PesDoBytu

XXX.XXX.74.170
Dobrý den.
Před nějákou dobou jsem sem dávala téma kvůli výběru plemene psa. S rodiči jsem to prodiskutovala a načetla další knížky o psech a snažila se nahrabat co nejvíc info. Ukazovala jsem mamce nějáké videa se psy a to jí asi přemluvilo aby mi povolila o trošku dražšího pejska.
Tak se zase věci poněkud změnily a já jsem zase úplně mimo a nevím jaké plemeno. Na tom, co štěněti dovolíme a co ne se ještě domlouváme. Už jsme se ale s mámou domluvily na přibližných vlastnostech ideálního plemene. Nic příliš chlupatého, velkého, malého, nebo s příliš vyvinutým loveckým pudem. Dobře cvičitelný, (nemusí umět zrovna stovky triků a skládat těžké zkoušky, stačí základní povely a dobrá ovladatelnost) klidně hodně aktivní ale ne zase extrémně. Pes nebude doma sám nikdy (možná na pár výjimek) ale ne vždy když někdo bude doma, tak se mu bude moct plně věnovat. Venku můžu být se psem několik hodin, záleží na tom kolik bude vyžadovat. Stejně tak s ním můžu cvičit nějáké triky nebo ho jinak psychicky zaměstnat, jestli o to bude stát. Ve všedních dnech ale tyto aktivity určitě nepřekročí 8 hodin. Na to nemám fyzičku a ani čas. Teď je sice času více, když nemusím do školy ale pes je v plánu až za pár měsíců. Snad se do té doby situace s covidem uklidní. Byla bych ráda, kdyby byl trochu ostražitý k cizím lidem (ne moc) ale není to nutnost.
No a místo původních 10 tis. mi mamka dovolila vybrat si štěně do 15. tis. S tím ale souvisí aby měl pevnější zdraví, aby jsme pak stejně neutratily ještě jako štěněti desítky tisíc za veterináře.
Pes bude v bytě, neplánujeme chov, výstavy, agility, záchranářinu apod. Prostě domácí pes. Když bude mít drobnou vadu třeba na exteriéru tak tedy taky nevadí. Hlavně ať má fajn povahu a vydrží s námi co nejdéle.
Vlčího špice, o kterém jsem mluvila v prvním tématu tedy vyřazuji kvůli chlupatosti. Mně by to bylo jedno ale pro mamku už by to bylo moc. Sice říká, že jestli ho vážně hodně chci, tak mi ho dovolí ale nadšená z toho není a já nechci aby si příštích 10 let stěžovala na chlupy. Byl mi doporučován také Německý pinč ale četla jsem o velkém loveckém pudu a že je tvrdohlavější, tak se k němu moc nepřikláním ale nezavrhuji ho úplně. Pak jsem uvažovala nad voříškem z útulku a koukala se na různé útulky. Většina pejsků byla uváděna jako bojácná, agresivní, nemocná nebo prostě jako vhodná pouze pro zkušené pejskaře. Pak byly útulky, kde byly všichni pejsci popisování jako dokonalí a to, až to bylo podezřelé. Když se změnily možnosti, chtěla jsem to promyslet ještě jednou. Jestli nenajdu vhodné plemeno tak začnu útulky zkoumat ještě víc, volat tam a tak.
Mámou sen byl vždy kokršpaněl, jak jsem ale koukala tak to moc nepůjde s cenou. Dívala jsem se po ostatních španělech ale to vzhledem k loveckému pudu nepůjde též. Takže toho ne.
Viděla video s Borderkou a ptala se jestli jí nechci. To jsem jí hned vymluvila. Nijak jsem to plemeno nezkoumala, ale cena je dáleko víc než si můžeme dovolit. Navíc asi nebude to pravé ořechové do bytu. Tu tedy také ne.
Má ráda německé ovčáky, jednoho také měla. Neměla bych nic proti, cenově se taky vejde. Je ale větší tak nevím jak by to bylo, když by byl v bytě. Taky se hodně bojím toho zdraví. Všude se píše něco jiného. Prosím, jestli by mi někdo vysvětlil, jak to s ním je?
Uvažovala jsem pak taky nad Chodským psem, zda by to nebyla zdravější a menší varianta ovčáka. Ten se zase strašně líbí mně. Tady ale zase nevím jestli není až moc chlupatý, jak je to s množstvím chlupů a jestli by mu v bytě nebylo horko. Navíc se někde píše, že je horší ve zdraví než NO, někde že je zdravější. Tak taky nevím. Dívala jsem se jestli je cena do 15 tis. vůbec reálná. Na internetu jsem dohledala, že ano. Jen nevím, na kolik je tato informace aktuální a pravdivá. Opět by mě potěšily veškeré zkušenosti, vysvětlení a nebo rady.
A vůbec, byla bych ráda, kdyby jste mi řekli jestli jsou tato plemena pro mě vůbec vhodná nebo jestli jsem úplně mimo.
Taky budu ráda, jestli znáte nějáké plemeno, které by pro mě bylo vhodnější.
Jestli jste to přečetli až do konce, tak gratuluju. Strašně jsem se rozepsala, omlouvám se. Chtěla bych prostě mít co nejvíce informací. Nechci si koupit první plemeno psa, které vidím a pak abych byla já i pejsek nešťastná. Já mám jenom informace z knížek a popisu na internetu. Zkušenosti chovatelů a pejskařů budou stejně asi přesnější.
Kolik ti je ? Víš, že budeš dalších 10 -15 let doma? Aby to za chvíli nebylo jen na mamce...
nebýt viru, řeknu jeďte na výstavy a vybírejte, ale myslím, že choďák je OK
jinak u většiny plemen štěňata z kvalitního chovu za 15 asi nepořídíš a než bez PP z množky (taky za tisíce) je UČP z útulku taky dobrá možnost
Uživatel s deaktivovaným účtem

