Uživatel s deaktivovaným účtem

Střední knírač P+S.
napsal(a):
Střední knírač P+S.
Orionko, jo, máte pravdu. Mně by se ale chtělo k tomu doplnit, že pro začátečníka - kynologa.
Tj. pro člověka, který sice ještě nemá zkušenosti, ale je si vědom toho, že bude muset psu obětovat celkem dost svého času, dát si práci s jeho výchovou a výcvikem, zaměstnávat ho...pak je střední knírač dobrá volba.
Bohužel, dneska si lidi neuvědomujou, že plemeno pro začátečníka nerovná se samovychovatelné, nenáročné na pohyb a zaměstnání apod.

Terven
napsal(a):
Orionko, jo, máte pravdu. Mně by se ale chtělo k tomu doplnit, že pro začátečníka - kynologa.
Tj. pro člověka, který sice ještě nemá zkušenosti, ale je si vědom toho, že bude muset psu obětovat celkem dost svého času, dát si práci s jeho výchovou a výcvikem, zaměstnávat ho...pak je střední knírač dobrá volba.
Bohužel, dneska si lidi neuvědomujou, že plemeno pro začátečníka nerovná se samovychovatelné, nenáročné na pohyb a zaměstnání apod.
To, co jste napsala, ale platí pro každé plemeno, nejen pro středního knírače.
Proto nemám takové dotazy ráda. Lidi jsou líní si i nastudovat plemena, zajímat se sami, čekají jen na odpovědi, až to někdo vyřeší za ně.
napsal(a):
To, co jste napsala, ale platí pro každé plemeno, nejen pro středního knírače.
Proto nemám takové dotazy ráda. Lidi jsou líní si i nastudovat plemena, zajímat se sami, čekají jen na odpovědi, až to někdo vyřeší za ně.
Asi tak úplně nechápete, co jsem tím chtěla říct. Samozřejmě, že ideálně by měl vychování a zaměstnání dostat každý pes.
Ale pořídit si středního knírače jen tak mimochodem, jako doplněk do bytu a nechat ho bez výcviku a zaměstnání, zavání o něco větším průšvihem než by tomu bylo třeba v případě buldočka či kavalíra.

Německý špic

Terven
napsal(a):
Asi tak úplně nechápete, co jsem tím chtěla říct. Samozřejmě, že ideálně by měl vychování a zaměstnání dostat každý pes.
Ale pořídit si středního knírače jen tak mimochodem, jako doplněk do bytu a nechat ho bez výcviku a zaměstnání, zavání o něco větším průšvihem než by tomu bylo třeba v případě buldočka či kavalíra.
No to jistě. Ale buldoček a kavalír už pro mě není střední pes, ale malý, a tak by mě ani nenapadlo ho doporučit.

Terven
napsal(a):
Tak nějak předpokládám, že když si chce někdo pořídit psa, tak počítá s tím, že je to živé zvíře a že mu musí dát čas a práci ( svou práci ). A když ho chce do bytu, tak na tom pes bude líp, než když ho někdo chce na zahradu.
Na zahradu si pořídili psa sousedi, co u nás právě dostavěli. Psa měli dřív než dům - stavba byla jaksi ve skluzu. Tak odrostlé štěně vrazili do kotce, který byl opuštěný na vedlejší zahradě - pes tam celé dny brečel. Až okolí došla trpělivost a pes musel z kotce. Šel tedy uvázat ke švěstce na pozemku majitelů. Koncem léta mu tam přibyla bouda a mezi dva stromy mu natáhli lanko. Dobu už v domě bydlí, ale nepustí ho ani když jsou na zahradě : "je hrozně divoký". Nevezmou ho do domu, nevezmou ho na procházku. A pak je úplně jedno, o jaké plemeno se jedná.

Kdybyste ho někdo chtěli ukrást - je to pěkný pes. Takový černý irský setr.

napsal(a):
Tak nějak předpokládám, že když si chce někdo pořídit psa, tak počítá s tím, že je to živé zvíře a že mu musí dát čas a práci ( svou práci ). A když ho chce do bytu, tak na tom pes bude líp, než když ho někdo chce na zahradu.
Na zahradu si pořídili psa sousedi, co u nás právě dostavěli. Psa měli dřív než dům - stavba byla jaksi ve skluzu. Tak odrostlé štěně vrazili do kotce, který byl opuštěný na vedlejší zahradě - pes tam celé dny brečel. Až okolí došla trpělivost a pes musel z kotce. Šel tedy uvázat ke švěstce na pozemku majitelů. Koncem léta mu tam přibyla bouda a mezi dva stromy mu natáhli lanko. Dobu už v domě bydlí, ale nepustí ho ani když jsou na zahradě : "je hrozně divoký". Nevezmou ho do domu, nevezmou ho na procházku. A pak je úplně jedno, o jaké plemeno se jedná.
Na FB byl nedávno příspěvek: Postavili jsme dům a hledáme štěně zlatého retrívra na zahradu.

napsal(a):
Na FB byl nedávno příspěvek: Postavili jsme dům a hledáme štěně zlatého retrívra na zahradu.
Už dopředu - chudák pes !

