Krmení BARF - je syrové vepřové opravdu nebezpečné?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.10.2020 06:12
HanaNO

XXX.XXX.245.153

Dobrý den, narazila jsem na tento článek: https://www.ctidoma.cz/hobby/vaseho-psa-nezabiji-jen-cokolada-nebezpecne-mohou-byt-i-nektere-druhy-masa-tak-pozor-na-ne?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_req_id=UlORfWFSWRm-202010140840&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box . Zajímalo by mě, zda informace o syrovém vepřovém masu jsou opravdu pravdivé, nebo přehnané (přece jen zdroj článku není zrovna věrohodný). Za info předem děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.10.2020 07:13

aujezskyho choroba je v cr u divocaku, u domacich prasat jiz dost let ne.
o nakaze pres syrove maso urcene pro psy jsem jeste neslysela. ( to v pripade, ze se vozi ze zemi, kde u domacich prasat se to jeste vyskystuje )

u rybiho masa taky nejake drobne riziko je.

15.10.2020 07:43
HanaNO

XXX.XXX.245.153

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
aujezskyho choroba je v cr u divocaku, u domacich prasat jiz dost let ne.
o nakaze pres syrove maso urcene pro psy jsem jeste neslysela. ( to v pripade, ze se vozi ze zemi, kde u domacich prasat se to jeste vyskystuje )

u rybiho masa taky nejake drobne riziko je.

Moc děkuju za odpověď, beru maso v malém řeznictví, kde poráží prasata z lokálního chovu, tak můžu být klidná

15.10.2020 08:28

HanaNO napsal(a):
Moc děkuju za odpověď, beru maso v malém řeznictví, kde poráží prasata z lokálního chovu, tak můžu být klidná

Můžete. Jak píše petrahel, u domácích prasat Aujeszky není.

15.10.2020 13:00

A svalovec? Se divím, že nestraší ještě tím.
Nesmíte kupovat maso, které není kontrolované, to je celé. Si říkám, že kdyby měl pes tohle všechno chytit ze syrového masa, tak máme psy akorát tak v muzeu.

15.10.2020 13:02
GAELLE

XXX.XXX.66.235

kupovali jsme vepřové mleté u řezníka. Pes žádný problém neměl. I jsem z něj pekla psí sušenky.

15.10.2020 15:57

A svalovec? Se divím, že nestraší ještě tím.
Nesmíte kupovat maso, které není kontrolované, to je celé. Si říkám, že kdyby měl pes tohle všechno chytit ze syrového masa, tak máme psy akorát tak v muzeu.

na svalovce se maso kontroluje na rozdil od aujezskyho.

15.10.2020 16:50

Já budu trochu mimo téma........

tak mě napadlo, když vezmu v úvahu možnosti, jak se pes může nakazit aujezskyho chorobou....tak to se teoreticky může nakazit i na louce, kam prasata chodí....

15.10.2020 17:02

Já budu trochu mimo téma........

tak mě napadlo, když vezmu v úvahu možnosti, jak se pes může nakazit aujezskyho chorobou....tak to se teoreticky může nakazit i na louce, kam prasata chodí....

ano, muze.
ale za poslednich 20? let se to nestalo u neloveckeho psa a i u loveckeho jsou asi 4 pripady.

15.10.2020 17:11
janaa

XXX.XXX.35.229

ano, muze.
ale za poslednich 20? let se to nestalo u neloveckeho psa a i u loveckeho jsou asi 4 pripady.

Omyl,u loveckých psů se počet nemocných za poslední leta prudce zvýšil. Loni to bylo několik desítek psů, většinou třeba po třech najednou na naháňkách.
Nicméně pravděpodobnost nákazy na louce je malá,neříkám,že není, ale nebála bych se

15.10.2020 17:30

janaa napsal(a):
Omyl,u loveckých psů se počet nemocných za poslední leta prudce zvýšil. Loni to bylo několik desítek psů, většinou třeba po třech najednou na naháňkách.
Nicméně pravděpodobnost nákazy na louce je malá,neříkám,že není, ale nebála bych se

Vloni bylo nahlaseno 7 psu...

15.10.2020 17:46
janaa

XXX.XXX.6.228

Vloni bylo nahlaseno 7 psu...

Tak o sedmi vím jen z jedné naháňky ona se jich většina nikam nenahlásí. Btw nejdřív píšete za posledních dvacet let 4, teď za loni 7 Každopádně já jsem z toho malinko hysterická a už loni jsem kvůli tomu psy k prasatům nepouštěla

15.10.2020 18:27

na svalovce se maso kontroluje na rozdil od aujezskyho.

