Ahoj,
nemáte někdo tip na kvalitní pevné ŠIROKÉ obojky typu MAG (4-5 cm), ale s kovovou sponou? A aby to nebylo tak jednoduché, ve stejné nebo alespoň podobně modré barvě jako vodítko/postroj níž?
Mám pocit, že už jsem prolezla celý internet, ale bez úspěchu, tak třeba tu někdo bude vědět, kam se obrátit :)
Díky moc a hezký den!
P.S. Sponu bych možná i oželela a spokojila se s trojzubcem, pokud by byl v této barvě
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hrozně moc se mně líbí líbí tento materiál, budu na Vánoce kupovat všem, i když popravdě preferuju právě víc trojzubec, ale tady to oželím:
https://www.dogs4u.cz/biothane-obojky-38-mm/
Loni jsem nechala vyrobit tyto ze softshelu, ale ty se nedají běžně každý den nosit, to máme jen do města.
napsal(a):
Hrozně moc se mně líbí líbí tento materiál, budu na Vánoce kupovat všem, i když popravdě preferuju právě víc trojzubec, ale tady to oželím:
https://www.dogs4u.cz/biothane-obojky-38-mm/
Loni jsem nechala vyrobit tyto ze softshelu, ale ty se nedají běžně každý den nosit, to máme jen do města.
A máte biothane vyzkoušený? Měla jsem tento materiál v ruce a nějak se mi nezdál úplně příjemný. A bála bych se, aby se třeba po koupání pod ním nezapařil. Na to trpěl náš předešlý NO a okamžitě měl pak hnisavé hot spoty.

Tyto mně přijdou podobné jako MAG.
https://www.grel.cz/obojek-na-psa-latkovy-siroky-50cm-40mm-polstrovany-modry/d9547

PumaCZ
napsal(a):
A máte biothane vyzkoušený? Měla jsem tento materiál v ruce a nějak se mi nezdál úplně příjemný. A bála bych se, aby se třeba po koupání pod ním nezapařil. Na to trpěl náš předešlý NO a okamžitě měl pak hnisavé hot spoty.
Vyzkoušený právě nemám, jen jsem se s tím setkala u dost psů na výcviku a líbilo se mně to, že je to praktický. Moji psi by ho měli na krku maximálně dvě hodiny denně, možná ani to ne, protože se pokud možno snažím cvičit s loveckým. Do vody u nás zásadně bez obojku. Tak jsem si říkala, že na to běžný venčení by se hodil. Třeba teď, jak pořád prší a je bahno, jsou nylonový obojky už totálně na odpis.
Ještě počkám, jestli tady třeba nemá někdo přímou zkušenost. Vyhazovat peníze by se mně za to nechtělo. Ještě uvažuju, že si nechám ušít obojky tady:
https://www.dogstore.cz/www-dogstore-cz/eshop/6-1-OBOJKY/196-2-Popruhove-obojky/5/55670-Obojek-popruhovy-s-40-mm-DOGSTORE-tm-modry
Ale s kovovým trojzubcem, plastový nechci.
napsal(a):
Tyto mně přijdou podobné jako MAG.
https://www.grel.cz/obojek-na-psa-latkovy-siroky-50cm-40mm-polstrovany-modry/d9547
Ta barva je snad dokonce stejná, ale musím říci, že ty od Mooria se mi líbí moc. Jen nevím, zda jen softshellový obojek by byl ideální. To se mi pak líbí ty od 4dox, že jsou nylonové se softshelovou podšívkou. Ale zase mají jen 4 cm a nemají tam nikde reálné fotky barev.
Zkuste mrknou zde:
https://www.4dox.cz/
http://www.muttandgo.cz/

PumaCZ
napsal(a):
Ta barva je snad dokonce stejná, ale musím říci, že ty od Mooria se mi líbí moc. Jen nevím, zda jen softshellový obojek by byl ideální. To se mi pak líbí ty od 4dox, že jsou nylonové se softshelovou podšívkou. Ale zase mají jen 4 cm a nemají tam nikde reálné fotky barev.
Jo, mám to stejný, taky furt vybírám a přemejšlím. Já právě zjistila, že ten softshell je na velkýho psa moc měkký a potom, když máte ten obojek širší, tak se to různě vytahuje a shrnuje. Možná to chce podšít něčím pevnějším, já je mám podšité taky jen softshellem, černým, a není to tak pevné, jak nylon. Třeba by z 4dox nějaký barevný vzorník poslali na požádání mailem....

ajca
napsal(a):
Zkuste mrknou zde:
https://www.4dox.cz/
http://www.muttandgo.cz/
Ten druhý odkaz vypadá dobře.

