Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Petr016

11.11.2020 12:51
Petr016

XXX.XXX.245.35

Hezký den všem,

s přítelkyní máme doma fenu křížence, starou 10 měsíců, váha kolem 15 kg. Oba pocházíme z rodin kde byl pes součástí domácnosti, oba jsme měli s výchovou zkušenosti, oba jsme s pejsky chodili na cvičák.

Rozhodli jsme se dát domov psovi z útulku, jednalo se o štěně již narozené v útulku od feny která byla nalezena březí. Dle popisu byla matka bázlivá, ale štěňata se chovala normálně.

První měsíce byly opravdu náročné... pejsek se totiž po změně prostředí bál téměř všeho... v prvním týdnu nedůvěřoval ani mě jako muži (do té doby se zřejmě setkala jen s ženami)... téměř nejedla, byla stále nervózní, vůbec si nechtěla hrát... Venku se bála cizích psů, ale největší problém měla s lidmi a tak jsme začali důslednou socializaci... bydlíme v širším centru Prahy, takže každou vycházku doprovází tramvaje, lidé na ulici, auta, zvuky atd...

Do dnešního dne jsme se dostali do situace, kdy nám pejsek plně důvěřuje a doma je pro nás schopna udělat cokoliv, venku je stále velice nervózní, s pejsky si již chce hrát a miluje je, nicméně k lidem chová stále velký strach... pokud jdou po ulici další lidé, často začne tahat, snaží se utéct, schovat se... začne se krčit.. Dostali jsme se do fáze kdy zná zhruba 8 dalších lidí (převážně rodina) a postupně si na ně zvykla tak, že naopak přehnaně reaguje když je vidí (skáče, nebo se dokonce počůrá) ovšem to je pro nás příjemnější problém Zároveň nám pomáhá přítelkyně fenka Zlatého retrývra kterou si naprosto zamilovala a na procházkách s ní je mnohem klidnější.

Základní povely doma zvládáme, nicméně venku je to velmi omezené (z toho důvodu jsme také nezvažovali návštěvy cvičáku, nebo jiných zařízení) původně venku nechtěla jíst žádný druh pamlsku(ani vařené maso, či šunku) a nebylo jí téměř možné jakkoliv motivovat.. jednala čistě pudově a snažila se utéct a schovat... Momentálně máme v klidnějším prostředí venku přivolání a základní povely, pokud je v určité vzdálenosti cizí člověk často začne věnovat pozornost jemu a pamlsky ani hračka ji nezajímají...nyní i díky tréninku s klikrem si již venku pamlsek vezme.. odměňujeme každé minutí cizího člověka aniž by si ho všímala, nebo tahala, trénujeme základní povely venku atd.. nicméně zlepšení v chování jsou, velmi drobné...jsme ale trpělivý. Často se také stává (pokud lítá s dalšími pejsky, tudíž jí máme navolno) že začne štěkat na cizí lidi, okamžitě se snažíme regovat, nicméně její strach je silnější... tam přivolání není 100%. Máme jí často na stopovačce, ovšem ani tam nejsme často dost rychlý se zašlápnutím a zase nechceme jí ubírat radost ze hry s dalšími pejsky.

Chtěl bych se zeptat na Vaše zkušenosti s bázlivými pejsky. Popřípadě na Vaše rady a názory k našemu postupu. Dále uvažujeme nad některými bylinnými prostředky (Bachovy kapky, protistresové obojky atd.) tak pokud s nimi máte nějaké zkušenosti.

Děkuji předem za diskuzi.

Petr

11.11.2020 13:29
janaa

XXX.XXX.15.166

Základní povely doma zvládáme, nicméně venku je to velmi omezené (z toho důvodu jsme také nezvažovali návštěvy cvičáku, nebo jiných zařízení)
Tomuhle nějak nerozumím, na cvičák přeci chodím právě proto,aby se pes učil základní povely a poslouchat. Naopak bych si našla dobrý! cvičák, kde se cvičí pozitivkou, ideálně mají zkušenost i s podobnými případy a začala ho pravidelně navštěvovat. Ideálně se jděte na výcvik nejdříve podívat bez psa, promluvte si s výcvikářem, a když se vám vše bude líbit, jděte do toho (a kdyby dělali i individuální lekce v provozu,tak iještě bod navíc). Před lety jsem si brala rok a půl starého psa, týraného, s panickou reakcí z lidí, a zhruba po čtvrt roce, kdy mi už věřil, jsem naopak cíleně začala na cvičák chodit. Ani ne tak kvůli výcviku jako takovému ale protože jsem tam jezdila MHD, procházela jinou zástavbou než normálně, potkávala se po cestě s xx lidmi. A na cvičáku zase byli pejskaři s rozumem, tudíž se na jednu stranu nevrhali na psa s úmyslem každýho mazlit, na druhou stranu psa nelitovali jako chudáčka bojínka, ale chovali se k němu normálně. Po cvičáku jsme často nechávali psy vylítat atd. Prostě normální režim normálního psa bez ohledu na minulost nebo jeho strachy.

