Dobrý den,
máme doma skoro 7 měsíční štěně ohaře. Až do uzavření jsme chodili každý týden na cvičák, bohužel nyní je situace jaká je a začíná mi to dělat tak trochu obavy. Nemám, kde trénovat v nějakém rušném prostředí, kde jsou psy a mohla bych například upevňovat povely jako přivolání a podobně. Je to velmi hravý pes a začínáme mít na procházkách problémy třeba, když jdeme okolo plotu se psem, tak je z toho naprosto k uvytržení a lítá mi na vodítku. Někdy se mi ho povede zaměstnat povelem k noze a snažím se ho motivovat na sebe, ale prostě jindy to nejde a je to trochu peklo. Četla jsem si různé rady, jakože z toho vyroste, nebo rady jako chodit na cvičák a cvičit a cvičit, co ale dělat teď? Cvičím s ním doma, na zahradě, prostě, kde mohu, ale moc nevím, jak upevňovat povely, když se teď velmi málo dostáváme do nějakého rušného prostředí, kde bych s ním mohla cvičit. Nevím, jestli je vůbec nějaký způsob, jak pomoc, či poradit. Byla bych třeba ráda za nějaké tipy, jak v takovéto situaci upevňovat povely nebo tak.
Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

"začínáme mít na procházkách problémy třeba, když jdeme okolo plotu se psem, tak je z toho naprosto k uvytržení a lítá mi na vodítku"
když se teď velmi málo dostáváme do nějakého rušného prostředí, kde bych s ním mohla cvičit
vsak tomu psovi za plotem se rika rusne prostredi a tady se to resi a uci se pes reagovat tak, jak si prejete vy - tohle cvicak nevyresi.
a jen pro upresneni -ne, nemusite pri tom prudit toho psa za plotem pul hodiny
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to velmi hravý pes a začínáme mít na procházkách problémy třeba, když jdeme okolo plotu se psem, tak je z toho naprosto k uvytržení a lítá mi na vodítku.
No ono, kde jinde natrénujete, že si pes nemá všímat domácího hlídače za plotem, než právě, když jdete okolo plotu, kde štěká pes....ale procházet, ne tam dlouho zevlovat a snažit se psa srovnat....na takového "cvičitele" u mé branky bych brzo vyběhla já
Já obecně, když vím, že je za plotem hlídač a že by mohl být problém (při dvou velkých psech, už to zavání vykloubeným ramenem)...což se mi málem stalo, takže jednou mi to stačilo, poveluju ještě předtím a kolem plotu procházím se psem, kterého už mám srovnaného do latě, eventuelně velím "k noze" a přidám do kroku, aby pes neměl čas vymejšlet bejkárny......taky vedu psa na straně dále od plotu a abych byla mezi plotem a psem...eventuelně odvedu pozornost hračkou, pamlskem...když je nejhůř.
Štěně 7 měsíců ještě není spolehlivé...kolem deseti plotů se psem projde, u jedenáctého si chce kolem plotu poběhat.
Ty povely...poslušnost člověk stejně začíná trénovat v klidu, bez rušivých elementů a když to pes zvládá, tak se zvyšuje náročnost.
Nevím teda, kde bydlíte, ale třeba u nás lidi se psy chodí ven normálně, možná i víc, protože víc lidí je teď v době covidové doma a do práce nechodí a nebo omezeně....
Pokud máte štěndo, tak je asi jasný, že je víc hravé a rádo by si pohrálo s jiným pesanem, tak zkuste třeba pohledat někoho, s kým by se ten váš pašák mohl vyblbnout....ale to cvičení je na vás......trénujte na zahradě, na klidných místech a při běžné procházce. Čím víc bude pes ovladatelnější v klidném prostředí, tím líp to pak půjde v tom rušném.