Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Retrívr1234

14.11.2020 19:49
Retrívr1234

XXX.XXX.96.22

Dobrý den
Mám v plánu si pořídit kanadského retrívra. Už jsem psa měla, poslední byl německý ovčák.

Ale mám otázku...

Může být venku?
Všude píší že je hodně vázaný na rodinu a že samotu zvládá špatně. Proto mě napadá tato otázka. Na dovolené nejezdíme.

Pejsek by byl celý den s námi venku, chodil by na dlouhee procházky a poblíž našeho domovu je i rybník kde často býváme (prý miluje plavání). Jsme na vesnici.

Také by mě zajímalo zda může dělat agility... Žádné informace jsem o tom nenašla :/

Děkuji za případné odpovědi

15.11.2020 10:40
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.63

Znám 2 (nejsou v jedné domácnosti) a ani jednoho bych nechtěla ani s doživotní rentou.
Možná je to tím, že jsou to psi, žijící v Praze, ale oba jsou labilní, uštěkaní, nevyzpytatelní a startující na vše, co se kolem pohne (psi, děti, kola, auta). Takže jsou oba na flexi vodítkách a venčeni jen po nezbytně dlouhou dobu.

Ani jeden neodpovídá charakteristice z odkazu rapotacka11, tak nevím, kde je chybka.
Oba jsou s PP.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.11.2020 10:44

Fiona.Praha napsal(a):
Znám 2 (nejsou v jedné domácnosti) a ani jednoho bych nechtěla ani s doživotní rentou.
Možná je to tím, že jsou to psi, žijící v Praze, ale oba jsou labilní, uštěkaní, nevyzpytatelní a startující na vše, co se kolem pohne (psi, děti, kola, auta). Takže jsou oba na flexi vodítkách a venčeni jen po nezbytně dlouhou dobu.

Ani jeden neodpovídá charakteristice z odkazu rapotacka11, tak nevím, kde je chybka.
Oba jsou s PP.

Taky jsem ho původně chtěla, ale rozmluvila mně ho chovatelka, od které mám nejmladší goldenku. Prý vzhledem k tomu, že je jich u nás tak málo, tak mají velmi nevyrovnané povahy. Takže jste mně jen utvrdila v tom, že ne.
Jedině si snad přivézt stěně ze zahraničí.

15.11.2020 11:03
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.63

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky jsem ho původně chtěla, ale rozmluvila mně ho chovatelka, od které mám nejmladší goldenku. Prý vzhledem k tomu, že je jich u nás tak málo, tak mají velmi nevyrovnané povahy. Takže jste mně jen utvrdila v tom, že ne.
Jedině si snad přivézt stěně ze zahraničí.

Nevím, nehledala jsem o nich nic.
Ten první je fena, cca 10 let, znám ji od štěňátka. Nejdřív jsem si myslela, že je to wořech, kterému majitelé vymysleli "plemeno". Když to pořád opakovali, začala jsem googlit a zjistila, že je to fakt plemeno. Od štěňátka je to labilka a místo, aby s ní chodili mezi psy, kterých jsou na sídlišti mraky, obcházejí dům a fena je na flexině. Jiné už to nebude, na flexině dožije.
Druhý je mladý pes a je to stejný labil, kterému vadí všechno a všichni, v noci se bojí i vlastního stínu.

Takže pro mne, pes za trest.
Ale možná jsem měla smůlu, že jsem kápla na 2 takové "vzorky" nebo je to tím, že jsou to bytoví psi na sídlišti, fakt nevím.

Retrívr1234

15.11.2020 11:06
Retrívr1234

XXX.XXX.96.22

Aha

Tak na kanadského retrívra se asi vykašlu

Neznáte nějaké plemeno psa které by nebylo moc náročné výchovu, mohlo by dělat agility a mohlo by být venku?

15.11.2020 11:07
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Osobně neznám žádného.
Náhodou jsem se setkala ve vsi, přiléhající k Pze, s paní, která s ním byla venku.
Nemohla si ho vynachválit.
Holt je to lovečák, když mu majitel poskytne co potřebuje
= lovecký výcvik a příslušné aktivity, pak je pes spokojený,
nikoliv frustrovaný a je s ním radost být.
Přirovnala bych to k borderkám ...
(jen můj názor)
Ti psi byli vyšlechtěni "pro něco", pipky si to pořizují("myslí", že jim sluší?)
neberou zřetel na nic, jen na sebe.
Chovatelka tam píše, že je v myslivosti nepřekonatelný.

15.11.2020 11:20
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.63

Retrívr1234 napsal(a):
Aha

Tak na kanadského retrívra se asi vykašlu

Neznáte nějaké plemeno psa které by nebylo moc náročné výchovu, mohlo by dělat agility a mohlo by být venku?

Kromě toho, co už jsem napsala, si ještě myslím, že tím, že je jich málo, tak to nebude levné a dostupné štěně s PP. A bez PP u nás asi nejsou. A i kdyby někde byla štěňata bez PP, tak já osobně bych do takového nešla ani omylem.

Agility může dělat v podstatě každý pes, který rád běhá, skáče, dobře se motivuje a rád spolupracuje s paničkou/páníčkem. Může to být klidně kříženec.

Retrívr1234

15.11.2020 11:56
Retrívr1234

XXX.XXX.96.22

rapotacka11 napsal(a):
Osobně neznám žádného.
Náhodou jsem se setkala ve vsi, přiléhající k Pze, s paní, která s ním byla venku.
Nemohla si ho vynachválit.
Holt je to lovečák, když mu majitel poskytne co potřebuje
= lovecký výcvik a příslušné aktivity, pak je pes spokojený,
nikoliv frustrovaný a je s ním radost být.
Přirovnala bych to k borderkám ...
(jen můj názor)
Ti psi byli vyšlechtěni "pro něco", pipky si to pořizují("myslí", že jim sluší?)
neberou zřetel na nic, jen na sebe.
Chovatelka tam píše, že je v myslivosti nepřekonatelný.

Já jsem měla už i NO. Takže si myslím že by snad dostal vše co potřebuje...

Jen jak je to s tou samotou? Může být venku?
Přes den bych byla pořád s ním ale zvládl by noci tu samotu? Je prý hodně vázáný na rodinu :/

15.11.2020 12:58

Retrívr1234 napsal(a):
Já jsem měla už i NO. Takže si myslím že by snad dostal vše co potřebuje...

Jen jak je to s tou samotou? Může být venku?
Přes den bych byla pořád s ním ale zvládl by noci tu samotu? Je prý hodně vázáný na rodinu :/

Předpokládám, že je v tomto jako každý jiný retrívr, takže pokud nebude chtít být venku sám, bude štěkat. A v noci to určitě nebude to, co byste chtěla.

15.11.2020 13:18
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Retrívr
Já jsem měla už i NO.
""""""""""""""""""
Já taky.
Pak retrívra (labradorského).

A je mezi nimi rozdíl, je jiný než NO.
Osobně mi víc vyhovoval NO.

Retrívr1234

15.11.2020 13:28
Retrívr1234

XXX.XXX.96.22

Předpokládám, že je v tomto jako každý jiný retrívr, takže pokud nebude chtít být venku sám, bude štěkat. A v noci to určitě nebude to, co byste chtěla.

Aha
A nezvykl by si časem?

15.11.2020 13:38
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Určitě jo, ber ho !!!
Kdyby né, ona se pak nějaká spasitelka najde.

Retrívr1234

15.11.2020 13:52
Retrívr1234

XXX.XXX.96.22

Ještě jsem se chtěla zeptat...
Rozmýšlela jsem se mezi australským ovčáčkem a kanadským retrívrem. Jaké plemeno by samotu v noci zvládalo lépe? Štěkání v noci mi až tak nevadí, bydlíme na vesnici a tu psi v noci stěkávají. Sousedi mají také psi takže těm to také nevadí. Mě jde o to aby se pejsek netrápil...

