Výcvik - čím začít

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.10.2020 11:21
beastije

XXX.XXX.216.83

Dobrý den.
Před (skoro) dvěma týdny jsme si z dočasky přivezli 10 měsíců starou fenku, mix asi beagla. Máme již 6ti letou AUO a jsme v domečku se zahradou. Teď jsme hodně seznamovali jak spolu tak s námi, učili na (nové) jméno, ale díky tomu, že mi zavřeli cvičáky, kam jsem chtěla jít pro radu, ptám se tady. Co začít cvičit/trénovat teď a jako první?

Má mnoho neduhů ale není se čemu divit. 6 měsíců rostla jako dříví v lese, pak dočaska, majitelé, kteří jí vrátili, protože utikala a kousala a ničila věci.
Pravda s tím kousáním je trošku kříž, kouše ruce, věci, cokoliv, nepustí, utíká. Ale rozhodně to není tak hrozné, prostě denně obětujeme na oltář zničení jednoho až dva plyšáky, tenisák, králičí ucho, cokoliv. Když začne při hře kousat do rukou, prostě si přestaneme hrát případně na ní strčíme druhého psa, hezky si spolu hrají.
Venku (mimo zahradu, na zahradě to jakž takž jde), naprosto nereaguje na jméno, volání, jakékoliv zvuky které děláme, dokonce ani na pamlsek strčený pod nos, za který by doma ukousla ruku. Přemýšlela jsem nad klikrem, ale nemám s tím zkušenosti. Taktéž na vodítku táhne všude možně, zkouším i stopovačku ale jsem ráda, že se vůbec venčí venku a ne doma, jenže si nechci kazit (naučit) tahání na vodítku.
Naprosto neumí být sama, a to až do takové míry, že stačí aby odešel jeden ze dvojice, druhý i pes zůstanou, stejně vyje a dělá divy. Ze zahrady nám už jednou utekla tím, že přelezla branku když jeden z nás byl venku, druhý ještě na zahradě, díky druhému psovi jsme jí ale rychle chytli.
To že štěká (na dodávky jedoucí okolo, na psy které vidí, než přejde ve vytí a kňučení) je poslední bodík, nejméně důležitý.
Potřebujeme tedy naučit: nesmíš, zůstat doma sama, venčit venku, přivolání, sedni (už skoro umí) a pak zbytek základní poslušnosti, jako je čekej. Zvládá čekat, pokud u ní člověk stojí přímo s pamlskem, ale pouze chvilinku. Jinak dokáže vyskočit až na hlavu.

Jak byste postupovali vy, co první, jak?
Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.10.2020 13:36
Uživatel s deaktivovaným účtem

No já teda neporadím, protože jsem buď měla psy od štěněte a nebo dvouletýho psa, se kterým už se dalo domluvit.

Venku (mimo zahradu, na zahradě to jakž takž jde), naprosto nereaguje na jméno, volání, jakékoliv zvuky které děláme, dokonce ani na pamlsek strčený pod nos, za který by doma ukousla ruku.

Mám fenu-štěně, která donedávna venku absolutně nekomunikovala....mohla jsem volat, hvízdnout tak, že v okruhu deseti metrů všichni ohluchli-madam ani nezvedla hlavu, aby se koukla, co to bylo, tleskat....dokonce jsem zkoušela takové spešl mlaskání, co jsem používala u koní...zkoušela jsem i takovou vysokofrekvenční psí píšťalku, co se mi válela doma.....nic.
Nakonec jsem použila vyoperované pískátko z pískací hračky.

Problém je v tom, že co bezpečně zabere u jednoho psa, tak u jiného nemusí.

Co se týče tahání na vodítku, tak já na procházku, kde je "volný" režim, používám postroj...a buď s flexinou nebo stopovačkou, pokud bych měla tahacího psa, tak bych asi zkusila sedák. S tím, že v postroji klidně tahat může...
No a pak "v civilizaci" normálně obojek a vodítko. Vzhledem k tomu, že čuba jako malá netahala vůbec, začala až teď po dovršení 6.měsíce, tak já prostě zastavím a stojím, než povolí vodítko a pak jdeme, zatáhne a zase stojím......

Přidejte reakci

Přidat smajlík