Australský ovčák

Prodám Australského ovčáka - CHS Magic Passoa zadá štěňátka australského ov...
Dohodoumisanecek
XXX.XXX.89.130
Může se narodit dvěma černým rodičům světlé štěně?
misanecek
XXX.XXX.89.130
aha
Uživatel s deaktivovaným účtem
ano
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.71.234
Muze.
Treba u labradoru je cerna dominantni nad zlutou.
Coz v podstate znamena, ze cerny labrador muze byt prenasecem zlute barvy, pokud je na lokusu E heterozygotni (Ee). "Cerna" alela E prekryva "zlutou" alelu e - fenotypove je takovy pes cerny.
Pri spojeni dvou takovych prenasecu Ee x Ee se ve vrhu mohou objevit zluta stenata - ee.
Naopak ze dvou zlutych labradoru se cerne stene nenarodi.
i u německých dog se stane, že v černém vrhu jsou žlutá štěňata. A nebývá to až tak výjimečné, gen pro žlutou se vyskytuje
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ale rodiče ten žlutý gen musí nést, jinak se jim může narodit max. zředěná modrá
já vím, genetikou barev u dog jsem se snad už prokousala... i když to je docela solidní guláš - sice se chovají tři oddělené barevné rázy... ale ne všude se to dodržuje.
Protože nám nejde o chov - jsme jen "uživatelé" - tak to naštěstí nemusím řešit. Co opravdu nechci je jen růžovočumákový jedinec
samozřejmě, že ano.
lokus extension je epistatický k lokusu aguti i K-lokusu.
pokud pes nemá schopnost tvořit eumelanin, což je recesivní vloha, tak je prostě světlý.
to stejné platí, pokud nemá schopnost tvořit melanin obecně, i když albinismus je u psa výrazně méně častý.
marcelaamax
napsal(a):
Když už jsme u těch barev, dají se někde najít články o genetice barev, které by pochopil lajk? 😀.
Jde mi o to, když se spojí dvě zbarvení, tak kolika procentní šance bude na jaké zbarvení.
Nechtělo by to vědět, jakou barvu má vlastně ten můj pes?
https://www.genomia.cz/cz/veterinarni/psi/#section1
např.
https://angelicpaws.webnode.cz/zajimave-clanky/o-staffbulicich/dedicnost-barev-u-psu/
http://www.australiankelpie-ake293.cz/?page_id=613#srst
Koupit knihu o genetika barev psů, nějakou mám, ale na hledání jsem líná.....možná večer.
https://www.noirbakarda.cz/border-collie/genetika-barev
marcelaamax
napsal(a):
Když už jsme u těch barev, dají se někde najít články o genetice barev, které by pochopil lajk? 😀.
Jde mi o to, když se spojí dvě zbarvení, tak kolika procentní šance bude na jaké zbarvení.
Tahle jednoduše to nefunguje, protože i barvy jsou recesivní, které se jen přenášejí a rodiče je v exteriéru mít nemusí.
super stránky jsou tyhle http://www.doggenetics.co.uk/
Je mi jasné, že to není tak jednoduché, proto sháním ty články .
Jinak třeba když jsem čekala, až se narodí mnou vybraný vrh, tak mi chovatelka dopředu řekla, jaká je zhruba šance, že se narodí mnou vybraná barva. Na základě barvy rodičů a předků.
Nebo třeba teď když vybírám krycího psa - to jsme teda ještě neřešili nějak podrobně, jen tak orientačně. Že když budu krýt bílou fenu s plotnami bílým psem s plotnami, tak je velká pravděpodobnost, že štěňata budou bílá, nebo bílá s plotnami. Když budu krýt červeným psem, tak budou červená se znaky, nebo bílá s plotnami. Kdybych kryla černým psem, tak pravděpodobně štěňata budou žíhaná. Kdybych kryla modrým psem, tak je tam "riziko", že bude barva fawn, která není žádaná.
