Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ttlm

24.10.2020 16:52
ttlm

XXX.XXX.210.151

Hezký den,

po přečtení několika desítek (ne-li stovek) diskuzí tady na Ifauně jsem se vlastně trošku zhrozila, protože o každém druhém plemenu se zde píše, jak je na tom zdravotně v háji - dobrmani, kavalíři, labradoři, apod. Chápu to, prostě už je to celé trochu "zdegenerované" chovem, ale až z toho mám pocit, že dnes už snad žádné plemeno není, co bývalo. A tak mě napadlo - jaké psí plemeno je tedy v dnešní době jakž takž zdravé? Samozřejmě když nebudu počítat oříšky, co mají prostě tuhý kořínek :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.10.2020 16:54

Naháči

Neregistrovaný uživatel

24.10.2020 17:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.229

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Naháči

Az na tu vrozenou chudozubost ze. U nekzerych druhu nahacu. Dekuji ne.

Neregistrovaný uživatel

24.10.2020 17:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.229

Jinak teoreticky. Mozna mene casta plemena. Nekteri severani, pastevci, z ovcackych treba beauceron. U No, pracovni sedivci. Najde se. Zalezi jakej typ psa. Ale. Vyber je to mensi ne ze ne.

24.10.2020 18:33
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jinak teoreticky. Mozna mene casta plemena. Nekteri severani, pastevci, z ovcackych treba beauceron. U No, pracovni sedivci. Najde se. Zalezi jakej typ psa. Ale. Vyber je to mensi ne ze ne.

Tak pokud myslíte, že beauceron a pracovní NO jsou zdravá plemena, tak jste neskutečný optimista - zrovna kamarád ma už 4. beaucerona, a zdravý byl jen jeden, ti tři měli dysplazie (kyčle i lokty), a u NO bych raději pomlčela úplně - tam je to hodně o štěstí najít zdravé zvíře.

Neregistrovaný uživatel

24.10.2020 18:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.229

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Tak pokud myslíte, že beauceron a pracovní NO jsou zdravá plemena, tak jste neskutečný optimista - zrovna kamarád ma už 4. beaucerona, a zdravý byl jen jeden, ti tři měli dysplazie (kyčle i lokty), a u NO bych raději pomlčela úplně - tam je to hodně o štěstí najít zdravé zvíře.

Mam znameho co chová pracaky. Vlkosede a jeho feny i stenata cajk a bez pruseru. Tak ja nevim teda. 😁
Beaucerony znám dva oba vyssi vek a cajk taky vse. Jeslti to nebylo spis blbym vyberem?

24.10.2020 18:54

Tak já si přihřeji polívčičku - ohaři bývají zdraví a dožívají se běžně vysokého věku. Mají tuhý kořínek, hodně vydrží. Myslím si, že je to díky tomu, že historicky byli drženi výhradně myslivci, v tvrdých podmínkách (životních i pracovních), takže přežívali jen ti nejsilnější. Ti dnešní gaučáci se s tou “starou gardou” samozřejmě nemohou rovnat, ale stejně...

24.10.2020 18:57
tero

XXX.XXX.237.137

Chybějící zuby psa na životě neohrozí, to nemůžete nazývat nemocí.

24.10.2020 18:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Mam znameho co chová pracaky. Vlkosede a jeho feny i stenata cajk a bez pruseru. Tak ja nevim teda. 😁
Beaucerony znám dva oba vyssi vek a cajk taky vse. Jeslti to nebylo spis blbym vyberem?

Jste šťastná žena - já znám od beauceronů zdravá i nemocná zvířata, ale u NO je tech nemocných až hanba, a to se mezi nimi opravdu pohybuju.

24.10.2020 19:19
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jste šťastná žena - já znám od beauceronů zdravá i nemocná zvířata, ale u NO je tech nemocných až hanba, a to se mezi nimi opravdu pohybuju.