Nebo jaké z těch dvou plemen byste spíše doporučili?

Vím že některé moje otázky jsou opravdu hloupé...

15.11.2020 16:02
lupus4

XXX.XXX.205.61

Mě jde o to aby se pejsek netrápil...

v 99% bude-li pes tohoto a podobných plemen vystrčen ven, šťastnej nebude...
(zvykne si, páč mu nic jiného nezbyde, ale bude furt nalepenej u vchodu či okna...protože prostě nechápe proč nemůže být s vámi...)

takže jestli nejste ve svém a pes domů (z jakéhokoli deb.lního důvodu) nesmí, tak počkejte, až ve svém budete...

když čistě venkovní, tak min 2

Retrívr1234

15.11.2020 16:26
Retrívr1234

XXX.XXX.96.22

Děkuji za radu.

Ještě si to rozmyslím , ale stejně bych teďka na zimu už štěňátko neporizovala. Radši si počkám na jaro.

A kdybych si pořizovala jedno z těchto plemen tak pořídím rovnou 2 štěňátka ( sourozence).

Jen mám poslední otázku...
Jaká pohlaví si nejlépe pořídit?
2 x fenka?
2x pes?

A nebo fenka + pes ? .

Zatím jsrm měla jen fenky tak bych dávala přednost dvěma fenkám , ale nevím jestli se snesou :/

15.11.2020 17:49
janaa

XXX.XXX.15.166

Retrívr1234 napsal(a):
Děkuji za radu.

Ještě si to rozmyslím , ale stejně bych teďka na zimu už štěňátko neporizovala. Radši si počkám na jaro.

A kdybych si pořizovala jedno z těchto plemen tak pořídím rovnou 2 štěňátka ( sourozence).

2 x fenka?
2x pes?

A nebo fenka + pes ? .

Zatím jsrm měla jen fenky tak bych dávala přednost dvěma fenkám , ale nevím jestli se snesou :/

Pořiďte dvě štěňata a budete mít dvojnásobné problémy. To je fakt nesmysl.
Ad toller, není vhodný ven, jsou to cíťové, vázaní na smečku. Ty povahy jsou opravdu jiné než třeba labrador, jsou hodně jemní, můžou být opatrnější, rezervovanější, je potřeba s takovou povahou pracovat a pak není problém, v opačném případě se to může přetočit právě do té lability. Hlasití jsou a hodně, koneckonců ke zvukovému projevu byli šlechtění. Takže k vám určitě vhodný není. Ale to ani ten australák

15.11.2020 18:08

Retrívr1234 napsal(a):
Děkuji za radu.

2 x fenka?
2x pes?

A nebo fenka + pes ? .

Já mám osobní zkušenost se dvěma psy. Feny se prý stále mezi sebou hašteří a z hlediska nežádoucích štěňat mi kombinace pes a fena taky nepřijde moc vhodná. Dvě štěňata naráz mi nepřijdou jako problematická věc. Mužů potvrdit, že to skvěle funguje a kluci jsou jak bráchové, jen každý jiného plemene. 😁 Jsou na sobě fixování, takže když jsme v práci a oni v kotci, víme, že jsou naprosto v pohodě. A je úžasné je pozorovat, jak si hrají. Nikdy bych už jedináčka nechtěla. A dost přemýšlím o třetím, ale to nevím, abych jim nenarušila partu. 😍 Ale to jsem odbočila. Za mě dva od mala, ale třeba jestli byste nechtěla toho druhého od jiného plemene. Trošku různorodosti. 😉 U nás je to malý vs velký.

15.11.2020 18:12
Zoia

XXX.XXX.211.224

Toller je fajn pes, když se to s ním umí, jinak to může být dobrý peklo. A samotu snáší vyloženě blbě, ven samotnýho bych ho nedala ani náhodou.

Edit: ven s druhým psem taky ne

15.11.2020 18:24

Retrívr1234 napsal(a):
Děkuji za radu.

2 x fenka?
2x pes?

A nebo fenka + pes ? .

