Zdravím všechny 😊, zajímala by mě jedna věc, nikde na netu jsem to nenašla, proto píšu sem. Pamatuje si pes, že něco provedl? Teď nemyslím ničení věcí nebo čůrání když je sám doma,ale to že mě třeba na procházce naštval a já jsem na něho celý den naštvaná a ignoruji ho, tak mě zajímá jestli ví proč se tak chovám?
Díky moc za odpovědi a krásný den přeju:)
Uživatel s deaktivovaným účtem

neví.
respektive nemá to pro něj význam. psi nehrají na tichou domácnost. nechápou to.
No občas mi uteče za psem, když ho zahlidne dřív než já a ví moc dobře, že to nesmí a tak nevím jak jinak ho potrestat, bit ho nechci, tak vždy když přijdem domů pošlu ho na místo a celý den se s ním nebavím😂,ale koukám, že to asi nemá smysl😂. Nemá někdo tipy jak odnaučit psa utíkat za jinými? ( je to ještě roční štěně, nechce ublížit, chce si jen hrát.).

NicoleCastle
napsal(a):
No občas mi uteče za psem, když ho zahlidne dřív než já a ví moc dobře, že to nesmí a tak nevím jak jinak ho potrestat, bit ho nechci, tak vždy když přijdem domů pošlu ho na místo a celý den se s ním nebavím😂,ale koukám, že to asi nemá smysl😂. Nemá někdo tipy jak odnaučit psa utíkat za jinými? ( je to ještě roční štěně, nechce ublížit, chce si jen hrát.).
vodítko, to je zázrak

Na mě je to příliš komplikovaný koncept. Já bych se být Vámi ptala jinak - co mi přináší být na psa celý den naštvaná a ignorovat ho (i kdyby chápal, proč to děláte, o čemž po x minutách/hodinách pochybuji)? Co je cílem hry? Vybít si vztek? Pomsta? Jestli toho psa chcete něco naučit, spolkněte své emoce a ego, napočítejte do deseti, a ukažte tomu psovi, co má dělat. Předcházejte těm situacím, kdy Vás štve, konzistentně jej veďte k chování, které Vás neštve.
Troufám si tvrdit, že některá citlivější plemena psů (jedince) by mohl Váš přístup v dlouhodobém horizontu dokonce poškodit. Když už ignorovat, tak chviličku. A vzácně. Jestli toho psa budete neustále ignorovat, bude mu brzy lhostejné, co si myslíte...
A jak vy víte, že ví, že to nemůže?
Že mu to říkáte není dostatečné. Třeba to neví. Jakože podle mě to fakt neví.
Pořád je v módu - jéé pes, to bude sranda a panička zas bude něco halekat, asi taky zdraví toho psa. A pak bude naštvaná, že se bavil víc se mnou než s ní.
Ne, víte co... To, že se za psem nemá hnát jak velká voda ho opravdu musíte nejdřív učit. Ideálně tak, že budete mít něco, co ho v rozletu zastaví. Nemůže přece nezřízeně někam letět, když je na vodítku. A psa, co nemá naučené takové věci, z vodítka nepouštím.

Odeslala jsem svůj text než jsem četla upřesňující příspěvek. Vám naštvání nepomůže, pořiďte si stopovačku nebo flexinu a začněte trénovat přivolání. Psa z vodítka pusťte, až jej (přivolání) bude mít zafixované na úrovni reflexu. Jestli si myslíte, že Vám pes přestane utíkat, když ho budete ignorovat, tak to asi né.
No tak když jdu někam do lesa tak ho určitě ho nebudu mít 24/7 na vodítku. A ví to moc dobře, protože když s ním jde přítel ten nepotřebuje ani vodítko ani obojek a za psem mu neuteče a to můžou být metr od psa, prostě si to nedovolí, protože ví, že to nesmí.. Přivolání umíme dobře, ale když vidí psa a běží za ním, tak už ho nic nezajímá nevidí a neslyší. Jak uvidím já psa dřív a řeknu mu ať jde ke mě a sedne si a že NESMÍ, tak poslechne, ale jak zahledne psa dřív než já, tak mám smůlu. A tady nejde o moje ego, nebo že mě baví být naštvaná, jen už nevím jak mu to mám vysvětlit a on miluje pozornost a mazlení a odměňování, tak jsem to prostě jen brala jako trest.

My Vám radíme, jak mu to vysvětlit. Pokud na to nechcete přistoupit, tak Vám asi nezbude než mít i nadále smůlu...
NicoleCastle
napsal(a):
No tak když jdu někam do lesa tak ho určitě ho nebudu mít 24/7 na vodítku. A ví to moc dobře, protože když s ním jde přítel ten nepotřebuje ani vodítko ani obojek a za psem mu neuteče a to můžou být metr od psa, prostě si to nedovolí, protože ví, že to nesmí.. Přivolání umíme dobře, ale když vidí psa a běží za ním, tak už ho nic nezajímá nevidí a neslyší. Jak uvidím já psa dřív a řeknu mu ať jde ke mě a sedne si a že NESMÍ, tak poslechne, ale jak zahledne psa dřív než já, tak mám smůlu. A tady nejde o moje ego, nebo že mě baví být naštvaná, jen už nevím jak mu to mám vysvětlit a on miluje pozornost a mazlení a odměňování, tak jsem to prostě jen brala jako trest.
A ví to moc dobře, protože když s ním jde přítel ten nepotřebuje ani vodítko ani obojek a za psem mu neuteče a to můžou být metr od psa, prostě si to nedovolí, protože ví, že to nesmí..
Já bych to popsala trochu jinak. On přítele nejspíš respektuje, má s ním lepší vztah nebo bude přítel možná jen důslednější, což je hodně důležité. A proto jeho poslouchá. U vás je hlavní problém ten, že dle toho co píšete, tak už vám pes několikrát za psem utekl - zjistil, že to jde, tak proč by to nedělal dál? Je to zábava. U přivolání je nejdůležitější to, aby se psovi nikdy nepodařilo utéct, nebo nepřijít na zavolání. Pokud se mu to opakovaně daří, tak je jasné, že to bude zkoušet dál a dál. Proto se používá třeba stopovačka, pomocí které psa můžete zastavit mechanicky a s tím přivoláním mu pomoci. Krom toho si zkuste se psem venku více hrát, blbnout, cvičit - udělat mu to zajímavější s vámi.
Vámi popisovaná ignorace psa je k ničemu, a nebo to naopak váš vztah ještě zhorší. Ignorace má smysl třeba tehdy, když po vás pes při vítání skáče a leze vám až na hlavu, tak aby pochopil, že dokud nebude v klidu, tak se s ním nepřivítáte. Ale rozhodně to nemá smysl, když venku uteče a pak si ho doma půl dne nevšímáte. Jo něco jiného je třeba to, když pes nepřijde na zavolání, já si pro něho dojdu, naštvaně, připnu ho na vodítko a prostě jdeme. Ale nachvilku, pak uděláme pár povelů, pochválím, pohraju si a zase pustím.

