by stálo za úvahu aspoň se poptat jestli někdo nemá na půjčení,nebo třeba někde půjde sehnat levněji. Já osobní zkušenost nemám, nikdy jsem nepotřebovala
Ale ta cena Silvestra někde v KRNAP vyjde podle mě dráž.. . A je to jen jednorázové řešení

tak už jsem je našla za 2100kč....

6.12.2020 16:58

Tak jsme včera měli vyloženě přípravku na silvestra. Co u vás? Hlavně, že u nás máme od letoška oficiálně zakázaný rachejtlování mimo silvestra

Pes nahodil silvestrovskou pohotovost už před dvěma týdny, kdy jsme pár petard a dělbuchů potkali na proházce. Tak měl několik dní na flexině, neb si vzpomněl na vloni objevený kouzlo, že když se mu to venku nezdá a je na volno, může se prostě sebrat a jít domů
Teď už se zase trochu znormálnil a včerejšek ho kupodivu moc nerozhodil. Tak hurá vstříc konci prosince...

6.12.2020 17:24
MajkaP

XXX.XXX.84.93

U nás zatím naštěstí rachejtle nic moc. Ale měla jsem včera super zážitek, když jsem se s koněm připletla poblíž zásahu hasičů ( takže houkající hasiči, policajti a sanity)- to bylo snad horší než Silvestr.
A bohužel to dopadlo špatně - utopil se pes....

6.12.2020 17:27

U nás už to taky začíná a dokonce večer v 9.

6.12.2020 17:29
Dája6

XXX.XXX.236.52

Jeee tohle jsem vydělá v TV včera jak se snaží zachránit pejska, škoda😭
Dája.

6.12.2020 17:33
Dája6

XXX.XXX.236.52

Jo a petardy už jedou a docela jako bomby. Mě se nikdy ani jeden pes nebál, ale co mám rusáka tak ten se fakt klepe a hledá kde by se schoval. Nikdy to nedělal, špatnou zkušenost nemá a přesto se bojí, čím starší tím horší.
Dája

6.12.2020 17:39
Andrýsek3

XXX.XXX.9.179

Zrovna jsem chtěla napsat, že tady ve městě zatím vůbec nic. A hle byli jsme teď se psem, a hned už se střílelo. Ale on je salamista, nevadí mu to vůbec. Ale obávám se taky skrz epilepsii, kterou má vcelku čerstvou.

6.12.2020 19:44

U nás pravidelně alespoň 2x týdně...jaro, léto, podzim, zima......na silvestra je jediný rozdíl, že všichni střílejí najednou a střílejí i nejbližší sousedi....

Takže letos Silvestr jako každý rok, zalezem, vytáhneme žaluzku a budeme přes zavřený okno čučet...to Jackovi naštěstí neva, hlavně když je s maminkou a Ginu zatím bouchání nějak zvlášť nevzrušuje a věřím, že intenzita domáckých ohňostrojů se bude zvyšovat, tak až přijde premiéra, tak už bude mít natrénováno.

7.12.2020 11:57
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

U nás pravidelně alespoň 2x týdně...jaro, léto, podzim, zima......na silvestra je jediný rozdíl, že všichni střílejí najednou a střílejí i nejbližší sousedi....

Takže letos Silvestr jako každý rok, zalezem, vytáhneme žaluzku a budeme přes zavřený okno čučet...to Jackovi naštěstí neva, hlavně když je s maminkou a Ginu zatím bouchání nějak zvlášť nevzrušuje a věřím, že intenzita domáckých ohňostrojů se bude zvyšovat, tak až přijde premiéra, tak už bude mít natrénováno.