Petr016

11.11.2020 13:39
Petr016

XXX.XXX.245.35

Díky za zprávu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.11.2020 14:54

V Praze máte široký výběr různých "cvičákoidních" podniků. Osobně můžu doporučit Evu Štemberovou.
Jinak mi připadá, že postupujete zodpovědně, informovaně, spoustu toho umíte sami. Takže přes net těžko radit, jak přesně nebo co je potřeba změnit, doladit, atd. Bude to chtít pomoc někoho, kdo vás uvidí osobně :)

11.11.2020 15:22
lupus4

XXX.XXX.205.61

Dostala se ke mě týraná fena SH (moje "vnouče", po psovi ode mne), která měla panický strach z mužů a trvalo 3 týdny než jsem si ji mohl pohladit... pomohla spolupráce s ostatními psy, kteří se naopak nebáli ničeho...
Domluvte se a choďte na vycházky s někým s vyrovnaným psem, kterému důvěřuje a od něho se "naučí" ...jde to vše rychleji
Já nakonec "ochodil" Apolenku s další fenkou na dogtrecích tak, že ji "panika" z chlapů úplně přešla a byla z ní normální milá psina
viz foto

Petr016

11.11.2020 15:25
Petr016

XXX.XXX.245.35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
V Praze máte široký výběr různých "cvičákoidních" podniků. Osobně můžu doporučit Evu Štemberovou.
Jinak mi připadá, že postupujete zodpovědně, informovaně, spoustu toho umíte sami. Takže přes net těžko radit, jak přesně nebo co je potřeba změnit, doladit, atd. Bude to chtít pomoc někoho, kdo vás uvidí osobně :)

Díky za radu !

Petr016

11.11.2020 15:41
Petr016

XXX.XXX.245.35

lupus4 napsal(a):
Dostala se ke mě týraná fena SH (moje "vnouče", po psovi ode mne), která měla panický strach z mužů a trvalo 3 týdny než jsem si ji mohl pohladit... pomohla spolupráce s ostatními psy, kteří se naopak nebáli ničeho...
Domluvte se a choďte na vycházky s někým s vyrovnaným psem, kterému důvěřuje a od něho se "naučí" ...jde to vše rychleji
Já nakonec "ochodil" Apolenku s další fenkou na dogtrecích tak, že ji "panika" z chlapů úplně přešla a byla z ní normální milá psina
viz foto

Díky za radu, o něco takového se snažíme s tím zlaťákem, ale nedostaneme se k tomu tak často jak bychom si asi přáli a jdeme většinou raději do přírody, kde často není problém. Ale zkusíme na tom zapracovat

11.11.2020 15:46
lupus4

XXX.XXX.205.61

Petr016 napsal(a):
Díky za radu, o něco takového se snažíme s tím zlaťákem, ale nedostaneme se k tomu tak často jak bychom si asi přáli a jdeme většinou raději do přírody, kde často není problém. Ale zkusíme na tom zapracovat

kdyby nebyl vir
tak rada zní " choďte s ní do hospody"

11.11.2020 21:08
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.241

Napíši podobnou radu, jako ve vedlejším vlákně: Strach z cizích lidí.

Já bych naučila svého psa povel, který splní 100%, a použila v situaci, kdy vidí cizí lidi a chtěl by prchnout. Dřív než začne prchat nebo se klepat. Splní povel a Vy to vyřešíte za ni, člověk si ji nebude všímat a přejde kolem. V tomhle případě by to byl povel ve stylu, když se pes ježí a řeší ostatní psy stejného pohlaví, tak se posadí zády k tomu kolemjdoucímu psovi a kouká se páníčkovi do očí. Takový povel "Když se ti to nelíbí, tak se na to nedívej"

Petr016

12.11.2020 08:45
Petr016

XXX.XXX.245.35

Fiona.Praha napsal(a):