Ale to byl jen takový "hrubý nástřel", a než to začneme řešit podrobněji, tak bych právě chtěla sama být v obraze a vědět o tom něco víc, o té genetice barev.
marcelaamax
napsal(a):
Jinak třeba když jsem čekala, až se narodí mnou vybraný vrh, tak mi chovatelka dopředu řekla, jaká je zhruba šance, že se narodí mnou vybraná barva. Na základě barvy rodičů a předků.
Nebo třeba teď když vybírám krycího psa - to jsme teda ještě neřešili nějak podrobně, jen tak orientačně. Že když budu krýt bílou fenu s plotnami bílým psem s plotnami, tak je velká pravděpodobnost, že štěňata budou bílá, nebo bílá s plotnami. Když budu krýt červeným psem, tak budou červená se znaky, nebo bílá s plotnami. Kdybych kryla černým psem, tak pravděpodobně štěňata budou žíhaná. Kdybych kryla modrým psem, tak je tam "riziko", že bude barva fawn, která není žádaná.
Ale to byl jen takový "hrubý nástřel", a než to začneme řešit podrobněji, tak bych právě chtěla sama být v obraze a vědět o tom něco víc, o té genetice barev.
Tak přeji hodně štěstí :-) já to třeba nikdy nepochopím, je to na mě moc písmenek :-)
Mám psa ze spojení převážně bílé feny a celožíhaného psa. Štěně jedno bílé s žíhanými fleky, druhé bílé méně žíhaných fleků, dva černí a zbytek modří - s více či méně bílými malinkými flíčky, myslím takové ty znaky mezi očima, na hrudi flíček a ponožky, konce ocásků.
Takže co si z toho mám vzít? :-)
Chápu věci typu - z toho a toho se nemůže narodit to a to, ale jinak.. nic, marný se mnou :-)
Myslím, že kvůli tomu jsou ty testy, aby se vědělo zcela, protože
jak assil posílal odkaz, tam chodím roky a nic :-) je to tak, že je hnědý pes, ale na sluníčku se bude zdát do "tuleně", takže..
Leda se podívat na chovky, co kde pospojovaly a co z toho vylezlo, trošičku to snad naznačí. Možná. Asi. :-)
napsal(a):
Tak přeji hodně štěstí :-) já to třeba nikdy nepochopím, je to na mě moc písmenek :-)
Mám psa ze spojení převážně bílé feny a celožíhaného psa. Štěně jedno bílé s žíhanými fleky, druhé bílé méně žíhaných fleků, dva černí a zbytek modří - s více či méně bílými malinkými flíčky, myslím takové ty znaky mezi očima, na hrudi flíček a ponožky, konce ocásků.
Takže co si z toho mám vzít? :-)
Chápu věci typu - z toho a toho se nemůže narodit to a to, ale jinak.. nic, marný se mnou :-)
Myslím, že kvůli tomu jsou ty testy, aby se vědělo zcela, protože
jak assil posílal odkaz, tam chodím roky a nic :-) je to tak, že je hnědý pes, ale na sluníčku se bude zdát do "tuleně", takže..
Leda se podívat na chovky, co kde pospojovaly a co z toho vylezlo, trošičku to snad naznačí. Možná. Asi. :-)
No, já v tom právě taky tápu :-) . Ale tak nějak si myslím, že záleží právě i na těch předcích, ne? Že když jsou předci několik generací zpět u obou rodičů dejme tomu třeba červení a bílí, tak z takového spojení pak asi nebude černé štěně ne? To berete jako můj čistě laický pohled na věc
marcelaamax
napsal(a):
No, já v tom právě taky tápu :-) . Ale tak nějak si myslím, že záleží právě i na těch předcích, ne? Že když jsou předci několik generací zpět u obou rodičů dejme tomu třeba červení a bílí, tak z takového spojení pak asi nebude černé štěně ne? To berete jako můj čistě laický pohled na věc
No a to právě musíte přečíst hodně věcí tam po těch webech různě, abyste zjistila, jestli červená přebíjí černou a na sedmičku se berou dvě.
:-)
napsal(a):
No a to právě musíte přečíst hodně věcí tam po těch webech různě, abyste zjistila, jestli červená přebíjí černou a na sedmičku se berou dvě.