Zkuste mrknout i na Zero. Ale nevím, jestli je to správná barva, ta Vaše se mi zdá světlejší: https://www.zerodc.cz/cz/produkty/obojky/obojky-bezpecnostnim-krouzkem/obojek-jednobarevny-bezpecnostni-krouzek-gigant-tyrkysova.html
A zkoušela si se ptát i v Magu, jestli by neudělali obojek s kovovou sponou? Jsou moc ochotní, dá se s nimi domluvit na čemkoli, i když normálně to asi nedělají.
Ale nevím, nikdy jsem se po tom nepídila, protože sponám nevěřím a mám radši klasické zapínání (s dírkama) a nebo polostahováky..

moorii (a MODROU) jsme měli na mamuta (obojek i vodítko) a asi jsme měli smůlu. Kovové očko na přidělání známky ulítlo brzy, velké oko na připnutí vodítka se protáčelo (bylo to oko ve tvaru D) a u přepínacího vodítka brzy odešla jedna karabina (tedy občas se zasekávala a nedalo se jí věřit).
Plastová spona vydržela asi nejlíp. Obojek jsem vyhodila brzo a na vodítku visí zavěšené kolo ve sklepě...
marcelaamax
napsal(a):
A zkoušela si se ptát i v Magu, jestli by neudělali obojek s kovovou sponou? Jsou moc ochotní, dá se s nimi domluvit na čemkoli, i když normálně to asi nedělají.
Ale nevím, nikdy jsem se po tom nepídila, protože sponám nevěřím a mám radši klasické zapínání (s dírkama) a nebo polostahováky..
Já mám sice ze spony také trochu obavy, ale napsala jsem jim, že to chci na 41 kg NO, který se umí pěkně rozeběhnout třeba za kočkou, a zda by byl pro nás vhodný. Pokud napíší, že ne, tak půjdu také do klasiky :)
napsal(a):
moorii (a MODROU) jsme měli na mamuta (obojek i vodítko) a asi jsme měli smůlu. Kovové očko na přidělání známky ulítlo brzy, velké oko na připnutí vodítka se protáčelo (bylo to oko ve tvaru D) a u přepínacího vodítka brzy odešla jedna karabina (tedy občas se zasekávala a nedalo se jí věřit).
Plastová spona vydržela asi nejlíp. Obojek jsem vyhodila brzo a na vodítku visí zavěšené kolo ve sklepě...
Pesan i obojek jsou krásný! :)) A děkuji za recenzi. Nerada bych dala tisícovku za obojek, abych pak byla akorát nas.. štvaná, že je hned v háji :)
Momentálně máme staletý obojek od MAGu a naprostá spokojenost. Dostala jsem ho před nějakými deseti lety jako reklamní akci Hillsu, tahal ho můj pes + pár dočaskářů, ale i tak je pořád stejně hezký, když ho jednou za čas proženu pračkou :)
Jinak mě ještě vyhovuje tenhle obojek
https://eshop.mushgo.cz/zero-dc-obojek-blizard/
Vím, že je to úplně něco jiného, než hledáš, ale barvou by mohl i sedět . Vyhovuje mi hlavně v tom, že je to polostahovák, nemá žádné spony ani zapínání a rychle se nandá. Máme ho několik let, hooodně používaný, včetně koupání (rychle schne) a pořád drží. Akorát už teda vypadá trochu "jetě", takže chci koupit nový, a vzít ho i feně .
napsal(a):
A ještě bych se chtěla zeptat, jak Vám vyhovoval softshell jako materiál. Usychal rychle? Nezapařoval se Vám pod ním pesan?
marcelaamax
napsal(a):
Jinak mě ještě vyhovuje tenhle obojek
https://eshop.mushgo.cz/zero-dc-obojek-blizard/
Vím, že je to úplně něco jiného, než hledáš, ale barvou by mohl i sedět . Vyhovuje mi hlavně v tom, že je to polostahovák, nemá žádné spony ani zapínání a rychle se nandá. Máme ho několik let, hooodně používaný, včetně koupání (rychle schne) a pořád drží. Akorát už teda vypadá trochu "jetě", takže chci koupit nový, a vzít ho i feně .
Ten je na Hachiho moc polstrovaný, myslím, že by se pod ním upekl :)) Já se upřímně bojím i toho softshellu, aby ho obojek zbytečně nezahříval. Hrozně špatně snáší teplo.
Ale jo, barva sedí! :))
PumaCZ
napsal(a):
Ten je na Hachiho moc polstrovaný, myslím, že by se pod ním upekl :)) Já se upřímně bojím i toho softshellu, aby ho obojek zbytečně nezahříval. Hrozně špatně snáší teplo.
Ale jo, barva sedí! :))
No, já ti do toho nechci kecat, ale zrovna tenhle obojek od Zera mi přijde o dost lehčí a prodyšnější než ten od Magu . A mám oba, takže mám srovnání. Ten od Zera je fakt lehounký, slaboučký, uschne hned. Ten od Magu je těžší, tvrdý, takový méně foremný (takže myslím, že i psovi méně příjemný) a schne dlouho, jo a když na psovi uschne, tak taky smrdí . No a hlavně jak je to polostahovák (ten od Zera), tak když je pes navolno, nebo na prověšeném vodítku, tak obojek na něm visí, nemá ho v srsti/ na srsti.
PumaCZ
napsal(a):
To jo, odkud je? :)
Slovenská výroba,našla som na Instagrame,prikladám foto😎
marcelaamax
napsal(a):
No, já ti do toho nechci kecat, ale zrovna tenhle obojek od Zera mi přijde o dost lehčí a prodyšnější než ten od Magu . A mám oba, takže mám srovnání. Ten od Zera je fakt lehounký, slaboučký, uschne hned. Ten od Magu je těžší, tvrdý, takový méně foremný (takže myslím, že i psovi méně příjemný) a schne dlouho, jo a když na psovi uschne, tak taky smrdí . No a hlavně jak je to polostahovák (ten od Zera), tak když je pes navolno, nebo na prověšeném vodítku, tak obojek na něm visí, nemá ho v srsti/ na srsti.
To zní dobře, ale pořád, je to polostahovák, který by podle mě byl kvůli tahání (na kterém tedy pracujeme) kontraproduktivní :)
domi.t
napsal(a):
Slovenská výroba,našla som na Instagrame,prikladám foto😎
Díky moc. Mrkla jsem, ale jelikož má slečna stejný postroj, je vidět, že barvy nejsou úplně stejné :)
Tak počkám, co mi napíšou z ostatních obchodů :)

