Jak venčit současně 3 psy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

3PSI

15.11.2020 19:49
3PSI

XXX.XXX.0.78

Krásný nedělní večer všem,
mám 2 malé knírače (psy) a po zralé úvaze jsme se rozhodli pořídit ještě pejska třetího.
Bydlíme na malé vesničce, za domem máme pole, lesy..
V současné době je to tak, že nejstarší 6ti letý, chodí povětšinou na volno..Je vychovaný, klidný a náhodná zvěř ho nechává zcela chladným.
Druhý, 3letý pejsek také poslechne, ale pouštím ho na volno jen, když mám "fakt rozhled". Bohužel, má velice silně vyvinutý lovecký pud.
No a teď přibude třetí..
Můžete mi někdo poradit, jak na řemínku vodit všechny 3 naráz? Když by bylo potřeba připnout je všechny? Např. přes vesnici atp?
Děkuji moc
Hanka

15.11.2020 21:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

3PSI napsal(a):
mám 2 malé knírače (psy) a po zralé úvaze jsme se rozhodli pořídit ještě pejska třetího.
V současné době je to tak, že nejstarší 6ti letý, chodí povětšinou na volno..Je vychovaný, klidný a náhodná zvěř ho nechává zcela chladným.
Druhý, 3letý pejsek také poslechne, ale pouštím ho na volno jen, když mám "fakt rozhled". Bohužel, má velice silně vyvinutý lovecký pud.
No a teď přibude třetí..
Můžete mi někdo poradit, jak na řemínku vodit všechny 3 naráz? Když by bylo potřeba připnout je všechny? Např. přes vesnici atp?
Děkuji moc
Hanka

Ano všechny 3 jde vodit na vodítku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.11.2020 21:09
15.11.2020 21:10
arosek

XXX.XXX.33.151

Mam lovecke voditko s moxon smyckou. Vodim na tom 4 GR a kavalirku.

Jen je predpoklad, ze umej jit vsichni u nohy vedle sebe :)

15.11.2020 21:14
domi.t

XXX.XXX.78.128

Nudné to rozhodne nebude! 😉

15.11.2020 21:20
Atheira

XXX.XXX.209.8

domi.t napsal(a):
Nudné to rozhodne nebude! 😉

A tak jestli dva z těch tří už chodí způsobile, nemusel by to být zas až takový problém.
Tři psy jsem taky vodívala naráz v jedné ruce (máte to provlečené tak, abyste mohla reagovat na každého zvlášť). Ale ti psi už to musí umět a nevyrvat vám prsty z kloubů.
Já bych asi v tomhle případě viděla ideál ten, že nejmladší se to naučí zvlášť a to buď za pomoci druhé osoby nebo brát zvlášť na střídačku a učit...

15.11.2020 21:23

Mít tři vodítka?

15.11.2020 21:25

3PSI napsal(a):
No a teď přibude třetí..
Děkuji moc
Hanka

No vidíte, zrovna dneska taky přemýšlím o třetím psovi. 🤣 Tak to vodění by neměl být snad problém, ale je třeba, aby všichni tři chodili vzorně u nohy a netahali. Ty dva, pokud nejdeme každý se svým psem, hodím přes rameno a jde se. Ale každý má tedy svoje vodítko. Tak mi tam akorát přibyde třetí.

15.11.2020 21:27
Terven

XXX.XXX.110.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mít tři vodítka?

Jo, párkrát jsem šla se třema vodítkama. Dva goldeni a moje Vikina a pak Vikina, pinčová a york.
Nezbytně nutnou dobu a pak jsem to vypustila navolno
Edit - se třema flexi vodítkama

15.11.2020 21:30
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Terven napsal(a):
Jo, párkrát jsem šla se třema vodítkama. Dva goldeni a moje Vikina a pak Vikina, pinčová a york.
Nezbytně nutnou dobu a pak jsem to vypustila navolno
Edit - se třema flexi vodítkama

Blbý je, že teď je venku všude hlava na hlavě, takže pokud neprší, nebo si člověk nepřivstane, tak ta "nezbytně nutná doba" může být i skoro celou vycházku 🙄

15.11.2020 21:35

S trochou šikovnosti to jde i se třemi flexinami. A znám machra, co jich s jistotou pobere pět!

3PSI

15.11.2020 21:44
3PSI

XXX.XXX.0.78

Já našla toto a přijde mi to dobré..přes vesnici atp..
V jedné ruce 2 v druhé jeden :)
Nemáte prosím někdo zkušenost??

http://www.hagar.cz/psi/flexi-voditka/flexi-voditko-pro-dva-psy-1/

15.11.2020 21:53

3PSI napsal(a):

My jiné nemáme než tyto. Ruce máte volné a paráda.
https://psikralovstvi.cz/voditko-kozene-pletene-pres-rameno-tm.-hnede-164cm
Nebo tyto, ale nemám s nima zkušenosti.
https://psikralovstvi.cz/uchyt-k-opasku-na-voditko/

15.11.2020 21:56

S trochou šikovnosti to jde i se třemi flexinami. A znám machra, co jich s jistotou pobere pět!

Tak to je břídil, jsou i větší machři

15.11.2020 22:17
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

3PSI napsal(a):

Toto mi přijde takové neforemné, a na manipulaci nepraktické - stačí aby se jeden pes třeba zamotal, a jste v háji.
U 3 psů by už měl mit každý pes svoje vodítko, abyste mohla rychle reagovat, popr toho vychovanýho pustit, a resit zbytek, když se třeba něco semele (např. k vám přilítne cizí pes apod.)
Tři psi jsou na manipulaci i na hlídání horší, protože máte jen 3 ruce, a uhlidat venku 3 psy už není moc prča.

15.11.2020 22:18

Tak to je břídil, jsou i větší machři

Ale tohle nejsou flexiny a psi jsou kultivovaní tahači, ne pošahaní křováci z Afriky. Každopádně 3 fexiny a 3 BSN byla docela honička. Hlavně když to postupně vypouštělo bobky v obležení turistů a při sbírání se mě to snažilo roztrhnout na 3 různé strany.

3PSI

15.11.2020 22:22
3PSI

XXX.XXX.0.78

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Toto mi přijde takové neforemné, a na manipulaci nepraktické - stačí aby se jeden pes třeba zamotal, a jste v háji.
U 3 psů by už měl mit každý pes svoje vodítko, abyste mohla rychle reagovat, popr toho vychovanýho pustit, a resit zbytek, když se třeba něco semele (např. k vám přilítne cizí pes apod.)
Tři psi jsou na manipulaci i na hlídání horší, protože máte jen 3 ruce, a uhlidat venku 3 psy už není moc prča.

Hmmm, tak to tedy ještě promyslím, jestli nezůstanu přeci jen u dvou psů..jsou to sice malí pejci..cca 8kg..ale přeci jen..
No, všem moc a moc děkuji..budu mít ještě o čem přemýšlet..

15.11.2020 22:23

"protože máte jen 3 ruce"

mimozemstani

tri voditka a aspon jeden ze psu vychovany a bezpecny - a pak to jde

15.11.2020 22:33
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

"protože máte jen 3 ruce"

mimozemstani

tri voditka a aspon jeden ze psu vychovany a bezpecny - a pak to jde

Jeee, překlep 😂

15.11.2020 22:37
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

3PSI napsal(a):
Hmmm, tak to tedy ještě promyslím, jestli nezůstanu přeci jen u dvou psů..jsou to sice malí pejci..cca 8kg..ale přeci jen..
No, všem moc a moc děkuji..budu mít ještě o čem přemýšlet..