"Já bych to popsala trochu jinak. On přítele nejspíš respektuje, má s ním lepší vztah nebo bude přítel možná jen důslednější, což je hodně důležité. A proto jeho poslouchá"
nebo se ho bojí, to je také možnost.....

NicoleCastle
napsal(a):
Máte ročního psa....v takovém věku většina psů ještě není spolehlivých a na té spolehlivosti se musí makat. A to, že jednomu páníčkovi to NEDĚLÁ a druhému jo, tak to možná bude i o autoritě.
Já měla ovčandu vycvičenou na myšlenku...bez vodítka jsem s ní mohla kdekoliv, ale jen já, ostatní členové domácnosti si opravdu nelajzli jít s ní jen pod povelem u nohy kolem silnice....tchýně jí dokonce ani z vodítka nepouštěla, když si jí vzala na prochajdu. A to ovčanda rozhodně nebyl pes jednoho pána...ale já jsem s ní venku"makala", ostatní chodili jen na ty prochajdy a ve své podstatě se jen vezli...a teď nemyslím, že bych někomu něco vyčítala....
Chci tím říct, že nebudu spoléhat na to, že přítele pes poslouchá, ale budu s ním cvičit sama....nejlépe po domluvě s přítelem, abyste to dělali oba stejně a pes v tom neměl hokej.
Pokud nejste schopná zmerčit každého psa dřív než váš pes, tak to jistěte stopovačkou.
A pokud svému psu dovolíte si s cizím psem hrát, tak ale k tomu psu půjde až po povelu...nejdřív sedni nebo lehni a teprve až řeknu "můžeš" tak může jít za psem.
Odměňujte správné chování....pokud se chcete tvářit naštvaně, tak to ale nemá smysl celý den....ukážu psu, že jsem naštvaná, když si pro něj za cizím psem dojdu, ale pak se snažím dát nějaký povel který zvládá, abych ho mohla pochválit.
A promiňte...pokud jdete do lesa...nebo vlastně kamkoliv..se psem, který nemá přivolání, což ten váš nemá, protože to byste ho od psa odvolala, tak ho prostě z vodítka a nebo ze stopovačky nepouštím a nebo pokud je problém s přivoláním jen od psů, tak jen tam, kde vidím široko daleko a mám přehled....
NicoleCastle
napsal(a):
Vás bych opravdu venku chtěla potkat🙄

marcelaamax
napsal(a):
Ještě bych dodala, podle profilové fotky máte bulla.. Teď je mu rok a je ke psům přátelský, jenže může začít dospívat a jeho vztah ke psům se může rychle změnit, takže bych byla fakt opatrná.
Snad má slečna dobrou pojistku, když už si nenechá poradit.
NicoleCastle
napsal(a):
Příteli to nedělá, protože ho zřejmě respektuje víc, než Vás. Dost možná je to proto, že s ním přítel jedná na rovinu a průhledně. Vy se k němu chováte jak zmatená bába, která se na něj zlobí půl dne, i když on už vůbec nechápe proč. A protože Vás nechápe, nemá důvod Vás respektovat. Nejste pro něj vzor, který by měl následovat.
Já třeba krátkodobé "zlobení se" používám docela perfektně v momentě, kdy mi pes dělá bordel ve smečce. Prostě ho vyhodím za dveře na dvůr a nechám do tam pár minut přemýšlet nad tím, jestli mu stojí za to zlobit, když výsledkem je, že ho ve smečce nikdo nechce. Ale jedná se vždy o pár minut. Pak se pes zpravidla vrátí jako oukropek.
Ale tohle u zdrhání fakt nefunguje. A nefungují ani tresty. Pes se totiž už dávno odměnil tím, že zdrhl a pořešil si svoje. To už žádným trestem po akci vážně nespravíte. A čím víc ho necháváte zdrhat (páč vodítko je fujky), tím víc se on odměňuje za svoje chování.
Jako určitě si tu můžete mlít svůj kolovrátek, ale obávám se, že to k poslušnosti psa opravdu nepovede. Zkuste si vážně vytáhnout hlavu ze zadku a poslouchat, co Vám tu lidi říkají.
Atheira
napsal(a):
Až vám takhle přiběhne za psem, co vám ho porve, tak budete brečet.
Nebo až vyrazí za zvěří a někde ho sejme auto nebo nasranej divočák...
Na volno v lese, kde nevidíte ani na pár metrů, si může dovolit být jen takový pes, který neuteče za ničím.
Ale každý svého štěstí strůjce.
To bude křiku, až se tak rozběhne za nějakým psem od myslivce a ten udělá pic pic.