:-)
Je to zajímavé, ale složité. Mě genetika vždycky bavila, ale bohužel jsem už hodně zapomněla.
marcelaamax
napsal(a):
zrovna u červené a bílé, pokud teda červená je fakt červená a ne sobolí a podobně, stačí jedna generace :D pokud jsou oba rodiče getotypově ee, nemohou tvořit eumelanin, nemají ani vlohu pro jeho tvorbu a tím pádem žádné jejich štěně taky nemůže tvořit eumelanin a tím pádem mají smolíka všechny ostatní vlohy pro jakékoliv legrace s černou barvou.
pro marc max
uvědomte si, že není hnědá jako hnědá (a ani bílá jako bílá)
1) hnědý pes, je to vždy pes zbarvený na základě hnědého pigmentu, se srstí v různém odstínu hnědé (čokoládové) barvy s hnědým (játrovým) nosem. Takový pes nemá na svém těle žádný černý pigment, nenajdeme u něho jediný černý chlup a má i světlejší oko a světlé drápy.
2) žlutý pes, tak to je, který má černý pigment, tedy černý nos a srst v různých odstínech žluté barvy – od smetanové přes pískovou, zlatou, srnčí, rudou až po tmavou mahagonovou. Ale pozor! I žlutý pes může mít špatně vybarvený nos, takže na první pohled máme dojem, že jde o zbarvení na podkladě hnědého pigmentu. Pak si ale musíme všimnout barvy jeho očí a drápů a hledat v srsti náznak černé barvy, abychom ho správně identifikovali!
Známe dvanáct základních genů, které ovlivňují zbarvení srsti psa. A, B, C , D, E, G, M, P, R, S a T.
jestli chcete podrobnosti co a jak, tak v SZ .
napsal(a):
zrovna u červené a bílé, pokud teda červená je fakt červená a ne sobolí a podobně, stačí jedna generace :D pokud jsou oba rodiče getotypově ee, nemohou tvořit eumelanin, nemají ani vlohu pro jeho tvorbu a tím pádem žádné jejich štěně taky nemůže tvořit eumelanin a tím pádem mají smolíka všechny ostatní vlohy pro jakékoliv legrace s černou barvou.
Lupus - psala jsem SZ 😊
Ale nakonecještě doplním i sem, pro Bodlinku (a i pro ostatní).
Když vezmu fenu - bílá s červenými plotnami (s tmavým nosem, okem a černymi pigmentovymi skvrnami). Její matka je červená s černou maskou, otec červený s bílými znaky. Další generace zpátky teda neřeším, ale myslím, že vesměs je tam jen červená, červená se znaky a bílá s plotnami.
A nakreju
a) červeným psem s černou maskou
b) červeným psem s bílými znaky
c) bílým psem s červenými plotnami
Tak z toho vždy budou štěňata červená se znaky, černou maskou, nebo bílá, nebo bílá s plotnami? A dá se i nějak říct na% přesněji, ze z krytí A psem bude x ℅ takových a y% takových, a v případě krytí B a C psem ta ℅ budou jiná? Nebo je třeba se zabývat i generacemi zpátky?
zrovna v tomto případě tím pádem ta červená není stejná červená jako třeba u irskýho setra, ale červená Ay, jako je Nora červená s černou maskou.
o jakém plemeni se bavíme? co jsou bílé znaky, prostě míň bílé než aby to byla už bílá s fleky?
hmm... v tom případě jsou vlastně plotny a znaky jen různé vyjádření stejné vlohy, bílé skvrnitosti. to je dost náhoda, jak to nakonec vyleze. obecně platí, že čím víc bílé barvy mají rodiče, tím víc podědí potomstvo. ale rozptyl je obrovský a náhodný. Nora je z matky bez bílé skvrnitosti a otec s plotnami. výsledek u štěňat byl cokoliv od skoro bez fleků jen s bílými prsty po vysoké ponožky až nahoru a bílé břicho a hruď.