"A vůbec, byla bych ráda, kdyby jste mi řekli jestli jsou tato plemena pro mě vůbec vhodná nebo jestli jsem úplně mimo.
Taky budu ráda, jestli znáte nějáké plemeno, které by pro mě bylo vhodnější."
tohle ale nemůžeme vědět, neznáme tě, nevíme, jak jsi schopný či neschopný psovod, jaká povaha ti vyhovuje....
obecně, co se týká psa v bytě, a už jsem to psala - velikost není podstatná, ale povaha, temperament. Měla jsme HW - 50kg, 66 v kohoutku, huňatý medvěd - a naprostá pohoda lahoda...ale byl to vyrovnaný kliďas a byl přiměřeně zaměstnán
chlupy - dlouhé se uklízí daleko lépe
zda vydrží teplo v bytě - normální ano, přetápění ne (aktuálně mám pyrenejského horského psa, tedy absolutní medvědoid, a nemá problém být doma)
asi dost limitující bude cena, v poslední době chovatelé poněkud zdražili.....

"Kolik ti je ? Víš, že budeš dalších 10 -15 let doma? Aby to za chvíli nebylo jen na mamce"...
Když to mamka dovolí, musí tak nějak počítat s tím, že to na ní nakonec zůstane- teď nemyslím, že by se dítko přestalo starat, ale často odejdou z domova a když se starají, tak jen o víkendu. Děti si to většinou uvědomit nechtějí.

Z Vašich požadavků nejlépe vychází Peruánský naháče osrstěný, splňuje vše, co chcete, a můžete vybírat ze 3 velikostních rázů.

napsal(a):
Z Vašich požadavků nejlépe vychází Peruánský naháče osrstěný, splňuje vše, co chcete, a můžete vybírat ze 3 velikostních rázů.
Fakt jsou tak levní?

napsal(a):
Fakt jsou tak levní?
Pokud pohledá chovku, tak se do 15tis vejde. Vždycky stáli ani ne 1/3 ceny naháče.
Peruánského naháče mám doma již 8 let.Netuším,kolik stojí nyní,ale dříve stál osrstěný 1/5ceny naháče.Asi nebude úplně vyhovovat daným požadavkům.Cvičitelný je,chápe moc dobře.Ale zbytečně tajtrdlíkovat nebude.Venku je akční,miluje běhání.Prožene vše,co před ním bude utíkat.Na volno pouštím,ale bydlíme na vesnici a lákadel tu má spousta.Musím neustále hlídat a dát včas povel.Jakmile vyběhne za zajícem je jako v transu.Energií v pohodě stačí border kolii,v běhu je rychlejší.Doma je to povaleč milující klídeček.Je citlivý,docela ukecaný.Kůži je třeba pořád mazat,ale to se u osrstěného řešit nemusí.

Latifah
napsal(a):
Peruánského naháče mám doma již 8 let.Netuším,kolik stojí nyní,ale dříve stál osrstěný 1/5ceny naháče.Asi nebude úplně vyhovovat daným požadavkům.Cvičitelný je,chápe moc dobře.Ale zbytečně tajtrdlíkovat nebude.Venku je akční,miluje běhání.Prožene vše,co před ním bude utíkat.Na volno pouštím,ale bydlíme na vesnici a lákadel tu má spousta.Musím neustále hlídat a dát včas povel.Jakmile vyběhne za zajícem je jako v transu.Energií v pohodě stačí border kolii,v běhu je rychlejší.Doma je to povaleč milující klídeček.Je citlivý,docela ukecaný.Kůži je třeba pořád mazat,ale to se u osrstěného řešit nemusí.
Evidentně je to pes od psa, já mluvím o středních osrstěncích, znám jich spousty, všichni jsou lehce cvičitelní a lovecký pud je slabý, rozhodně nikoho ti psi nenahání. Jsou to citlivky, ale se správnÿm přístupem se jeví vyrovnanější.
Porovnávám s těmi,co znám.A vím,že třeba borderka či australák nepoběží ani, když jim zajíc vyběhne pod nosem.Naháčovi jiskří očka,jakmile vidí něco v pohybu.Když jsou zvířata v klidu,tak si jich nevšímá.Já si myslím,že to dělá spíše z té radosti z běhání.Pokud se běžící slepice zastaví,naháč odchází.Králíci v králíkárně ho taky nebaví, nikam neutečou.
Správný citlivý přístup rozhoduje, jinak se s nimi člověk nedomluví.