dotaz007

XXX.XXX.0.78
Pěkný večer všem,
mám na Vás následující dotaz.
Mám psa malého plemene s PP. Výstavně velice úspěšného.
Za 3 roky, co jej mám, získal kdejaké ocenění, vč. mezinárodního šampiona a mnoho šampionátů různých zemí..
Rád bych si pořídil ještě jednoho, výstavy mne velmi baví. Nejsem chovatel, chovat ani nechci..Jen si užívat úspěchů svých psů na výstavách a přitom mít super parťáky..
Koukám po zahraničních stanicích, mohl jsem mít pejska z Ruska, ale covid nedovolil.
Nyní jsem objevil budoucí zajímavé spojení i tady. Otec je špičkový zahraniční pes, fenka bude mít štěňátka poprvé. Ale je také ze špičkového spojení, moc krásná.. Jen jí chybí 2 zuby (M3), ač její rodiče, prarodiče, i sourozenci jsou plnochrupí..
Chci se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že štěně podědí tuto vadu? A šli byste do takového spojení?
Je mi jasné, že koupě psa je vždy sázka do loterie, jen by mne zajímal názor Vás zkušených..
Děkuji moc za každý názor.
A co rodiče, prarodiče a sourozenci psa? Tato vada se nese i recesivně.
V případě, že je to jen ze strany matky, pravděpodobnost, že nějaké chudozubé štěně bude je velká. Statisticky čtvrtina štěňat. Pokud to nese i i otec, je to téměř jistota.
Pokud chcete mít stoprocentní jistotu, musíte koupit štěně už přezubené.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kéž by u zubů byla přímá dědičnost! Jediná šance je striktní chov na plnochrupých jedincích, ale ani tam nevíte. Navíc každý má jiné podmínky chovu, někde bezzubky projdou, někde ne, myslím globálně. U neplnochrupého rodiče se šance na chybějící zuby zvyšuje. Předci nejsou v tomhle případě směrodatní, těžko zjistíte stav chrupu sourozenců babiček, dědečků, pra, praprapra... A vyleze to kdykoliv a kdekoliv.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Dědivost chudozubosti je sice vysoká, ale taky záleží na plemeni - u mnohých plemen absence M3 není brána jako vážná vada, a málokterý rozhodčí se v hubě dívá až tam dozadu (to je specialita hlavně českých rozhodčích), takže i se psem bez M3 jde vyhrávat výstavy.
Kdyby zadavatel uvedl plemeno, bylo by jednodušší se o tom bavit. Ale sheltii asi nemá, tam jim chybí pomalu půlka a jedeme dál.
dotaz007

XXX.XXX.0.78
assil
napsal(a):
A co rodiče, prarodiče a sourozenci psa? Tato vada se nese i recesivně.
V případě, že je to jen ze strany matky, pravděpodobnost, že nějaké chudozubé štěně bude je velká. Statisticky čtvrtina štěňat. Pokud to nese i i otec, je to téměř jistota.
Pokud chcete mít stoprocentní jistotu, musíte koupit štěně už přezubené.
otec, matka, prarodiče a sourozenci feny, jsou plnochrupí..
dotaz007
napsal(a):
To je fuk, fena to nese, když je chudozubá, co pes? O tom nic nepíšete, může být přenašeč chudozubosti a tím šanci na chudozubá štěňata zvyšovat. Kažodpádně riziko, že štěně bude chudozubé, tu bude vždycky a je třeba s tím počítat.
dotaz007
napsal(a):
Tak evidentně u vašeho plemene není plnochrupost povinná (jinak by matka nebyla chovná), a pokud jde jen o výstavy, tak případné chybějící M3 by Vás tolik limitovat nemuselo - zahraniční rozhodčí tak daleko do huby vůbec nekoukají, a pokud nepůjdete k vyhlášeným českým "zubařům", tak o nic nejde.
dotaz007

XXX.XXX.0.78
doplňuji - otec je plnochrupý. Jeho rodiče taktéž.
Ano, u našeho plemene chybějící M3 nebo P1 (ne oboje) nevadí..jen je to uvedeno v bonitačním kodu. Ale může to být penalizováno na výstavách..
Nicméně, i tak moc díky..asi do toho nepůjdu a budu vybírat po plnochrupých rodičích..v zahraničí je to těžší, tam bonitační kody nejsou..