Snajpr

XXX.XXX.129.130
Dobrý den,
bohužel minulý týden odešel na večnost náš dobrman. Zvažuji koupi nového a zároveň bych k němu chtěl ještě jednoho psa. Mám velkou (opravdu velkou) zahradu a rád bych aby tam nebyl pes během dne kdy budu v práci sám.
Chovat oba bych chtěl venku. Jsem cestovatelsky založený (hlavně tůry a vycházky) a to hlavně o víkendech kdy bych brával oba psy s sebou.
Určitě bych chtěl zase dobrmana, ale jakou rasu k němu? Pořídil bych asi oba najednou, takže by spolu byli od štěňat. Rád bych se zeptal, zda si myslíte, že je lepší chovat psa a fenu, nebo raději stejné pohlaví.
Napadla mě k dobrmanovi border kolie, tak bych rád znal vaše názory :)
Děkuji
ZK
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrman je zdravotně průser, natož bez pp a bordera k tomu ještě větší.
Snajpr

XXX.XXX.129.130
napsal(a):
Dobrman je zdravotně průser, natož bez pp a bordera k tomu ještě větší.
Měl jsem 2. Jeden zemřel ve věku 10 a druhý 12let. Oba byli bez PP.
Pravdou je, že oba na rakovinu

Když dva psy, tak stejné plemeno. Podobné nároky. Radši psa a fenu, jestli jste schopný uhlídat hárání. Nebo dobrmana, německého pinče a k nim trpasličího :-)).
Proč ne dva dobrmany?
Co od psů očekáváte kromě toho, že s Vámi budou chodit na procházky? Co nabízíte?
Teoreticky je vhodných psů spousta, ale když nevíme nic bližšího, těžko se radí.
Něco jako dorbman je velký knírač. I erdelteriér by mohl vyhovovat. Dost podobný zejména zjevem, ale i obecnými nároky, je beauceron. Je to sice ovčák, ale silné služební plemeno by se k dobrmanovi mohlo hodit.
Nebo něco menšího? Co ten pinč?
Co klasika NO?