U nás to má Worka taky na salámu, tak doufám, že mu to vydrží až do smrti. Alfík byl plašan a je to děsně nepříjemné. Když nejdem večer obden na velkou prochajdu, tak jen obejdem tady za humny sousedy, takový malý okruh pod stájema, nějakých 600m celkem. Jen aby celý den jen nepoléhával a trochu se rozchodil. Minule se zakecám se sousedkou, už byla tma tmoucí, Worka chodil sousedům po dvorkách(oni v novostavbách nikdo nemají ploty) ani jsem nevěděla, kde zrovna ťape a najednou prásk! rána - asi myslivci z hor. Za chvíli další a další a další. Už jsem si nebyla jistá, co to je, na ohňostroj to bylo málo, na myslivce zase teda moc. No mít plašana, už nemám psa, páč to bylo úplně nečekaně

18.12.2020 20:40

Tak ještě dva tři týdny vydržet... Dnes jsem ho přesvědčila k procházce na naše obvyklý místo, kde je ale v době silvestrovský pohotovosti zvýšená pravděpodobnost skončení světa. Když jsme tam statečně a v obstojný náladě došli, ozvala se velká rána. Tak myslím, že máme na ty zbývající týdny utrum a budu muset procházkovat na jiných místech. Kde se taky střílí, ale prostě na tom našem místě je to střílení nějak horší, prej.

Ale jinak musím psa pochválit, že i po tý ráně a náznaku prchání respektoval povel a počkal, až si ho připnu na vodítko.

18.12.2020 21:56
MajkaP

XXX.XXX.84.93

Musím říct, že absolutně nechápu,co na tom kdo má... Chápu že podívat se na ohňostroj může být hlavně pro děti fajn, ale na druhou stranu už od malička mi vadily ty rány z odpalování a nechala bych si to ujít- myslím že z místa odpálení je stejně prd vidět.Tenhle týden máme už na kontě jedno odpalování ohňostroje přímo vedle výběhu s koňmi...za světla. Tam to vidím jako čistokrevnou snahu prudit.
No a další gól byly desetileté děti na louce odpalují i rachejtle ( dostupné od 21. Let) mezi balíky se senem. 🤦

18.12.2020 22:02
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Vyhozený prachy za ty rachejtle. Bydlím u parku takže mládež řádí od půlky listopadu až do konce ledna.
A mezitím jedou drogy a cigánské "večírky". Už nám nainstalovali infrakameru. Volala jsem měšťáky hodně často.

18.12.2020 22:03
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Tak ještě dva tři týdny vydržet... Dnes jsem ho přesvědčila k procházce na naše obvyklý místo, kde je ale v době silvestrovský pohotovosti zvýšená pravděpodobnost skončení světa. Když jsme tam statečně a v obstojný náladě došli, ozvala se velká rána. Tak myslím, že máme na ty zbývající týdny utrum a budu muset procházkovat na jiných místech. Kde se taky střílí, ale prostě na tom našem místě je to střílení nějak horší, prej.

Ale jinak musím psa pochválit, že i po tý ráně a náznaku prchání respektoval povel a počkal, až si ho připnu na vodítko.

ten je krásnej. A na procházku prdí a dobře dělá. Trochu mi připomíná Arga..........

18.12.2020 22:06

Zlatá naše vesnička nestředisková. Tady ještě nebouchlo letos nic. Asi tu lidi nemají na to, vyhazovat peníze do vzduchu - doslova.
Někdo si párkrát práskne na Silvestra a hotovo.

18.12.2020 22:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Zlatá naše vesnička nestředisková. Tady ještě nebouchlo letos nic. Asi tu lidi nemají na to, vyhazovat peníze do vzduchu - doslova.
Někdo si párkrát práskne na Silvestra a hotovo.

U nás podobně.

Jo když jsme venku na louce, tak občas něco bouchne z vedlejší vesnice, ale psi to venku vůbec neřeší. Jediný, co jsem letos viděla u nás, byly děti od sousedů s prskavkama . Jinak rány žádné.

Na Silvestra to taky není žádný extrém. Bouchají sousedi z obou stran, i dřív než o půlnoci, asi kvůli dětem. Loni toho měli víc, chvilku to trvalo, ale nic hrozného. O půlnoci jsme zesílili televizi, psům jsem naplnila kongy a do 15ti minut bylo ticho.