Ono to jde zvládnout, když už jsou 2 psi vychovaní, ale se 3 psama už si procházku neužijete - to je prostě šichta, a každý blbý kouknutí do mobilu vás může stát průšvih.

16.11.2020 08:22
aluska

XXX.XXX.197.68

Mám 4 jezevčíky a byly doby , kdy jsem venčila psů 6. Mívala jsem malou kníračku na hlídání a brala sebou ještě každé ráno sousedky barváře. Naštěstí bydlíme na vsi, do lesa asi 100 metrů a v lese už byli všichni na volno.

16.11.2020 08:35

Venčívala jsem občas tři psy - samojeda, kavkazanku a choďandu. Každý na svém vodítku, a vodítka sepnutá tak, abych je mohla držet jednou rukou.

16.11.2020 10:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Občas taky venčím tři psy. Svoje dva psy v levé ruce na dvou vodítkách, a třetí pes v pravé ruce na samostatném vodítku. Ale jde vždycky jen o kousek a pak minimálně jednoho psa vypustím.

Někde mi doma leží i ta "rozdvojka" na vodítku, ale nepřijde mi to moc praktické ani na dva psy, a myslím, že na tři to bude ještě horší. Ale taky si pamatuji, jak jsem si jí objednávala s tím, že to bude hrozně fajn

16.11.2020 10:48
janaa

XXX.XXX.15.166

Rozdvojky,roztrojky se mi nikdy neosvědčily. Možná u mini plemen, netuším. Mám pro každého psa svoje vodítko, v našem případě to jsou jen krátká vodítky do ruky se smyčkou okolo krku. Chodí na nich minimálně, v zásadě jen deset minut závěru procházky, kdy se vracíme k autu a nevidím do zatáčky,jestli tam nikdo nejde, případně na chvilku,když v lese nebo někde jinde někoho zahlédnu. To jich pak mám pět. Jak bylo napsané, zásadní je, aby všichni psi uměli chodit na vodítku a respektovali psovoda,netahali. Mě jdou všichni po levé straně u nohy, všechny vodítka držím v jedné ruce. Na chvíli to není problém. Ale kdybych takhle měla chodit na delší vzdálenosti,tak mě klepne

3PSI

16.11.2020 19:23
3PSI

XXX.XXX.0.78

Moc, moc všem děkuji..
píšete hlavně, že se to "dá" na kratší vzdálenost..
My máme za domem oboru, plnou zvěře, je to tam nádherné na procházky.. ale tam psi musí být striktně na vodítku..je to nařízené..

Vždy jsem ráda se psy chodila a jezdila do ZOO, na delší i kratší výlety, na houby, do lesů..Šumava, Beskydy, Tatry..projeli a prošli jsme kde co..
S třetím psem bych o to asi přišla..takže to nejspíše odpískám a budu si uživat se dvěma..
Ach jo..no, i tak Vám děkuju, pomohlo mi to..

16.11.2020 22:42
Zoia

XXX.XXX.211.224

Já jsem jeden čas měla taky roupy na třetího, psi byli vcelku zvládnutí, chodili jsme hodně na volno, stačilo si je dát k noze, to už muselo být, že se jim nějakej pes tak líbil, a fakt k němu hodně chtěli. A zrovna když jsem se myšlenkou o třetím psu zaobírala, tak jsme takovýho potkali a já jsem letěla tak, že jsme se to rozhodla považovat za znamení, že dva jsou dost :-D.

16.11.2020 22:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

3PSI napsal(a):
Moc, moc všem děkuji..
píšete hlavně, že se to "dá" na kratší vzdálenost..
My máme za domem oboru, plnou zvěře, je to tam nádherné na procházky.. ale tam psi musí být striktně na vodítku..je to nařízené..

Vždy jsem ráda se psy chodila a jezdila do ZOO, na delší i kratší výlety, na houby, do lesů..Šumava, Beskydy, Tatry..projeli a prošli jsme kde co..
S třetím psem bych o to asi přišla..takže to nejspíše odpískám a budu si uživat se dvěma..
Ach jo..no, i tak Vám děkuju, pomohlo mi to..

Pokud jde jen o to chození na vodítku, tak to se dá taky vyřešit sedakem a psema v postroji, je to pohodlné a ruce zůstávají volné. Já používám sedák hodně, na dlouhé výlety, kde musí být psi na vodítku je to super věc a ještě vám trošku pomůžou při chůzi 😊. V mém případě teda až moc, a docela trpím s kolenama 🙈

17.11.2020 09:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Pokud jde jen o to chození na vodítku, tak to se dá taky vyřešit sedakem a psema v postroji, je to pohodlné a ruce zůstávají volné. Já používám sedák hodně, na dlouhé výlety, kde musí být psi na vodítku je to super věc a ještě vám trošku pomůžou při chůzi 😊. V mém případě teda až moc, a docela trpím s kolenama 🙈

Já si myslím, že venčit se 2 vychovaní + 1 mladý celkem dají , ale v dnešní době, kdy je venku mraky psů (2/3 nevychovanych, nebo s blbcem majitelem) je hlavní problém v případě, že v krizovych situacích už jsou 3 psi dost, zvlášť pokud se něco stane.
Ještě tak 5 let zpátky jsem chodila se 4 psama s rukama v kapsách, a svět mi přišel růžový jak panenka Barbie, ale za posledních pár let se u nás počet psů snad zdesetinásobil, a kde nesou pejskaři, tam jsou lidi s malýma dětma, takže toho prostoru na klidnou procházku s vice psy dost ubývá 🙄

17.11.2020 09:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jojo, tak v tomhle já mám pořád pohodičku. Když to tak vezmu tak třeba za poslední měsíc jsem tady u nás na procházkách potkala psa jednoho jediného, a to ještě z dálky a když nás viděli, tak šli jiným směrem . Nepotkávám ani lidi bez psů, jen výjimečně. Fakt je to tady v přírodě jak po vymření, a upřímně mi to vyhovuje. Teda krom toho, že se štěnětem pak musím jezdit jinam, aby vůbec vědělo, že taky někde může potkat psa

Chvilkový pobláznění bylo na jaře kvůli koroně, kdy najednou na louku začali chodit rodiny s dětmi (ale bez psů), ale to trvalo chvíli a zase to rychle opadlo.

17.11.2020 09:33

marcelaamax napsal(a):
Jojo, tak v tomhle já mám pořád pohodičku. Když to tak vezmu tak třeba za poslední měsíc jsem tady u nás na procházkách potkala psa jednoho jediného, a to ještě z dálky a když nás viděli, tak šli jiným směrem . Nepotkávám ani lidi bez psů, jen výjimečně. Fakt je to tady v přírodě jak po vymření, a upřímně mi to vyhovuje. Teda krom toho, že se štěnětem pak musím jezdit jinam, aby vůbec vědělo, že taky někde může potkat psa

Chvilkový pobláznění bylo na jaře kvůli koroně, kdy najednou na louku začali chodit rodiny s dětmi (ale bez psů), ale to trvalo chvíli a zase to rychle opadlo.

Tak to teda máte fakt štěstí. Tady je teď míň lidí jen díky tomu, že cely týden byla mlha jako mlíko. Dnes je jasno a k tomu svátek, takže zase budou venku davy.

