Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

K258

5.11.2020 15:59
K258

XXX.XXX.150.21

Vzala jsem k sobě zanedbávaného psíka, nejspíš kříženec maltézáka. Problém je, že se nenechá ani česat, ani stříhat a pokaždé ho někdo musí držet, což není ideální, nejraději bych byla, aby z toho neměl strach. Ale jak mu mám vysvětlit, že není třeba se bát?
Děkuji za každou radu.

5.11.2020 16:12
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jako se štěňátkem. Vemu si nůžky, držím je v ruce, jen tak mimochodem je nechám psíkovi očichat, zatím, co ho hladím a hraju si s ním. Až to vydrží bez toho, aby zdrhnul hned, jak nůžky uvidí, je další krok ustříhnout při hlazení kousek srsti s proslovem třeba: tady trošku zastříhneme pacinku, jéé, ta je teď hezká, vidíš, takové chloupečky sme ustříhnuli, no ty jsi krásný hodný chlapeček...a dobrůtokovat. Podmínka tedy je, že už u toho nezačne hned vyvádět, musí se k tomu přikročit s klidem, jako by se vůbec nic nedělo a byla to naprosto běžná věc. Pokud doteď psa 4drželi a stříhali ho doslova pod násilím, bude to těžký proces a od vás to bude vyžadovat velkou trpělivost.

K258

5.11.2020 16:27
K258

XXX.XXX.150.21

Já to dělám tak, že držím v ruce mlsku a zatím co se snaží dopracovat k té mlsce, tak ho stříhám. A takhle ho u toho stále krmím a chválím. Akorát je u toho stále dost nervózní. Předchozí majitel ho stříhal tak, že z toho měl i ranky, takže se mu vůbec nedivím, ale vzhledem k tomu, že má dost cuchací srst, tak ho stříhat musím často, tak se snažím vymyslet jak mu vysvětlit, že já ho takhle trápit nebudu.

5.11.2020 16:33
lupus4

XXX.XXX.205.61

viz Šusta : Trénink je rozhovor

tam najdete jak na to, že to bude nejen snášet, ale i mít rád

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.11.2020 00:46
Uživatel s deaktivovaným účtem

No... - mam zkusenost.
Ale u mne slo o uplne moc prima starickou fenu, ktere panicka odesla do LDNky.

Fenecka byla v tu chvili "sama" a prisla k nam...
Na tele mela spoustu bradavic (melanomu) a jit s ni do "salonu" by byl risk...
Strihali jsme sami doma.
Ale to az pote, kdyz nas fenecka zacala mit rada... Zacala nam verit.
Strihani, cisteni zoubku i usi predchazel proste cas seznamovani....

neverend

6.11.2020 02:18
neverend

XXX.XXX.213.247

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No... - mam zkusenost.
Ale u mne slo o uplne moc prima starickou fenu, ktere panicka odesla do LDNky.

Fenecka byla v tu chvili "sama" a prisla k nam...
Na tele mela spoustu bradavic (melanomu) a jit s ni do "salonu" by byl risk...
Strihali jsme sami doma.
Ale to az pote, kdyz nas fenecka zacala mit rada... Zacala nam verit.
Strihani, cisteni zoubku i usi predchazel proste cas seznamovani....

Přesně na tohle jsem se chtěl tazatelky zeptat jako první. Jak dlouho je u ní.🙂

Bodinka

26.1.2026 14:45
Bodinka

XXX.XXX.9.162

Ja mam 4leteho maltezacka od stenatka jsme jezdili na strihani do salonu az jednou nam pani volala ze ho nezvladne ze nedrzi na ostrihani hlavicky takze jsme si ho vzali ostrihaneho na pul.Musela jsem ho doma dostrihnout sama..ale s velkym problemem.Vezmu nuzky a pes se klepe ze si vzdy myslim ze ho rani mrtvice.Ted uz je zase hodne zacuchany a ja nevim co s nim...vezmu nuzky opet se klepe a schovava.Kdyz uz se mi podari ho dostat k sobe tak strasne vrci...a toho se zase bojim ja.Chci se zeptat..nevi nekdo co s nim?Dekuji

26.1.2026 15:01
lupus4

XXX.XXX.205.61

naučit "ošetření" se souhlasem, TÍM jste měla začít už dávno...