Jinak když je to v průběhu dne, tak pes na to štěká, ale ani bych neřekla, že se bojí, ale že spíš před tím hlídá . Fena se občas přidá a taky blafne.

Ještě den po Silvestru občas někdo něco bouchnul, pak už byl klid.

19.12.2020 09:51

Dája6 napsal(a):
Jo a petardy už jedou a docela jako bomby. Mě se nikdy ani jeden pes nebál, ale co mám rusáka tak ten se fakt klepe a hledá kde by se schoval. Nikdy to nedělal, špatnou zkušenost nemá a přesto se bojí, čím starší tím horší.
Dája

U nás teda bouchají petardy o stošest, jak v okolí, ve městě, tak přímo vedle sousedi v okolí našeho baráku pouštějí na zahradě, ovčandě to celý život nevadilo, chodívali jsme se s manželem i psem vždycky dívat na zahradu, čuba, jako by nic nelítalo, až jak je starší, tak jí to vadí. I když je to pes venkovní, poslední dvoje vánoce tráví doma, letos to nebude jinak, leží si na matraci a je vidět, jak je spokojená, dívat se o půlnoci na zahradu už chodíme bez ní. Až tak okolo 1 v noci, když je trochu klidu, se jdeme vyvenčit a zpátky domú. Jak psala dája, čím starší, tím horší.

5.1.2021 18:56

U nás stále hluboká deprese Přitom mi nepřijde, že by se ještě střílelo, naposledy nějak výrazněji 2. ledna.
Až teď si vybavuju, že loni to taky trvalo překvapivě dlouho, než se pes srovnal. Ach jo.
Ještěže tu depresi nasazuje jen na odpolední vycházku. Ráno a večer prý konec světa nehrozí.

Jestli se dožije dalšího silvestra, už fakt musím zkusit třeba ten Alavis Calming ...

5.1.2021 19:05

U nás stále hluboká deprese Přitom mi nepřijde, že by se ještě střílelo, naposledy nějak výrazněji 2. ledna.
Až teď si vybavuju, že loni to taky trvalo překvapivě dlouho, než se pes srovnal. Ach jo.
Ještěže tu depresi nasazuje jen na odpolední vycházku. Ráno a večer prý konec světa nehrozí.

Jestli se dožije dalšího silvestra, už fakt musím zkusit třeba ten Alavis Calming ...

Až tak blbý to je? Tak to je mně ho teda líto, z prochajdy chudák nic nemá.
A co Bachovky, ty by nezabraly?

5.1.2021 19:08

Nemám doma nic, co bych vyzkoušela... to je, když si člověk během roku říká "to bude dobrý, nějak to zvládneme", a přitom jsem si určitě už loni říkala, že musím něco pořídit. Njn...

Před silvestrem to vypadalo docela obstojně, myslela jsem si, že to opravdu dáme relativně dobře. Ale teď jsou odpolední procházky fakt na nic, prostě a jednoduše nechce jít.
Hlavní procházku dáváme ráno, to je úplně v pohodě.Aspoň že si to takhle zafixoval, že svět končí jen odpoledne....

5.1.2021 19:11

U našeho starouše zabralo až ohluchnutí. Poslední 2 roky už tráví Silvestra vklidu, jinak to byl děs běs.
Ale bígloid jen občas bafne, když se to ozývá příliš blízko, jinak neřeší, tak jsem ráda.

5.1.2021 19:11
elisak

XXX.XXX.194.232

U nás to byl první silvestr, tak jsem trošku čekala, co na to řekne...
Venku jsme byli kolem 8 večer, to už něco v dálce bouchalo. Byl trošku nejistej a odmítal jít do tmy, ale jinak dobrý. Tak jsme to zkrátili.
O půlnoci byl v klidu a nic neřešil, ale pak začali střílet ty hodně svištivý, hvízdavý, takovej divnej zvuk. To se teda dost vyděsil a lítal tu v panice. Po tom co jsem ho vzala do náruče se uklidnil, jen se ještě chvíli klepal, ale do hodiny byl v pohodě.