Ale to mě tak napadlo, proč řeší nemoc, která je u divočáků, ale tohle ne..
Kdybych měla divočáka, tak ho sežeru sama.
No ale někde psali, že i ten svalovec je výjimečný, teda onemocnět.. domácí zabíjačky a málo uvařené.. no to je jedno, můj pes furt žere myši a zapíjí je z kaluží..

15.10.2020 18:33

janaa napsal(a):
Tak o sedmi vím jen z jedné naháňky ona se jich většina nikam nenahlásí. Btw nejdřív píšete za posledních dvacet let 4, teď za loni 7 Každopádně já jsem z toho malinko hysterická a už loni jsem kvůli tomu psy k prasatům nepouštěla

nesleduju to kazdy rok, sorry.

kdyz jste napsala vloni nekolik desitek psu - tak jsem sla hledat aktualni data.

a ze se vetsina nakazenych psu nikam nehlasi? to si je teda odstreli doma?

15.10.2020 19:10

No ono je to tak nějak jedno....na ty místa kam chodíme stopro prasata jsou, i když jsem je v životě neviděla, tak je to od nich rozrytý...to bych musela se psy chodit ulicemi.

15.10.2020 19:17
Terven

XXX.XXX.160.10

No ono je to tak nějak jedno....na ty místa kam chodíme stopro prasata jsou, i když jsem je v životě neviděla, tak je to od nich rozrytý...to bych musela se psy chodit ulicemi.

Ono když pohledáte, tak diskuzí na tohle téma je víc a psala mj. bodlinka, že při běžné procházce riziko je zanedbatelné a to i v případě, že se pohybujete tam, kde se pohybujou prasata.
Já osobně bych se víc bála, že mi psa zabije to prase osobně

15.10.2020 19:43

Terven napsal(a):
Ono když pohledáte, tak diskuzí na tohle téma je víc a psala mj. bodlinka, že při běžné procházce riziko je zanedbatelné a to i v případě, že se pohybujete tam, kde se pohybujou prasata.

No já už pomalu chtěla začít s Ginou trénovat přivolání na volno, protože konečně začala spolupracovat, reagovat a na zavolání pěkně chodit, ale minule když začala bláznit a já netušila proč, až potom, když jsem zastavila a snažila se jí uklidnit, tak jsem slyšela kus od cesty někde v houští chrochtat prasata.....a kdyby nebyla na vodítku, tak by mezi ně na tuty vlítla....no tak jsme se sbalili a rychlým krokem raději vyklidili pole.
Je to zatím jediný zvíře, když nepočítám poštěkávání v zoo na medvěda, ale to se spíš lekla, protože si ho všimla, až když byla kousek od něj...samozřejmě za plotem..a byla ještě prtě, na který mi tak bouřlivě reagovala, už ani srny neřeší, když je zmerčí, tak na ně chvíli kouká a pak si jde po svým nebo stačí říct "Ginuš jdeme" a to i když se dají do pohybu, najivně jsem si tudíž myslela, že by to mohlo jít, alespoň někde, ale teď si vůbec neumím představit, že bych jí na volno pustila.

15.10.2020 19:53
Terven

XXX.XXX.160.10

No já už pomalu chtěla začít s Ginou trénovat přivolání na volno, protože konečně začala spolupracovat, reagovat a na zavolání pěkně chodit, ale minule když začala bláznit a já netušila proč, až potom, když jsem zastavila a snažila se jí uklidnit, tak jsem slyšela kus od cesty někde v houští chrochtat prasata.....a kdyby nebyla na vodítku, tak by mezi ně na tuty vlítla....no tak jsme se sbalili a rychlým krokem raději vyklidili pole.
Je to zatím jediný zvíře, když nepočítám poštěkávání v zoo na medvěda, ale to se spíš lekla, protože si ho všimla, až když byla kousek od něj...samozřejmě za plotem..a byla ještě prtě, na který mi tak bouřlivě reagovala, už ani srny neřeší, když je zmerčí, tak na ně chvíli kouká a pak si jde po svým nebo stačí říct "Ginuš jdeme" a to i když se dají do pohybu, najivně jsem si tudíž myslela, že by to mohlo jít, alespoň někde, ale teď si vůbec neumím představit, že bych jí na volno pustila.