Znala jsem beaucerona, který zemřel asi ve 4 letech, pitvu nedělali, takže se neví proč, nespíš prý srdce, ale to je jen odhad. Pak znám ještě dva, a ti se zdají být zdraví. Ale to je samozřejmě hrozně malý vzorek, na dělání nějakých závěrů.

S NO souhlasím, ty bych ke zdravým plemenům určitě neřadila. Krom vyloženě problému s DKK a DLK a vidím na obranách dost často to, že NO při zákusu zakvičí bolestí a pak pořádně nekouše a je vidět, že ho něco bolí. Nebo ani nezakvičí, ale je na něm vidět, že nechce tak kousat, protože ho něco bolí. Máte někdo taky takové zkušenosti? Majitelé teda většinou ten trénink ukončí a příště už pes kouše normálně, případně nechají psa prohlédnout a udělat RTG, ale na nic se nepřijde.

Edit.: a ke zdravým psům, co ti pastevci? Ti mi taky přijdou zdraví, obecně. Pak ještě špicové, akity, shiby, husky, čsv, saarlos, knírači, pinčové...

24.10.2020 20:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Znala jsem beaucerona, který zemřel asi ve 4 letech, pitvu nedělali, takže se neví proč, nespíš prý srdce, ale to je jen odhad. Pak znám ještě dva, a ti se zdají být zdraví. Ale to je samozřejmě hrozně malý vzorek, na dělání nějakých závěrů.

S NO souhlasím, ty bych ke zdravým plemenům určitě neřadila. Krom vyloženě problému s DKK a DLK a vidím na obranách dost často to, že NO při zákusu zakvičí bolestí a pak pořádně nekouše a je vidět, že ho něco bolí. Nebo ani nezakvičí, ale je na něm vidět, že nechce tak kousat, protože ho něco bolí. Máte někdo taky takové zkušenosti? Majitelé teda většinou ten trénink ukončí a příště už pes kouše normálně, případně nechají psa prohlédnout a udělat RTG, ale na nic se nepřijde.

Edit.: a ke zdravým psům, co ti pastevci? Ti mi taky přijdou zdraví, obecně. Pak ještě špicové, akity, shiby, husky, čsv, saarlos, knírači, pinčové...

To kvičení v zákusu je páteř - tihle si mají většinou problémy i se skokama.

Zrovna páteře jsou NO podle mě větší problém než dysplazie, ale protože na to nemají povinné rtg, tak se předstírá, že problém neexistuje, a chromí psi vesele kryjí. Jeden takový z nedávné doby měl třeba 100 (!) krytí, a to se o tom šuškandou dávno vědělo... 🤮

24.10.2020 20:29
juhaj

XXX.XXX.164.121

Mám hovawarta, už druhého, celkem toto plemeno nemá vážné problémy a hodně zvířat se dožívá minimálně 13 let.

Neregistrovaný uživatel

24.10.2020 20:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.229

To kvičení v zákusu je páteř - tihle si mají většinou problémy i se skokama.

Zrovna páteře jsou NO podle mě větší problém než dysplazie, ale protože na to nemají povinné rtg, tak se předstírá, že problém neexistuje, a chromí psi vesele kryjí. Jeden takový z nedávné doby měl třeba 100 (!) krytí, a to se o tom šuškandou dávno vědělo... 🤮

Jenze u no posledni leta pozoruju kuwa rozdil v barvach. Černí moc nejsou ale zdravotne prumer. Rexove je to bida po vsech strankach. Ale u vlkosedyho pracaka sem este nezazila zadny vetsi prusery. Za dvacet let co se kolem me hemzili ani jeden. To co kvici na obranach a pajda hadam bude v rex nebo cerny barve. A jen mizivy procento sedivcu.