Já bych naučila svého psa povel, který splní 100%, a použila v situaci, kdy vidí cizí lidi a chtěl by prchnout. Dřív než začne prchat nebo se klepat. Splní povel a Vy to vyřešíte za ni, člověk si ji nebude všímat a přejde kolem. V tomhle případě by to byl povel ve stylu, když se pes ježí a řeší ostatní psy stejného pohlaví, tak se posadí zády k tomu kolemjdoucímu psovi a kouká se páníčkovi do očí. Takový povel "Když se ti to nelíbí, tak se na to nedívej"

Super, díky za radu !

boroovka

12.11.2020 09:28
boroovka

XXX.XXX.215.14

Fiona.Praha napsal(a):

Takový povel "Když se ti to nelíbí, tak se na to nedívej"

Pokud se pes něčeho opravdu hodně bojí, nebude se k tomu chtít otočit zády a je tak trochu prasárnička to po něm chtít. Daleko lepší je psa odměňovat za to, že se kouká na to, čeho se bojí (např. the engage-disengage game).

Petr016

12.11.2020 09:47
Petr016

XXX.XXX.245.35

boroovka napsal(a):

Pokud se pes něčeho opravdu hodně bojí, nebude se k tomu chtít otočit zády a je tak trochu prasárnička to po něm chtít. Daleko lepší je psa odměňovat za to, že se kouká na to, čeho se bojí (např. the engage-disengage game).

Díky za tip, mrkneme se na to !

12.11.2020 09:59

"V tomhle případě by to byl povel ve stylu, když se pes ježí a řeší ostatní psy stejného pohlaví, tak se posadí zády k tomu kolemjdoucímu psovi a kouká se páníčkovi do očí. Takový povel "Když se ti to nelíbí, tak se na to nedívej""

jo, tohle může být brutus týrání
zbavit psa kontroly nad tím oním podnětem
podraz od psovoda.....

petr016, dle popisu to asi děláš dobře, klikr super
jestli jsi nečetl, tak určitě F. Šusta Trénink je rozhovor, velmi užitečná kniha, měl bys tam najít odpovědi.

je dobré si i probrouzdat jeho stránky:
https://www.treninkjerozhovor.cz/

a z těch vypíchnu trojúhelník stresu- práce s bojavým zvířetem:
https://www.treninkjerozhovor.cz/data/trojuhelnik_stresutxt15047.pdf

Práce s labilem je o trpělivosti, hrabeš se v nervové soustavě psa, tohle není jen o naučení nějakého povelu.....

"Daleko lepší je psa odměňovat za to, že se kouká na to, čeho se bojí "

ano
přičemž podnětu přiřadíš "povel"(tady třeba "pejsek") a psa odměňuješ za žádoucí reakci, v tomto případě za klidný kuk na podnět (zde je výhodná práce s klikrem) - pracuješ se vzdáleností od podnětu, pes musí být schopen klidné reakce.

Ale stejně důležité je zabránit psu v tom nežádoucím chování, bude to chtít míň volnosti, víc předvídat, víc psa natáhnout na sebe.

Petr016

12.11.2020 10:04
Petr016

XXX.XXX.245.35

Petr016 napsal(a):
Díky za tip, mrkneme se na to !

Jinak prozatím máme poměrně dobrý povel "sedni" takže pokud vidím že se pejsek dostává do stiuace, kdy začne panikařit, předem si jí posadím a v klidu počkáme dokud člověk nepřejde, v průběhu se snažím odměňovat ale to svojí pozornost věnuje většinou "hrozbě" a pamlsků si nevšímá, začínáme zkoušet pískací hračku na kterou doma reaguje s obrovským zaujetím a necháváme si ji právě jen na ven, uvidíme po nějákem čase jak to bude fungovat.

Mám ještě jeden dotaz, když pes začne tahat např. od člověka směrem pryč, učíme jí, že na napnutém vodítku to nejde. tzn. pokud chce od hrozby honem pryč a napne vodítko, zastavíme se a máme naučeno že se vrátí a posadí se vedle nás, nebo alespoň na chvilku věnuje pozornost nám. Nicméně ani v takovou chvíli se nedá moc odměňovat. Zajímalo by mě tedy je dobré nechat psa tento strach takto "vytrpět" nebo bychom jí měli vyhovět a jít tam kde se cítí bezpečně, zároveň je to forma odměny... tohle je asi hodně individuální a asi to chce spíše osobní pomoc (ukázku), nicméně zajímají mě názory na tento postup. Díky za odpovědi

Petr016

12.11.2020 10:23
Petr016

XXX.XXX.245.35

"V tomhle případě by to byl povel ve stylu, když se pes ježí a řeší ostatní psy stejného pohlaví, tak se posadí zády k tomu kolemjdoucímu psovi a kouká se páníčkovi do očí. Takový povel "Když se ti to nelíbí, tak se na to nedívej""

podraz od psovoda.....

jestli jsi nečetl, tak určitě F. Šusta Trénink je rozhovor, velmi užitečná kniha, měl bys tam najít odpovědi.