černá maska je dominantní vloha. projeví se, je-li pes nositel i byť jedné vlohy pro masku. takže po psovi s maskou bude vždy 50% šance, že budou mít potomci taky masku. Ta šance ale může být 100%, pokud je zamaskovaný pes homozygot.
protože tenhle pes není červený jako ee, ale jako Ay, tak jsou možnosti jiných barev trochu širší, ale nevím, co všechno teoreticky může stafík nést. Černá u něj pravděpodobně bude dominantní černá, takže tu skrytě neponese, ani žíhanou, stejný princip. Ale ředění na fawn/modrou by nést mohl.
marcelaamax
napsal(a):
Na takový hrubý nástřel se používá tabulka.
http://www.genetika-biologie.cz/images/MENDEL3A.GIF
Vašku, vloudím se s dotazem, ty bys to jako huskounář mohl vědět. Dva rodiče (ESP) celočerní, hnědé oči. Polovina vrhu byla flekata (to se asi stát může, i když bych čekala, že flekáčů bude míň), ale asi 3 potomci měli modré oči. Matka měla někde hluboko v rodokmenu nějakého alaskana, ale otec vůbec.. Ten je jen ohař a chrt a minimálně do 4. generace žádný modrooký předek. Tak mě docela překvapilo, kde se to tam mohlo objevit.. Teda.. napadlo mě, že po modrookém flekatem psovi, co ma chovatelka doma 😀, ale když jsem se zeptala, tak se dušovala, že se k sobě určitě nedostali a DNA testy odmítla udělat.. Tak nevím.. Nejsem až takový genetik, ale pořád si myslím že po avizovaném spojení modroocí psi nemohli vyskočit.
Ahoj,
Teda.. napadlo mě, že po modrookém flekatem psovi, co ma chovatelka doma 😀, ale když jsem se zeptala, tak se dušovala, že se k sobě určitě nedostali a DNA testy odmítla udělat.
lhala, nebo nevěděla
ti psi na foto vypadají tvrdě na A(s) v locu A
ono u očí je to složitější - dle "lidské" genetiky NEmohou mít modroocí hnědoočku a u SH běžná věc , ale že by to vylezlo až z takové hloubky a hned 3x ...
napsal(a):
hmm... v tom případě jsou vlastně plotny a znaky jen různé vyjádření stejné vlohy, bílé skvrnitosti. to je dost náhoda, jak to nakonec vyleze. obecně platí, že čím víc bílé barvy mají rodiče, tím víc podědí potomstvo. ale rozptyl je obrovský a náhodný. Nora je z matky bez bílé skvrnitosti a otec s plotnami. výsledek u štěňat byl cokoliv od skoro bez fleků jen s bílými prsty po vysoké ponožky až nahoru a bílé břicho a hruď.
černá maska je dominantní vloha. projeví se, je-li pes nositel i byť jedné vlohy pro masku. takže po psovi s maskou bude vždy 50% šance, že budou mít potomci taky masku. Ta šance ale může být 100%, pokud je zamaskovaný pes homozygot.
protože tenhle pes není červený jako ee, ale jako Ay, tak jsou možnosti jiných barev trochu širší, ale nevím, co všechno teoreticky může stafík nést. Černá u něj pravděpodobně bude dominantní černá, takže tu skrytě neponese, ani žíhanou, stejný princip. Ale ředění na fawn/modrou by nést mohl.
Děkuji moc za vysvětlení .
Jednoduše řečeno, čím víc bílé na sobě bude mít otec, tím větší pravděpodobnost, že víc bílé budou mít štěňata? Pokud bude otec celý červený (s tmavou maskou), tak je možné, že i některé štěně bude celé červené? I když je matka bílá (s plotnami) ?
Tyjo ale fakt by mě ani nenapadlo, že z takového spojení může být modrá
marushka
napsal(a):
Vašku, vloudím se s dotazem, ty bys to jako huskounář mohl vědět. Dva rodiče (ESP) celočerní, hnědé oči. Polovina vrhu byla flekata (to se asi stát může, i když bych čekala, že flekáčů bude míň), ale asi 3 potomci měli modré oči. Matka měla někde hluboko v rodokmenu nějakého alaskana, ale otec vůbec.. Ten je jen ohař a chrt a minimálně do 4. generace žádný modrooký předek. Tak mě docela překvapilo, kde se to tam mohlo objevit.. Teda.. napadlo mě, že po modrookém flekatem psovi, co ma chovatelka doma 😀, ale když jsem se zeptala, tak se dušovala, že se k sobě určitě nedostali a DNA testy odmítla udělat.. Tak nevím.. Nejsem až takový genetik, ale pořád si myslím že po avizovaném spojení modroocí psi nemohli vyskočit.
