pája03

XXX.XXX.30.130
Hezký den,
vím, že témat na výběr plemene jsou tu tuny a předem se omlouvám za založení dalšího, ale potřebuji poradit a víc hlav víc ví.
Už pár měsíců hledám společníka k mé fence boc, ale stále nemůžu najít to správné plemeno.
S mojí fenkou se věnujeme hlavně dogdancingu a canicrossu, ale jsem otevřená i dalším aktivitám. Pejskovi mohu nabídnout veškerý svůj volný čas. Bydlíme na vesnici v domě s velikou zahradou, na kterou by pejsci měli přístup, ale primárně by zůstávali doma. Se psy zkušenosti mám, cvičák, poslušnost je samozřejmost.
Jelikož mám bocku, velmi aktivní plemeno, hledám něco, co se energeticky bude hodit. Moje fenka je ovšem poměrně klidná a umí i odpočívat, tak potřebuji psa, který nebude jen a jen lítat. Velikostně hledám plemeno podobné borderkám nebo max do 25 kg. Na délce srsti mi nezáleží, hlavně nic, co se musí stříhat. Jediné co opravdu nechci je plemeno se sklony pást vše, co se hýbe, protože s touto vlastností už se podruhé potýkat nechci. Musí být vhodný jak k ostatním psům, tak ke kočkám a dětem, se kterými by sice nebyl v jedné domácnosti, ale v rodině jich pár máme. Taky nechci nic se silně vyvinutým loveckým pudem.
Osobně mne hrozně lákají maliny, ale upřímně si dokáži říct, že na tu nemám. Líbí se mi lapinkoira, ale moc o nich nevím. Jsem otevřená všem návrhům.
Předem moc děkuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

papilon

Střední knírač, pudl. Jeden se trimuje, druhý stříhá :-)
Střední psi jsou většinou dost aktivní a .. lovečtí :-)
Ale slyšela jsem, že dlouhosrstý vipet je tak trochu jiný. Pak ještě naháči (jsou i chlupatí) a samozřejmě ti špicové. Nevím, jak moc ovčácká je bearded kolie.
Kolie - ta pravá - Lassie - nic nepase. Je to nádherný pes. A má krátkosrstou ségru, která se mi také nezdá jako nějaký blázen.
napsal(a):
Střední knírač, pudl. Jeden se trimuje, druhý stříhá :-)
Střední psi jsou většinou dost aktivní a .. lovečtí :-)
Ale slyšela jsem, že dlouhosrstý vipet je tak trochu jiný. Pak ještě naháči (jsou i chlupatí) a samozřejmě ti špicové. Nevím, jak moc ovčácká je bearded kolie.
Kolie - ta pravá - Lassie - nic nepase. Je to nádherný pes. A má krátkosrstou ségru, která se mi také nezdá jako nějaký blázen.
neverend

XXX.XXX.213.247
To jestli se budou snášet záleží přeci na povaze a ne na plemeni. Taky na Vás tedy a vašem přístupu. Může to klapnout a taky nemusí. Plemeno má vždy jen předpoklad a neznamená že se bude chovat dle příručky. 😀