PumaCZ
napsal(a):
A ještě bych se chtěla zeptat, jak Vám vyhovoval softshell jako materiál. Usychal rychle? Nezapařoval se Vám pod ním pesan?
žádná doguša se mi nikdy nezapařovala - ony jsou dost nahatý... Ale až tak rychle obojek neschnul, vlhký vydržel docela dlouho. Ale neřešila jsem to. Jen mi taky vadilo, že byl obojek hodně vysoký a když si pesan v autě lehal, tak ho "škrtil" - prostě byl mu nepohodlný. I proto jsme na delší cesty vozili obyčejný černý v Žitavě v supermarketu koupený obojek - měla ho Beta, má ho dodnes do auta na dlouhé cesty Night... Jinak nejraději používám plochý víceřádkový polostahovák.
Měla jsem období i hladkého řetízku a barbarsky jsem ho měla na stahování... když měl chlapec trošku veselejší období - a mně to dodalo pocit klidu (i když kdyby chtěl...)
Ale já obecně moc "výbavu" neřeším - třeba štěníkovský obojek mám stále stejný... chudinky ho dědí - nový si na těch pár týdnů nezaslouží

PumaCZ - pak napište, jaký jste vybrala, třeba mně to ulehči rozhodování. Já to plánuju až na prosinec.
Hele,ten Biothan by měl být ozkoušený. Je to nejčastěji používaný materiál na obojky, vodítka pro lovecký psy, hodně se na ně dává gps, eletrika, prostě to,co psi mají na krku celý den,ať lítají,kde lítají, v dešti,sněhu, ve vodě. Krátkosrstý,dlouhosrstý. Já to neumím posoudit, mám z biothanu jen barvářskej obojek a barvářskej řemen,u kterýho oceňuju, že je příjemný do ruky,nespálí, do ničeho se nezamotá a z bahna se jen otře. Ale jinak moji psiska obojky nemají žádný,chuděrky chudý

janaa
napsal(a):
Hele,ten Biothan by měl být ozkoušený. Je to nejčastěji používaný materiál na obojky, vodítka pro lovecký psy, hodně se na ně dává gps, eletrika, prostě to,co psi mají na krku celý den,ať lítají,kde lítají, v dešti,sněhu, ve vodě. Krátkosrstý,dlouhosrstý. Já to neumím posoudit, mám z biothanu jen barvářskej obojek a barvářskej řemen,u kterýho oceňuju, že je příjemný do ruky,nespálí, do ničeho se nezamotá a z bahna se jen otře. Ale jinak moji psiska obojky nemají žádný,chuděrky chudý
Jo, asi ho nakonec vezmu, je to dobře udržovatelný a za tu chvíli venku si myslím, že se pes nezapaří. Teď tu pořád prší, už druhý týden v kuse, já ten nylon nestíhám prát a ani by to v tom vlhku neuschlo.
My hromadnou prochajdu bez obojků nedáme, je tady teď hrozná koncentrace lidí, psů, koní a pokud nemám psa při míjení na vodítku, tak lidi řvou. A nejhorší je to teď právě s koňma. Jak teď mají všichni volno, tak jezdí sem k lidem, co jim koně půjčí a jezdí všude. Dnes se mně kůň málem zapletl do stopovačky, už mi to přišlo, že snad schválně, vždyť ten jezdec nás musel vidět na kilometr daleko.

Pouzivam vlastne uz jen biothane obojky ( a retizky teda na akce) . Pod popruhovym mi fena neschla - je to Kachna :-D - a vytahoval se, softshell podsity zase pruzil moc ( ale drzel - pouzivala jsem na obrany jednu dobu) a taky neschnul.
Takze maji biothane - bezudrzbove, rozhodne se pod nimi nezaparuji. A jsou temer neznicitelne ( tim temer myslim to, ze rozkousani od druheho psa nevydrzi ani ty :-D )
