Přehnané hlídání plotu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.10.2020 13:24
korah

XXX.XXX.84.93

Dobrý den,
potřebovala bych rady ohledně výchovy našeho psa. Máme půlročního NO. Pes s přístupem do domu, ale většinu času tráví venku (pokud nikdo není doma a v noci). V noci je v kotci, tam je v klidu a neštěká.
Ve dne je puštěný na dvůr a máme problém s urputným hlídáním plotu k sousedům. Sousedi mají menšího velmi submisivního psa, bohužel (z důvodu podnikání) k nim chodí často cizí lidé, žádné procesí, ale párkrát za den někdo dvorem projde do domu. Náš pes štěká a běhá kolem plotu prakticky do úplného padnutí a to pokaždé když se za plotem něco "hne", ať je to pes, kočka,auto, sousedi, jejich návštěva.... Sousedi podnikají doma, provoz u nich bude vždy, také chápou určitou míru štěkání (bývalý pes stěkal když jelo auto, přišel někdo cizí- ovšem víceméně jen hlásil, kolem plotu návštěvu doprovodil a případně šel okřiknout).
Boužel současný pes hlídá urputně a jsme z toho všichni už poněkud zoufalí. Ohlédnu-li od naštvaných sousedů, mě nejvíc vadí prakticky celodenná běhání kolem plotu-absolutně nevhodný pohyb. Všechno se zhoršilo za poslední dva týdny, protože sousedi těsně za plotem překopávají elektřinu- toto jsem se bohužel dozvěděla až dnes (do jaké míry se to zhoršilo).
Pes je mladý a samozřejmě se mu snažím věnovat, chodíme ven, cvičíme (cvičák teď bohužel zavřený), chodíme do společnosti jiných psů, trávíme s ním čas- není jen odložený na dvoře (na dvoře má vždy nějaké hračky a něco na kousání). Na druhou stranu je to důvod proč problém takto přerostl, když jsem doma psu se věnuju a není venku tak dlouho sám abych viděla velikost toho problému (dnes pracuji z domova a bum ho...).
Chápu, že NO má k hlídání jisté předpoklady, ale pokud jsme v práci nemůže být doma a nechci aby byl zavřený v kotci- předpokládám že za pár dní by běhal i štěkal i tam. Asi bychom byli všichni šťastní, pokud by byl klid alespoň když za plotem budou jen sousedi. Obecně to vidím na problém se vším co je za plotem, sousedovic pes mu vadí (zatím jako jediný), ale když není v dohledu, tak problém nemizí, lidi obecně mu nevadí, když stejného člověka potkáme venku, chce se s ním kamarádit....Část plotu a bránu do ulice pes prakticky nehlídá, jen pokud před bránou zastaví auto, ale jsme na kraji obce a provoz tu je minimální....

Dnes jsem mluvila se sousedy, mají celkem pochopení, ale (pochopitelně) toho už mají dost, že si nemůžou venku pod stromem ani vypít kafe, nebo zalejt kytky.... Jsou celkem ochotní to řešit s námi, jenže nikdo moc nevíme jak. Pes má poslušnost na svůj věk slušnou, ale zatím jen v klidném prostředí, na poslušnosti mezi psi a podobně zatím pracujeme, pokud běhá kolem plotu, je v "rauši" a pochopitelně nevnímá nic, většinou ho musím fyzicky odchytnout a pak mě stojí všechno úsilí si udržet jeho pozornost, spíš se mi to nedaří. Sousedi jsou na trochu jiné vlně, jejich nejracionálnější rada jsou kozlíkové kapky o dalších nápadech ani nemá cenu se zmiňovat. Ještě tedy padlo něco o vyplnění plotu aby jím nebylo vůbec vidět, myslím že pokud by to na problém mělo nějaký efekt, tak spíš negativní.
Napadlo mě, zda by nepomohlo se psem k sousedům chodit na návštěvu, aby si zvykl na ruch tam, jejich psa a podobně, ale napadlo mě i to, že by to mohlo být kontraproduktivní a mohl by pak "hlídat" i jejich dvůr. Ztím se ale přikláním k variantě že bych se psem chodila k sousedům aby si na ně zvyklal, samozřejmě plus korekce chování na naší straně plotu....

Díky za přečtení a případně nějakou radu, snad naše situce půjde vyřešit.

19.10.2020 14:04
Terapeutka

XXX.XXX.150.101

Nejsnazší řešení mi přijde ve stylu "co oči nevidí" - čili na plot dát desky, folii, rákosovou rohož... není to zas až tak nákladné (jako třeba nový betonový plot), ale za zkoušku to určitě stojí.
Sama z vesnice vím, že někteří psi jsou prostě "štěkny", ale v drtivé většině jsou právě za pletivem nebo podobným plotem, nevybavím si z vycházek "neviditelného" štěkajícího psa třeba za plechovými vraty nebo jiným neprůhledným plotem.

19.10.2020 14:13
korah

XXX.XXX.84.93

Terapeutka napsal(a):
Nejsnazší řešení mi přijde ve stylu "co oči nevidí" - čili na plot dát desky, folii, rákosovou rohož... není to zas až tak nákladné (jako třeba nový betonový plot), ale za zkoušku to určitě stojí.
Sama z vesnice vím, že někteří psi jsou prostě "štěkny", ale v drtivé většině jsou právě za pletivem nebo podobným plotem, nevybavím si z vycházek "neviditelného" štěkajícího psa třeba za plechovými vraty nebo jiným neprůhledným plotem.

Plot je dřevěný, tidíž jsou tam jen mezery mezi jednotlivámi plaňkami a za plotem jsou z větší části keře, tak třetina plotu je dle mého (díky keřům) neprůhledná zcela, ve zbytku mezírky jsou, ale viditelnost je omezená, jen pár míst je "průhledných" například na rozhovor, aby člověk viděl druhému do obličeje. Pes hlídá po celé délce plotu i za křovím, stačí mu hlasy, zvuky. Samozřejmě za pokus toto stojí, ale velkou váhu tomu bohužel nepřikládám...

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.10.2020 14:31
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podle mého názoru si to budete muset "odpracovat", obzvlášť pokud je pes takto vzrušivý a reaguje i bez vizuálního kontaktu. Já bych si vzala na nějakou dobu dovolenou (nebo homeoffice, je-li to slučitelné s tréninkem), psa si dala na stopovačku, abych měla pojistku, a při každém nežádoucím hlídání mu říkala, co po něm chci (třeba lehnout si na místo a dělat tichý monitoring). Nenechávala bych ho za žádných okolností dělat to, co dělat nemá. Když tam nejste, je to samozřejmě těžké - mlčení znamená souhlas (proto si na to asi budete muset vyhradit čas a intenzivně trénovat, aby pochopil, co dělat ). Někteří lidé, jak se ukázalo v jiných vláknech, mají zkušenost takovou, že pes funguje jen v jejich přítomnosti, já mám v tomto směru zkušenost jinou, můj pes dle stanovených pravidel funguje i v mé nepřítomnosti (neničí vybavení bytu, nekrade jídlo, neválí se v posteli, neštěká na lidi za dveřmi, nevyprazdňuje se v bytě atd.), a když jsem ho to zvládla naučit já, věřím, že pro ostatní to musí být - při troše pevné vůle - brnkačka. :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík