Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.11.2020 17:34

Mám otázku. Sice to asi bude záviset i na věku a rase psa, ale jak dlouho se dokáže dospělý pes soustředit na cvičení? Co je ještě efektivní učení a kdy už se to stává otravnou buzerací?
Díky za příspěvky.

11.11.2020 17:41

to záleží na psovi a holt se to musí poznat a odhadnout.

s hovawartkou se dalo běhat po place a jet řadovku jako zábavu

s Norou, sedni lehni, nějaký k noze a kdybych chtěla lehni 3x za sebou, tak už je to buzerace

11.11.2020 18:09
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Přesně tak, je to individuální. Já můžu se psem cvičit x minut v kuse a stále ho to baví - ale ani tak to takhle nedělám pořád, ale většinou to "rozkouskuji", aby měl pes odměnu častěji a byl do toho víc zapálený. Fena mi nevydrží cvičit tak dlouho jako pes. Respektive teda vydrží, ale je na ní vidět, že už ji to tak nebaví, nedá do toho vše. Potřebuje mezitím prostě trochu hry, uvolnění a pak můžeme pokračovat. Stačí ji jen odměnit a chviličku se potahat o hračku a už zase jede.

Hlavně bych dávala pozor, aby se necvičilo pravidelně déle, než to psa baví, abyste mu tím neotrávila celé cvičení.

11.11.2020 18:20

Já se snažím s ním cvičit v kratších blocích víckrát denně, zhruba po 5-10 minutách. Dneska jsem to ale přehnala na procházce, na konci to na něm už bylo vidět, že už je jak gumídek. Sice jsme necvičili o mnoho víc, než jindy, ale ve ztížených podmínkách (u střelnice, na myší louce, u psího kámoše za plotem a pak jsme ještě narazili na hledače pokladů, ten už byl navíc...).

11.11.2020 18:32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mám otázku. Sice to asi bude záviset i na věku a rase psa, ale jak dlouho se dokáže dospělý pes soustředit na cvičení? Co je ještě efektivní učení a kdy už se to stává otravnou buzerací?
Díky za příspěvky.

nejen na veku a rase, ale i na pristupu a pozadavcich,

neb vydrz pri treninku je jedna z veci, co se vlastne taky trenuje.
kdyz nekdo cvici pravidelne a spravne - dosahuje i delsi vydrze.
zacina se po vterinach a konci na minutach, desitkach minut.

a pak je to i o pozadavku. kdyz ucim neco noveho, co nuti psa myslet - par vterin.
pokud uz pozadavek zna, jen opakuji - mnohem dele vydrzi.

11.11.2020 18:33

Se psem můžu cvičit klidně 2 hodiny, s menšíma přestávkama třeba na pití nebo vyběhani, ale energie má a vydrží to v pohodě....3 vlečky, 3 dohledávky, poslušnost, aporty na suchu i z vody bude nosit, dokud se neutopí. Ne, jako vážně, ale on je fakt do práce blázen. Pak se hodinu prospí a šel by zas. Feny takovou výdrž nemají. Ta starší byla jako štěně motorová myš, teď ji baví jen voda, to bude klidně hodinu v kuse nosit, ale terén ji nebaví. Nejmladší, jak je unavená, lehne a nic už dělat nebude. A hodně u ní záleží na počasí. Jak je vedro, je to v háji.

11.11.2020 18:45
janaa

XXX.XXX.15.166

S mlaďochama hrou začínám na deseti minutách a postupně zvyšuju. S dospělákama jezdím cvičit na 4-5 hodin v kuse běžně (lovečina). Samozřejmě dávám pauzy, ale většinou jsou kratší než plánuju,neb čubky se dožadují dalšího cvičení

11.11.2020 18:48
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

janaa napsal(a):
S mlaďochama hrou začínám na deseti minutách a postupně zvyšuju. S dospělákama jezdím cvičit na 4-5 hodin v kuse běžně (lovečina). Samozřejmě dávám pauzy, ale většinou jsou kratší než plánuju,neb čubky se dožadují dalšího cvičení

No jo, ale lovečina je něco trochu jiného, ne?

Nebo teda nedokážu si představit, že třeba sportovku, nebo prostě klasickou poslušnost cvičí někdo 5 hodin v kuse

11.11.2020 18:51

marcelaamax napsal(a):

Nebo teda nedokážu si představit, že třeba sportovku, nebo prostě klasickou poslušnost cvičí někdo 5 hodin v kuse

No, to jsem asi měla přesněji specifikovat, že mám na mysli cvičení poslušnosti.