17.11.2020 09:46

Tak to teda máte fakt štěstí. Tady je teď míň lidí jen díky tomu, že cely týden byla mlha jako mlíko. Dnes je jasno a k tomu svátek, takže zase budou venku davy.

U nás totéž, až na to, že pokud v neděli odpoledne prší, lidé se i přesto naprosto nelogicky houfně vydávají na rodinné procházky.
Jako je to hezký, že se zjistilo, že se dá chodit taky ven. Určitě lepší, než když společnost celý dny dřepí u telky. Ale pro nás pejskaře zvyklý na "volnej rajón" je to fakt nepohodlný

17.11.2020 09:49

"za poslední měsíc jsem tady u nás na procházkách potkala psa jednoho jediného"

hmm. tak ja bez auta bych asi nemohla fungovat.
pokud chci vencit bez voditka -a to ja chci - musim poodjet dal na mista, kde neni tolika lidi.
kdyz - zcela vyjimecne - musim vyjit na prochazku pesky -je to dost o zivot

absolvovat vetsinou celou vychazku na voditku se trema - ne, to fakt si nechci ani predstavovat

17.11.2020 10:06
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

U nás krásně prázdno a mám to cca 500 metrů od baráku . Teda těch 500 metrů musím po silnici (kde téměř nic nejezdí), občas jedu autem - na jednu trasu a pak už tam máme kilometry luk a cest... Při druhé trase jen přejdu silnici a jdu kousek podél pole než dojdu na cestu.

Edit.: a to dělám na směny a chodím pokaždé v úplně jinou dobu, plus víkendy taky někdy ráno, někdy dopoledne, odpoledne, navečer a prostě nikdy nikdo

17.11.2020 10:09

Ale já jsem za tohle místo vděčná - léta jsem bydlela v prostředí, jaké má asi Marcela, častěji jsme potkali srnku než člověka, psa jsme potkali třeba 5x za rok (a obvykle to byli psi stejně nebo ještě víc agresivní než ten můj)... a v takovým prostředí byla skutečně utopie jakákoliv snaha dostat mýho hysteráka do stavu "vychován a poslouchá". Jen díky přestěhování a nynějšímu potkávání všeho potřebnýho si můžeme po určitým úsilí trajdat bez náhubku a na volno

17.11.2020 10:14
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ale já jsem za tohle místo vděčná - léta jsem bydlela v prostředí, jaké má asi Marcela, častěji jsme potkali srnku než člověka, psa jsme potkali třeba 5x za rok (a obvykle to byli psi stejně nebo ještě víc agresivní než ten můj)... a v takovým prostředí byla skutečně utopie jakákoliv snaha dostat mýho hysteráka do stavu "vychován a poslouchá". Jen díky přestěhování a nynějšímu potkávání všeho potřebnýho si můžeme po určitým úsilí trajdat bez náhubku a na volno

No tak právě kvůli tomu já občas zajedu do města :-) . Se štěňatama tam jezdím často, plus školička na cvičáku atd... Se psem jsem teda ještě jako se štěnětem bývala ve větším městě každý víkend, celý víkend. Často jezdíme i na výlety, kde lidi a psi jsou, takže naši psi jsou zvyklí.

Ale jinak mi tohle prázdno naprosto vyhovuje a neměnila bych, ale každý má jiné priority :-) . Pro mě je značka ideál pravidelné procházky takhle v pohodě hned u baráku a občas si zajet někam mezi lidi

Edit.: i když zase uznávám, že asi nikdy nebudou moji psi fungovat jako psi z města, z centra, kteří prostě vyjdou z baráku na volno a neřeší nic, protože všechno okolo je pro ně naprosto všední, normální. Jenže na druhou stranu já tohle vůbec nepotřebuju, protože vím, že ve městě nikdy bydlet nebudu.

17.11.2020 10:26

marcelaamax napsal(a):
No tak právě kvůli tomu já občas zajedu do města :-) . Se štěňatama tam jezdím často, plus školička na cvičáku atd... Se psem jsem teda ještě jako se štěnětem bývala ve větším městě každý víkend, celý víkend. Často jezdíme i na výlety, kde lidi a psi jsou, takže naši psi jsou zvyklí.

Ale jinak mi tohle prázdno naprosto vyhovuje a neměnila bych, ale každý má jiné priority :-) . Pro mě je značka ideál pravidelné procházky takhle v pohodě hned u baráku a občas si zajet někam mezi lidi

Edit.: i když zase uznávám, že asi nikdy nebudou moji psi fungovat jako psi z města, z centra, kteří prostě vyjdou z baráku na volno a neřeší nic, protože všechno okolo je pro ně naprosto všední, normální. Jenže na druhou stranu já tohle vůbec nepotřebuju, protože vím, že ve městě nikdy bydlet nebudu.

Nikdy neříkejte nikdy.

Taky jsem se psama bydlela v takove oblasti kde jsme jednou za rok potkali člověka, častěji srnky a zajíce.
A po třech letech najednou se otočil život naruby a bydlíme se psama ve městě. A jsem jen ráda, že jsem s nimi jezdila do města od štěňat, protože když jdeme jen na spacir okolo, zvládají to v pohodě. Jen Teda chodí s košíky, nelajznu si, že Tibeti překousnou vejpul nějakého nevychovaneho smetáka, když ho umlati košem, je to jeho boj, moji psi jsou zabezpeceni.

17.11.2020 10:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Nikdy neříkejte nikdy.

Taky jsem se psama bydlela v takove oblasti kde jsme jednou za rok potkali člověka, častěji srnky a zajíce.
A po třech letech najednou se otočil život naruby a bydlíme se psama ve městě. A jsem jen ráda, že jsem s nimi jezdila do města od štěňat, protože když jdeme jen na spacir okolo, zvládají to v pohodě. Jen Teda chodí s košíky, nelajznu si, že Tibeti překousnou vejpul nějakého nevychovaneho smetáka, když ho umlati košem, je to jeho boj, moji psi jsou zabezpeceni.

Jo já vím, že člověk nikdy nemá říkat nikdy. Ale máme barák na vesnici a nevím co by se muselo stát, abychom ho opustili. Žiju od narození na vesnici. A i kdyby jsme ten barák z nějakého nepředstavitelného důvodu opustit museli, tak mám veškerou rodinu na vesnici a do města by mě nikdo nedostal.

Ale jak jsem psala, psi jsou zvyklí i na město... Ale já bych se tam zbláznila.

17.11.2020 10:34
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.26.168

marcelaamax napsal(a):
U nás krásně prázdno a mám to cca 500 metrů od baráku . Teda těch 500 metrů musím po silnici (kde téměř nic nejezdí), občas jedu autem - na jednu trasu a pak už tam máme kilometry luk a cest... Při druhé trase jen přejdu silnici a jdu kousek podél pole než dojdu na cestu.

Edit.: a to dělám na směny a chodím pokaždé v úplně jinou dobu, plus víkendy taky někdy ráno, někdy dopoledne, odpoledne, navečer a prostě nikdy nikdo

Úplně na sprosto Vám závidím!

17.11.2020 11:05

Tak já teda od štěňat psy učím, aby se uměli chovat i v civilizaci, hlavně štěňata tahám pravidelně do města, ale že bych to musela mít každej den .