Proboha dvě štěňata nee....když 2 psy, tak nejdřív jednoho...vychovat a pak k němu druhýho......

Dvojčata sice mají své výhody....pejsci nejsou sami a vyhrajou si dost mezi sebou a jsou tááák roztomiloučká, ale tím veškerá pozitiva a sociální jistoty končí

A to říká někdo, kdo psí dvojčata měl.....není to taková legranda, jak to vypadá...naopak.

Retrívr1234

15.11.2020 18:26
Retrívr1234

XXX.XXX.96.22

Děkuji za rady

Co byste tedy doporučili za plemeno/a které může být venku?

Mě někdo ještě doporučoval chodského psa a boykin Španěla, ale o těch nic nevím...

Jak je to s nimi?

15.11.2020 18:28
whasabi

XXX.XXX.167.111

Já mám osobní zkušenost se dvěma psy. Feny se prý stále mezi sebou hašteří a z hlediska nežádoucích štěňat mi kombinace pes a fena taky nepřijde moc vhodná. Dvě štěňata naráz mi nepřijdou jako problematická věc. Mužů potvrdit, že to skvěle funguje a kluci jsou jak bráchové, jen každý jiného plemene. 😁 Jsou na sobě fixování, takže když jsme v práci a oni v kotci, víme, že jsou naprosto v pohodě. A je úžasné je pozorovat, jak si hrají. Nikdy bych už jedináčka nechtěla. A dost přemýšlím o třetím, ale to nevím, abych jim nenarušila partu. 😍 Ale to jsem odbočila. Za mě dva od mala, ale třeba jestli byste nechtěla toho druhého od jiného plemene. Trošku různorodosti. 😉 U nás je to malý vs velký.

Tak mně třeba dvě štěňata naráz přijdou jako obrovská zátěž. Jak finančně, tak hlavně časově. Zažila jsem to, nechtíc tedy, holt osud. Třeba už jen nutnost brát je odděleně na procházky je zápřah. Tedy pokud chce mít člověk ty psy nějak vycvičené, zvládnuté. Jinak pokud má někdo psy jenom na zahradě, kde si dělají vzájemně společnost, tak tam to asi jde.

15.11.2020 18:29

Ještě k tomu výběru plemene...nebyl by do těhle podmínek lepší třeba chodský pes...??

edit: tak koukám, že než jsem to napsala, tak už byl choďák zmíněn

15.11.2020 18:38

whasabi napsal(a):
Tak mně třeba dvě štěňata naráz přijdou jako obrovská zátěž. Jak finančně, tak hlavně časově. Zažila jsem to, nechtíc tedy, holt osud. Třeba už jen nutnost brát je odděleně na procházky je zápřah. Tedy pokud chce mít člověk ty psy nějak vycvičené, zvládnuté. Jinak pokud má někdo psy jenom na zahradě, kde si dělají vzájemně společnost, tak tam to asi jde.

Nevím no. U nás to bylo na pohodu. Člověk si tu výchovu odbyl najednou, neseparujeme je ohledně procházek a jen na zahradě nejsou, neboť děláme loveckou kynologii. A ohledně financí taky žádný masakr. Máme obyčejné lovecké psy, žádné drahé "výstřelky". Jako je to na každého volba 😉

15.11.2020 18:58

Retrívr1234 napsal(a):
Děkuji za rady

Co byste tedy doporučili za plemeno/a které může být venku?

Mě někdo ještě doporučoval chodského psa a boykin Španěla, ale o těch nic nevím...

Jak je to s nimi?

Pokud nemáte vybraného favorita, tak bych si vzala atlas psů a vybrala z něho všechny psy, co se vám líbí a dokážete si je představit jako vašeho parťáka. No a pak z nich vylučovací metodou vybrat jednoho případně dva, pokud chcete mít dva psy různých plemen, dle vhodnosti, finančních možností atp.
Asi bych psa nevybírala dle toho, zda může být venku. V zateplené boudě krom naháčů a vyloženě "vnitřních" psů může být každý. Já vím, tady se svým názorem narazím, ale to je jedno. Hlavně abyste na něho/na ně měla čas a dělala s ním/s nimi to co je pro ně přirozené, pro co byli vyšlechtění. 😉

15.11.2020 19:03

" ... a vybrala z něho všechny psy, co se vám líbí ..."