My máme asi taky něco jako biothan, jsou to obojky za pár korun z Decathlonu. Taky se mi pod tím psi nezaparuji, do vody úplně super. Bezudrzbove, stačí opláchnout vodou. Fixem na nich mám napsána tel. čísla.
Ale ty nejsou ani široké, a ani se sponou 😀
Teda holky, nalomily jste me :)
Jen si rikam, zda nebude obojek se sirkou 3,8 cm moc uzky a nebude skrtit, kdyz bude tahat? Ted mame sirku 4 cm a puvodne jsem chtela pet, ale kdyz ctu prispevek od patni Xerxove, tak si rikam, aby to zase nebylo moc. Obojek mu davam vys, prave kvuli tomu tahani. Hlavne me desi situace, kdy na voditku vylitne treba za kockou.
Co myslite?
PumaCZ
napsal(a):
Teda holky, nalomily jste me :)
Jen si rikam, zda nebude obojek se sirkou 3,8 cm moc uzky a nebude skrtit, kdyz bude tahat? Ted mame sirku 4 cm a puvodne jsem chtela pet, ale kdyz ctu prispevek od patni Xerxove, tak si rikam, aby to zase nebylo moc. Obojek mu davam vys, prave kvuli tomu tahani. Hlavne me desi situace, kdy na voditku vylitne treba za kockou.
Co myslite?
Hele já mám na Coopra obojek 5 cm, od Magu a je to moc. Opravdu třeba když si pes lehne, tak ho obojek omezuje, teda alespoň ten od Magu, protože on je fakt "silný" a tvrdý. Zkusím najít nějakou fotku, kde by to bylo vidět. Možná některému psovi může vadit i při čuchání.
Pokud jde o tahání, tak dle mě se bude na šířce 3,8 cm škrtit úplně stejně, jako na šířce 5 cm. Protože tam pořád bude ten tlak na krk.
Hlavne me desi situace, kdy na voditku vylitne treba za kockou.
Co myslite?
No, jelikož mě se se psem prostě nesmí stát, že by selhal obojek, tak se obojkům s jakoukoli sponou vyhýbám. Ale je fakt, že on má sílu jako bejk .
marcelaamax
napsal(a):
Hele já mám na Coopra obojek 5 cm, od Magu a je to moc. Opravdu třeba když si pes lehne, tak ho obojek omezuje, teda alespoň ten od Magu, protože on je fakt "silný" a tvrdý. Zkusím najít nějakou fotku, kde by to bylo vidět. Možná některému psovi může vadit i při čuchání.
Pokud jde o tahání, tak dle mě se bude na šířce 3,8 cm škrtit úplně stejně, jako na šířce 5 cm. Protože tam pořád bude ten tlak na krk.
Hlavne me desi situace, kdy na voditku vylitne treba za kockou.
Co myslite?
No, jelikož mě se se psem prostě nesmí stát, že by selhal obojek, tak se obojkům s jakoukoli sponou vyhýbám. Ale je fakt, že on má sílu jako bejk .
Nemyslela jsem, ze mam strach z toho, ze by rupnul obojek :) Spis aby si na tenkem obojku neublizil. Nez to doladime, samozrejme :))
Ale zatim kocicky a zajice absolutne nedava, takze to dopada tak, ze se holt tvrde zarazi na konci voditka.
Jo taaak.
Tady jsou fotky toho 5 cm obojku od Magu. Jako pokud leží normálně, na povel ,tak asi ok. Ale kdyby si chtěl položil hlavu, tak myslím, že to nebude moc komfortní. Je to hlavně asi o materiálu, tenhle je fakt pevnej a tvrdej.. Nepřizpůsobivej.
Ale možná ty podšitý jsou lepší, protože postroje máme podšitý a ty tak tvrdý a nepřizpůsobivý nejsou.