impact
napsal(a):
To bude křiku, až se tak rozběhne za nějakým psem od myslivce a ten udělá pic pic.
to bude křiku, až se rozeběhne za nějakým malým nerudou, který se bude chtít prát a v hodňoučkém pejsáčkovi ještě štěně se probudí pití geny
jak to ještě nikdy neudělal a tak

nedavno se mi to stalo, paní mě asi neviděla a nestihla si dát svou fenu na vodítko...byla jsem odhodlána chránit naší bulinu a de fakto i cizího psa.... byl nějaký anglický staford, ale možná mixnutej....z plna hrdla jsem na něj zahulákala, asi i opakovaně, když k nám doběhl, béééž a ukázala pryč, netroufl si přijít blíž....
jik k té paměti, to co píše zadavatelka na psa funguje tak 5 minut po incidentu a to i se dá diskutovat, pak už doma je to šumák.....
Ale já mám dilema, zrovna nedávno jsem o tom přemítala...pes, normálně poslušnej, nikdy nic a najednou nějaká hanba(cokoliv ) , příde páník a pes aniž by ještě pán viděl co se stalo už mizí.....třeba to mi udělala nebožka, ožrala mi staré lepené knihy klihem, nikdy jí nic takového nenapadlo a jen zachrastily klíče v zámku byla pod stolem(chýše pro chřestýše) jak věděla, že udělala hanbu, nebo pamět na stromy s jablky:jdem tudy, pes ne tudy první strom a pak tam druhý strom....položenej klacek, kde ho musela nechat ihned druhý den běží zajistit, odloženou nohu na strom ze srnčího ví kde má hledat...nějak mi ta jejich krátká paměť občas neštymuje

ale oni nemají krátkou paměť, to vůbec ne!
spíš je to takové blbé vysvětlení reflexního oblouku
plus voni nemluvěj česky, i když někdy tak vypadaj
si to představte, že žijete s číňanem, během dne uděláte tohle a tamto, dvacet různejch věcí a najednou číňan začne řvát, víte v tý chvíli, proč řve?
a reflexní oblouk. co na vás zapůsobí víc? jedete si autem a najednou policajt, měření rychlosti a pokuta na místě, nebo dopis ve schránce o dva měsíce později? to druhé vás akorát naštve. při tom prvním budete na tom místě pěkně dlouho jezdit podle značky.

tak co pak, když pes za nějakou hanbu, při které byl přistižen inflagranti , dostane několikrát huláka jí klidně příště opět zopakuje....je to masochista....
ne si už dělám srandu.
napsal(a):
nedavno se mi to stalo, paní mě asi neviděla a nestihla si dát svou fenu na vodítko...byla jsem odhodlána chránit naší bulinu a de fakto i cizího psa.... byl nějaký anglický staford, ale možná mixnutej....z plna hrdla jsem na něj zahulákala, asi i opakovaně, když k nám doběhl, béééž a ukázala pryč, netroufl si přijít blíž....
jik k té paměti, to co píše zadavatelka na psa funguje tak 5 minut po incidentu a to i se dá diskutovat, pak už doma je to šumák.....
Ale já mám dilema, zrovna nedávno jsem o tom přemítala...pes, normálně poslušnej, nikdy nic a najednou nějaká hanba(cokoliv ) , příde páník a pes aniž by ještě pán viděl co se stalo už mizí.....třeba to mi udělala nebožka, ožrala mi staré lepené knihy klihem, nikdy jí nic takového nenapadlo a jen zachrastily klíče v zámku byla pod stolem(chýše pro chřestýše) jak věděla, že udělala hanbu, nebo pamět na stromy s jablky:jdem tudy, pes ne tudy první strom a pak tam druhý strom....položenej klacek, kde ho musela nechat ihned druhý den běží zajistit, odloženou nohu na strom ze srnčího ví kde má hledat...nějak mi ta jejich krátká paměť občas neštymuje
Lara si taky pamatuje, kde si odložila předchozího dne oblíbený polínko nebo pozná, se kterou větví si většinu odpoledne hrála její sokyně a kde ho nechala, a chodí jí na ně chcát... A přesto by mě nenapadlo s ní řešit složitější témata než: "no kde je klacík?" a zaváděla tichou domácnost. Je to pes a neuvažuje v tak složitých vzorcích. Prostě zhodnotit "dneska ráno jsem odhodil špinavý spoďáry v pokoji na podlahu a zapomněl si domácí úkol a mámu dosral tím, že jsem se neozval, když jsem dorazil domů, takže se mnou nebude mluvit", to si dovede spojit jen dítě, navíc taky až od určitého věku. Pes prostě ne...

napsal(a):
tak co pak, když pes za nějakou hanbu, při které byl přistižen inflagranti , dostane několikrát huláka jí klidně příště opět zopakuje....je to masochista....
ne si už dělám srandu.
tak já taky pořád nedodržuju tu rychlost. vždycky jen chvilku poté. a pak si už pamatuju, kde hlídaj a kde jsou stacionární radary, že.
protože prostě odměna spojená s tím chováním - že se dostanu do cíle dřív - je větší než to riziko.
asi tak stejně jako pes uteče, protože je to zábava a je to zábava větší než je ten hulák trest.
Ano přítele respektuje víc, spíš se ho boji, přítel je takový ten "zlý" a občas má výchovný prostředky, které já hodlat nedělám, já jsem spíš takový ten zachránce za kterého se běží schovat kdyz je zle. Přítel s ním nechodí na velký procházky(max kolem baráku, nebo občas na hodinku) a ani neodměňuje piskotama. A tohle mi práve poradil přítel, že když něco udělám at ho ignoruji, že jemu to prý pomáhá a pak poslouchá na slovo, tak jsem to občas zkusila, ale nějak mi to nedalo a proto jsem se rozhodla zjistit, jestli to má vůbec cenu. A nevím kde jste vyčetli, že si nenechám poradit...