5.1.2021 19:14

elisak napsal(a):
U nás to byl první silvestr, tak jsem trošku čekala, co na to řekne...
Venku jsme byli kolem 8 večer, to už něco v dálce bouchalo. Byl trošku nejistej a odmítal jít do tmy, ale jinak dobrý. Tak jsme to zkrátili.
O půlnoci byl v klidu a nic neřešil, ale pak začali střílet ty hodně svištivý, hvízdavý, takovej divnej zvuk. To se teda dost vyděsil a lítal tu v panice. Po tom co jsem ho vzala do náruče se uklidnil, jen se ještě chvíli klepal, ale do hodiny byl v pohodě.

Jsou dvě věci, který jsem měla udělat, dokud byl pes mladej. Naučit ho nebát se rachejtlí a naučit ho neštěkat na zvonek a návštěvy. Obojí je celkem pracný (a já se trochu snažila, ale ne dost), ale po těch letech vidím, že by se to bývalo vyplatilo. Strach a sebeovládání se s věkem zhoršuje, u seniorů výrazně.
V určitý fázi pes dojde na vrchol rozumu a myšlenkových schopností (u nás to bylo kolem 9-10 let) a pak už jde dolů. A v tu chvíli s tím už nic neudláte.

5.1.2021 20:00

Sehnat Alavis Calming teď nemůžete? Pomohl by mu určitě i s odpolední "depresí", rozvinul by svůj vnitřní klid.
Známý ho letos poprvé dal 8leté feně, která měla z petard paniku a zalézala na wc. Nevěřil svým očím, fena se prý prvně neklepala, nefuněla, nepanikařila.

5.1.2021 20:04
Terven

XXX.XXX.110.191

Jsou dvě věci, který jsem měla udělat, dokud byl pes mladej. Naučit ho nebát se rachejtlí a naučit ho neštěkat na zvonek a návštěvy. Obojí je celkem pracný (a já se trochu snažila, ale ne dost), ale po těch letech vidím, že by se to bývalo vyplatilo. Strach a sebeovládání se s věkem zhoršuje, u seniorů výrazně.
V určitý fázi pes dojde na vrchol rozumu a myšlenkových schopností (u nás to bylo kolem 9-10 let) a pak už jde dolů. A v tu chvíli s tím už nic neudláte.

A to štěkání na zvonek u vás trvá pořád? S tím teda taky bojujeme, emoce jsou v očekávání příchodu někoho do bytu extrémně vysoko.
Ony už asi pochopily, že štěkot není žádoucí, ale někudy holt to ven musí - včera při čekání na návštěvu jen přiškrceně kvílely

5.1.2021 20:04

Spíš váhám, jestli se vyplatí něco teď ještě kupovat. Pes se srovná i bez toho třeba do 5-7 dnů. Jen jsem překvapená, že to řeší ještě tolik dní, kdy už je klid, když přitom těsně před silvestrem byl docela v pohodě a samotnej silvestr taky docela v pohodě.

5.1.2021 20:07

Terven napsal(a):
A to štěkání na zvonek u vás trvá pořád? S tím teda taky bojujeme, emoce jsou v očekávání příchodu někoho do bytu extrémně vysoko.
Ony už asi pochopily, že štěkot není žádoucí, ale někudy holt to ven musí - včera při čekání na návštěvu jen přiškrceně kvílely

Bohužel trvá a bude už navždy. Teda vlastně doufám, že po jeho smrti snad už ne....
Ví, že nemá štěkat a vyvádět... Jeho emoce jsou bohužel jeho hlavní "zádrhel". Prostě je to magor. Štěká nejen na zvonek, ale i na ťukání na dveře. A pokud návštěva náhodou přijde bez obojího, štěká aspoň na návštěvu. Ne že by hlídal, jen je tak rozrušenej, že to musí někudy ven. Je to na něj příliš silné.
Nevím, jestli by to vůbec bývalo šlo odnaučit, řekla bych tam 30 % pravděpodobnost, že ne. Ale holt jsme tomu ten potřebnej čas a úsilí nedali, takže nevím.