11.11.2020 18:51
janaa

XXX.XXX.15.166

marcelaamax napsal(a):

No,vždyť píšu lovečina, v dotazu se mluví o cvičení obecně

11.11.2020 18:59
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo my třeba na tréninky bull sportů jezdíme cca na 6 hodin, někdy více, se dvouma psema (ale dříve jsem jezdila s jedním). Ale to je dost rozmanitý trénink - děláme tam bull sporty (ty disciplíny se mezi sebou taky dost liší), ale i klasické agility překážky, překážky na "rovnováhu", taky různé balanční cvičení, coursing, plavání v bazénu, trénujeme tam soustředění a sebeovládání... K tomu je taky potřeba i klasická poslušnost, v mezičase někdy uděláme pár cviků jen tak...A po celou dobu jsou opravdu nadšení, zapálení, motivovaní. Ti psi sice makají celou dobu, ale nedá se to srovnat s tím, že bych stejně dlouhou dobu v kuse mohla cvičit sportovku.

Jinak jsem pochopila, že se jedná o cvičení poslušnosti . Ale fakt nejde říct přesně kolik minut je to pro psa ještě ok. Se psem můžu "sjet" třeba cvičení podle nějaké celé zkoušky, v kuse. Fakt nevím, kolik je to minut, protože jsem to nikdy neměřila. Ale stejně dlouhou dobu s fenou prostě cvičit nemůžu, zatím, protože tu už to v polovině nebude tak brát. Ale i tohle, že sjedu poslušnost celou třeba podle zkoušky, tak dělám jen výjimečně.

No pak bych ještě dodala k tomu cvičení poslušnosti - že taky záleží na tom, jestli jde fakt o cílené cvičení, kdy si prostě řeknu (a řeknu i psovi), že teď jdeme cvičit a chci co nejlepší a nejpřesnější výsledky a nadšení ze cvičení. A nebo jestli jde o normální běžnou poslušnost na procházce, kde chci, aby pes v klidu seděl u střelnice, aby přiběhl od myší díry, nebo aby mi šel v klidu u nohy podél plotu, za kterým je pes.

11.11.2020 19:16

Spíš ta druhá varianta, my nejsme žádní profíci. Takže jsem potřebovala, aby pes přestal řešit střelbu (postavili nám tu nově střelnici na jedné z procházkových tras), odvolání od myší díry a soustředění na mě na louce plné pachů, to samé u klidného psa za plotem, a pak jsme neplánovaně potkali toho hledače pokladů (z pohledu psa černej chlap s kapucí na hlavě s divnou věcí v ruce). A to už fungoval jako ve snách, což u něj chápu, ale ovládl se, pak už ale zbytek cesty klusal jak robot, měl toho dost. Doma jsme poblbli s hračkama, nažral se a odpadl jak placka

11.11.2020 19:25
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No tak takovou běžnou poslušnost trénujeme na procházkách vlastně pořád. I když teda psy nějak přehnaně nebuzeruji, ale občas je prostě potřeba aby pes zastavil, přiběhl, něčeho nechal, šel chvíli u nohy, počkal někde atd... To samé třeba na celodenním výletě. A tam mě teda osobně nikdy nenapadlo řešit, jak dlouho to trvá, tam prostě fungovat musí, jinak to nejde .

Já mám třeba úplně spolehlivě utahané psy po obyčejném výletě do města, protože jsme z vesnice a to město je pro ně úplně něco jiného . Takže by se dalo říct, že je tam toho na ně v danou chvíli hodně, ale prostě nějaká běžná poslušnost tam být musí.

11.11.2020 19:45

marcelaamax napsal(a):
No tak takovou běžnou poslušnost trénujeme na procházkách vlastně pořád. I když teda psy nějak přehnaně nebuzeruji, ale občas je prostě potřeba aby pes zastavil, přiběhl, něčeho nechal, šel chvíli u nohy, počkal někde atd... To samé třeba na celodenním výletě. A tam mě teda osobně nikdy nenapadlo řešit, jak dlouho to trvá, tam prostě fungovat musí, jinak to nejde .

Já mám třeba úplně spolehlivě utahané psy po obyčejném výletě do města, protože jsme z vesnice a to město je pro ně úplně něco jiného . Takže by se dalo říct, že je tam toho na ně v danou chvíli hodně, ale prostě nějaká běžná poslušnost tam být musí.

On jak je celkově vysoce vzrušivý, tak mu ta sebekontrola dává zabrat. Navíc já jsem s ním na každém "stanovišti" pocvičila důkladně všechno, co umí, dokud nepřestal řešit okolí. Ale viděla jsem právě na něm při návratu domů, že už má toho dost, ne fyzicky, to by za balonkem lítal, ale psychicky.