Jediné, co je teď pro mě složitější je, že na prochajdy jezdím autem, protože sice na louky a do lesa za městem to nemám daleko a i cesta je příjemná...projdu kolem pár baráků a pak taková pěšina mezi zahrádkama a lesem, ale než tam dojdem, tak udělat max krátkej okruh a tradá domů, protože Jack toho má plný brejle. Takhle když dojedu autem, tak už jsme na místě...my se s pesanem couráme a Gina lítá okolo, takže se dá skloubit prochajda s důchodcem a vylítá se mi i ta moje tryskomyš.
A jestli potkáme 2 psy za týden, se kterými se míjíme, tak je to moc....obecně tam lidi moc nechodí nebo alespoň ne k večeru resp. teď když se stmívá brzo, tak spíš odpolko, kdy vyrážíme na prochajdy my.
Pokud mám oba psy, tak teda děláme takovej okruh kolem auta...raději to vezmu 2x dokola, než abych riskovala, že zajdeme někam dál a Jackovi to "přestane šlapat" a k autu daleko. A u něj člověk nikdy neví...někdy na pohodu, jindy nic moc.
Ale když byli ber-beři mladší, tak 3-4 hodiny nebyl absolutně problém.....ani se mi nechtělo domů...

17.11.2020 11:48
Zoia

XXX.XXX.211.224

Tak já teda od štěňat psy učím, aby se uměli chovat i v civilizaci, hlavně štěňata tahám pravidelně do města, ale že bych to musela mít každej den .

Jediné, co je teď pro mě složitější je, že na prochajdy jezdím autem, protože sice na louky a do lesa za městem to nemám daleko a i cesta je příjemná...projdu kolem pár baráků a pak taková pěšina mezi zahrádkama a lesem, ale než tam dojdem, tak udělat max krátkej okruh a tradá domů, protože Jack toho má plný brejle. Takhle když dojedu autem, tak už jsme na místě...my se s pesanem couráme a Gina lítá okolo, takže se dá skloubit prochajda s důchodcem a vylítá se mi i ta moje tryskomyš.
A jestli potkáme 2 psy za týden, se kterými se míjíme, tak je to moc....obecně tam lidi moc nechodí nebo alespoň ne k večeru resp. teď když se stmívá brzo, tak spíš odpolko, kdy vyrážíme na prochajdy my.
Pokud mám oba psy, tak teda děláme takovej okruh kolem auta...raději to vezmu 2x dokola, než abych riskovala, že zajdeme někam dál a Jackovi to "přestane šlapat" a k autu daleko. A u něj člověk nikdy neví...někdy na pohodu, jindy nic moc.
Ale když byli ber-beři mladší, tak 3-4 hodiny nebyl absolutně problém.....ani se mi nechtělo domů...

U nás je to s tím ježděním autem na venčení podobný, máme sice cca po 300 metrech silnice už louku a pak les, ale starší pes dá tak 30, 40 minut pomalým tempem, takže bysme došli k té louce a museli to pomalu otáčet. Proto poslední dva roky jezdíme na jeho hlavní vycházku autem, aby se nemusel štramat po silnici a mohl si celej ten čas užít v lese nebo na louce. S lidma je to horší, kolem nás vede trasa na rozhlednu, a teď jak je zavřeno, tak je fakt lidí venku hodně. Výhoda je, že stačí lehký mžení, a všichni zmizí a les je jenom náš :-).

17.11.2020 11:56
Minie

XXX.XXX.208.232

U nás totéž, až na to, že pokud v neděli odpoledne prší, lidé se i přesto naprosto nelogicky houfně vydávají na rodinné procházky.
Jako je to hezký, že se zjistilo, že se dá chodit taky ven. Určitě lepší, než když společnost celý dny dřepí u telky. Ale pro nás pejskaře zvyklý na "volnej rajón" je to fakt nepohodlný

U nás je to taky stejné. Všude mraky lidí. Dříve jsem v okolní přírodě potkala za celou procházku tak 2...3 lidi. Teď není možné se jim vyhnout.

17.11.2020 12:18

No u nás jak kde....tam kam chodim běžně já tak většinou po "hlavní polňačce" jezdí cyklisti, běhaj lidi, i s tím psem tam občas někdo projde,....ale my se pohybujeme na louce nad nima a je to oddělený vegetací, takže nám to neva.

Blbý je, že když sprchne, tak na začátku cesty k té louce jsou bahenní lázně....takže před časem jsme měli s dcerou takovej pitomej nápad, že vezmeme pesany a pojedeme k nám do sice krásného, ale dost profláklého údolí...kterým vede cykloztezka...s tím, že dojedeme až na konec, kam až se dá autem zajet a vezmeme to po asfaltce s tím, že pesani se budou courat kolem cesty......

Vyrazily jsme až po čtvrté hodině odpoledne, už bylo i takový šero...v půl pátý se stmívalo...pošmourno, mrholilo, lezavo, no fakt hnusně...no tak v takovém počasí tam přeci nikdo nebude a nebo už se před setměním budou vracet...
Na začátku údolí to bylo na stezce fakt procesí...ale tak to nám nevadilo, protože my jeli ještě o asi 8 km dál...tam už nicko nebude.
Omyl, dojeli jsme tam ...je tam poměrně velkej plac na parkování a bylo plno...jediný místa, kde se dalo zaparkovat byly bahnité obrovské louže.
Tak jsme to otošili a jeli raději na "naše místo"....příště půjdeme raději do městského parku...tam by v takovém počasí nebyla ani noha...já bych teda osobně ani do parku nelezla, ale když sebou máme obranáře, tak se to dá.

17.11.2020 12:21

Zoia napsal(a):
U nás je to s tím ježděním autem na venčení podobný, máme sice cca po 300 metrech silnice už louku a pak les, ale starší pes dá tak 30, 40 minut pomalým tempem, takže bysme došli k té louce a museli to pomalu otáčet. Proto poslední dva roky jezdíme na jeho hlavní vycházku autem, aby se nemusel štramat po silnici a mohl si celej ten čas užít v lese nebo na louce. S lidma je to horší, kolem nás vede trasa na rozhlednu, a teď jak je zavřeno, tak je fakt lidí venku hodně. Výhoda je, že stačí lehký mžení, a všichni zmizí a les je jenom náš :-).

Když se tu načalo téma ježdění autem na procházky kvůli starýmu psovi, jak řešíte nastupování? Našemu psovi se už blbě skáče do auta, a když mu chci pomoct, tak se mi to v půlce případů stejně moc nepovede... Snažím se, aby tam dal předek sám a zadek mu přizvednu ve chvíli, kdy chce dovnitř skočit. Ale nějak se prostě zatím nepodařilo najít ten správnej grif.

17.11.2020 12:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Když se tu načalo téma ježdění autem na procházky kvůli starýmu psovi, jak řešíte nastupování? Našemu psovi se už blbě skáče do auta, a když mu chci pomoct, tak se mi to v půlce případů stejně moc nepovede... Snažím se, aby tam dal předek sám a zadek mu přizvednu ve chvíli, kdy chce dovnitř skočit. Ale nějak se prostě zatím nepodařilo najít ten správnej grif.

Přesně takhle jsem to dělala u předešlého starého psa. On tam dal polmalu opatrně přední nohy, a já mu tam "hodila" zadní. Případně když na tom byl už pes špatně a nespolupracoval, tak jsem ho prostě vzala celého jakoby do "objetí" (chytla jsem ho kolem hrudníku a za zadkem), prostě tak jak se má nosit pes . Sice nebyl úplně lehký, ale na to zvednutí do auta a pak ven se to dalo. A ven z auta jsem ho vlastně takhle brala pořád, už jsem ho nenechávala skákat.