marcelaamax
napsal(a):
Jo taaak.
Tady jsou fotky toho 5 cm obojku od Magu. Jako pokud leží normálně, na povel ,tak asi ok. Ale kdyby si chtěl položil hlavu, tak myslím, že to nebude moc komfortní. Je to hlavně asi o materiálu, tenhle je fakt pevnej a tvrdej.. Nepřizpůsobivej.
Ale možná ty podšitý jsou lepší, protože postroje máme podšitý a ty tak tvrdý a nepřizpůsobivý nejsou.
To je jak na býka...
marcelaamax
napsal(a):
Jo taaak.
Cooprovi ale ta oranzova fakt sekne!
Jinak mas asi pravdu, pujdu do toho 38mm. Dokonce jsem ho nasla i na Amazonu :)
My mame ted nove (par tydnu) Moorii, uchvatily me barvicky, chtela jsem siroky obojek, ten softshell jsem brala prave aby rychle schnul, no tak uvidime no...jste me holky trochu nalomily k vzdychani, jestli jsem to taky nemela projet faunou. :-) Zatim to ale vypada dobre, po zmoknuti uschnul behem tak deseti minut, ale nebyl pravda uplne durch. Jinak sirka mi prijde ze nicemu nevadi, ale on ma smetak takovy labuti krcek. Fotoo v obojku bohuzel nemam, zatim nejsem dost rychla a on kdyz nespi, tak se hemzi.
Tak jsem nakonec objednala ten biothane, tak uvidíme. Dám vědět :)
https://www.amazon.de/-/cs/gp/product/B07KSF6LJ8/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

Já objednávala na Jacka z tohodle e-shopu...podšitý a je parádní...
https://www.canis-bull.cz/happy-bull/eshop/85-1-Obojky-podsite-softshellem/454-2-sirka-4-cm
konkrétně máme tenhle
https://www.canis-bull.cz/happy-bull/eshop/0/3/5/4482-Obojek-s-4cm-cerny-softshell-Graffiti-II-cerne-kovani
napsal(a):
Já objednávala na Jacka z tohodle e-shopu...podšitý a je parádní...
https://www.canis-bull.cz/happy-bull/eshop/85-1-Obojky-podsite-softshellem/454-2-sirka-4-cm
konkrétně máme tenhle
https://www.canis-bull.cz/happy-bull/eshop/0/3/5/4482-Obojek-s-4cm-cerny-softshell-Graffiti-II-cerne-kovani
Tak tyhle obojky ale vypadají fakt luxusně! Díky za tip :))
Tak mám na vás ještě dotaz :)
Máte někdo zkušenost s podšitím softshellem či neoprenem? Z 4Dox mi nabídli právě ten neopren, že rychleji schne, ale zase si říkám, že nebude tolik prodyšný jako softshell. Ale nemám zkušenost s žádným podšitým obojkem, tak vůbec netuším.
Bojím se, aby se pod tím podšitým pes víc nezapařoval, ale zase si říkám, že to může i pod tím nepodšitým. Co myslíte?
Ten obojek od sardullah vypadá fakt luxusně, že si říkám, že bych i vzala dva - podšitý a klasický. Příteli se také moc líbí, tak výjimečně ani neprotestuje :D