24.10.2020 21:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jenze u no posledni leta pozoruju kuwa rozdil v barvach. Černí moc nejsou ale zdravotne prumer. Rexove je to bida po vsech strankach. Ale u vlkosedyho pracaka sem este nezazila zadny vetsi prusery. Za dvacet let co se kolem me hemzili ani jeden. To co kvici na obranach a pajda hadam bude v rex nebo cerny barve. A jen mizivy procento sedivcu.

To se pletete na všech frontách - černá barva je už cca 10 let u NO hrozně v módě, a je jich opravdu moc.
Ovčáky chromý na záda najdete jak mezi černými (to byl i ten zmiňovaný pes se stovkou krytí), tak mezi vlkošedy - zrovna se docela kryje krásným vlkošedem, co má zatracený problém dostat se přes metrovku, a přes áčko taky leze jak stará Hamerlová... 🤫

24.10.2020 21:22

Nevím, jak je to teď, ale třeba u afgánů, když jsem ho měla a tak nějak se o ně zajímala jsem nezaznamenala žádnou nemoc na kterou by si člověk měl dávat u tohodle plemene pozor.

Jako už vůbec nemám přehled, ale přijde mi, že obecně chrti nejsou zmiňováni v souvislosti s nějakými zdravotními průšvihy.

24.10.2020 21:25

To se pletete na všech frontách - černá barva je už cca 10 let u NO hrozně v módě, a je jich opravdu moc.
Ovčáky chromý na záda najdete jak mezi černými (to byl i ten zmiňovaný pes se stovkou krytí), tak mezi vlkošedy - zrovna se docela kryje krásným vlkošedem, co má zatracený problém dostat se přes metrovku, a přes áčko taky leze jak stará Hamerlová... 🤫

A proč se tím kryje, když ani metr neskočí? To přece vůbec nechci, štěně po něčem takovém nezdravém, to se tak hraje na nějaké výstavy nebo co? Slavné jméno?
Co to mají za nemoc, to kvůli tomu kapřímu hřbetu?

Zdravá plemena by měla být ta, co nejsou moc rozšířená, nebyla rozšířená, mají blízko k přírodě - cca ti pastevci, ovčáci pracovní (myslím třeba ISDS border), ..a takový Basenji např.? A pak se mohou zdát zdraví ti, kteří se na nic moc netestují a neprověřují se prací/závody.
A když se testují, tak je přece dobře, že se dají výsledky najít a vyhnout se tak něčemu nanic. Akorát někde to bude delší hledání :-)

24.10.2020 21:25
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Nevím, jak je to teď, ale třeba u afgánů, když jsem ho měla a tak nějak se o ně zajímala jsem nezaznamenala žádnou nemoc na kterou by si člověk měl dávat u tohodle plemene pozor.

Jako už vůbec nemám přehled, ale přijde mi, že obecně chrti nejsou zmiňováni v souvislosti s nějakými zdravotními průšvihy.

U chrtů je problém jen s italakama - epilepsie (hodně) a vlkodavama, jinak ne

24.10.2020 21:29

U chrtů je problém jen s italakama - epilepsie (hodně) a vlkodavama, jinak ne

Vlkodav se mně vždycky líbil, měla jsem ho v plánu, než jsem zjistila, že se dožívají kolem 9 let, to si člověk na psa sotva zvykne. Čím trpí, klouby, srdce?

24.10.2020 21:32

Chrti jsou starobylá plemena, měla by být ok. Pokud se nekřísila nedávno. To se pak vezme pár (do deseti třeba, i hodně příbuzných) jedinců a vystaví se plemeno znovu, v době, kdy jsme o té epilepsii např. nevěděli mnoho, bylo potřeba zachránit plemeno, a tak se přidal i úplně jiný pes, něco tam zavlekl.... kdo ví.. určitě se to dá dohledat.
Ale je fakt, že neslýcháme "Saluki nám odešel v osmi". Přírodní pes.

24.10.2020 21:32
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

A proč se tím kryje, když ani metr neskočí? To přece vůbec nechci, štěně po něčem takovém nezdravém, to se tak hraje na nějaké výstavy nebo co? Slavné jméno?
Co to mají za nemoc, to kvůli tomu kapřímu hřbetu?