Atheira
napsal(a):
Lara si taky pamatuje, kde si odložila předchozího dne oblíbený polínko nebo pozná, se kterou větví si většinu odpoledne hrála její sokyně a kde ho nechala, a chodí jí na ně chcát... A přesto by mě nenapadlo s ní řešit složitější témata než: "no kde je klacík?" a zaváděla tichou domácnost. Je to pes a neuvažuje v tak složitých vzorcích. Prostě zhodnotit "dneska ráno jsem odhodil špinavý spoďáry v pokoji na podlahu a zapomněl si domácí úkol a mámu dosral tím, že jsem se neozval, když jsem dorazil domů, takže se mnou nebude mluvit", to si dovede spojit jen dítě, navíc taky až od určitého věku. Pes prostě ne...
mezi náma, já jsem měla takovýho šéfa. prostě najednou ticho.
a to bylo hrozný, protože jsem vůbec nebyla schopná odhalit, co je zase za problém. a když jsem se napřímo zeptala, tak jsem byla ještě za drzou, že je to přece jasný (že je v akvárku v čekárně mrtvá ryba - celej den jsem v čekárně nebyla, protože bylo plno, ale to už byl detail)

já ale zadavatelky nemluvení se psem s nikým nerozporuju, k tomu jsem se vyjádřila srozumitelně
....jen ta paměť mě někdy udivuje, jestli my ty psy nepodceňujeme.... vy si někdy při procházkách nehloubáte?

napsal(a):
já ale zadavatelky nemluvení se psem s nikým nerozporuju, k tomu jsem se vyjádřila srozumitelně
....jen ta paměť mě někdy udivuje, jestli my ty psy nepodceňujeme.... vy si někdy při procházkách nehloubáte?
ale tak já vím dobře, že si pamatujou leccos, hlavně kde je hovno, chcíplá ryba, kuřecí kosti
a taky i když člověk se psem jede třeba po letech na výlet na stejné místo, tak vidíte, že to tam poznává
a poznávají lidi, který dlouho neviděli
ale prostě problém je v tý komunikaci, já tomu psovi nemůžu sdělit, co přesně myslím, pokud se teď zrovna ta situace neděje nebo zrovna neodehrála

napsal(a):
tak já taky pořád nedodržuju tu rychlost. vždycky jen chvilku poté. a pak si už pamatuju, kde hlídaj a kde jsou stacionární radary, že.
protože prostě odměna spojená s tím chováním - že se dostanu do cíle dřív - je větší než to riziko.
asi tak stejně jako pes uteče, protože je to zábava a je to zábava větší než je ten hulák trest.
takže to má promyšlený......

NicoleCastle
napsal(a):
Ale to mám psa snad pochválit za to, že mi utekl za cizím? Tak je jasný, že když přiběhne zpátky a nebo musím pro něj dojít že ho servu a dám mu najevo, že takhle ne. Nevím co je na tom smesneho nebo divného.
Ne. Vy máte aktivně zabránit tomu, aby k tomu útěku došlo.
Seřvat psa, když se k Vám vrátí, to je vůbec podivuhodná strategie. Utekl = odměnil se tím, že si pohrál s cizím psem, vrátil se k Vám = byl potrestán (byť jen psychologicky). Takže asi tak.

NicoleCastle
napsal(a):
Ale to mám psa snad pochválit za to, že mi utekl za cizím? Tak je jasný, že když přiběhne zpátky a nebo musím pro něj dojít že ho servu a dám mu najevo, že takhle ne. Nevím co je na tom smesneho nebo divného.
jo takže vy ho ještě seřvete, když přiběhne zpátky?
jste si jistá, že nejste troll?
napsal(a):
mezi náma, já jsem měla takovýho šéfa. prostě najednou ticho.
a to bylo hrozný, protože jsem vůbec nebyla schopná odhalit, co je zase za problém. a když jsem se napřímo zeptala, tak jsem byla ještě za drzou, že je to přece jasný (že je v akvárku v čekárně mrtvá ryba - celej den jsem v čekárně nebyla, protože bylo plno, ale to už byl detail)
Mi vyprávěla mamka a tety, že je podobným způsobem vychovávala babička.
Přišly ze školy, dostaly ve dveřích lepáka, druhýho si daly o futra.
"Za co?"
"Ty víš za co!"
Většinou nevěděly, ale dalšího slova z mámy už nedostaly. I když se často fakt snažily, nepřišly na to, za co to bylo.

Atheira
napsal(a):
Mi vyprávěla mamka a tety, že je podobným způsobem vychovávala babička.
Přišly ze školy, dostaly ve dveřích lepáka, druhýho si daly o futra.
"Za co?"
"Ty víš za co!"
Většinou nevěděly, ale dalšího slova z mámy už nedostaly. I když se často fakt snažily, nepřišly na to, za co to bylo.
jo, je to strašný. hrozný.
a takhle se určo cítí i ti psi. taky neví, za co. a jak konejší, tak si ještě jejich lidi myslí, že dobře ví. houby ví.

NicoleCastle
napsal(a):
divné je to, že nehodláte dát psa na vodítko(nebo použít 100%povel, sedni a dojít psa připnout-ke mě asi nic moc, že) a zatrhnout mu to hned v počátku a nedovolit mu tu odměnu útěku, jinak se to nenaučí....jsou věci, které smí dělat, jen pod vedením a nebo vůbec a s tím se musí hoch co nejdříve smířit, jinak vás čeká možná i utracení psa.