Případně asi nějaká rampa, ale my ji nikdy neptořebovali.

17.11.2020 12:49

marcelaamax napsal(a):
Přesně takhle jsem to dělala u předešlého starého psa. On tam dal polmalu opatrně přední nohy, a já mu tam "hodila" zadní. Případně když na tom byl už pes špatně a nespolupracoval, tak jsem ho prostě vzala celého jakoby do "objetí" (chytla jsem ho kolem hrudníku a za zadkem), prostě tak jak se má nosit pes . Sice nebyl úplně lehký, ale na to zvednutí do auta a pak ven se to dalo. A ven z auta jsem ho vlastně takhle brala pořád, už jsem ho nenechávala skákat.

Případně asi nějaká rampa, ale my ji nikdy neptořebovali.

To by bylo vlastně taky řešení, kdybych ho naučila tohle braní do náruče. On je hrrr, takže sice auto nemá rád, ale když už pochopí, že tam bude muset, má tendenci tam skočit překotně, přičemž se pochopitelně klidně přizabije...

17.11.2020 13:19

Já mám tu výhodu, že mám starou kiu carnival, každá sedačka je v autě samostatné "křeslo", co se dá vyndat a stačí zakrýt díry, kde je uchycená v podlaze....psy jsem dřív běžně nakládala zadníma dveřma-do "kufru", ale co měla Sára osteosarkom, tak jsem vyndala jednu sedačku a nastupujou bočníma dveřma...nemusí skákat na sedačku, maj na zemi pelech a deku.
Moc vysoko nad zemí to není...u obrubníku nemusí ani poskočit....když stojím v terénu a nachodili jsme toho víc, pes toho má už plný zuby, tak tam hupsnul předníma, lehnul si a zadníma měl tendence se tam vyškrábat....to já už na něm vidim, tak jak tam hupsne předníma, tak mu dám ruku pod p.rdelí a nadzvednu ho...nebo ani ne nadzvednu, spíš nadlehčím a zatlačím směrem do auta....to už máme natrénovaný....ale je to vyjímečně, většinou si tam vleze bez pomoci.
Takže jsem si z auta typu van udělala takovou dodávku...

Kdyby se to zhoršovalo, tak si prostě dám do auta plastovou bednu, na to nalepím kus koberce a budu to vozit jako schůdek.

17.11.2020 13:34

Já mám tu výhodu, že mám starou kiu carnival, každá sedačka je v autě samostatné "křeslo", co se dá vyndat a stačí zakrýt díry, kde je uchycená v podlaze....psy jsem dřív běžně nakládala zadníma dveřma-do "kufru", ale co měla Sára osteosarkom, tak jsem vyndala jednu sedačku a nastupujou bočníma dveřma...nemusí skákat na sedačku, maj na zemi pelech a deku.
Moc vysoko nad zemí to není...u obrubníku nemusí ani poskočit....když stojím v terénu a nachodili jsme toho víc, pes toho má už plný zuby, tak tam hupsnul předníma, lehnul si a zadníma měl tendence se tam vyškrábat....to já už na něm vidim, tak jak tam hupsne předníma, tak mu dám ruku pod p.rdelí a nadzvednu ho...nebo ani ne nadzvednu, spíš nadlehčím a zatlačím směrem do auta....to už máme natrénovaný....ale je to vyjímečně, většinou si tam vleze bez pomoci.
Takže jsem si z auta typu van udělala takovou dodávku...

Kdyby se to zhoršovalo, tak si prostě dám do auta plastovou bednu, na to nalepím kus koberce a budu to vozit jako schůdek.

To je ideální řešení. Já bych ho takhle mohla vozit u spolujezdce, tam se umí stočit, když odsunu sedačku co nejvíc dozadu. Jenže tam se prý nějak víc bojí nebo co (anebo to jen víc vidím, oproti kufru) a mě to rozčiluje

17.11.2020 13:46

To je ideální řešení. Já bych ho takhle mohla vozit u spolujezdce, tam se umí stočit, když odsunu sedačku co nejvíc dozadu. Jenže tam se prý nějak víc bojí nebo co (anebo to jen víc vidím, oproti kufru) a mě to rozčiluje

No tak to Gina by nejradši jezdila jako spolujezdec, ale sedící na sedačce...ona i když hupne dozadu, tak si hned dřepne na sedačku a čučí z okna....mezi sedačky jsem musela dát bednu a polštářek, aby se mi, když zabrzdim nesložila mezi sedačky....

Ona byla v autě jako malá dost ukňouraná, uplakaná...než jsme zjistili, že to není autem, ale že neviděla ven z okna....

17.11.2020 14:01

"Výhoda je, že stačí lehký mžení, a všichni zmizí a les je jenom náš :-)."

Máme to podobně. Nemám ráda hezké víkendy. To je pak možné u nás potkat i 2,3 nebo i 4 lidi.
Stačí trochu "hmly" a máme krajinu pro sebe. Lišky u nás dávají dobrou noc - doslova, nory jsou 150 m od chalupy. V seníku nám bydlí kuny, doufám, že myši chytí dřív, než stačí vlézt do sklepa. A doufám, že kocour je dost chytrý, aby se nedal.

17.11.2020 14:43
Terven

XXX.XXX.110.191

Máme to podobně. Nemám ráda hezké víkendy. To je pak možné u nás potkat i 2,3 nebo i 4 lidi.
Stačí trochu "hmly" a máme krajinu pro sebe. Lišky u nás dávají dobrou noc - doslova, nory jsou 150 m od chalupy. V seníku nám bydlí kuny, doufám, že myši chytí dřív, než stačí vlézt do sklepa. A doufám, že kocour je dost chytrý, aby se nedal.

A to já se o les ráda podělím ...já bych potřebovala spíš než rajón bez psů a lidí nějakou lokalitu bez zvěře, koček a slepic
Nedělní odpoledne, kdy se v přírodě vyrojí rodinky s dětma, kočárkama a psama jsou super v tom smyslu, že velmi pravděpodobně nepotkáme prase

neverend

17.11.2020 15:03
neverend

XXX.XXX.213.247

Přesně tohle mám také nejraději. 🙂 I když u nás tedy většinou nikoho nepotkáme ani za hezkého počasí. I přesto že měli zavřený kostel(obchoďák) stále téměř nikdo.😀 Nevím kde prováděli motlitby, ale v lese u nás to nebylo.😀

17.11.2020 15:37

my jsme oba dva vstávací... a brzy ráno máme pro sebe les a vlastně i celé Jizerky. Když se plní parkoviště, my už jedeme domů. V létě to ale znamená opravdu brzo vstát...
Máme vyzkoušeno i o cestovacích dovolených - vstaneme brzičko a populární místa zvládneme dřív, než turisti dorazí... katedrály skoro všechny otvírají se svítáním... takže i kultura je. U psa se vystřídáme, případně vydrží chvilku počkat. A máme pak krásné fotky z míst, kde je jindy hlava na hlavě. A přes den se pak dá průzkumničit v místech, kam zájezdy nejezdí a davy nejsou. Stačí, když je to kus dál od civilizace. Takže kultura po ránu, příroda přes den a relax a vínko a tvrdě spící pes v klídku večer...