Zdravá plemena by měla být ta, co nejsou moc rozšířená, nebyla rozšířená, mají blízko k přírodě - cca ti pastevci, ovčáci pracovní (myslím třeba ISDS border), ..a takový Basenji např.? A pak se mohou zdát zdraví ti, kteří se na nic moc netestují a neprověřují se prací/závody.
A když se testují, tak je přece dobře, že se dají výsledky najít a vyhnout se tak něčemu nanic. Akorát někde to bude delší hledání :-)

To se musíte zeptat těch, co tím kryjí.
Jako ten vlkošed je nádherný, má nádherný projev na place, a lidem to asi ke štěstí stačí, tak nad takovou "drobností", jako že mladý pes nepřeleze ani metrovou překážku přimhouří oko...

To jsou psi z pracovní linie - ti na výstavy nechodí, a kapří hřbety nemají.

24.10.2020 21:34
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Vlkodav se mně vždycky líbil, měla jsem ho v plánu, než jsem zjistila, že se dožívají kolem 9 let, to si člověk na psa sotva zvykne. Čím trpí, klouby, srdce?

Kéž by 9 let🙏
Tak jak dogy - srdce, torze žaludku, rakoviny

24.10.2020 22:06
Zoia

XXX.XXX.211.224

Je to kolem 6 let, dokonce mám pocit, že psi jdou pod šest. Nejčastější důvod úmrtí je rakovina - hodně se vyskytuje osteosarkom, to byl i náš případ. Myslím, že tam na tom byly zas hůř feny, srdce bylo na druhým místě. Někde na netu je k tomu článek.

Edit: tady http://www.irskyvlkodav.cz/clanky/zdravi-a-pece/item/107-vek-a-priciny-uhynu

24.10.2020 22:14

Zoia napsal(a):
Je to kolem 6 let, dokonce mám pocit, že psi jdou pod šest. Nejčastější důvod úmrtí je rakovina - hodně se vyskytuje osteosarkom, to byl i náš případ. Myslím, že tam na tom byly zas hůř feny, srdce bylo na druhým místě. Někde na netu je k tomu článek.

Edit: tady http://www.irskyvlkodav.cz/clanky/zdravi-a-pece/item/107-vek-a-priciny-uhynu

Díky, pročtu si to. Tak to je smutný, že jen 6 let.

24.10.2020 23:18

ttlm napsal(a):
Hezký den,

po přečtení několika desítek (ne-li stovek) diskuzí tady na Ifauně jsem se vlastně trošku zhrozila, protože o každém druhém plemenu se zde píše, jak je na tom zdravotně v háji - dobrmani, kavalíři, labradoři, apod. Chápu to, prostě už je to celé trochu "zdegenerované" chovem, ale až z toho mám pocit, že dnes už snad žádné plemeno není, co bývalo. A tak mě napadlo - jaké psí plemeno je tedy v dnešní době jakž takž zdravé? Samozřejmě když nebudu počítat oříšky, co mají prostě tuhý kořínek :)

Ono každé plemeno v dnešní době má nějaká svá "ale".
Kromě výše uvedených plemen bych řekla, že na tom třeba teriéři nejsou špatně. Od malých po velké. Ve smyslu průměrného věku a zdravotních problémů. Rakovina se vyskytuje napříč plemeny, klouby ve smyslu DKK či DLK nejsou tak hrozné, patelly u menších se taky kontrolují. Takže snad "jakž takž" zdravá plemena, u kterých 10 let průměr není výjimkou.

Neregistrovaný uživatel

25.10.2020 00:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.229

Paradoxne ac to ma rozlicny problemy ruzni ti bez pp jorci a bieweri a i papirovi. Tak dozitej vek přes 15 let v relatovne plnym zdravi neni zadnou vyjimkou. Znama ma australaky jina zas bordera. A jo souhlas co terier to docela drzi. Supr postreh.