NicoleCastle
napsal(a):
Ano přítele respektuje víc, spíš se ho boji, přítel je takový ten "zlý" a občas má výchovný prostředky, které já hodlat nedělám, já jsem spíš takový ten zachránce za kterého se běží schovat kdyz je zle. Přítel s ním nechodí na velký procházky(max kolem baráku, nebo občas na hodinku) a ani neodměňuje piskotama. A tohle mi práve poradil přítel, že když něco udělám at ho ignoruji, že jemu to prý pomáhá a pak poslouchá na slovo, tak jsem to občas zkusila, ale nějak mi to nedalo a proto jsem se rozhodla zjistit, jestli to má vůbec cenu. A nevím kde jste vyčetli, že si nenechám poradit...
Ignorace není úplně od věci....třeba já když učím svoje psy, že mě opravdu nemůžou vítat stylem, že mi skáčou po hlavě, tak jejich skákání ignoruju, nevšímám si toho, dělám, že tam pes není a ve chvíli, kdy pes přestane, má všechny čtyři tlapy na zemi, tak se s ním přivítám...dle mých pravidel.
Ale ignorace psa, který utekl za psem...to fakt nefunguje. Pes za vámi možná bude dolejzat, jestli je kontaktní, ignorace pro něj trest bude, dokonce se může i vnucovat a omlouvat, ale fakt si tu vaší ignoraci nespojí s tím, že vás někde před dvěma hodinama neposlechl.
výchovný prostředky, které já hodlat nedělám
Bože chraň nás před dalším tvrďákem, který ukazuje psovi, kdo je tady pánem.
Nemám zkušenosti s bull plemeny, ale jedno vím jistě...koupila bych koš a se psem chodila s košem nebo minimálně pokud chci pustit na volno, tak nikdy ne bez koše. Za druhé bych začala se psem cvičit....co já znám bull plemena, tak jejich ochota spolupracovat a něco dělat je až neuvěřitelná a pokud je na pamlsky, tak správné chování odměňovat.
A za poslední....už to tady bylo někde výše zmiňováno....máte bulla a ten rozhodně nemusí být kámoš z každým psem, naopak.....váš pes není dospělý a zatím může lítat za psy s přátelskými úmysly, tak jednoho krásného dne může klidně nějakého psa zabít a nebo ošklivě zranit.
napsal(a):
Jsou to potvory a pamatují si jen to, co chtějí.
Já měla kdysi dávno v pravěku jen pár psů a fen, dohromady asi pět kousků. Jedna fena se hárala a doma byl malej a velkej pes - samec. Přijdu domů, těm samozřejmě drbalo v hlavách z hormonů. A pochcaná skříň v obýváku. Tak říkám kujva kdo to udělal?!?! Velkej pes zmizel na dvůr a malej tam stál a vrtěl ocáskem. Studovala jsem skříň a byla pochcaná fakt vysoko. To by malej nedal. Dojdu druhej den a skříň pochcaná znova. Tak zas nadávám psům, do pudele kdo to udělal?!? A normálně malej pes zmizel a velkej stál a neříkal nic. Podívám se na skříň pořádně a byla pochcaná jen tak v malé výšce. Tak já jako nevím, ale podle mě moc dobře věděli, čí jsou to chcanky. Nehledě na to, že se feny k pochcanýmu nehlásily vůbec. I když v té době by i za louži dostaly pojeb.
NicoleCastle
napsal(a):
Ne! Máte ho mít na špagátě aby neutekl, když Vás neposlouchá!
Nevím, co je na tom divného?!
Ale já neříkám,že ho nechci dát na vodítko samozřejmě když s ním jdu kolem baráku tak na vodítku je a neříkám, že se tak děje pořád, ale prostě se mi stalo, že mi utekl na velké procházce za psem, Ježíš marja Vám se to asi nikdy nestalo... a povel zůstaň nebo pojď ke mě mi byl v tu chvíli k ho.. i když je umí, ale jak už běžel za psem tak ho to v tu chvíli nezajímalo nic...

NicoleCastle
napsal(a):
Ale já neříkám,že ho nechci dát na vodítko samozřejmě když s ním jdu kolem baráku tak na vodítku je a neříkám, že se tak děje pořád, ale prostě se mi stalo, že mi utekl na velké procházce za psem, Ježíš marja Vám se to asi nikdy nestalo... a povel zůstaň nebo pojď ke mě mi byl v tu chvíli k ho.. i když je umí, ale jak už běžel za psem tak ho to v tu chvíli nezajímalo nic...
a k tomu právě slouží to vodítko. klidně dlouhé, flexi, stopovačka.
ale pes, který prostě "někdy uteče" a povel, "který zná, je v tu chvíli k ho"
nemůže chodit na volno. ani na velkou, ani na malou procházku.
NicoleCastle
napsal(a):
Když ten povel neposlechl, tak HO NEUMÍ ! ! !
Dobře dám na Vás, koupím stopovacku a na velkých prochazkach ji bude mít a budeme trénovat přivolání a povely. Jen mě mrzí, že u přítele si to nedovolí a já která ho bráním a hraju si s ním a snažím se aby ho povely bavily tak si že mě dělá dobrý den ☹️😂 přítel ho vezme ven a on jde hezky u nohy max metr před ním a když vidí psa, tak nic ignoruje ho, jakoby pes nebyl a to je přítel na něj občas fakt zbytečně moc zlej na můj vkus.
NicoleCastle
napsal(a):
Dobře dám na Vás, koupím stopovacku a na velkých prochazkach ji bude mít a budeme trénovat přivolání a povely. Jen mě mrzí, že u přítele si to nedovolí a já která ho bráním a hraju si s ním a snažím se aby ho povely bavily tak si že mě dělá dobrý den ☹️😂 přítel ho vezme ven a on jde hezky u nohy max metr před ním a když vidí psa, tak nic ignoruje ho, jakoby pes nebyl a to je přítel na něj občas fakt zbytečně moc zlej na můj vkus.
👍

NicoleCastle
napsal(a):
Nežárlete. Ono je to možná dočasu, podle toho, jak přítelovu výchovu popisujete. Až pes dospěje, může to být úplně jinak.

NicoleCastle
napsal(a):
Jasně, že stalo....a pokud se to stane, že pes u kterého si myslím, že přivolání má a udělá tohle, tak se ve výcviku vracím o krok zpět.
Víte vám to asi nedochází, tady nejde o to, že bychom se do vás naváželi a my ostatní jsme byli svatí a dokonalí a měli naprosto poslušné psi.
Momentálně mám štěně, které taky nepouštím na volno, chodí na flexině a přivolání trénujeme...chodí na flexině proto, že není spolehlivá, že 6x poslechne, 2x ne.
Ale chceme vám říct, že vy jste za svého psa zodpovědná.
A teď vám to vaše Ježíš marja Vám se to asi nikdy nestalo popíšu v praxi, když jsem měla velmi radikální a ostrou fenu téměř šedesátikilovou a ta měla k ruce svého bratra, který ji poslechl na slovo....ve chvíli, kdy bych viděla, že ke mě běží bull, nad kterým páník nemá kontrolu, tak sundavám feně košík, odepínám psa z vodítka a u feny jsem připravena udělat to samé, abych zvýšila její šanci na obranu a šahám pro paralyzér....opravdu nebudu čekat až k nám pes tohoto typu doběhne, abych zjistila jaké má úmysly.......a je mi jedno, jak to dopadne, protože váš pes není štěně jorkšíra, které odchytím, zvednu, aby bylo v bezpečí, aby mu fena nenandala vodítkem....přibíhajícího bulla chránit nebudu, na takového psa zaútočím, protože navíc pro mě nejsou ani moc dobře čitelní.....
Už vám to psala inspektor Pišišvor,
Nevím, jestli si uvědomujete, co máte za psa, ale je to typ psa, proti kterému většina psů nemá absolutně šanci a lidi to ví, navíc jsou tyto plemena profláklá jako nebezpečná pro psy.....
Doprčic...kupte koš a stopovačku, nečekejte až se stane neštěstí...i kdyby byl váš pes stokrát hodnej, tak myslete na to, že ani pro něj to nemusí být bezpečné a to přeci nechcete.

Impact:
no to jsou přesně ty situace, kdy si říkáte, fakt to ten pes měl zapomenou , on už chudák neví co udělal...no a ono to tak není někdy ....já teda nikdy neměla prudce inteligentní psy spíš jsme říkali: ona měla asi těžkej porod, ale to co "potřebují" si opravdu pamatují i bez opakování.
Terven
napsal(a):
Mě teda zaujalo tohle
No tak když jdu někam do lesa tak ho určitě ho nebudu mít 24/7 na vodítku.
Zadavatelko, 24/7 znamená 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu. Zas ale co by za tak dlouhý procházky jinej pes dal. žejo...
Jinej možná, ale každej ne. Věřte mi.
edit: Ono je to mezi lidmi dost rozšířené. Bohužel právě mezi těmi, u kterých tohle vidět nechcete... Že pes v lese přece na vodítku nechodí. Ba co víc, většinou nejde ani na dohled, ale lítá prostě všude. A těžko vysvětlovat, že takový model je úplně mimo všechno. Slušným vychováním počínaje, logikou konče.
neverend

XXX.XXX.213.247
Pes že si nepamatuje? 😀😀
Atheira
napsal(a):
Jinej možná, ale každej ne. Věřte mi.
edit: Ono je to mezi lidmi dost rozšířené. Bohužel právě mezi těmi, u kterých tohle vidět nechcete... Že pes v lese přece na vodítku nechodí. Ba co víc, většinou nejde ani na dohled, ale lítá prostě všude. A těžko vysvětlovat, že takový model je úplně mimo všechno. Slušným vychováním počínaje, logikou konče.
Jo jo, to znám. Známá s malým psem v lese imrvere na volno, o nějakém přivolaní se nedá mluvit, a vlastně se o to ani nikdo nepokouší. Přijedou k lesu autem, vypustí psa, sbírají houby, jdou, pes se pohybuje nekde kolem, občas zmizí z dohledu a pak se zase vrátí. A jednou zmizel z dohledu tak, že ho pak dvě hodiny hledali po lese. Pes nakonec čekal u auta. No a jak myslíte, že to bylo příště? Pes zase na volno a nehlídaný. Pro nás nepředstavitelné, pro ně normální 🙈🤷♀️.
NicoleCastle
napsal(a):
Je to mladý pes a potřebuje si poslušnost upevnit, tedy ta stopovačka je dobrá volba.
Přítele se pes pravděpodobně bojí tak, že se nechce nijak projevit, aby nedostal. Proto chodí metr od něho a na nic nereaguje. Odborně se tomu říká naučená bezmoc.
marcelaamax
napsal(a):
Jo jo, to znám. Známá s malým psem v lese imrvere na volno, o nějakém přivolaní se nedá mluvit, a vlastně se o to ani nikdo nepokouší. Přijedou k lesu autem, vypustí psa, sbírají houby, jdou, pes se pohybuje nekde kolem, občas zmizí z dohledu a pak se zase vrátí. A jednou zmizel z dohledu tak, že ho pak dvě hodiny hledali po lese. Pes nakonec čekal u auta. No a jak myslíte, že to bylo příště? Pes zase na volno a nehlídaný. Pro nás nepředstavitelné, pro ně normální 🙈🤷♀️.
Aspoň malý pes, i když taky kalamita, pak nemají být myslivci naštvaní. Já jsem kdysi šla lesem domů, tam na lesní cestě zaparkované auto, u něho pán s (asi) manželkou. A prý kam jdu. Říkám domů, a oni "no tak jestli jdete tamtím směrem, tak bacha, my tam, někde máme psa a jestli vás uvidí, tak vám ty vaše čokle zabije, to je pitbul". Spadla mi brada, oni prostě přijeli z města za vesnici, tam vypustili psa do lesa, stáli u auta a čekali, až se vrátí. Dle jejich slov "však on se taky potřebuje někde vyběhat, ve městě to nejde, tak co mají dělat, no".
marcelaamax
napsal(a):
No jo, ale pokud je to jen nějakej malej skřet, tak ti lidi svým chováním ohrožují primárně hlavně jeho, protože může přijít k úrazu na 100 způsobů, ale vypustit takto bulla, tak to je směs absolutní nezodpovědnosti a debility, protože takový pes je pro své okolí jednak vysoce nebezpečný, a druhak je to další voda na mlýn těm, co chtějí zakázat tzv. nebezpečná plemena.
whasabi
napsal(a):
Aspoň malý pes, i když taky kalamita, pak nemají být myslivci naštvaní. Já jsem kdysi šla lesem domů, tam na lesní cestě zaparkované auto, u něho pán s (asi) manželkou. A prý kam jdu. Říkám domů, a oni "no tak jestli jdete tamtím směrem, tak bacha, my tam, někde máme psa a jestli vás uvidí, tak vám ty vaše čokle zabije, to je pitbul". Spadla mi brada, oni prostě přijeli z města za vesnici, tam vypustili psa do lesa, stáli u auta a čekali, až se vrátí. Dle jejich slov "však on se taky potřebuje někde vyběhat, ve městě to nejde, tak co mají dělat, no".
V ten moment bych volala hospodáři, že má v revíru škodou, a ať si to jde pořešit!
NicoleCastle
napsal(a):
Podívejte, já už pár psů měla, všechny jsem vychovala bez stopovačky, předposlední hovinu taky, teď mám dvouletou, už od štěně byla hyperakticní, panička jí moc nezajímala, rok jsem jí tahala na stopovačce a pracovali jsme. Teď, po druhém roce života, kdy už je skoro dospělá, už skoro nemáme problém, ten problém je, že když se na poli začuchá, tak holt maličko ohluchne, ale už je to zlatý pes. Nevěřila jsem stopovačce, ale jo, pomohla ohromně.
U nás manžel zvířata rozmazluje, takže na něj, lidově řečeno, kašlou zvysoka, ačkoli ho milují. To neznamená, že psa biju, ale jsem důsledná a on ne.
Znám okolo sebe pár psů, kteří poslouchali a poslouchají že strachu z pána. Ale není to hezký pohled, není tam radost ze spolupráce, jen strach. Ale holt, někdo takový je, s tím se nic neudělá, je to taky rychlejší cesta, ale k čemu vede?