17.11.2020 15:44
Zoia

XXX.XXX.211.224

No, sama blbě. Přechodně jsem ho vozila na sedačce, kam to je níž než dozadu do kombíku a dokázala jsem ho tam povystrčit, jak se tu píše, že dal sám přední nohy a já jsem mu pomohla. Teď sice dá přední nohy nahoru, ale zbytek už je na člověku; a já mám v háji záda a on skoro 40 kilo. Vyšlo to do období, kdy muž pracuje z domova, protože korona, tak jezdíme spolu a on ho vysazuje a dolů prostě sundavá v náručí. Až se vrátí do práce a začne jezdit domů za tmy a bude to zas půl roku jen na mně, tak asi dojde na tu bedýnku, ale ta moc neřeší směr dolů.

17.11.2020 16:41

dogoun má od prázdnin potvrzenou spondylózu. Přestože se stále chová normálně, tak jsme přeci jen pořídili rampu (nosnost do 90 kil). Trvalo mu docela dlouho, než se ji naučil používat (a občas, když se těší, tak vyskočí a na rampu se vybodne...), ale používá ji už pravidelně.
Jsem ráda, že to umí, až bude hůř, bude se to hodit.
Blbý je, že rampa se za dogu do kufru už dát nedá a tak jezdí vzadu. Pokud jezdíme dva - nevadí to, ale pokud jsme tu nyní měli vnoučata, tak je to náročnější - ale zjistili jsme, že dva dospěláci, dvě děti, doga a rampa se taky vejdou...

17.11.2020 16:43

Díky všem za tipy, budu to muset prozkoumat. Nejvíc se mi asi líbí nápad s bedýnkou, to mě napadlo už před časem, ale k provedení nedošlo... :)

3PSI

17.11.2020 19:04
3PSI

XXX.XXX.0.78

Mno, u nás je to podobně...spíše potkáme jen srnky, zajíce atp..lidi skoro vůbec a psi také ne.. Také bych z vesnice nešla, přestěhovali jsme se z velkého města do úplně maličké vesnice...je tu jen hospoda, místní se psy nechodí, žijí u boudy..
Jsem tu jediná, kdo poctivě venčí.

17.11.2020 19:27

Terven napsal(a):
A to já se o les ráda podělím ...já bych potřebovala spíš než rajón bez psů a lidí nějakou lokalitu bez zvěře, koček a slepic
Nedělní odpoledne, kdy se v přírodě vyrojí rodinky s dětma, kočárkama a psama jsou super v tom smyslu, že velmi pravděpodobně nepotkáme prase

Docela ráda bych vás vyvedla z omylu. Právě když se po lese pohybuje hafo lidí, narazíte na prase nejspíš. Když je v lese klid, prase chrápe někde v houštině. Když po lese běhají rodinky a prase se musí pořád stěhovat....Nejhorší je to v době houbaření.

17.11.2020 19:32

Tak ja bydlim 10km za hranici Prahy 😅
A lidem se umim vyhnout, kdyz nikoho potkat nechci.
Ale musim popojet autem aspon pul kilacku, neb prvnich par minut venku pripomina pohyb dostihaku vypustenych po pauze do vybehu
A to proste na voditku nedam

17.11.2020 19:41
Terven

XXX.XXX.160.10

Docela ráda bych vás vyvedla z omylu. Právě když se po lese pohybuje hafo lidí, narazíte na prase nejspíš. Když je v lese klid, prase chrápe někde v houštině. Když po lese běhají rodinky a prase se musí pořád stěhovat....Nejhorší je to v době houbaření.

Prase byl příklad, myslela jsem jakoukoliv zvěř...
No, nevím. Jsem se psama v přírodě denně a co se týče zvěře a chování fen, vidím obr rozdíl mezi tím, jestli jdu ráno, když je v lese liduprázdno a mezi slunečným víkendovým odpolednem - to fakt na zvěř nenarazíte ani omylem. Je zalezlá - přece se nebude producírovat mezi kočárky a cyklisty.
Horší se to k večeru, se soumrakem - a je to vidět i na fenách, přepínají do loveckýho módu, stopujou, hypnotizujou houští.
Pokud jsme někdy viděly prase, vždycky to bylo mimo frekventovanou dobu. Prasata tu žijou léta a vědí, kam se schovat, aby je lidi a psi neotravovali. Jo, vídám tu od nich rozrytou zem hned za zástavbou, ale to se děje v noci, ještě se nestalo, aby tu prasata ryla, když se všude venčí hafo lidí.

17.11.2020 19:45
Terven

XXX.XXX.160.10

Tak ja bydlim 10km za hranici Prahy 😅
A lidem se umim vyhnout, kdyz nikoho potkat nechci.
Ale musim popojet autem aspon pul kilacku, neb prvnich par minut venku pripomina pohyb dostihaku vypustenych po pauze do vybehu
A to proste na voditku nedam

Jo, no přesně...já taky potřebuju nejdřív někde uvolnit přetlak, aby se dostaly na příjem, takže popojíždím často, ale ty výsadky z auta se mi právěže nedaří zkultivovat - málokde otevřu dveře a vyskočí rovnou na širou pláň

17.11.2020 19:57

málokde otevřu dveře a vyskočí rovnou na širou pláň

tak ja vlastne jinam nejezdim

jen tam, kde je muzu vypustit....

17.11.2020 20:36
marcelaamax

XXX.XXX.140.170

Kdybych potřebovala nejdříve upustit páru, tak psy vylitam na zahradě než půjdeme, ale není to potřeba. Naopak mám psy naučený, ze těch prvnich 500 metrů jdou prostě na vodítku a v klidu, učím to už štěňata a beru to jako normální věc. Moc si nedokážu představit, že se psema nemůžu normálně vyjít na vodítku z branky, a vždycky musím jet autem .

Jo občas taky autem jezdím, ale to většinou v létě, když nechci jít po asfaltu a nebo abych ušetřila čas, když potřebuju rychle vylítat. Nebo když vezu řetězy na tahání. Ale fakt se mi moc nelíbí představa, že tím autem musím.

Nebo na kolobce, to je ještě těžší a taky se museli naučit, že těch prvních pár metrů musí v klidu vedle kolobky a nemůžou hned vypálit.

Petrahei - neberte to jako rypani, to bych nerada , ale v jiném vlákně se navážíte do Pumy, že dvouletého psa učí chodit na vodítku, nebo že to musí trénovat, ale tady sama píšete, že se svými psy nemůžete vyjít z domu na vodítku? . Nemyslím to zle, jen mě to hned trklo 😀.

17.11.2020 20:50

marcelaamax napsal(a):
Kdybych potřebovala nejdříve upustit páru, tak psy vylitam na zahradě než půjdeme, ale není to potřeba. Naopak mám psy naučený, ze těch prvnich 500 metrů jdou prostě na vodítku a v klidu, učím to už štěňata a beru to jako normální věc. Moc si nedokážu představit, že se psema nemůžu normálně vyjít na vodítku z branky, a vždycky musím jet autem .

Jo občas taky autem jezdím, ale to většinou v létě, když nechci jít po asfaltu a nebo abych ušetřila čas, když potřebuju rychle vylítat. Nebo když vezu řetězy na tahání. Ale fakt se mi moc nelíbí představa, že tím autem musím.

Nebo na kolobce, to je ještě těžší a taky se museli naučit, že těch prvních pár metrů musí v klidu vedle kolobky a nemůžou hned vypálit.

Petrahei - neberte to jako rypani, to bych nerada , ale v jiném vlákně se navážíte do Pumy, že dvouletého psa učí chodit na vodítku, nebo že to musí trénovat, ale tady sama píšete, že se svými psy nemůžete vyjít z domu na vodítku? . Nemyslím to zle, jen mě to hned trklo 😀.

Ad poslední odstavec... Hned mě napadlo totéž. A to já hrdě procvičuji chůzi u nohy se psím seniorem (protože ho to baví a mě těší vytvářet mu podmínky, při kterých má “úkol” a zažívá úspěch).

17.11.2020 21:00

to je ten psany projev

1.do pumy se nenavazim spis se divim. ale uz asi ani to ne...

a 2.

ale tady sama píšete, že se svými psy nemůžete vyjít z domu na vodítku?.

to, že radsi psy nalozim do auta je - moje volba. vyhovuje mi to - nestezuju si na to, ani nepisu, ze bych to neumela udelat jinak a jaky jsem chudak, ze mam blaznive psy.
me psi asi omezuji jen do te miry, kdy to ja za omezeni nepovazuju

17.11.2020 21:02

Je něco jiného cvičící pes na špičkové úrovni, kde možná tu akčnost nechcete potlačovat vůbec, co já vím, kdysi mi to někdo říkal a já to pořád nechápu :-) protože to nikdy dělat nebudu a přijde mi to jako mírná lež.
Předpokládám, že petrahei to trochu "nadnesla", poručit by nebyl problém.
Ale znám hodně, hodně psů, kteří poslouchají jen na cvičišti, v běžném životě však nepoužitelní. Stalo se mi i u současného psa - megí si myslela, že když dojdeme na louku, tak tam je pekelně soustředěná a připravená splnit první poslední, jak automat,
ale na silnici cestou tam nebo domů už jako neslyší dost dobře (asi cestou zestárla, ohluchla, chudák malá),
takže jsem to vzala z druhé strany - na louce balonek, myši, na cestě sedni lehni, všude sedni lehni, až nakonec slyší i doma a na zahradě, na zahradě mě vyslyšet nechtěla vůbec, to mě fakt vytáčelo, tak jsem prostě cvičiště udělala ze všeho.

17.11.2020 21:04

Jo, téma.. pokud budou všichni vážně poslouchat např. povel - za mě - tak se mi nemůže nic stát :-) ale jim jo, bránit tři psy už je hodně.

17.11.2020 21:11
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jo, téma.. pokud budou všichni vážně poslouchat např. povel - za mě - tak se mi nemůže nic stát :-) ale jim jo, bránit tři psy už je hodně.

No, hlavně 3 psi už jsou regulérní smečka, a jako smečka se i chovají - ti už dokážou nějakého uprchlého prudiče nehezky zrychtovat, a v případě silnějších psů klidně i zabít (3 psy s jinýho psa jeden člověk nesundá)

17.11.2020 21:17

I dva psi jsou smečka. A někdy až nepříjemně. Někdy se jejich spolupráce hodí.

17.11.2020 21:20

A to já hrdě procvičuji chůzi u nohy se psím seniorem (protože ho to baví a mě těší vytvářet mu podmínky, při kterých má “úkol” a zažívá úspěch).

trosku se bojim, ze tam, kde jsem o tom psala- to o zadnem zazivani uspechu nebylo.

17.11.2020 21:32
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

I dva psi jsou smečka. A někdy až nepříjemně. Někdy se jejich spolupráce hodí.

2 psi jsou pouze pár nebo team, ale jako opravdová smečka se nechovají.

17.11.2020 21:35
marcelaamax

XXX.XXX.140.170

Ok :).

Já nemluvila o tom, že by se něco mohlo stát a v případě tří psů se to blbě řeší. To by se mi řešilo blbě i v případě mých dvou psů 😀, ale přesto těch 500 metrů na vodítku chodím. Někdy beru i třetí fenu a to už musíme na vodítku dal než 500 m. Ale tak to se něco může stát i po těch 500 metrech kdy psi na vodítku nejsou.

Ne asi jsem to špatně pochopila - jakože není možné se psy jít v klidu 500 metrů na vodítku, tak jsem to pochopila. Ale asi je myšleno tak, že možné by to bylo, ale panička to tak nechce a tak jede autem 😀.

17.11.2020 21:36
marcelaamax

XXX.XXX.140.170

2 psi jsou pouze pár nebo team, ale jako opravdová smečka se nechovají.

Pokud si teda pořídím třetího psa, tak muzu počítat s tím, že se "všechno změní"?

Nebo jak konkrétně jinak se začnou chovat oproti dvěma?

Abych věděla, na co být připravena 😀

17.11.2020 21:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Pokud si teda pořídím třetího psa, tak muzu počítat s tím, že se "všechno změní"?

Nebo jak konkrétně jinak se začnou chovat oproti dvěma?

Abych věděla, na co být připravena 😀

Oni si udělají hierarchii i mezi sebou bez Vás - budou mít mimo vás svého psího vůdce, a rozdělené úkoly. Jejich větší nebezpečnost je v tom, že se v psích záležitostech chovají jako psi (lov, rvačka), a následují toho psího vůdce, pokud to neukormidlujete zavčas.

Když máte 2 tak je sice jeden výš, druhý za ním, ale fungují jinak.

17.11.2020 22:07
lupus4

XXX.XXX.205.61

No, hlavně 3 psi už jsou regulérní smečka, a jako smečka se i chovají - ti už dokážou nějakého uprchlého prudiče nehezky zrychtovat, a v případě silnějších psů klidně i zabít (3 psy s jinýho psa jeden člověk nesundá)

mno sundá, když mu nic jiného nezbude, třeba když vám nevycválanej labík vlítne do zapřažený osmičky...která ho v mžiku naroluje pod sebe
je ale fakt, že ho asi zabít nechtěli, měl jen pár šrámů ...
noční můra mush tréninků

17.11.2020 22:20

Jako to chápu, ale když je mám pod povelem, tak by nikoho zrychtovat neměli.
Na houby ale bude, když přilétne nevychovanec a já mám schovat tři kousky, někteří samovenčiči nezdrhnou ani před napřaženým klackem.. je to složité s třemi psy, ale ne nemožné.. sehrát se.. výhoda je, když jsou dva již dospělí a rozumní, malinký se bude učit od nich...ale stejně je to docela dost práce. A tak si říkám, kam půjdu se třemi psy, kam se vejdou? Ve vlaku se neposkládají, ve městě se nedá na chodníku, když je pošlu za mě, no a na té louce už je to fuk :-)

17.11.2020 22:26
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jako to chápu, ale když je mám pod povelem, tak by nikoho zrychtovat neměli.
Na houby ale bude, když přilétne nevychovanec a já mám schovat tři kousky, někteří samovenčiči nezdrhnou ani před napřaženým klackem.. je to složité s třemi psy, ale ne nemožné.. sehrát se.. výhoda je, když jsou dva již dospělí a rozumní, malinký se bude učit od nich...ale stejně je to docela dost práce. A tak si říkám, kam půjdu se třemi psy, kam se vejdou? Ve vlaku se neposkládají, ve městě se nedá na chodníku, když je pošlu za mě, no a na té louce už je to fuk :-)

To "pod povelem" je právě u 3 a více psů ve vyhrocené situaci dost s otaznikem - pokud psí alfa vyhodnotí, že to nemáte plně pod kontrolou, tak přebírá iniciativu, a zbytek ho následuje.

17.11.2020 22:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A já teď budu za úplného blbce, ale vy co máte dva psy - přijde vám, že je jeden výš a druhý níž?

