Blanik02

XXX.XXX.251.130
Dobrý den,
mám dotaz ohledně chovu psů. Máme doma fenu vícebarevného anglického kokršpaněla, která má teď dvě 7 týdenní štěnda - fenku a pejska. Štěnda jsou s PP. Oba měli celkem nelehký start, neboť porod feny nebyl standartní, takže jsme je od narození dokrmovali štěněcím mlíčkem a starali se o ně místo fenky. Teď krmíme speciálním krmivem kvůli citlivějšímu zažívání, postupně zkoušíme další vhodné potraviny. Původně jsme si chtěli nechat jen fenku, ale teď přemýšlíme, že si necháme i pejska. Psí máma je fajn, štěňatům dává stále napít mlíčka, nevrčí na ně a zatím nežárlí.
Pejsek je hodně po mámě, pozoruje okolí, je klidnější, fenka je víc akčnější, obě štěnda se mezi sebou běžně perou. Jsou dobře socializovaná. Mě a manžela všichni psi poslouchají poslouchají. Dotaz se týká toho, zda stejně stará štěnda budou dobře ovladatelná a schopná respektovat fenu - mámu jako tu, která smečku vede. Případně na co si dát pozor či jaké konflikty ve smečce by mohly nastat.
Děkuji za komentáře a rady.
Zda dvě stejně stará štěnda budou dobře ovladatelná záleží jen na vás. Jak si to uděláte,takové to budete mít. Obecně samozřejmě platí,že je to daleko větší zápřah a i žrout času - je potřeba myslet na to, že kromě společného venčení a výletování budete muset věnovat čas i každému štěndu samostatně, zvlášť při výcviku, aby si zvyklo fungovat i samo. Samozřejmě platí, že štěňata okoukávají vše od dospěláků, dobré věci, ale i ty špatné. U kokříků by v soužití neměl být problém,ale samozřejmě nikdy neříkej nikdy, to vám nikdo stoprocentně nezaručí. Jen do budoucna je potřeba promyslet, jak budete řešit situaci,až budou feny hárat. Jsou to už dvě feny, za předpokladu, že se nesladí a bude hárat každá zvlášť a bude mít interval půl roku, to už máte čtyři měsíce v roce hárání a psího samečka k tomu
Uživatel s deaktivovaným účtem

Měla jsem štěněcí dvojčata a pokud nemáte zkušenost, tak to není úplně sranda. Nasekala jsem z nezkušenosti (teď myslím nezkušenost s psími dvojčaty) spoustu chyb, některé už se mi nepodařilo úplně odbourat. Dneska už bych spoustu věcí dělala jinak.
V každém případě je nutné cvičit (vychovávat) každé štěně i samostatně.
Upřímně, už bych asi do dvou stejně starých štěňat nešla.
To, že budou mámu respektovat jako vůdce smečky není jisté...teď jako malí asi ano, ale jak porostou a dospějí, tak si myslím, že vám to nikdo nezaručí....hlavně se třemi psy musíte být "vůdce smečky" vy...vy určujete pravidla.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No a to mi přijde, že dva moji ber-beři byli pohodička....mít dvě Giny, tak se rovnou střelim do palice.
První, o čem bych přemýšlela, koho kastrovat, aby nebyly problémy při hárání. Jasně, že to jde i oddělovat, ale.... Znám dost případů, kdy to prostě nevyšlo, někdo z rodiny to nezvládnul, apod. Následná štěnda by u vás byla průšvih - velmi blízká příbuzenská plemenitba. Dále pak - zvládneme vychovat 2 mimi najednou? Ideálně - jsem na to 2 - 3, můžeme si to i rozdělit a půjde to. Předem vždy spíše zvažovat více katastrofické scénáře, protože skutečný život stejně neodhadnete . Radši se nechat překvapit mile, že vše jde v pohodě, než si rvát vlasy z hlavy. A určitě nejsem proti smečkám, mám doma taky, 5 fen různého stáří i váhových kategorií. Ale vždy zvažuje, zda je zvládnutelné a stejně to po 40 letech zkušeností nejde odhadnout úplně přesně!