11.11.2020 19:46

Třeba příklad, jdu se psinou do lesa nebo někam do přírody a chci aby byla "na pomůckách" i na volno, po cestě si jí párkrát jak říkám "navolním" , pustím z vodítka, začnu přivoláním, odměním, hodím klacíček-míček, kokino, několikrát opáknem, buď klacek ponechám- míček ale uklízím a jdem, chvilku trvá než ze mě spustí oči a přestane se mi plést pod nohama, pak párkrát zasednem, čekáme... zopakuju přivolání-jestli funguje...a tak v rámci procházky udržuju psa aby mě vnímal, pak když vidím , že musím psa přivázat, stačí písknout, zavolat jménem a pes běží nebo čeká....takže cvičíme nenápadně , aby o tom bulina nevěděla, protože není vyloženě naslouchací typ

11.11.2020 19:50

Třeba příklad, jdu se psinou do lesa nebo někam do přírody a chci aby byla "na pomůckách" i na volno, po cestě si jí párkrát jak říkám "navolním" , pustím z vodítka, začnu přivoláním, odměním, hodím klacíček-míček, kokino, několikrát opáknem, buď klacek ponechám- míček ale uklízím a jdem, chvilku trvá než ze mě spustí oči a přestane se mi plést pod nohama, pak párkrát zasednem, čekáme... zopakuju přivolání-jestli funguje...a tak v rámci procházky udržuju psa aby mě vnímal, pak když vidím , že musím psa přivázat, stačí písknout, zavolat jménem a pes běží nebo čeká....takže cvičíme nenápadně , aby o tom bulina nevěděla, protože není vyloženě naslouchací typ

My jsme zatím stále ve fázi stopovačka nebo flexina a pes by si venku s radostí šel po svých, kam ho čumák vede. Máme ještě moc co řešit, než se (možná někdy) dostane z vodítka. Vaše "chvilku trvá než ze mě spustí oči a přestane se mi plést pod nohama," je naprosté scifi

11.11.2020 19:52
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

On jak je celkově vysoce vzrušivý, tak mu ta sebekontrola dává zabrat. Navíc já jsem s ním na každém "stanovišti" pocvičila důkladně všechno, co umí, dokud nepřestal řešit okolí. Ale viděla jsem právě na něm při návratu domů, že už má toho dost, ne fyzicky, to by za balonkem lítal, ale psychicky.

Jo tak moji psi toho taky mají někdy psychicky dost - třeba po tom výletě do města. Nebo někdy třeba po dni, kdy něco jen tak pro zábavu cvičíme doma, případně učíme něco nového, a pak ještě dáme klasický trénink poslušnosti a do toho třeba ještě obrany. Případně když třeba obrany ještě spojím s výletem do města. To je pak svatý klid, ale já to teda beru jako výhodu, jako plus .

11.11.2020 20:08
Terven

XXX.XXX.110.191

My jsme zatím stále ve fázi stopovačka nebo flexina a pes by si venku s radostí šel po svých, kam ho čumák vede. Máme ještě moc co řešit, než se (možná někdy) dostane z vodítka. Vaše "chvilku trvá než ze mě spustí oči a přestane se mi plést pod nohama," je naprosté scifi

Tak to je sci fi i u nás v případě pětiletý feny, bavíme-li se o lese, zejména o lese, který dobře zná. Tam já dost často jásavě odměňuju každou vteřinovou pozornost věnovanou mé osobě. Výlety do neznámého prostředí jsou jiná, tam je to o dost lepší.
Co se týče délky cvičení, tak cvičíme na vycházkách průběžně, když se to zrovna hodí. Souvislou "buzeraci" děláme krátkou, pár minut.
Krásně je třeba vidět, jak psy vyšťaví nosework - na závodech jsou třeba tři terény, z nichž na každém pes pracuje nosem max. 10-15 minut, spíš míň a v posledním terénu se dost často už vůbec nesoustředí, má toho dost. Mezi terény jsou dost dlouhé pauzy.
Odvolání od myší díry jste učila jak? To mě zajímá

11.11.2020 20:22

Terven ?! :-) :-) se to učí přece úplně stejně jako přivolání od čehokoli jiného,
ale je lepší, když se přivolává postupně - nejdřív psici zavolám, když se k myší noře
teprve blíží. To se může chvíli trénovat. Pak ji nechám hrábnout do země a rychle přivolám. Zahrabe víc, volám. A tak dál. Jde mi o to, abych ji volala, když ještě není zcela mimo. Pomalu si tak spojí, že u té myší díry se také poslouchá. A je to lepší učit přes
čekej, hvízdnutí, nebo něco, co máte jako "přestaň cokoli dělat a podívej se na mě, nebo aspoň zvedni hlavu a dělej, že jsi nohama na zemi".
Čekej, ke mně.