5.1.2021 20:16
elisak

XXX.XXX.194.232

Bohužel trvá a bude už navždy. Teda vlastně doufám, že po jeho smrti snad už ne....
Ví, že nemá štěkat a vyvádět... Jeho emoce jsou bohužel jeho hlavní "zádrhel". Prostě je to magor. Štěká nejen na zvonek, ale i na ťukání na dveře. A pokud návštěva náhodou přijde bez obojího, štěká aspoň na návštěvu. Ne že by hlídal, jen je tak rozrušenej, že to musí někudy ven. Je to na něj příliš silné.
Nevím, jestli by to vůbec bývalo šlo odnaučit, řekla bych tam 30 % pravděpodobnost, že ne. Ale holt jsme tomu ten potřebnej čas a úsilí nedali, takže nevím.

My nemáme problém se štěkáním, bo to neumí, zato umí moc hezky výt a jódlovat. A dělá to i na páníčkovo vyzváněcí mobil, protože to dost často znamená kurýra s balíčkem. Na můj mobil to nedělá. Teď když to páníček pouštěl pár dní přes den jen tak, tak se trošku zklidlil. Asi budu muset poprosit sousedy, ať na nás několikrát denně zvoní...

5.1.2021 20:16
Terven

XXX.XXX.110.191

Tak to je stejný jako u nás. Vikina teda krom rozrušení i hlídá.
Když ještě byla jedináček, vzpomínám si, že v případě osoby za dveřma štěkala jenom v případě, že s ní byl někdo doma. Byla-li doma sama, bylo ticho - čekala v předsíni, kdo vejde.
Z čehož jsem usoudila, že tu osobu za dveřma někomu hlásí. No a teď má doma pinčovou, tak všechno musí hlásit pinčovej

5.1.2021 20:44

všechny čtyři dosavadní dogy za mlada střelbu a rachejtle nikdy neřešily. Ani bouřku. Když ta první začala lehce vyšilovat na střelbu kolem čtvrtého roku, přičítala jsem to práskacím kuličkám sousedovic dvojčat... Zhoršovalo se to ke stáří víc a víc. Druhý dogák byl pohodář. Kolem čtvrtého roku začal ale být neklidný u bouřky (přecházel, lehký neklid... přitom se nic nezměnilo, žádná obří bouřka, blbý zážitek...) a i Silvestr nebyl zcela v klidu. Opět se to horšilo. Třetí doga nebyla výjimečná - opět za mlada pohoda, ke stáří neklid horšící se s věkem. U čtvrtého jsem myslela, že bude výjimkou, v necelých pěti letech klidně běhal po zahradě před půlnocí, rachot už děsivý... a byl zcela nad věcí. Pak v létě najednou za jedné letní bouřky přecházel... a loňský Silvestr už byl nervózní. I letos úplně v klidu nebyl - přecházel, ležel pak jen na mých nohách... ale pořád je to vlastně pohoda...

Kde se bere reakce na bouřku i rachejtle v pozdním věku?? Proč se to horší??

5.1.2021 20:45

Terven napsal(a):
Tak to je stejný jako u nás. Vikina teda krom rozrušení i hlídá.
Když ještě byla jedináček, vzpomínám si, že v případě osoby za dveřma štěkala jenom v případě, že s ní byl někdo doma. Byla-li doma sama, bylo ticho - čekala v předsíni, kdo vejde.
Z čehož jsem usoudila, že tu osobu za dveřma někomu hlásí. No a teď má doma pinčovou, tak všechno musí hlásit pinčovej

Když nejsem doma, pes se neprojevuje (ani si nebude hrát, ani nesežere ty nejlepší pochoutky) i kdyby byl doma manžel nebo někdo další. 70-80% mozku se zaobírá faktem, že tam nejsem, takže nezbývá moc kapacity.
V tom štěkání určitě je nebo hlavně dříve byl i kus strachu, formou “bubáku, tady je zlý velký pes!” Preventivně se štěká i na zvuky v baráku, co kdyby chtěl totiž někdo přijít... Štěká na všechny příchozí kromě mě, a pokud jsme mimo domov, štěká na chlapy přicházející do místnosti - to je pozůstatek strachu, taky se nepovedlo odbourat. Nu, je to s těmi psy ale legrace...