25.10.2020 07:54

Pořád platí to obecné, že čím větší, těžší plemeno, tím nižší průměrný věk.
Tak proč se divit, že se jedinec malého plemene či malý kříženec dožije vyššího věku než pes násobně větší?

25.10.2020 08:17

Měla jsem na mysli osrstěnce

25.10.2020 08:17

Za sebe můžu říct, že tibetské dogy zdegenerovane nejsou. Tedy, zatím, číňani se ve velkém snaží udělat z krásného funkčního psa hromadu chlupů co sotva stojí na nohách, ale naštěstí je pořád dost odpůrců.
Jen klasika u obřích plemen, riziko dysplazie, torze žaludku, někdy bývají vchlipene oční víčka.
Nicméně když člověk kouká na zdraví rodičů, má zdravého psa - můj starší už měl kontrolní rtg s výsledkem A a 0, zdravý bezproblémový pes

25.10.2020 08:23

Za sebe můžu říct, že tibetské dogy zdegenerovane nejsou. Tedy, zatím, číňani se ve velkém snaží udělat z krásného funkčního psa hromadu chlupů co sotva stojí na nohách, ale naštěstí je pořád dost odpůrců.
Jen klasika u obřích plemen, riziko dysplazie, torze žaludku, někdy bývají vchlipene oční víčka.
Nicméně když člověk kouká na zdraví rodičů, má zdravého psa - můj starší už měl kontrolní rtg s výsledkem A a 0, zdravý bezproblémový pes

Na té čínské "variantě" je hezká jen ta sytá barva.

25.10.2020 08:43

Na té čínské "variantě" je hezká jen ta sytá barva.

Tyhle barvy jsou i u původního tibeta. Jsou v poměrně široké škále zbarvení, černí, cernopaleni, modří, modropaleni, zlatí od světle po tmavou, čistě zlatí, s kresbou, fakt člověk si vybere.
Já po barvě až tak nešla, starší je zlatý, na sluníčku má nádherné odstíny, mladšího jsem už chtěla do dvojky černého, tak mám nejcernejsi štěně z vrhu (a nedá se to fotit).

25.10.2020 09:07

Tyhle barvy jsou i u původního tibeta. Jsou v poměrně široké škále zbarvení, černí, cernopaleni, modří, modropaleni, zlatí od světle po tmavou, čistě zlatí, s kresbou, fakt člověk si vybere.
Já po barvě až tak nešla, starší je zlatý, na sluníčku má nádherné odstíny, mladšího jsem už chtěla do dvojky černého, tak mám nejcernejsi štěně z vrhu (a nedá se to fotit).

Krásní!
Naživo jsem viděla jen ty černé s pálením. Chovají se u nás ty jiné barvy?

25.10.2020 11:48

Krásní!
Naživo jsem viděla jen ty černé s pálením. Chovají se u nás ty jiné barvy?

Ano, jak jsem už říkala mám jednoho zlatého tam byl celý vrh zlatý, ve vrhu mého štěněte byli i modří psi, kremovi, zlatí a černí, takový mismas :)
Přidávám fotky pro potěchu oka ještě mých oblibencu od jiných chovatelů :)

Modropaleny pes Rob Roy Radocynka (PL), zlatý světlý Wafir Dharmapala (v pozadí cernopaleny Xerxes Dharmapala) , zlatý tmavý A'Poso Arhat Mampa Arog.

25.10.2020 12:30
kashttan

XXX.XXX.60.115

ESP, alaskan... pokud je budeme považovat za plemeno.

25.10.2020 13:18

Myslím si, že Československý vlčák, i když bohužel se rozšiřuje více a více. Bohužel, protože je poměrně ostrý a patří do rukou jen těm zkušeným. Takže po vlastní zkušenosti jednoznačně Český fousek! Staré plemeno z dob Karla IV. Problém je sice lysivost, ale myslím si, že jí aktuálně není tolik. A pak asi veškerá plemena, která jsou u nás málopočetná a relativně nově vzniklá plemena.

25.10.2020 14:05
domi.t

XXX.XXX.39.168

Myslím si, že Československý vlčák, i když bohužel se rozšiřuje více a více. Bohužel, protože je poměrně ostrý a patří do rukou jen těm zkušeným. Takže po vlastní zkušenosti jednoznačně Český fousek! Staré plemeno z dob Karla IV. Problém je sice lysivost, ale myslím si, že jí aktuálně není tolik. A pak asi veškerá plemena, která jsou u nás málopočetná a relativně nově vzniklá plemena.

Ja teda pár CSV v okolí mám a každý z nich je mimoriadne citlivý na stravu-nonstop hnačky,napriek krmeniu BARFOM a veľkému množstvu kosti...a teda povaha týchto CSV,čo poznám,tiež nič moc-vsetko sú to extrémne bojazlive jedince. Viem,že toto plemeno nemá byť ako retriever,že sú skôr plachi a drzanlivi,ale toto je extrém.

25.10.2020 14:11
tetrivek

XXX.XXX.82.8

REL, máme osobní zkušenost. Ale není to pes pro každého.

25.10.2020 14:17

domi.t napsal(a):
Ja teda pár CSV v okolí mám a každý z nich je mimoriadne citlivý na stravu-nonstop hnačky,napriek krmeniu BARFOM a veľkému množstvu kosti...a teda povaha týchto CSV,čo poznám,tiež nič moc-vsetko sú to extrémne bojazlive jedince. Viem,že toto plemeno nemá byť ako retriever,že sú skôr plachi a drzanlivi,ale toto je extrém.

Obecně ČSV není "normální" pes, je tam hodně vlka. Po vlastních zkušenostech, už nikdy. Člověk se sice nemusel bát jít s ním sám večer po venku, ale to je tak jediný klad, co jsem na něm viděla. Samozřejmě jsou skvělí jedinci, ale takoví jsou právě proto, že mají pevnou ruku, která je dobře vede. Pokud si ho pořídí osoba, která na něj nemá, tak je to pak neštěstí nejen pro psa, ale i pro okolí. Ovšem, to platí napříč plemeny...

25.10.2020 15:43

tetrivek napsal(a):
REL, máme osobní zkušenost. Ale není to pes pro každého.

I ZSL

26.10.2020 15:15
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Receptář má jasno:
https://www.ireceptar.cz/zvirata/nejzdravejsi-plemena-psu-30001013.html
Australský honácký pes
Australský ovčák
Bígl
Border kolie
Neměcký krátkosrstý ohař
Malinois
Pudl
Hasky
Bišonek
Faraonský pes

26.10.2020 16:26
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Tak ten husky je vcelku zdravej pes. Sice se začala objevovat epilepsie, ale většinou to je vázaný na jednu chov. stanici. Jinak je u nich průměr věk tak 14/15 let. Není vyjímka, že se dožívají i 17/18 let. Mě se jeden pesan dožil bez týdnu 17 a před rokem jsem pohřbila fenečku, co jí chyběli dva měsíce do 16, jinak z tý mý smečky byla většina kolem 15 a akční byli až do vysokého věku. Tohle prohlásila známá, když letos dorazila do cíle v dogtrekkingu.........Moji skvělí psi v cíli, 87 km za 50 hodin. Ve věku 15,5 let, 15 let a 13,5. Na fotce se svýma důchodcema v cíli :)

27.10.2020 12:35

Co můj oblíbená Erdelterier....