Moje feny jsou z rozrytých míst a z pachu prasat celý divý, jednou jsme jich viděly prchat celou tlupu a Vikina mi málem utrhla ruku, jak chtěla za nima. Celkem dost pejskařů už tady s nima má osobní zkušenost. Díky různejm stavbám v okolí se jim hodně zmenšil životní prostor, takže mám pocit, že kdyby mi feny prchly, tutově na ně narazí.
Z prasat mám strach, dva naše známý velký psy už tady prohnal divočák, jeden vyvázl bez zranění, druhej se zraněním.

15.10.2020 20:09
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Je divné, že ten můj trdloň šílel i ze stop po srnkách - tedy když zachytil čerstvé, ale stopy po prasatech, i možné prase někde, ho nechávají naprosto v klidu. Myslím si, že se jich z nějakého důvodu bojí, ale proč nevím, s prasaty zoči-voči jsme se nikde nesetkali. Snad nějaký pud sebezáchovy

15.10.2020 20:54

lesnížínka napsal(a):
Je divné, že ten můj trdloň šílel i ze stop po srnkách - tedy když zachytil čerstvé, ale stopy po prasatech, i možné prase někde, ho nechávají naprosto v klidu. Myslím si, že se jich z nějakého důvodu bojí, ale proč nevím, s prasaty zoči-voči jsme se nikde nesetkali. Snad nějaký pud sebezáchovy

kde by samojed přišel k praseti? :-)

15.10.2020 21:00
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

kde by samojed přišel k praseti? :-)

Já nevím, v Rusku nejsou divočáci?

15.10.2020 21:06

lesnížínka napsal(a):
Já nevím, v Rusku nejsou divočáci?

Nevím, ale Samojedi mají soby. To je moc pěkná srnka, chtěla bych na zahradu.

15.10.2020 21:09
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nevím, ale Samojedi mají soby. To je moc pěkná srnka, chtěla bych na zahradu.

No šak proto je na ty srnky asi tak umanutý

15.10.2020 22:42
Atheira

XXX.XXX.209.8

Terven napsal(a):

To se mi letos na jaře stalo setkání s prasetem. Ještě teď je mi z toho šoufl, když nad tím přemýšlím.
Ve všední dny chodím většinou venčit s mámou. Máme to od sebe pár ulic, sejdem se o obědový pauze a jdeme venčit psy.
Je to kratičký okruh lesem, vždycky stejný, hned za zahradama, srn tam je přehršel, ale ty nejsou problém, takže tam psi normálně chodí na volno.
Hodila jsem Laře klacek a na chvilku se zastavila, protože "staroušům" to trvalo, tak aby nás dohnali. Otočila jsem se opravdu jenom na sekundu a psa měla ne víc než deset metrů ode mě... Když v tom se otočím zpět do místa, kde stojí Lara a za ní prochází ohromný černý kanec. V hlavě mi vybouchla panika, hlavně se neotáčej, pse, neotáčej se... Zavolala jsem na ni, co nejveseleji a nejupřímněji jsem dokázala a modlila se, aby zrovna neměla ten den, kdy se na přivolání nejdřív rozhlídne a teprv pak přijde. Protože na takhle blízko, si myslím, by se toho prasete lekla a šla do něj, i když nemůžu posoudit, ještě jsme se s prasaty nikdy jindy nepotkaly. Asi štěstí, že když si takhle hraje, většinou nevnímá okolní svět a jde maniakálně jenom po těch větvích a čumí, kdy dodám další, tudíž spolupracuje jak nikdy jindy.
Prase si šlo rovnou čarou, asi mělo už svoje plány, takže se dlouho nezdrželo a zase zmizelo.

15.10.2020 22:48
Terven

XXX.XXX.160.10

Atheira napsal(a):
To se mi letos na jaře stalo setkání s prasetem. Ještě teď je mi z toho šoufl, když nad tím přemýšlím.
Ve všední dny chodím většinou venčit s mámou. Máme to od sebe pár ulic, sejdem se o obědový pauze a jdeme venčit psy.
Je to kratičký okruh lesem, vždycky stejný, hned za zahradama, srn tam je přehršel, ale ty nejsou problém, takže tam psi normálně chodí na volno.
Hodila jsem Laře klacek a na chvilku se zastavila, protože "staroušům" to trvalo, tak aby nás dohnali. Otočila jsem se opravdu jenom na sekundu a psa měla ne víc než deset metrů ode mě... Když v tom se otočím zpět do místa, kde stojí Lara a za ní prochází ohromný černý kanec. V hlavě mi vybouchla panika, hlavně se neotáčej, pse, neotáčej se... Zavolala jsem na ni, co nejveseleji a nejupřímněji jsem dokázala a modlila se, aby zrovna neměla ten den, kdy se na přivolání nejdřív rozhlídne a teprv pak přijde. Protože na takhle blízko, si myslím, by se toho prasete lekla a šla do něj, i když nemůžu posoudit, ještě jsme se s prasaty nikdy jindy nepotkaly. Asi štěstí, že když si takhle hraje, většinou nevnímá okolní svět a jde maniakálně jenom po těch větvích a čumí, kdy dodám další, tudíž spolupracuje jak nikdy jindy.
Prase si šlo rovnou čarou, asi mělo už svoje plány, takže se dlouho nezdrželo a zase zmizelo.

No...Vikina viděla prasata prchat, takže chtěla letět za nima. Pinčová se tenkrát dívala jinam a byla u nás pár dní, tak se mě držela jako klíště. Dneska by se zachovala stejně - prostě běžící prasata by určitě měly tendenci honit. Pokud by se prase otočilo proti nim, už by to zřejmě byla jiná, jenže to už by taky mohlo být pozdě.

15.10.2020 23:31
lupus4

XXX.XXX.205.61

Tak mi na toulkách na pašíky narazíme min 2x týdně, bobky jsem měl jen jednou, když Ludánek narazil na rodinku ještě v "pyžámkách" ...a já zrovna čistil 2 krásný křemenáče, otočil to až na druhý hvízdnutí, byl moooc pochválen a už sme se dekovali, než se objeví maminka svině

16.10.2020 05:21
TyVed

XXX.XXX.10.213

Na to pozor, ona moc dobře pozná, že prasata na rozdíl od srny představují ohrožení a bude Vás bránit.

16.10.2020 08:09
Varaxi

XXX.XXX.1.226

lupus4 napsal(a):
Tak mi na toulkách na pašíky narazíme min 2x týdně, bobky jsem měl jen jednou, když Ludánek narazil na rodinku ještě v "pyžámkách" ...a já zrovna čistil 2 krásný křemenáče, otočil to až na druhý hvízdnutí, byl moooc pochválen a už sme se dekovali, než se objeví maminka svině

Já jednou narazila na stádo lončáků už bez matky. Nebyl to příjemný pocit.
Jedno prase je v pohodě, ale to stádo, když na Vás čumí ze vzdálenosti tak čtyř metrů...
Nejvíc nebezpečné je prý raněný kanec, to jsem naštěstí nepotkala. Mámu se selaty taky ne, ale tady je dost houštin, asi si je vždycky odvedla schovat.

16.10.2020 08:29

janaa napsal(a):

No loni tu o tom byla diskuse, někdo myslel, že se dělá z komára velbloud, ale si myslím-asi, hledat to nebudu, že je promořeno až 40% populace divočáků....jen blázen myslivec nechá jít psa po barvě divočáka nebo je střelené nechávat očuchávat. Já jsem i malinko hysterická, když jdem lesem se psem přes vyrochněný místa.....

16.10.2020 09:54

TyVed napsal(a):
Na to pozor, ona moc dobře pozná, že prasata na rozdíl od srny představují ohrožení a bude Vás bránit.

No fakt jsem jí takhle zažila poprvé, vyváděla příšerně.....ale že by to bylo z tohoto důvodu, tak to mě nenapadlo.

16.10.2020 14:27
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Varaxi napsal(a):
Já jednou narazila na stádo lončáků už bez matky. Nebyl to příjemný pocit.
Jedno prase je v pohodě, ale to stádo, když na Vás čumí ze vzdálenosti tak čtyř metrů...
Nejvíc nebezpečné je prý raněný kanec, to jsem naštěstí nepotkala. Mámu se selaty taky ne, ale tady je dost houštin, asi si je vždycky odvedla schovat.

Tak mne při houbaření přeběhla přes cestu celá tlupa. Velké vepředu, mezitím asi 10 menších kusů další větší vzadu.
Měla jsem pěkně nahnáno a to jsem sebou neměla psa.
Už vím místa kde se rochní a těm se snažím vyhnout nebo dělat rámus a ony většinou zdrhnou.

16.10.2020 20:34
TyVed

XXX.XXX.10.213

No fakt jsem jí takhle zažila poprvé, vyváděla příšerně.....ale že by to bylo z tohoto důvodu, tak to mě nenapadlo.

To si časem zvyknete. Já když nevezmu psy a naberu směr do lesa, kde jsme potkali prasata, tak se ozve zuřivý štěkot smíšený s prosebným nářkem, který mě má přesvědčit, abych se vrátil a když už tedy nemám rozum, abych si je vzal s sebou. Když Vás nemůžou ochránit, alespoň se snaží člověku zabránit, aby se do nebezpečí dostal a mají k tomu spoustu řečí.

16.10.2020 20:51

TyVed napsal(a):
To si časem zvyknete. Já když nevezmu psy a naberu směr do lesa, kde jsme potkali prasata, tak se ozve zuřivý štěkot smíšený s prosebným nářkem, který mě má přesvědčit, abych se vrátil a když už tedy nemám rozum, abych si je vzal s sebou. Když Vás nemůžou ochránit, alespoň se snaží člověku zabránit, aby se do nebezpečí dostal a mají k tomu spoustu řečí.

No já byla od svojí nepastevecké feny zvyklá, že mě stopla na místě a dál se šlo až na její pokyn, kdy se ujistila, že je všechno ok...někdy zablafala, jakože já jsem tady, tak si dejte bacha....pokud začala "dunět", což teda bylo velmi vyjímečně, tak jsem nezkoumala proč, popadla psy a vyklidila prostor....to se přiznám, že mě udatnou slovanskou ženu po boku se psem baskervillským, který se nikoho a ničeho nebojí a kterej mě nedá a která se tedy cítí velmi jistě a v pohodě i o "půlnoci na hřbitově" neb ví, že by bubákovi Sára ukousla palici, znejistělo tak, že jsem se opravdu bála a zbaběle jsem zdrhla.

Gina asi spíš bubáka seřve na tři doby.....

Nechci zatím dělat závěry...Gině bylo teprve půl roku...ale zatím to spíš vypadá, že by mě opustila a běžela bubáky zahnat....já byla zvyklá, že si čuba stoupne přede mě, když se jí něco nezdá a nehne se....že by stála mezi mnou a potenciálním nebezpečím, ale neletěla by nikam do křoví to řešit.

16.10.2020 21:16
TyVed

XXX.XXX.10.213

No já byla od svojí nepastevecké feny zvyklá, že mě stopla na místě a dál se šlo až na její pokyn, kdy se ujistila, že je všechno ok...někdy zablafala, jakože já jsem tady, tak si dejte bacha....pokud začala "dunět", což teda bylo velmi vyjímečně, tak jsem nezkoumala proč, popadla psy a vyklidila prostor....to se přiznám, že mě udatnou slovanskou ženu po boku se psem baskervillským, který se nikoho a ničeho nebojí a kterej mě nedá a která se tedy cítí velmi jistě a v pohodě i o "půlnoci na hřbitově" neb ví, že by bubákovi Sára ukousla palici, znejistělo tak, že jsem se opravdu bála a zbaběle jsem zdrhla.

Gina asi spíš bubáka seřve na tři doby.....

Nechci zatím dělat závěry...Gině bylo teprve půl roku...ale zatím to spíš vypadá, že by mě opustila a běžela bubáky zahnat....já byla zvyklá, že si čuba stoupne přede mě, když se jí něco nezdá a nehne se....že by stála mezi mnou a potenciálním nebezpečím, ale neletěla by nikam do křoví to řešit.

Jak já znám tohle u našich psů, tak se to řídí úrovní nebezpečí. Pokud je to něco co hravě zvládnou, tak buď jen dávají pozor nebo podle situace na to vletí. Pokud je to například stádo prasat, tak se na dálku snaží odstrašit a na menší vzdálenost sami konflikt nevyvolají, protože chápou, že by to bylo ještě nebezpečnější. Pak se postaví mezi nás a nebezpečí a do konfliktu půjdou až to bude poslední možnost.

17.10.2020 11:10
janaa

XXX.XXX.6.228

Ad historky s divočáky - jednou jsem šla takhle s čubkama po revíru a potřebovala čůrat. Stáhnu kalhoty, přičapnu a v tom slyším psy hlásit. "bohužel" s nima byla i čubina, co umí stoprocentně prasat obracet a hnát do leče na střelce (a na mě). Takže si umíte představit,co následovalo. Bylo to v zimě, takže nějaký rychlý natáhnutí tepláků nehrozilo, takže s kalhotama na půl žerdi jsem poskakovala do bezpečí

Přidejte reakci

Přidat smajlík