A bude z toho top výběr akita, RR, bordera a staford?
Radím především na každém vybraném plemeni hledat a žádat především pomluvy a negativa. Jinak může být psovod velmi brzy velmi nemile překvapen.

Retrívr1234

15.11.2020 19:12
Retrívr1234

XXX.XXX.96.22

Pokud nemáte vybraného favorita, tak bych si vzala atlas psů a vybrala z něho všechny psy, co se vám líbí a dokážete si je představit jako vašeho parťáka. No a pak z nich vylučovací metodou vybrat jednoho případně dva, pokud chcete mít dva psy různých plemen, dle vhodnosti, finančních možností atp.
Asi bych psa nevybírala dle toho, zda může být venku. V zateplené boudě krom naháčů a vyloženě "vnitřních" psů může být každý. Já vím, tady se svým názorem narazím, ale to je jedno. Hlavně abyste na něho/na ně měla čas a dělala s ním/s nimi to co je pro ně přirozené, pro co byli vyšlechtění. 😉

Děkuji

Tohle jsem právě udělala a vyšel mi kanadský retrívr, australský ovčák

Ještě o tom popřemýšlím...
Do jara dost času...

Třeba ještě narazím na nějaká jiná, která by se venku cítila lépe

15.11.2020 19:18
whasabi

XXX.XXX.167.111

Nevím no. U nás to bylo na pohodu. Člověk si tu výchovu odbyl najednou, neseparujeme je ohledně procházek a jen na zahradě nejsou, neboť děláme loveckou kynologii. A ohledně financí taky žádný masakr. Máme obyčejné lovecké psy, žádné drahé "výstřelky". Jako je to na každého volba 😉

Tož je to každého volba, ale určitě bych nedoporučovala začátečníkům dvě štěňata najednou, hlavně velkých aktivních plemen. Vidím skoro denně, jak lidi bojují na procházkách s jedním mladopsem, a představa třeba dvou sedmiměsíčních ovčáků, kteří uvidí kočku....
Já dělám sportovní kynologii, a tam je fakt třeba dělat zamlada s tím psem samostatně, aby se soustředil na psovoda, trochu vybudovat ten vztah + třeba míjení s ostatními psy na procházkách se taky hrozně špatně učí dva psy naráz. V dospělosti pak už samozřejmě venčím společně.
Finančně jsem myslela nejen pořizovací cenu, ale i všechno okolo, výbavička, veterina, cvičák, všechno dvojnásobně a najednou.

PS. Zadavatelka je pravděpodobně dítě, takže tam asi nehrozí, že by ji rodiče koupili najednou dvě štěňata za cca 50 až 70 tisíc, takže to beru jako takovou hypotetickou debatu

15.11.2020 19:27
lupus4

XXX.XXX.205.61

Zadavatelka je pravděpodobně dítě, takže tam asi nehrozí, že by ji rodiče koupili najednou dvě štěňata za cca 50 až 70 tisíc, takže to beru jako takovou hypotetickou debatu

a doma tomu nebudou moc nakloněni a psa "když už, tak jen ven"

už jí vidím, jak přijde za tmy a deště ze ˇškoly" (práce?) a věnuje se hodiny psovi venku
další nešťastník...věčně sám

15.11.2020 19:37

lupus4 napsal(a):
Zadavatelka je pravděpodobně dítě, takže tam asi nehrozí, že by ji rodiče koupili najednou dvě štěňata za cca 50 až 70 tisíc, takže to beru jako takovou hypotetickou debatu

a doma tomu nebudou moc nakloněni a psa "když už, tak jen ven"

už jí vidím, jak přijde za tmy a deště ze ˇškoly" (práce?) a věnuje se hodiny psovi venku
další nešťastník...věčně sám

Já teda říkám ...klobouk dolu před těmi, co mají venkovního psa a opravdu jsou s ním venku za každého počasí a teď nemyslím prochajdu.
Já teda zrovna dneska veškerou činnost s mojí pasteveckou poberťačkou provádím v obýváku.......Venku je hnusně a to není zdaleka nejhorší počáso...na zahradu se jdeme jen vyvenčit a tradá domů......