Práce s labilem je o trpělivosti, hrabeš se v nervové soustavě psa, tohle není jen o naučení nějakého povelu.....

ano
přičemž podnětu přiřadíš "povel"(tady třeba "pejsek") a psa odměňuješ za žádoucí reakci, v tomto případě za klidný kuk na podnět (zde je výhodná práce s klikrem) - pracuješ se vzdáleností od podnětu, pes musí být schopen klidné reakce.

Ale stejně důležité je zabránit psu v tom nežádoucím chování, bude to chtít míň volnosti, víc předvídat, víc psa natáhnout na sebe.

O panu Šustovi jsem již slyšel a viděl i některé rozhovory, s tou metodou trojúhelníku strestu jsem se už také seznámil. Sbíram hlavně podněty pro nějáké koncepční řešení , než jaké jsme praktikovali dosud, takže tohle určitě pomůže, díky za radu!

12.11.2020 12:32
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.241

boroovka napsal(a):

Každý radí podle svých zkušeností.
Já vím, že to funguje, pokud je důvěra mezi psem a pánem.
Je na Petr016, aby to zhodnotil a vyzkoušel nebo nevyzkoušel.

12.11.2020 12:44
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.241

podraz od psovoda.....

ano

ano
přičemž podnětu přiřadíš "povel"(tady třeba "pejsek") a psa odměňuješ za žádoucí reakci

A tím se pes krásně naučí chování: hele pes, naježím se, pak si sednu, kouknu na paničku a dostanu odměnu, vstanu, kouknu na psa, naježím se, pak si sednu, kouknu na paničku a dostanu odměnu a takhle několikrát, dokud pes nepřešel. Postupem času pes vyhledával objekty sám a ježil se a vrčel i na psy, které znal, a před touhle metodou výchovy mu vůbec nevadili.
Viděla jsem to v reálu, po přečtení té univerzální zázračné knihy od Šusty.

V tomhle případě bude scénář: Kouknu na člověka, rozklepu se, kouknu na páníčka, dostanu odměnu. A znova a znova a znova.

Ale opakuji, že je jen na Petr016, aby se zamyslel, zhodnotil všechny rady a rozhodl se sám, co vyzkouší a co ne.

12.11.2020 13:02

"A tím se pes krásně naučí chování: hele pes, naježím se, pak si sednu, kouknu na paničku a dostanu odměnu, vstanu, kouknu na psa, naježím se, pak si sednu, kouknu na paničku a dostanu odměnu a takhle několikrát, dokud pes nepřešel. Postupem času pes vyhledával objekty sám a ježil se a vrčel i na psy, které znal, a před touhle metodou výchovy mu vůbec nevadili.
Viděla jsem to v reálu, po přečtení té univerzální zázračné knihy od Šusty."

pokud bylo naježení pro psovoda ta správná, klidná reakce, tak OK, bude mít co chtěl
pokud ne, tak blbě provedeno, nepochopeno

"V tomhle případě bude scénář: Kouknu na člověka, rozklepu se, kouknu na páníčka, dostanu odměnu. A znova a znova a znova."
dtto
to je scénář člověka, který neví co dělá....

12.11.2020 13:42
lupus4

XXX.XXX.205.61

Viděla jsem to v reálu, po přečtení té univerzální zázračné knihy od Šusty."

ale evidentně nepochopila

Petr016

17.3.2021 15:33
Petr016

XXX.XXX.245.35

Hezký den,

s pejskem stále pracujeme a snažíme se. Přestože se nám nezdají pokroky velké z určitě ale jsou, za což jsme rádi. Před zhruba měsícem jsme nechali fenku kastrovat a bylo na ní vidět jak s ní pracují hormony, teď se začíná trochu uklidňovat.