Dlouhosrstý vipet je jedna z mých neloveckých lásek, ale jestli zadavatelce vyhovuje práce s borderkou (až na to pasení), tak si myslím, že to nebude to pravé, jsou jiní. Není to dychtivý ovčák (ale ani takový ten typicky rezervovaný a samostatný chrt). Pudl asi taky ne, když zadavatelka nechce nic, co se stříhá. Knírač je zase takový tvrdší...
Mě jako první napadla šeltie (při pečlivém výběru vyrovnaného jedince) nebo ostatní kolie, jak píše Megí. Bearded kolií znám opravdu hodně, žádná nepásla, ale jsou naprosto nesnesitelně uštěkané. Dále mě napadl třeba kooikerhondje, pyrenejský ovčák (u něj zas já nevím, jak je to s pasením, osobně neznám) nebo toller (ale někdo tady psal, že loví - já znám dva a neloví ani jeden, tak ho dávám jako tip k podrobnějšímu prozkoumání, třeba o nich někdo napíše víc).
napsal(a):
Dlouhosrstý vipet je jedna z mých neloveckých lásek, ale jestli zadavatelce vyhovuje práce s borderkou (až na to pasení), tak si myslím, že to nebude to pravé, jsou jiní. Není to dychtivý ovčák (ale ani takový ten typicky rezervovaný a samostatný chrt). Pudl asi taky ne, když zadavatelka nechce nic, co se stříhá. Knírač je zase takový tvrdší...
Mě jako první napadla šeltie (při pečlivém výběru vyrovnaného jedince) nebo ostatní kolie, jak píše Megí. Bearded kolií znám opravdu hodně, žádná nepásla, ale jsou naprosto nesnesitelně uštěkané. Dále mě napadl třeba kooikerhondje, pyrenejský ovčák (u něj zas já nevím, jak je to s pasením, osobně neznám) nebo toller (ale někdo tady psal, že loví - já znám dva a neloví ani jeden, tak ho dávám jako tip k podrobnějšímu prozkoumání, třeba o nich někdo napíše víc).
Vipet ma silný lovecký pud - to by asi zadavatelka nebyla nadšená.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Vipet ma silný lovecký pud - to by asi zadavatelka nebyla nadšená.
Vipeta zmínila Megí, reagovala jsem na to (nedoporučovala jsem ho). Nicméně s vipetem se dá celkem normálně žít, nemají tak silný lovecký pud jako ostatní chrti (vyjma italského chrtíka). Mám s vipetem osobní zkušenost, měli jsme ho v rodině. Paradoxně s ním po stránce lovení byla větší pohoda než s dalmatinem. A dlouhosrstý vipet je “lovecký” ještě méně. Spekuluje se o tom, že k vipetům byla přilita krev šeltie. Samozřejmě bych - když už - nevybírala z dostihové linie...
pája03

XXX.XXX.30.130
Moc děkuji za tak rychlé odpovědi Určitě omrknu všechny návrhy. Jediné, co vím, je že knírače určitě ne. Když jsem byla malá, příbuzní jednoho měli. Byl to fakt rapl a od té doby z nich mám trochu respekt. Tolleři mne lákají hodně, budu o nich muset zjistit více. A asi jsem zapomněla napsat - práce s borderou mi sice vyhovuje, ale klidně uvítám nějaké “blbější” (čtěte - nenáročné na psychické vyžití) plemeno. Ono přeci jenom není na škodu dát si pohov od neustálého vymýšlení hlavolamů a aktivit na zabavení hlavičky

Myslela jsem to s tou prací se psem spíš typově - jinak se pracuje s ovčákem, jinak s teriérem, jinak s pastevcem. Různé druhy komunikace... :-)
Snad někdo napíše něco relevantního k tomu tollerovi, já je jen platonicky obdivuji.

Já bych asi zvolila nějaký jiný druh kólie....nevim, jak jsou na tom kraťandy s tím pasením, ale ta by se mi asi líbila k BOC nejvíc.
Ono je asi něco jiného, když štěně vyrůstá v domácnosti s BOC, tak si zvykne asi i odlišné plemeno a nepřijde mu to, ale třeba Gina má na BOC jasný názor...mají o kolečko víc, styl hry a komunikace je diametrálně odlišný......pro ní nevyhovující a nebaví jí to a nakonec si přestala toho "blázna" všímat, kdyby mohla tak věřím, že by si zaťukala na čelo, ale takhle zavrtěla hlavou, udělala to svoje "hmmmgrrr" a raději se šla kamarádit s kocourem.
Ale tak to je samozřejmě extrém...Gina není normálné pes a narazila na nenormálního psa z druhé strany spektra.
Prostě chci říct, že bych volila plemeno, co nejpodobnější naturelem...
napsal(a):
Já bych asi zvolila nějaký jiný druh kólie....nevim, jak jsou na tom kraťandy s tím pasením, ale ta by se mi asi líbila k BOC nejvíc.
Ono je asi něco jiného, když štěně vyrůstá v domácnosti s BOC, tak si zvykne asi i odlišné plemeno a nepřijde mu to, ale třeba Gina má na BOC jasný názor...mají o kolečko víc, styl hry a komunikace je diametrálně odlišný......pro ní nevyhovující a nebaví jí to a nakonec si přestala toho "blázna" všímat, kdyby mohla tak věřím, že by si zaťukala na čelo, ale takhle zavrtěla hlavou, udělala to svoje "hmmmgrrr" a raději se šla kamarádit s kocourem.
Ale tak to je samozřejmě extrém...Gina není normálné pes a narazila na nenormálního psa z druhé strany spektra.
Prostě chci říct, že bych volila plemeno, co nejpodobnější naturelem...
Co znám kraťandy tak jsou hodně uštěkaně - prý je to u nich běžné.