5.1.2021 20:47

všechny čtyři dosavadní dogy za mlada střelbu a rachejtle nikdy neřešily. Ani bouřku. Když ta první začala lehce vyšilovat na střelbu kolem čtvrtého roku, přičítala jsem to práskacím kuličkám sousedovic dvojčat... Zhoršovalo se to ke stáří víc a víc. Druhý dogák byl pohodář. Kolem čtvrtého roku začal ale být neklidný u bouřky (přecházel, lehký neklid... přitom se nic nezměnilo, žádná obří bouřka, blbý zážitek...) a i Silvestr nebyl zcela v klidu. Opět se to horšilo. Třetí doga nebyla výjimečná - opět za mlada pohoda, ke stáří neklid horšící se s věkem. U čtvrtého jsem myslela, že bude výjimkou, v necelých pěti letech klidně běhal po zahradě před půlnocí, rachot už děsivý... a byl zcela nad věcí. Pak v létě najednou za jedné letní bouřky přecházel... a loňský Silvestr už byl nervózní. I letos úplně v klidu nebyl - přecházel, ležel pak jen na mých nohách... ale pořád je to vlastně pohoda...

Ubývá sil, horší se smysly a pes to pochopitelně vnímá. Ztrácí se jistota, možná i sebedůvěra...

5.1.2021 21:38
Terven

XXX.XXX.110.191

Taky by mě zajímalo, proč se to horší. Moje fena čtyři roky života naprosto neřešila, úplně pyrotechniku ignorovala, byla schopná klidně čuchat v trávě s ohňostrojem nad hlavou.
Letos je jí pět a jako blesk z čistýho nebe panika. Při zaslechnutí rány ztrácí zájem o cokoli, nečuchá, nečůrá, nebere pamlsky. Stáhne ocas, třese se a žene domů. Případně odmítá jít směrem, odkud se to ozvalo.

5.1.2021 21:55

Se současnou psicí je, co se týče rachotu a petard pohoda, tady na vsi se nikdy nic hrozného neděje.
A minulými psy jsem žila v sídlišti, byli dost v pohodě, až do doby, kdy psu práskli kluci bouchací kuličky pod nohy. Pak chodil pár dní a třepal hlavou, musela to být rána do uší. Od té doby se petard bál, vyšiloval už když "hvízdaly". Do doby než na stará kolena zcela ohuchl.
Takže tu paniku může vyvolat i špatný zážitek, kdy to bouchlo moc blízko.

5.1.2021 22:17

Xerxová
Jak psala Keriton. Zhoršení smyslů? Třeba nejde o velké zhoršení sluchu a zraku, ale o změnu ve vnímání? Pes začne slyšet jiné frekvence, víc mu vadí jiné světelné efekty. A také se to může za ta léta nasčítat, co dával pes v pohodě, už začne vadit. Také jsem o tom přemýšlela. Ještě mě napadly v této spojitosti hormony. Hárání, falešky, krytí, touha po háravkách, březost, kastrace - možná spojené nádoby.
Průšvih ze špatné zkušenosti je hned, ale ke stáří se i kliďasové opravdu mění.
Ztrátu sebedůvěry psa bych v tom asi ale nehledala, spíš nahromaděný stres a nemožnost tomu nějak uniknout (myšleno vjemu).
Snad nebudu jak dealer. Alavis Calming nebo Aptus Relax jsou dobré a pejskaři v okolí mají odzkoušeno. Nebála bych se je použít i mimo petardové období na zklidnění psa v nepřítomnosti paničky, dlouhém vyrovnávání se s prožitým stresem atd.

