Dobrý večer,
zakládám diskuzi, i když na podobné téma jich tu bylo x...nejde o moje psy, ale stalo se nám v rodině - skupinka lidí s kočárkem a se psem na vycházce, pes je fena do 10 kg, poslušná, vychovaná.
Incident se odehrál na území malé obce, cca 30 obyvatel, pár baráků. Dotyčná fena nebyla na vodítku, ale absolutně pod kontrolou a v okamžiku napadení těsně u majitelky. Vodítko by na celé situaci nezměnilo nic. Z dálky se náhle přiřítil pes - samec, mix NO, majitel cca 100 metrů daleko. Pes bez jakéhokoliv zaváhání rovnou zaútočil na fenu, začal jí kousat a vyhazovat do vzduchu. Přestal a odběhl ve chvíli, kdy na něj zařval majitel.
Fena přežila, je potrhaná, ošetřená na veterině v celkové anestezii a další veterinární výdaje ještě budou.
Majitel psa se prý choval divně, vypadal mírně pod vlivem, nicméně telefonní kontakt poskytl. Údajně pes v těchto místech není zvyklý někoho potkávat a považuje cestu za své teritorium.
Domnívám se, že pokud by se zdráhal uhradit výdaje za veterinu, není toto nijak vymahatelné, ale radši se po stopadesáté ptám.
Mám na jazyku totéž - proč by to nebylo vymahatelné? To je přece jedno, že byli bez vodítka. Došlo k poškození jejich věci.
Už jsem viděla i to, že se to řešilo přes obec, v tomto případě teda zřejmě přes ORP, jako týrání. Protože toho se majitel vrčáka dopustil.
Jen ať se nenechaj odbýt tím, že měli psa taky na volno. Svědků mají dost. Hajzlík jeden, bych mu urazila hlavu hned po čoklovi. Jim dám teritorium.