26.1.2026 21:43
marcie

XXX.XXX.80.73

Bodinka napsal(a):
Ja mam 4leteho maltezacka od stenatka jsme jezdili na strihani do salonu az jednou nam pani volala ze ho nezvladne ze nedrzi na ostrihani hlavicky takze jsme si ho vzali ostrihaneho na pul.Musela jsem ho doma dostrihnout sama..ale s velkym problemem.Vezmu nuzky a pes se klepe ze si vzdy myslim ze ho rani mrtvice.Ted uz je zase hodne zacuchany a ja nevim co s nim...vezmu nuzky opet se klepe a schovava.Kdyz uz se mi podari ho dostat k sobe tak strasne vrci...a toho se zase bojim ja.Chci se zeptat..nevi nekdo co s nim?Dekuji

Dobrý den,
Váš maltézáček byl upravován od štěněte tou stejnou střihačkou nebo jste v průběhu jeho života salon měnili?
Pokud byl až dosud pejsek v salonu v pohodě a najednou se ohání a prchá, pak jsou zde jisté možnosti, co by mohlo být příčinou.
1) předešlá špatná zkušenost. Např. střihnutí psa do ucha, rýpnutí do čumáku, oka, kdy to psa zabolelo- od té doby se může bát jakýchkoli zásahů na hlavě
2) pes má bolesti- nejčastěji zkažené zuby, zánět dásně apod. Když střihač jednou rukou přidržuje psa za čumák a polohuje mu hlavu, aby druhou rukou mohl stříhat potřebné partie, psa ten úchop za čumák může bolet, jestli-že má v tlamě zánět nebo nějaké poranění a proto se brání. Totéž u uší- zánět prostě bolí už při dotyku. Setkala jsem se ve své praxi i se psem, co ke mně přišel nervózní, pořád se oklepával a byl uplně nepříčetný, když jsem mu šáhla na ucho. No odeslala jsem ho s paničkou na veterinu. Večer mi panička hlásila, že Samovi vytáhli ze zvukovodu 3 cm velikou osinu. Muselo to fakt bolet.Takže tohle nepodcenit. Doporučuji pejska raději nechat vyšetřit veterinářem. Pro jistotu, než by se začalo s případnou nápravou psychického stavu.
Maltézáčci jsou poměrně choulostivé plemeno. Jsou velmi citliví fyzicky i psychicky, jak nemají tu "svou" pohodu, může je to dost vyvést z míry. Klidně i změna střihače pro ně může být podstatný stresový faktor. Konec konců, ne každý pes je od přírody nadšen, když mu nějaká "cizí tetka" leze do osobního prostoru, neustále ho osahává, otáčí a tak...
S pejskem, který byl dřív v salonu v pohodě, lze pracovat. Jen je třeba, aby střihač věděl, jak na to. A bohužel ne každý střihač je kynolog znalý aspoň základů etologie a neví co se psím stresařem.
Ve své praxi pracuji i s bázlivkami a jinak problémovými psy. Pokud to není extrém toho typu, že se ke psovi nepřiblížím ani na metr, tak už jsem opakovaně upravila již mnoho psů s podobnými problémy, jako má ten Váš.
S těmi ultra extrémy se musí napřed pracovat mimo salon, než jsou vůbec schopni střihače akceptovat natolik, aby na psa mohl sahat. Ale to nebude případ Vašeho psa, takže to Vás trápit nemusí.
Nevím odkud jste, každopádně v případě zájmu o konzultaci ohledně úpravy nebo přímo objednání k nám v budoucnu,prosím, ohlaste se do mojí SZ :-) Nevím zda sem vůbec můžu dát kontakt, aby to admin nebral jako reklamu. Prostě když budete chtít, můžete se ozvat. Každopádně tu veterinu bych raději neodkládala ;-)
S pozdravem
Strejčková

Přidejte reakci

Přidat smajlík