Já jsem asi na to, mít psa ve venkovním režimu, moc pohodlná....

15.11.2020 19:54
Andrýsek3

XXX.XXX.63.129

Máme tu vedle v ulici staršího pána s paní a mají dva stejně staré psy nějakých borderek nebo australaku (asi bezpapoši, nebo mix). No ale to je podívaná. Myslím, že je nechtěně "zdědili" po dětech nebo tak. Psům je asi kolem roku a půl, na procházky chodí vždy oba (bydlí v bytě), jeden by oba neutahnul, protože ani jeden neutahne ani toho jednoho. Běhají tady s nima pomalu v zapřahu, a to nee naschvál. Psi jsou nekonfliktní, ale maji hrozně energie, s vyžitím to asi moc slavné nebude a jsou Teda jak z divokých vajec. Věřím, že jako štěňátka museli být kouzelní. My se jim vyhýbáme obloukem, protože nechci, aby si vykloubili ruce.

15.11.2020 20:08

" ... a vybrala z něho všechny psy, co se vám líbí ..."

A bude z toho top výběr akita, RR, bordera a staford?
Radím především na každém vybraném plemeni hledat a žádat především pomluvy a negativa. Jinak může být psovod velmi brzy velmi nemile překvapen.

Však jsem tam zmiňovala, že je potřeba z těch favoritů vybrat plemeno, které zvládnu a kterému dopřeji to, co potřebuje. Mně přišlo nesmyslný vybírat jen dle toho, zda pes může být venku... Ale taky se mi musí mj líbit.😉

15.11.2020 20:29

whasabi napsal(a):
Tož je to každého volba, ale určitě bych nedoporučovala začátečníkům dvě štěňata najednou, hlavně velkých aktivních plemen. Vidím skoro denně, jak lidi bojují na procházkách s jedním mladopsem, a představa třeba dvou sedmiměsíčních ovčáků, kteří uvidí kočku....
Já dělám sportovní kynologii, a tam je fakt třeba dělat zamlada s tím psem samostatně, aby se soustředil na psovoda, trochu vybudovat ten vztah + třeba míjení s ostatními psy na procházkách se taky hrozně špatně učí dva psy naráz. V dospělosti pak už samozřejmě venčím společně.
Finančně jsem myslela nejen pořizovací cenu, ale i všechno okolo, výbavička, veterina, cvičák, všechno dvojnásobně a najednou.

PS. Zadavatelka je pravděpodobně dítě, takže tam asi nehrozí, že by ji rodiče koupili najednou dvě štěňata za cca 50 až 70 tisíc, takže to beru jako takovou hypotetickou debatu

Tak já byla taky začátečník, ale je fakt, že záleží na plemeni. U nás je běžné, že když nevenčíme či necvičíme společně, tak si oba hodím přes rameno a jdeme. Mažou vedle sebe pěkně na levý. Neexistuje, aby tahali. U nějakých obr plemen to asi může být problém, to nemám zkušenost. Ale stejně by psy měli být naučení netahat, vodítko nemá být napnuté. Když pak vidím, jak páníčci vlají za svými psy. Vlastně oni je venčí... 🤣 Finančně to darda nebyla, vodítko, obojek, něco bylo ještě po předchozích psech a cvičák není. Ovšem zase to záleží na každém, co má za plemena, jak moc je rozmazluje, co s nimi podniká atd...

Retrívr1234

15.11.2020 20:30
Retrívr1234

XXX.XXX.96.22

whasabi napsal(a):

Promiňte ale vážně nejsem dítě.
Věk snad sdělovat nemusím.

Hezký zbytek dne 🌺

Přidejte reakci

Přidat smajlík