Tak já mívala nepodšitý...asi v poho, ale ten podšitý softshellem mi přijde pro psa příjemnější, i když mám medvědy, přes tu srst by\ to asi bylo jedno.
S neoprenem nemám zkušenost, ale s tím softshellem jsem žádné zapařeniny nezaznamenala.
Můj pes teda neplave...takže obojek se pod vodu nedostane, ale v běžném provozu...déšť, mokrá vysoká tráva= mokrý pes jsme žádnej problém neměli.
Za jak dlouho to uschne netuším....pokud není obojek zaprasenej, tak pověsím na věšák a na další prochajdu je suchej.
Taky jsem uvažovala o neoprenu, ale já si vždycky vzpomenu, jak jsem měla takovej ten břišní pás na to hubnutí...nevím jestli to byl neopren, ale potila jsem se pod tím jak to prase....pro mě je ten materiál nepříjemnej.

Já jsem se nakonec po velikém přemýšlení a vybírání rozhodla pro obojek ze http://www.muttandgo.cz
Jen bych potřebovala poradit se zapínáním. Chci rozhodně trojzubec, ale nevím, jestli plastový nebo kovový. Vždycky jsem kupovala s kovovým, páč kdysi nám plastový praskl. Ale kovový je blbý na údržbu a tady tvrdí, že ten plastový je nějaký tvrzený a odolný proti mrazu. Máte prosím někdo zkušenost, co to vydrží? Jako jasně, pes je vycvičený a poslouchá, chodí u nohy, ale nikdy člověk neví, kdy co kde uvidí, vyběhne, nezareaguju včas a bude po obojku. Nedávno nám takhle praskla nerezová karabina na loveckým vodítku, sousedovic kocour.
napsal(a):
Já jsem se nakonec po velikém přemýšlení a vybírání rozhodla pro obojek ze http://www.muttandgo.cz
Jen bych potřebovala poradit se zapínáním. Chci rozhodně trojzubec, ale nevím, jestli plastový nebo kovový. Vždycky jsem kupovala s kovovým, páč kdysi nám plastový praskl. Ale kovový je blbý na údržbu a tady tvrdí, že ten plastový je nějaký tvrzený a odolný proti mrazu. Máte prosím někdo zkušenost, co to vydrží? Jako jasně, pes je vycvičený a poslouchá, chodí u nohy, ale nikdy člověk neví, kdy co kde uvidí, vyběhne, nezareaguju včas a bude po obojku. Nedávno nám takhle praskla nerezová karabina na loveckým vodítku, sousedovic kocour.
Já mám od nich postroj s touhle plastovou sponou. Už druhý rok. (edit - od teď už je to třetí) Je to neustále v něčem namočený, když nepočítám praní, tak v létě i čtyřikrát denně v rybníku, v hnusným počasí je totál zadělaná bahnem, zažila už i pár hoven, mrazy, hnusný počasí všeho druhu a pořád je to nejlepší postroj, co jsem koupila.
Mně třeba kovová spona nevyhovovala v tom, že se mi po pár použití začala zasekávat.

Atheira
napsal(a):
Já mám od nich postroj s touhle plastovou sponou. Už druhý rok. (edit - od teď už je to třetí) Je to neustále v něčem namočený, když nepočítám praní, tak v létě i čtyřikrát denně v rybníku, v hnusným počasí je totál zadělaná bahnem, zažila už i pár hoven, mrazy, hnusný počasí všeho druhu a pořád je to nejlepší postroj, co jsem koupila.
Mně třeba kovová spona nevyhovovala v tom, že se mi po pár použití začala zasekávat.
Díky. Pořád váhám, ale mají velice dobré ceny, takže tak jako tak to snad bude investice, která se vyplatí.