6.1.2021 06:23

Zhoršení smyslů mi přijde kolem čtvrtého roku brzy. I na dogu - jsou sice krátkověké, ale smysly jim dřív neodchází. Na blbý prožitek bych to taky neházela - většinou totiž začnou první řešit letní bouřku (taky jsou častější než rachejtličky). A naše chování při bouřkách je neměnné - nevyšilujeme - a žádnou obří bouřku mimo domov prostě nezažily.
Jedná se o 4 různé jedince - dva psi, dvě fenky. Ani jeden nebyl povahově podobný - různé temperamenty, různý sklon k labilitě. Kupodivu ten "nejměkčí" současný dogoun začal poprvé neklidně reagovat o dva roky později, než předchozí. Že by se dožil vyššího věku?? Zajímavá teorie a moc bych mu přála, aby vyšla.

I letos (na skoro sedmi letech) to dal jen s lehkým neklidem, žádný třes či zalézání. Jen přecházel, a pokud ležel, tak v kontaktu. A nechtěl ven...

15.1.2021 00:18
Bětuška

XXX.XXX.73.222

Zdravím, jen chci popsat svojí zkušenost se sluchátky pro psa. Letos jsme vyzkoušeli a překvapivě dobrý. Fenka neměla reakci na střelbu a ohňostroje do té doby, než před 3 lety při posledním silvestrovském venčení ve 4 odpo to soused odpálil přímo když jsem s ní byli u jeho plotu . Pak špatný - o půlnoci stres, třesavka, slinění, zrychlené dýchání, panika. Chtěla jsem to překonat nácvikem, bohužel ta potvora zcela ignoruje reprodukované zvuky, takže z toho sešlo. Další rok jsem zkusila Alavis (na doporučení na veterině) - docela dobré, do půlnoci spala, ale jak se to spustilo, tak zase blbý. Tady jsem se dočetla letos o těch sluchátkách, tak jsem je pořídila. Týden před silvestrem proběhl nácvik za pomoci buřtů - moc si sluchátka oblíbila, jen jsem je vzala do ruky už stála u ledničky. Po půlnoci jsme nasadili a tedy něco slyšela (říkal to i prodejce, počítala jsem s tím) ale nikam neutíkala, neslintala a neklepala se a dokonce se cpala buřtem, což by dřív nepřipadalo v úvahu. Zůstala s námi a stačilo jí jen drbat a krmit. Zázrak. Pro nás. Takže třeba to někomu pomůže v rozhodování.

15.1.2021 00:59
lupus4

XXX.XXX.205.61

zkusila Alavis (na doporučení na veterině)

a já trouba si myslel, že Alavis je na klouby, a von je na rachejtle

buď jste to popletla, nebo váš vet je fakt "číman"

15.1.2021 01:05
Fernando

XXX.XXX.11.231

Alavis Calming neznáte?

15.1.2021 01:26
lupus4

XXX.XXX.205.61

No teď už jo, díky za info.

fungovat by tam mělo údajně toto :

Uklidňující komplex Colostrum pomáhá zmírnit stres a zlepšit poznání, L-theanin uvolňuje a snižuje podrážděnost, zatímco thiamin působí na centrální nervový systém a vyvolává klid. Všichni tři společně vytvářejí příjemný stav rovnováhy a pohody.
přeloženo :
mlezivo, zelenej čaj., B1....a to vše v zázračných tabletách

u mě potravinové doplňky moc důvěry nevzbuzují...placebo zase nefunguje na psy

fungovalo to někomu ?

15.1.2021 06:21
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Jo.
Já to teda nikdy nepoužila, ale jsou na to docela dobré reference; jedna známá to používá u nervní šeltie s úspěchem dlouhodobě.
Sama to nechápu, ale funguje to. Asi ne vždy, všude a všem, ale funguje to. Jestli placebo efekt, nevím.