Když jsme u těch uštěkaných plemen, tak mě napadl ještě entlebuch.

Fiona.Praha
napsal(a):
Kdybych měla mladou vychovanou BOCku, zvolila bych k ní jako parťáka zase BOCku.
Nehledala bych nové plemeno, které možná pochopím a vychovám, nebo nevychovám a budu litovat.
Zadavatelka jasně píše, že už se nechce potýkat se sklony k pasení...

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Co znám kraťandy tak jsou hodně uštěkaně - prý je to u nich běžné.
No tak uštěkanýho psa nee ...stačí mi ten můj psí důchodce, co není Sára, tak je to některé dny a při některých činnostech děs a běs....co fungovalo, to už nefunguje, na nic nového, co by zabralo jsem zatím nepřišla.

napsal(a):
A já psala o dlouhosrstém vipetovi, ten by lovit neměl skoro.. no ale nikdy neříkej .. :-)
Já to pochopila ještě tak, že chce středního psa, se kterým nebude tolik práce jako s borderkou. A víc menších "obyčejných" psů neznám :-)
Furt přemýšlím, proč už nikde nevidím Lassie? Já si ji snad koupím sama :-)

napsal(a):
A já psala o dlouhosrstém vipetovi, ten by lovit neměl skoro.. no ale nikdy neříkej .. :-)
Já to pochopila ještě tak, že chce středního psa, se kterým nebude tolik práce jako s borderkou. A víc menších "obyčejných" psů neznám :-)
Furt přemýšlím, proč už nikde nevidím Lassie? Já si ji snad koupím sama :-)
Však jo. Já je miluju, mám je v záloze, až nebudou síly na ohaře (ty miluju nade všechny meze, moje životní vášeň). :-) Ale jestli zadavatelce vyhovují ovčáci, tak si myslím, že to nebude “best fit”.
My tady máme Lassie hned dvě. :-) Ve srovnání s kraťandami se mi zdají jemnější, ale taky uštěkanější. Jinak fajn psi, ráda je potkávám.

napsal(a):
Však jo. Já je miluju, mám je v záloze, až nebudou síly na ohaře (ty miluju nade všechny meze, moje životní vášeň). :-) Ale jestli zadavatelce vyhovují ovčáci, tak si myslím, že to nebude “best fit”.
My tady máme Lassie hned dvě. :-) Ve srovnání s kraťandami se mi zdají jemnější, ale taky uštěkanější. Jinak fajn psi, ráda je potkávám.
Krátkou znám teď už jen jednu a ta štěká jen na lidi - bydlí v obchodě, tak hlásí, ale pak si jde lehnout. Ovčáci.. jenže který není "magor" a nemá přes 25 kg.. tak jsem je vynechala. Hrozně se mi líbí corgi, baset, špic (ne malinký), ale jak to půjde dohromady s běháním border kolie.. a špice mám za psa, který ohlídá dvorek a zas tolik si do toho nenechá kecat - není to NO. To já vždy říkám lidem, když se ptají, co to je stafford atp., tak řeknu - no není to vlčák. A hned je jim to jasné - tak to nechceme :-)
pája03

XXX.XXX.30.130
Ještě mne napadlo... Co říkáte na choďáka? Vždy na ně čtu jen samou chválu a nějaký ten pátek po nich už pokukuji
napsal(a):
Já umím číst, přesto být majitelkou vychované BOC, pořídila bych si k ní druhou BOC.
Každá BOC nepase jak šílená. A když bych pochopila a vychovala jednu BOC, nebála bych se druhé. Každé plemeno má k něčemu sklony.
Toť můj názor.

Chodský pes mi přijde dobrá volba, hezky by jim to spolu slušelo. Skoro druhá BOC.

Možná střílím od boku, ale co bílý švýcarský ovcak? Vzorek, co mám k nahlédnutí celkem vyhovuje zadání, ne pasou, nelovi, nekonfliktní, přiměřeně aktivní, jedna fenka je nejlepší kamarádka mých tibetských dog.
Jediné co mi na nich vadí je barva, jinak je to takový prima univerzální střední pes :)