Nádherní psi v parádní kondici! 👍🍀
lupus4
napsal(a):
pro marmax : jaký tečky má fena (černý či žlutý či oboje) ?
Řekla bych, že jen černé. Teda takhle - okolo čumáku to má určitě černé, ty tečky všude na těle se mi taky zdají černé, ale možná jsou světlejší
Přidávám ještě fotky, kde je to vidět.
marcelaamax
napsal(a):
Řekla bych, že jen černé. Teda takhle - okolo čumáku to má určitě černé, ty tečky všude na těle se mi taky zdají černé, ale možná jsou světlejší
Přidávám ještě fotky, kde je to vidět.
Barva teček i skvrn se řídí místem, na kterém na těle psa leží a na tom, jak je pes dědičně založen. Každý strakáč má pod svým bílým zbarvením skrytu svou původní barvu – kdyby nebyl bílý, strakatý, byl by černý, žlutý, žíhaný, černý se žlutými znaky atd. Podle toho, do které původní barvy tečky zasahují, jsou i zbarveny: tečky (skvrny) v oblasti černé barvy jsou černé, tečky ležící v blízkosti žluté barvy jsou žluté. Nebo opačně, z barvy teček (skvrn) na těle psa můžeme soudit, jaké je jeho základní zbarvení: černé tečky na hřbetě a žluté na nohou svědčí o tom, že by byl černý se žlutými znaky, černé a žluté tečky promíchané mezi sebou po celém těle a na nohách nám ukazují, že by pes byl žíhaný atd...
lupus4
napsal(a):
Ahoj,
Teda.. napadlo mě, že po modrookém flekatem psovi, co ma chovatelka doma 😀, ale když jsem se zeptala, tak se dušovala, že se k sobě určitě nedostali a DNA testy odmítla udělat.
lhala, nebo nevěděla
ti psi na foto vypadají tvrdě na A(s) v locu A
ono u očí je to složitější - dle "lidské" genetiky NEmohou mít modroocí hnědoočku a u SH běžná věc , ale že by to vylezlo až z takové hloubky a hned 3x ...
"...dle "lidské" genetiky NEmohou mít modroocí hnědoočku..."
Trochu OT: kdysi pradávno, když jsem se toto učila, tak jsem s tím přišla domů. S tím, že já jsem hnědooká a naši byli "světloocí" a ti, že nemohou zplodit hnědookého potomka. To tehdy táta zpozorněl!
Ale naši ani jeden nebyl přímo modrooký - máma zelenomodré, táta - šedé oči...a ono je to pak trochu složitější.
Zde jsem našla celkem zajímavou stránku o barvě očí u lidí (https://coopervision.cz/blog/barva-oci) - vykopírovávám:
"Barvu očí u lidí určují tři geny, z nichž dva jsou dobře prozkoumané. Tyto geny zodpovídají za nejběžnější barvy očí - zelenou, hnědou a modrou. Jak vznikají další barvy, jako je šedá, oříškově hnědá a vícebarevné kombinace, není ještě v tuto chvíli zcela jasné nebo vysvětlitelné.
Dříve byla hnědá barva očí považována za "dominantní" a modrá byla považována za "recesivní" rys. Moderní věda však ukázala, že barva očí není vůbec takto jednoduchá záležitost. Barva očí není pouhou směsí barev očí rodičů, jako když se mísí barvy na paletě. Každý z rodičů má dva páry genů na každém chromozomu a existují různé možnosti, jak se tato genetická informace odrazí na barvě očí.
Navíc se může v raném období života barva očí změnit. Většina bělošských dětí nehispánského původu se rodí s modrýma očima, které mohou během prvních tří let jejich života ztmavnout. K ztmavnutí dochází, když se začne v průběhu času v oku tvořit hnědý pigment melanin, který není obvykle v oku přítomný při narození."