NicoleCastle
napsal(a):
Promiňte, ale tohle je úplně špatně! Vy ho trestáte za to, že se vrátil?

whasabi
napsal(a):
Uvažovala jsem spíše o policii, ale tam než by někdo dojel....
Nicméně takové zážitky berou bezstarostnost, začala jsem pak venčit s paralyzérem.
A myslíte, že byste ho stihla použít? Dost o tom pochybuji.
whasabi
napsal(a):
Uvažovala jsem spíše o policii, ale tam než by někdo dojel....
Nicméně takové zážitky berou bezstarostnost, začala jsem pak venčit s paralyzérem.
Myslivci by dojeli hned - ti jsou na tyhle typy hodně hákliví, ale pokud na policii ztropíte scénu, že se bojíte o život, tak je to většinou taky urychlí (dobré je si zapsat i SPZ, nebo si je vyfotit)

když jdu do lesa mám vždy nožík-bobří nůž(co kdyby náhodou někde houba), asi bych si ho před nima za ty blbé kecy připravila do ruky.....asi machruju...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No jo, ale pokud je to jen nějakej malej skřet, tak ti lidi svým chováním ohrožují primárně hlavně jeho, protože může přijít k úrazu na 100 způsobů, ale vypustit takto bulla, tak to je směs absolutní nezodpovědnosti a debility, protože takový pes je pro své okolí jednak vysoce nebezpečný, a druhak je to další voda na mlýn těm, co chtějí zakázat tzv. nebezpečná plemena.
Jo, to máte pravdu.
Sama mám bully a o to víc mě štvou jejich nezodpovědní majitelé.

NicoleCastle
napsal(a):
No tak kdyz rvu jak magor a on se na mě jen podívá a stejně si běží kam chce a pak se uráčí vrátit až když si třeba prohraje, tak ho určitě za to nepochvalim..
kua, to jsou zase řeči......
stopovačku, psa mechanicky jistit a cvičit, cvičit a cvičit
a neokecávat to furt dokola
NicoleCastle
napsal(a):
No tak kdyz rvu jak magor a on se na mě jen podívá a stejně si běží kam chce a pak se uráčí vrátit až když si třeba prohraje, tak ho určitě za to nepochvalim..
Na to je ale ta stopovačka nebo vodítko. Abyste ho stihla zarazit hned. Když ho potrestáte až když se vrátí, trestáte ho v podstatě za to, že se vrátil. Rozumíme si?
Zatímco když vyrazí a vy ho zarazíte šňůrou a dáte povel a takto učíte, mělo by to mít větší přínos než to, co děláte teď.
NicoleCastle
napsal(a):
je to marný...je to marný...je to marný...
jen úplně blbej pes se "radostně" vrátí někam , aby byl potrestán...
máte neuvěřitelně trpělivou fenu, některá plemena by vám zdrhla navždy, s tím , že si můžou jen polepšit (a měla by pravdu)
Přečetla jste si někdy alespoň 1 knížku o výchově ? Evidentně ne...pokud máte alespoň průměrné IQ zkuste od F.Šusty : Trénink je rozhovor
Prosím Vás psi nejsou blbý jak tady z nich děláte.. On ví, že když přiběhne na první přivolání je odměna, jak musím zarvat víc jak dvakrát není nic.. A já to tady neokecavam, ale odpovídám na dotazy, to vy pořád jedete dokola to samé se stopovackou atd, už jsem napsala, že ji koupím a budem trénovat, někteří jen mají potřebu porad rýt a rýt.. Víc už neodpovídám, myslela jsem, že jsou tady normální lidi, kteří poradí, ale bohužel až na některé tedy,takze těm děkuji za normální odpovědi. Mějte se

NicoleCastle
napsal(a):
Prosím Vás psi nejsou blbý jak tady z nich děláte.. On ví, že když přiběhne na první přivolání je odměna, jak musím zarvat víc jak dvakrát není nic.. A já to tady neokecavam, ale odpovídám na dotazy, to vy pořád jedete dokola to samé se stopovackou atd, už jsem napsala, že ji koupím a budem trénovat, někteří jen mají potřebu porad rýt a rýt.. Víc už neodpovídám, myslela jsem, že jsou tady normální lidi, kteří poradí, ale bohužel až na některé tedy,takze těm děkuji za normální odpovědi. Mějte se
Ne, prostě nerozumíte psovi. Nerozumíte mu, kdybyste rozuměla, tak byste si tohle nemyslela a vlastně tohle vlákno by vůbec neexistovalo, protože by vás vůbec nenapadlo aplikovat na psa tichou domácnost.
Proto vám to taky nefunguje.
Přivolání není nic jinýho než reflexní oblouk. Ke mně - přijdu - odměna.
Pokud jste to zdegenerovala ke mně - řve jak kráva, tak si jdu po svém - přijdu - trest - tichá domácnost
tak se nedopracujete nikam. nikdy.
NicoleCastle
napsal(a):
Tady nikdo neříká, že psi jsou blbý. Ale nepřemýšlí jako lidi... což vy si asi neuvědomujete nebo nevím...
Na psa se neřve dvakrát, třikrát... povel se udává jednou. Pokud ho musíte opakovat do zblbnutí, tak ho nejenže neumí (což vy rozporujete), ale vytvoříte si u něj trochu ignor "haha, ona tak řve pořád, takže nic nemusím"
Vy kolem sebe pořád kopete, ale nechápu proč. To, co tu všichni říkáme, je míněno vážně s ohledem na to, jak psi reagují a myslí. Ne proto, že by byli blbí, ale proto, že jsou to psi a přemýšlí po psím.