napsal(a):
No jistě, protože co chybí, když už mají dům? Přece pes!
Mrs.V
napsal(a):
Dobrý den mohu se zeptat?
Co je podle vás začátečník v chovu psa?
Jaké je nejlepší střední plemeno psa do bytu pro začátečníky?
Děkuji a přeji hezký den
Dobrý den, mohu se zeptat ?
Co psovi nabízíte?
Jaké máte podmínky ?
Co s ním hodláte podnikat ?
Kolik hod bude/nebude sám doma ? ... atd...atd...
Pak snad se dají vybírat plemena...

a ještě bych dodala k té části dotazu, Co je podle vás začátečník...
Spíš tedy KDO je začátečník
Není začátečník jako začátečník - někdo má prvního psa - a vše jde hladce. Ví co chce, proč to chce, má sestudováno a je to osobnost pro psa dobře čitelná. A nebo ani nemá sestudováno - ale prostě se chová tak, že mu to se psem klape bez potíží.
A je začátečník, který očekává, že jsou plemena samovychovatelná, že nepřijde žádná potíž, že každý pes je vlastně dokonalá hračka a dekorace.
Ano - jsou plemena snáze začátečníkem uchopitelná - ale pokud někdo ví co chce a proč to chce - nekouká jen na své představy, ale i na své možnosti a vlohy a potřeby psa - pak může i začátečník fungovat lépe, než člověk, který už nějakého psa měl - a stejně nepochopil...

Třeba náladový cholerik těžko bude mít psa pohodáře. I když to bude pes patnáctý.

napsal(a):
Třeba náladový cholerik těžko bude mít psa pohodáře. I když to bude pes patnáctý.
Ale lidé se s novým psem mohou změnit. Pokud to nejsou opravdu zlí lidé.
Každý dostane takového psa, jakého potřebuje.
Jen někteří lidé potřebují delší dobu k tomu, uvědomit si, že to je přesně ten pes, kterého potřebovali.
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
a ještě bych dodala k té části dotazu, Co je podle vás začátečník...
Spíš tedy KDO je začátečník
Není začátečník jako začátečník - někdo má prvního psa - a vše jde hladce. Ví co chce, proč to chce, má sestudováno a je to osobnost pro psa dobře čitelná. A nebo ani nemá sestudováno - ale prostě se chová tak, že mu to se psem klape bez potíží.
A je začátečník, který očekává, že jsou plemena samovychovatelná, že nepřijde žádná potíž, že každý pes je vlastně dokonalá hračka a dekorace.
Ano - jsou plemena snáze začátečníkem uchopitelná - ale pokud někdo ví co chce a proč to chce - nekouká jen na své představy, ale i na své možnosti a vlohy a potřeby psa - pak může i začátečník fungovat lépe, než člověk, který už nějakého psa měl - a stejně nepochopil...
Do kamene vytesat.🙂 Je to až nespravedlivé jak někomu něco jde jakoby samo od sebe a někdo se mučit může roky a stejně nic. Tomu se říká talent a platí to i u zvířat a život s nimi. A kde si k tomu pejskovi stáhnu ovládací soft? A je i na Android? 😀😀
napsal(a):
No to jistě. Ale buldoček a kavalír už pro mě není střední pes, ale malý, a tak by mě ani nenapadlo ho doporučit.
Jasně, ale reagovala jsem výhradně na orionky doporučení středního knírače coby ideálního psa do bytu pro začátečníky. Vím, že se střední knírač pro začátečníky doporučuje z důvodu, že se poměrně snadno cvičí, mívá nekomplikovanou povahu, nemá sklony k agresivitě a k rodině je přátelský.
Ale určitě to není samovychovatelný pes, díky své velikosti má potenciál ublížit a potřebuje poměrně dost pohybu a vyžití. Krom toho je občas problém s nežádoucím lovem.
Pokud někdo napíše toto
Jaké je nejlepší střední plemeno psa do bytu pro začátečníky?
trochu mi to zavání tím, že hledá nenáročného samovychovatelného pejska. Nejsem si jistá, že někdo, kdo se takto ptá, bude ochoten se psem trávit hodiny na vycházkách v přírodě a na cvičáku.
Ale možná se pletu.
Edit. - mám známé, kteří mají střední kníračku a je to jejich první pes. A nemohou si ji vynachválit. Ale jsou to lidi, kteří intenzivně provozujou turistiku a fenu berou všude s sebou, do hor i na vodu a i na ten cvičák chodili. Dlouhé kilometry v přírodě jsou samozřejmostí.

"trochu mi to zavání tím, že hledá nenáročného samovychovatelného pejska".
Když si budu myslet, že uvažují takhle, tak jim doporučím plyšového, nebo japonského na baterky.
Už jsem to tady psala : Pamatuju, jak v sídlišti terorizoval rodinu malý bílý pudlík. A taky několik jako kokršpanělů.
napsal(a):
Jen někteří lidé potřebují delší dobu k tomu, uvědomit si, že to je přesně ten pes, kterého potřebovali.
To je hrozně hezky napsaný. 😇
napsal(a):
Ano...já jsem si to uvědomila. A usoudila jsem na základě toho, že jsem člověk se zvláštníma potřebama