10.11.2020 11:04
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Varaxi napsal(a):
Receptář má jasno:
https://www.ireceptar.cz/zvirata/nejzdravejsi-plemena-psu-30001013.html
Australský honácký pes
Australský ovčák
Bígl
Border kolie
Neměcký krátkosrstý ohař
Malinois
Pudl
Hasky
Bišonek
Faraonský pes

https://www.ireceptar.cz/zvirata/neposlusni-psi-30001109.html
:)
Začínám ty články o psech z Receptáře milovat. :)

10.11.2020 11:47
tero

XXX.XXX.236.80

Pinč?

10.11.2020 11:48
lupus4

XXX.XXX.205.61

mno , sranda , zrovna ACD mají tolik chorob, že když dá 13 tak to oslavují....a přitom je to střední pes, kde by to mělo být 15 - 17 normal

10.11.2020 12:10
balisek

XXX.XXX.208.139

A co je za zdravotní problém způsobuje geneticky podmíněná chudozubost? Psa nijak neomezuje, ani při příjmu potravy.

Naháči (čínští, peruánští i mexičtí) jsou poměrně zdravá, vitální a dlouhověká plemena.

Např. číňani se běžně dožívají 15 i více let. PRA a PLL byly v PP chovu prakticky vymýceny díky povinným testům. Občas je problém s "nepovinnými" patelami, ale tomu lze relativně dobře předcházet výběrem štěněte z testovaných linií.

10.11.2020 12:21
Varaxi

XXX.XXX.1.226

balisek napsal(a):
A co je za zdravotní problém způsobuje geneticky podmíněná chudozubost? Psa nijak neomezuje, ani při příjmu potravy.

Naháči (čínští, peruánští i mexičtí) jsou poměrně zdravá, vitální a dlouhověká plemena.

Např. číňani se běžně dožívají 15 i více let. PRA a PLL byly v PP chovu prakticky vymýceny díky povinným testům. Občas je problém s "nepovinnými" patelami, ale tomu lze relativně dobře předcházet výběrem štěněte z testovaných linií.

Když chybí jeden dva zuby, tak se to dá.
Ale musí se to sledovat, přece jen k psům ty zuby patří, takže mít psa bez zubů... Díky, nechci.
Podotýkám, že naháče mám ráda - od té doby, co jsem si jednoho hladila, tajně doufám, že se mi jednou poštěstí nějakého mít.

10.11.2020 12:29
balisek

XXX.XXX.208.139

Varaxi napsal(a):
Když chybí jeden dva zuby, tak se to dá.
Ale musí se to sledovat, přece jen k psům ty zuby patří, takže mít psa bez zubů... Díky, nechci.
Podotýkám, že naháče mám ráda - od té doby, co jsem si jednoho hladila, tajně doufám, že se mi jednou poštěstí nějakého mít.

Kdysi byl u číňanů se zuby opravdu velký problém. Nejen s výraznou chudozubostí, ale také se špatnou kvalitou zuboviny. V relativně brzkém věku mívali zuby opotřebované, zkažené, vypadané...

Dneska je to už minulost. Odhaduji, že podíl na tom bude mít fakt, že čistých naháčů mezi číňany dnes moc nepotkáte. Prakticky vše jsou mezitypy.

Neregistrovaný uživatel

11.11.2020 00:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.107

balisek napsal(a):
Kdysi byl u číňanů se zuby opravdu velký problém. Nejen s výraznou chudozubostí, ale také se špatnou kvalitou zuboviny. V relativně brzkém věku mívali zuby opotřebované, zkažené, vypadané...

Dneska je to už minulost. Odhaduji, že podíl na tom bude mít fakt, že čistých naháčů mezi číňany dnes moc nepotkáte. Prakticky vše jsou mezitypy.

Jo to souhlas ale zrovna zname par cistych proslo rukama a zuby nemel ani jeden.
Jinak co pozoruji posledni leta jsou zuby problem zatim snad jedinej vetsi u tech bieweru a jorku. Na to ze se dozivaj v klidu pres 15 let v relativne slusnem zdravi jim to na 6 roce zacina padat a nad 10 let je to vylozene prabidny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík