Rotvajler štěňata s PP, Rottweiler štěňata s PP

Prodám Rotvajlera - !!! ŠTĚŃATA NAROZENA !!! Chovatelská stanice VOM BENETY...
25000 KčUživatel s deaktivovaným účtem
Zdravím, nevíte co přesně znamená u psa zvýšený celkový bilirubin (TBIL 29)? Díky
Uživatel s deaktivovaným účtem
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A jaký má ostatní hodnoty - např. hematokrit
HCT je 47,2
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ten není hroznej, ale umí být i vyšší, tak je otázka, jestli tu krev nezačal rozbíjet teď někdy.
Co na to rikal veterinář?
No, já to zjistila dneska zpětně, byli jsme v září na krvi na jiné veterině a vet mi už ve dveřích říká, že je všechno v pořádku, tak jsem šla zaplatit a ty výsledky mi dal do ruky s fakturou a já to, hlupák, založila doma do desek a až dneska jsem něco hledala, tak, jsem se do těch papírů nakoukla a zírám
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ale to jsou pak zvýšený i jaterní enzymy, a to by si snad vet všiml, a neřekl by, že je to OK (ale asi jsem pořád ještě naivní)
Inspektore, máte na mysli ALP? Tak ta je v normě, 2,11 ukat/l hirní mez do 4 ukat/l
A na jaterní shunt vy ukazovalo co?
napsal(a):
A na jaterní shunt vy ukazovalo co?
jaterní shunt je mrška, na kterou ukazuje zvýšená koncentrace žlučových kyselin postprandiálně.
z běžné biochemie nic.
fikovnice
napsal(a):
Ale viděla jsem už izolovaně vyší Bili a šlo skutečně o poškození jater. Elevace enzymů přišla s určitou latencí.
Já měla u čubiny s shuntem vysoký bilirubin i jaterní enzymy, ale později se ukázalo, že měla ucpanou portální cévu krevní sraženinou, takže játra byla mimo provoz.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já měla u čubiny s shuntem vysoký bilirubin i jaterní enzymy, ale později se ukázalo, že měla ucpanou portální cévu krevní sraženinou, takže játra byla mimo provoz.
A jak to dopadlo?
To je ta fenka....co už ji nemáte?
Myslela jsem na Vás, jak jste to onehdá psala v jiném vlákně.
fikovnice
napsal(a):
A jak to dopadlo?
To je ta fenka....co už ji nemáte?
Myslela jsem na Vás, jak jste to onehdá psala v jiném vlákně.
Bohužel špatně 😳
Podle pitvy na začátku všeho byla opravdu otrava pesticidem (kterou si s tím nejdřív nedávali do souvislosti), ale v jejím důsledku trombus ucpal portální cévu, a pak už se to jen nabalovalo...
Měli jsme udělat CT hned na začátku, ale nikdo neměl odvahu ji uspávat, a ta pozitivní leptospiroza to celé dávala do jiného světla.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, ALP
Jestli jsou v pohodě, tak to vypadá, že si opravdu rozbíjí červené krvinky.
Aha V pondělí s ní půjdu na naší veterinu, poraďte mi, co mám tedy přesně žádat za rozbor krve? Děkuju
napsal(a):
jaterní shunt je mrška, na kterou ukazuje zvýšená koncentrace žlučových kyselin postprandiálně.
z běžné biochemie nic.
A z čeho tedy? Co mám požadovat?
napsal(a):
Aha V pondělí s ní půjdu na naší veterinu, poraďte mi, co mám tedy přesně žádat za rozbor krve? Děkuju
Já nejsem vet, ale shunt poznáte i na sonu (asi bych spíš volila specializované pracoviště s kvalitním sonem/doplerem a vetem, co to umí vyhodnotit), a opakované krve vám odhalí, jak je to s těmi krvinkami + plus si můžete zadat požadavek o doplnění těch žlučníkových parametrů.
napsal(a):
A z čeho tedy? Co mám požadovat?
a je nutné něco požadovat? je pes nemocný?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já nejsem vet, ale shunt poznáte i na sonu (asi bych spíš volila specializované pracoviště s kvalitním sonem/doplerem a vetem, co to umí vyhodnotit), a opakované krve vám odhalí, jak je to s těmi krvinkami + plus si můžete zadat požadavek o doplnění těch žlučníkových parametrů.
Děkuju
napsal(a):
a je nutné něco požadovat? je pes nemocný?
Fena se jeví jakž takž stejně, o něco více spí, ale přikládám to věku, bude jí 10let. Takže mi radíte, tzv do ničeho nerýpat?
napsal(a):
Fena se jeví jakž takž stejně, o něco více spí, ale přikládám to věku, bude jí 10let. Takže mi radíte, tzv do ničeho nerýpat?
ano. proč rýpat? kdyby to byla závažná hemolýza, tak máte anémii a nemocného psa. kdyby to bylo onemocnění jater, tak máte zvýšené jaterní enzymy a nemocného psa.
kdyby to bylo velké zvýšení, tak máte žlutého psa.
a nezapomeňte, že metody diagnostiky je pořád nějaká chemie, nějaký proces. pokud to bylo vyšetření provedeno takovými těmi stolními analyzátory, to je suchá chemie a falešně negativní nebo falešně pozitivní výsledky jsou možné.
jo, taky jsou psi, kteří jsou úplně zdraví a přesto mají v krvi trochu víc bilirubinu, prostě se nevejdou do tabulek.
nebo nebyla při odběru nakrmená?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Bohužel špatně 😳
Podle pitvy na začátku všeho byla opravdu otrava pesticidem (kterou si s tím nejdřív nedávali do souvislosti), ale v jejím důsledku trombus ucpal portální cévu, a pak už se to jen nabalovalo...
Měli jsme udělat CT hned na začátku, ale nikdo neměl odvahu ji uspávat, a ta pozitivní leptospiroza to celé dávala do jiného světla.
Myslela jsem si to, je mi to moc líto.
Vy jste zkušená, netroufám si dávat jakékoli rady...snad jen nic si nevyčítejte (třeba stran toho CT).
napsal(a):
nebo nebyla při odběru nakrmená?
Ne, byla nalačno.
lesnížínka
napsal(a):
Aha, i psi? Já že jen lidi to tak mají.
to platí úplně u všeho. ty hodnoty z tabulek vznikají tak, že se odebere větší počet zdravých jedinců. vyleze nějaké normální rozdělení a z toho se direktivně určí minimální a maximální hodnota, kam se většina vleze.
napsal(a):
to platí úplně u všeho. ty hodnoty z tabulek vznikají tak, že se odebere větší počet zdravých jedinců. vyleze nějaké normální rozdělení a z toho se direktivně určí minimální a maximální hodnota, kam se většina vleze.
Myslela jsem to tak, jestli i u psů může být dědičná? U mého muže je, má to jeho bratránek, on a nejspíš to měl teda děda, ale to už se nedozvíme.