15.1.2021 07:34
domi.t

XXX.XXX.194.25

Bětuška napsal(a):
Zdravím, jen chci popsat svojí zkušenost se sluchátky pro psa. Letos jsme vyzkoušeli a překvapivě dobrý. Fenka neměla reakci na střelbu a ohňostroje do té doby, než před 3 lety při posledním silvestrovském venčení ve 4 odpo to soused odpálil přímo když jsem s ní byli u jeho plotu . Pak špatný - o půlnoci stres, třesavka, slinění, zrychlené dýchání, panika. Chtěla jsem to překonat nácvikem, bohužel ta potvora zcela ignoruje reprodukované zvuky, takže z toho sešlo. Další rok jsem zkusila Alavis (na doporučení na veterině) - docela dobré, do půlnoci spala, ale jak se to spustilo, tak zase blbý. Tady jsem se dočetla letos o těch sluchátkách, tak jsem je pořídila. Týden před silvestrem proběhl nácvik za pomoci buřtů - moc si sluchátka oblíbila, jen jsem je vzala do ruky už stála u ledničky. Po půlnoci jsme nasadili a tedy něco slyšela (říkal to i prodejce, počítala jsem s tím) ale nikam neutíkala, neslintala a neklepala se a dokonce se cpala buřtem, což by dřív nepřipadalo v úvahu. Zůstala s námi a stačilo jí jen drbat a krmit. Zázrak. Pro nás. Takže třeba to někomu pomůže v rozhodování.

A ako dôležito sa s tými slúchadlami tvári👌🏻😎

15.1.2021 07:39
Fernando

XXX.XXX.11.231

domi.t napsal(a):
A ako dôležito sa s tými slúchadlami tvári👌🏻😎

A sluší to pejskovi

15.1.2021 08:27

lupus4 napsal(a):

Uklidňující komplex Colostrum pomáhá zmírnit stres a zlepšit poznání, L-theanin uvolňuje a snižuje podrážděnost, zatímco thiamin působí na centrální nervový systém a vyvolává klid. Všichni tři společně vytvářejí příjemný stav rovnováhy a pohody.
přeloženo :

fungovalo to někomu ?

Taky jsem dost skeptická k různým "zázračným tabletkám" - ale znám psisko, kterému to pomáhá na jeho strachy dokonale. A patří k velmi psí paničce, která umí a ví... Takže ano - funguje.

15.1.2021 08:53
blackberry

XXX.XXX.110.35

lupus4 napsal(a):

přeloženo :

fungovalo to někomu ?

Jo, psovi dávám vždy měsíční kůru od půlky prosince. Je po něm klidnější (ale není otupělý a ospalý) a zvyšuje se mu práh tolerance hlasitých zvuků. Žádné šarlatánství za tím nevidím, on vit. B obecně zklidňuje nervovou soustavu. Jinak zkoušela jsem psovi dávat i samotný vit. B (komplex), ale ten neměl tak kýžené výsledky jako Alavis Calming.

15.1.2021 09:48

Ten theanin je testovany na uklidneni.
Nekde jsem neco o tom cetla. Proto asi jen becko nedela nic.

15.1.2021 09:54

Ten theanin je testovany na uklidneni.
Nekde jsem neco o tom cetla. Proto asi jen becko nedela nic.

15.1.2021 19:55

lupus4 napsal(a):

přeloženo :

fungovalo to někomu ?

Funguje to. A ne údajně.
Znalí veterináři to pejskům rádi doporučují, i když jde jen o potravinový doplněk, který sami neprodávají. Mají s tím dobré zkušenosti.

15.1.2021 20:03
lupus4

XXX.XXX.205.61

Funguje to. A ne údajně.
Znalí veterináři to pejskům rádi doporučují, i když jde jen o potravinový doplněk, který sami neprodávají. Mají s tím dobré zkušenosti.

Přidejte reakci

Přidat smajlík