V posledních měsících začínáme čím dál častěji řešit jiný druh nežádoucího chování, strach z lidí je již lepší avšak stále je znatelný. Začal se u ní projevovat štěkáním na další lidi zejména pokud je navolno. Nenašli jsme v tom žádný klíč, kolem deseti lidí projde i navolno bez problému a na jedenáctého se rozštěká, v lese (kde ji máme navolno) dokonce někdy beží za člověkem pokud je v dohledu a štěká na něj z několika metrů... v tu chvíli je bohužel neodvolatelná. samozřejmě ji vodíme na vodítku, popř. stopovačce. Ale tato situace nastane když běhá s ostatními pejsky, nebo právě v lese, tam ji připnutou nemáme. Často se rozštěká když se na ní člověk který je v blízkosti podívá, pokud si jí nevšímá je to v pohodě.

Nemáte tipy jak pracovat při takovémto chování? (mimo to psa nepouštět). Na vodítku tohle neudělá, na stopovačce ji ihned opravíme. Popřípadě jak stavět komplexně sebevědomí psa, aby přestal tolik řešit co se kde šustne.

díky moc

P

17.3.2021 15:43
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Lupus poradil.
Ochodit.
Tahat ji mezi lidi.

17.3.2021 16:27

Petr016 napsal(a):
Hezký den,

s pejskem stále pracujeme a snažíme se. Přestože se nám nezdají pokroky velké z určitě ale jsou, za což jsme rádi. Před zhruba měsícem jsme nechali fenku kastrovat a bylo na ní vidět jak s ní pracují hormony, teď se začíná trochu uklidňovat.

V posledních měsících začínáme čím dál častěji řešit jiný druh nežádoucího chování, strach z lidí je již lepší avšak stále je znatelný. Začal se u ní projevovat štěkáním na další lidi zejména pokud je navolno. Nenašli jsme v tom žádný klíč, kolem deseti lidí projde i navolno bez problému a na jedenáctého se rozštěká, v lese (kde ji máme navolno) dokonce někdy beží za člověkem pokud je v dohledu a štěká na něj z několika metrů... v tu chvíli je bohužel neodvolatelná. samozřejmě ji vodíme na vodítku, popř. stopovačce. Ale tato situace nastane když běhá s ostatními pejsky, nebo právě v lese, tam ji připnutou nemáme. Často se rozštěká když se na ní člověk který je v blízkosti podívá, pokud si jí nevšímá je to v pohodě.

Nemáte tipy jak pracovat při takovémto chování? (mimo to psa nepouštět). Na vodítku tohle neudělá, na stopovačce ji ihned opravíme. Popřípadě jak stavět komplexně sebevědomí psa, aby přestal tolik řešit co se kde šustne.

díky moc

P

Tou kastrací jste to podle mě solidně zazdili. Resp. zakonzervovali jste si ji tím ve stavu, v jakým byla. Jak myslíte, že teď získávat nějaké sebevědomí, když zůstane navždy nedospělá a nekompletní?

Jinak souhlasím s "ochodit, tahat ji mezi lidi".

17.3.2021 16:54
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

V posledních měsících začínáme čím dál častěji řešit
jiný druh nežádoucího chování....

Už nemusíte nic dělat.
Kastrací se to VŠECHNO vyřeší.

17.3.2021 17:32
juhaj

XXX.XXX.164.121

Takže jí byl zhruba rok. Hormony, dospívání. Moje fena je teď na prahu dospělosti úplně jiný pes než v roce. No, nakročeno jste měli dobře, tak snad se zadaří. Jen mi taky těch kastrací přijde nějak moc.

17.3.2021 17:46

juhaj napsal(a):
Takže jí byl zhruba rok. Hormony, dospívání. Moje fena je teď na prahu dospělosti úplně jiný pes než v roce. No, nakročeno jste měli dobře, tak snad se zadaří. Jen mi taky těch kastrací přijde nějak moc.

...my nevychovávame my kastrujeme....kastrace zázračný to lék na všecko.....

Petr016

25.3.2021 11:46
Petr016

XXX.XXX.245.35

Fenku jsme měli z útulku a součástí smlouvy bylo, že ji necháme vykastrovat.

Kastrovali jsme zhruba dva měsíce po prvním hárání... Rozhodně neberu kastraci jako lék na všechno a rozhodně ne na nežádoucí chování, nicméně pokud mám psa kastrovat, tak už tak abych mu minimalizoval případné zdravotní potíže ve stáří (problémy s mléčnými žlázami apod.), proto po prvním hárání...

Přidejte reakci

Přidat smajlík