11.11.2020 20:29

Jo, téma.. jde o cvičení
nebo o učení? Něco učit je náročné, tak pět deset minut?
Nebo dvacet, když plní povely už naučené a k tomu se učí nějaký nový?
Něco tak.
Nechám psa se proběhnout, občas proložím nějakým povelem,
domů to vezmu uličkou hrůzy (york, labrador, vlčák, pinč) a tam už můžu
dělat, že mám hrozně vycvičeného psa :-) Jak je unavený, tak si lehá na povel nějak ochotněji :-) No a tak se naučí, že před psy se má chovat slušně, a děje se to jen tak mimochodem po cestě z venčení, možná tři minuty, ale pravidelně a stále stejně.

11.11.2020 20:59

Terven napsal(a):
Tak to je sci fi i u nás v případě pětiletý feny, bavíme-li se o lese, zejména o lese, který dobře zná. Tam já dost často jásavě odměňuju každou vteřinovou pozornost věnovanou mé osobě. Výlety do neznámého prostředí jsou jiná, tam je to o dost lepší.
Co se týče délky cvičení, tak cvičíme na vycházkách průběžně, když se to zrovna hodí. Souvislou "buzeraci" děláme krátkou, pár minut.
Krásně je třeba vidět, jak psy vyšťaví nosework - na závodech jsou třeba tři terény, z nichž na každém pes pracuje nosem max. 10-15 minut, spíš míň a v posledním terénu se dost často už vůbec nesoustředí, má toho dost. Mezi terény jsou dost dlouhé pauzy.
Odvolání od myší díry jste učila jak? To mě zajímá

Stavuju se tam téměř každou procházku a trénujeme. Když na povel nevystřelí hned sám, dám mu úvodní impulz stopovačkou, pak už za důkladného povzbuzování běží. Hodně pomáhá když u toho já couvám, to pak on zrychluje a spěchá, aby byl u mě co nejdřív. Začínáme cvičit hned zkraje louky, kde je těch myších děr míň, pak s ním zajdu i dál a nechám ho počuchat a nakonec i párkrát hrábnout a odvolávám přímo od té činnosti. Postupně navyšuju obtížnost do maxima, kam až to zvládne. Končím o chlup dřív, než se přetočí do rauše (to už hrozí pouze v případě, že loví běžící myš). Už k tomu tu stopovačku skoro nepotřebujeme, ale kdyby mu pod nohama vyběhl zajíc (bývají tam taky), vyletěl by za ním, takže si ho musím jistit.

11.11.2020 21:16

Beru to asi z "opačnýho" pohledu než obvykle :)
Mám psa, kterej byl odjakživa těžko motivovatelnej. Pamlsky plival. Loveckej typ, hysterka. Oční kontakt je pojem z jinýho vesmíru. Zájem o cvičení nula. Zájem o okolní psy a jakékoliv psí dění 285 %, zájem o zvěř 231 %, atd.

Takže délka cvičení jednoznačně dle chuti psa. Pocit, že cvičení prudí, se u psa dostavoval rychle ("sedni" už bylo dvakrát, počítám to, to si mám sedat po třetí?!), a poté nemělo smysl v tom pokračovat.

Sitauce se zlepšila věkem, zlepšením vzájemnýho vztahu. Objevením šišek (nejlepší hračka na světě). Po kastraci vzrostl zájem o žrádlo z -58 na cca 0,65 bodů, takže to taky pomohlo (ne že bych kastraci doporučovala ). Pomáhá cvičit vždy na stejných místech, pes si na to zvykne a často si vzpomene, když tam jsme. Cvičení musí být vždy legrace.

Vrchol ochoty cvičit nastal kolem 9-10 roku, kdy pes cvičení n známých místech opakovaně vyžadoval a zvládl mnoho cviků za sebou, včetně učení se nových.

Povinné povely typu "ke mně", "čekej", "vypadni" do toho nepočítám. Ty se cvičily náhodně, nepředvídatelně, dle potřeby. S přivoláním jsme zápasili dlouho, výrazně pomohla kniha Svého psa nestřílejte.

11.11.2020 21:24

Naše buli má také ulici slušného chování se záploťákama, zálpoťáci štěkají, jako o život a naše princezna se na ulici snad i schválně plouží kolem plotu a dělá nevšímáka, občas si čuchne přes oka plotu do rozštěkané psí tlamy nebo na druhou stranu má za plotem kamarádíčky a jsou rádi že se zas vidí....

Odvolání od díry, klacku, ukončení čuchání inkriminovaného místa, rozloučení s kamarádem.... oslovím jménem a velím, jdeme, pro zvýraznění a šupej .... naučit se to musí ručně, dojdu k psině přišlápnu jí klacek a ukážu směr , popřípadě vemu za obojek a popoženu a říkám výše zmíněné....pokud pes vyrazí podpořím ho hravým chováním a laškováním...no časem to jde samo...a pak dokonce si psina chodí pro pohlazení, jako že je šikovná, že to udělala dobře.

Přidejte reakci

Přidat smajlík