co, řve pořád, nic nemusím. spíš reflex, když řve, tak přijít nesmím, protože přijde trest. úplný opak.
a to má ještě štěstí na hodnýho a ochotnýho psa. já kdybych po pozdním příchodu trestala a hrála si na tichou domácnost, tak si Nora zabalí raneček a jde si bydlet jinam.
takže když to poseru - já, ne pes - a Nora mizí v dáli a já vím, vím, protože jí znám, že jakékoliv ke mně je ztráta času a akorát bych tam mohla řvát jak ta kráva, tak si prostě musím dát dvě facky, sednout si na pařez a počkat, až se milostpaní vrátí. A pak, když je na příjmu, tak můžu vesele zavolat to ke mně a odměnit.
No a když uteče za psem, tak nezbývá než prostě přijít, odchytit, omluvit se, posypat si hlavu popelem a opět, stane-li se, je to chyba psovoda, ne psa.
Abych se podobným situacím vyhla, na to mám ten vodítkovej zázrak. Nic lepšího totiž vynalezenýho není.
A ono až třeba vyrostete, tak vás napadne tolik situací, kdy ten neposlucha může přijít o život, nebo způsobí škodu, nebo přijde o život někdo další, že můžete skončit v lepším případě s mrtvým psem, v horším klidně před soudem, že vám to vodítko nebude připadat tak hrozně strašidelné.
napsal(a):
co, řve pořád, nic nemusím. spíš reflex, když řve, tak přijít nesmím, protože přijde trest. úplný opak.
a to má ještě štěstí na hodnýho a ochotnýho psa. já kdybych po pozdním příchodu trestala a hrála si na tichou domácnost, tak si Nora zabalí raneček a jde si bydlet jinam.
takže když to poseru - já, ne pes - a Nora mizí v dáli a já vím, vím, protože jí znám, že jakékoliv ke mně je ztráta času a akorát bych tam mohla řvát jak ta kráva, tak si prostě musím dát dvě facky, sednout si na pařez a počkat, až se milostpaní vrátí. A pak, když je na příjmu, tak můžu vesele zavolat to ke mně a odměnit.
No a když uteče za psem, tak nezbývá než prostě přijít, odchytit, omluvit se, posypat si hlavu popelem a opět, stane-li se, je to chyba psovoda, ne psa.
Abych se podobným situacím vyhla, na to mám ten vodítkovej zázrak. Nic lepšího totiž vynalezenýho není.
A ono až třeba vyrostete, tak vás napadne tolik situací, kdy ten neposlucha může přijít o život, nebo způsobí škodu, nebo přijde o život někdo další, že můžete skončit v lepším případě s mrtvým psem, v horším klidně před soudem, že vám to vodítko nebude připadat tak hrozně strašidelné.
Já jsem to spíš myslela tak, že když budu halekat "ke mně" i ve chvíli, kdy se pes neobtěžuje přijít, zafixuje si, že ten povel neznamená vůbec nic... stejně jako si v případě, že ten povel dělám jenom ve chvíli, kdy vím, že proběhne úspěšně zapamatuje, co to znamená. V podstatě to odfiltruje asi podobně, jako by si nevšímal toho, kdybyste si na každé procházce zpívala tu samou písničku a dělala si to pro sebe a pro psa to neznamenalo nic. Tedy bude si dál dělat svoje. Protože ona to "ke mně" nebo "pocem" nebo jaký slovo používá, huláká pořád. V tomhle teda žiju co máme psy... ale klidně mě vyveďte z omylu.
To, že se nevrací proto, že dostane nářez nebo seřváno, je zase trochu jiná kapitola.
---jsem trochu editovala věty, nedávaly moc smysl tak, jak jsem to původně napsala
Je to marný. Tady se vždy někdo zeptá, je mu v dobré víře více lidmi dobře raděno ale běda jak se zmíní že je chyba ne u psa ale u psovoda tak se uražený odporoučí.
No možná se o zadavatelce dočteme ve zprávách nebo uvidíme na Nově až její bull zaúčtočí na dítě, psa atd.
Přítele se pes nejspíš bojí proto ho "poslouchá".
Taky jsme psa ve městě z vodítka nepouštěli protože útočil na jiné psy. A to přivolání měl.

Mohla by aspoň napsat, kde bydlí, abychom se těm místům vyhnuli.

GAELLE
napsal(a):
Je to marný. Tady se vždy někdo zeptá, je mu v dobré víře více lidmi dobře raděno ale běda jak se zmíní že je chyba ne u psa ale u psovoda tak se uražený odporoučí.
No možná se o zadavatelce dočteme ve zprávách nebo uvidíme na Nově až její bull zaúčtočí na dítě, psa atd.
Přítele se pes nejspíš bojí proto ho "poslouchá".
Taky jsme psa ve městě z vodítka nepouštěli protože útočil na jiné psy. A to přivolání měl.
Přesně tohle mě napadlo - zadavatelka chce rady, ale ty se jí nelíbí + až pes dospěje, tak potěš koště. Jenom nedokážu odhadnout, jestli se zakousne dřív do páníčka nebo cizího psa.

NicoleCastle
napsal(a):
Nevím, co jsme tady celou diskuzi řešili, když vy to děláte dobře a žádnej problém nemáte...
Pokud jste z Chomutova, tak mi prosím písněte do SZ, kam chodíte venčit, abych chodila jinam....a nemusela plynovou pistoli přepiklíkovávat zpět na obrannou zbraň...teď jí mám na poplašňák, jako případný plašič prasat.
Předem děkuji
napsal(a):
Přesně tohle mě napadlo - zadavatelka chce rady, ale ty se jí nelíbí + až pes dospěje, tak potěš koště. Jenom nedokážu odhadnout, jestli se zakousne dřív do páníčka nebo cizího psa.
S tímto chováním skončí zadavatelka brzy na chíře a to jí poměrně přeju.
Cizího psa naopak by mi bylo líto.