Že prostě jednoznačně můžete říct, který je ten Alfa? Já ne 😀

17.11.2020 22:38
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
A já teď budu za úplného blbce, ale vy co máte dva psy - přijde vám, že je jeden výš a druhý níž?

Mezi dvěma bych toho výš právě alfou nenazývala, a pokud je to pes x fena, tak je to úplně jinak - jsou pár

17.11.2020 22:42
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Mezi dvěma bych toho výš právě alfou nenazývala, a pokud je to pes x fena, tak je to úplně jinak - jsou pár

No tak ne Alfa, ale psala jste, že jeden je vždy výš a já tohle u nás nevidím, že by jeden byl výš.

Takže to platí jen v případě stejného pohlaví?

17.11.2020 22:44

marcelaamax napsal(a):

Dalo se to říct, měli jsme takovou kupu jeden čas, jedna fena byla ta nejvyšší, ze začátku si myslela, že je výš než člověk, no tak to by nešlo.. když je u toho člověk, tak by ho jejich hierarchie neměla zajímat. Snad nebudu poslouchat toho psího alfíka, nebo jo? Tak jsem to myslela. Samozřejmě když si tři udělají výlet sami, tak je to smečka se vším všudy a zakouslé tři kusy budu odtrhávat docela špatně :-)
Čím ostřejší (nebo čím víc ks) psy mám, tím víc je budu muset zvládat.
Jo a mezi Kocourkem a megí je alfa kocour.

17.11.2020 22:45
Terven

XXX.XXX.160.10

marcelaamax napsal(a):

Přesně to jsem chtěla napsat - já taky ne. Já bych řekla, že se to střídá podle situace, podle důležitosti toho či onoho pro každou z nich.
Jistý čas jsem si myslela, že výš je pinčová. Je starší, protřelá životem, Vikinka je mazánek a často jí ustupovala (a ještě ustupuje) jedná-li se o žrádlo nebo o jinou výsadu.
Ale pinčová už to párkrát pěkně schytala, když se začala zajímat o stejnou myší díru jako Vikina. Prostě v některých situacích jednoznačně hraje druhý housle.

17.11.2020 22:46

To "pod povelem" je právě u 3 a více psů ve vyhrocené situaci dost s otaznikem - pokud psí alfa vyhodnotí, že to nemáte plně pod kontrolou, tak přebírá iniciativu, a zbytek ho následuje.

To se mi ale nesmí stát - buď mám pořádný prostředek na obranu a psi to ví, že se nic nestane, nebo.... a tak co, když mě někdo napadne, tak .. pak zakopat nebo pod vápno, no :-)

17.11.2020 22:48
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
No tak ne Alfa, ale psala jste, že jeden je vždy výš a já tohle u nás nevidím, že by jeden byl výš.

Takže to platí jen v případě stejného pohlaví?

Jj, pes a fena mezi sebou nemají vyšší a nižší postavení, maji jen rozdělené role, a normální pes feně stejně většinou ustupuje.

17.11.2020 22:49

Terven napsal(a):
Přesně to jsem chtěla napsat - já taky ne. Já bych řekla, že se to střídá podle situace, podle důležitosti toho či onoho pro každou z nich.
Jistý čas jsem si myslela, že výš je pinčová. Je starší, protřelá životem, Vikinka je mazánek a často jí ustupovala (a ještě ustupuje) jedná-li se o žrádlo nebo o jinou výsadu.
Ale pinčová už to párkrát pěkně schytala, když se začala zajímat o stejnou myší díru jako Vikina. Prostě v některých situacích jednoznačně hraje druhý housle.

Alfa neustupuje, alfa přenechává, o co nemá zájem :-) zbytky :-) ale to mu nebere fakt, že je stále alfa.

17.11.2020 22:54

marcelaamax napsal(a):

Tak u nás jasnej kápo Sára....jo dva asi nejsou smečka, ale když se v jejich mládí každá hra s cizím psem začala zvrtávat na něco ne nepodobné lovu, tak mi smečku připomínali.
Jeden psa štval (hnal před sebou)...vždycky Jack a to takovým způsobem, že ho hnal Sáře, která nadbíhala přémo do rány....prostě něco ve stylu lovu vlčí smečky jenom provedeno dvěma psy.

Pes poslouchal fenu na slovo....což bylo z jedné strany jednodušší, protože si stačilo pohlídat fenu, na druhou stranu, pokud už fena zavelela, tak to byl průšvih a že jsme jedno takové období měli.

17.11.2020 22:59
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jj, pes a fena mezi sebou nemají vyšší a nižší postavení, maji jen rozdělené role, a normální pes feně stejně většinou ustupuje.

Můj pes normální není 😀 a ve všem fene taky neustoupí. A o cizích fenách vůbec nemluvím. Ale chápu.

Právě to vidím podobně jako Terven - jeden je "výš" v jedné věci a druhý v druhé.. Ale to bude i podle priorit. Jinak fena psa dost napodobuje, chodí tam, kam jde on, na lidi normálně neštěká, ale když začne pes, tak začne štěkat taky. Obráceně ne, psovi je fuk jestli fena štěká. Ale to si myslím že je dost dáno i tím, že je fena mladší.

Ale Terven má dvě feny, že?

17.11.2020 23:09
Terven

XXX.XXX.160.10

Alfa neustupuje, alfa přenechává, o co nemá zájem :-) zbytky :-) ale to mu nebere fakt, že je stále alfa.

No....přenechává ...ono právěže to "přenechání" nikdy není úplně dobrovolné
Píšu o věcech, o které mají zájem obě. Pokud jedna z nich o něco nemá zájem, těžko z toho usuzovat na jejich vzájemnou hierarchii.
Ale řekla bych, že na hierarchii se nedá usuzovat jen podle bránění si zdrojů - ono je třeba známo, že má-li zvíře hodně velký hlad, troufne si i na výše postaveného. Třeba u koní urputní zdrojaři nebývají nejvýše postavení, jen si prostě nejvíc hájí žrádlo.

17.11.2020 23:43
Terven

XXX.XXX.160.10

Tak u nás jasnej kápo Sára....jo dva asi nejsou smečka, ale když se v jejich mládí každá hra s cizím psem začala zvrtávat na něco ne nepodobné lovu, tak mi smečku připomínali.
Jeden psa štval (hnal před sebou)...vždycky Jack a to takovým způsobem, že ho hnal Sáře, která nadbíhala přémo do rány....prostě něco ve stylu lovu vlčí smečky jenom provedeno dvěma psy.

Pes poslouchal fenu na slovo....což bylo z jedné strany jednodušší, protože si stačilo pohlídat fenu, na druhou stranu, pokud už fena zavelela, tak to byl průšvih a že jsme jedno takové období měli.

Oni sice nejsou smečka, ale vzájemně se podpoří, dodají si odvahu...
Už se mi párkrát stalo, že jedna jaksi strhla druhou, stereo ohluchly a pelášily v dál - jedna z nich možná ani nevěděla proč a kam. Přitom každá zvlášť by ve stejné situaci poslechla. Adrenalin je nakažlivej, se dvěma je to vždycky víc o hubu než s jednou.
Občas si taky jednu z nich beru na vodítko, aby je nechytl stereo rapl.

18.11.2020 06:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Dalo by se říct, že 2 psi jsou konkurenti, kteří mezi sebou soupeří o přízeň pána - proto jsou pro člověka snadněji manipulovatelní.

Zatímco 3 s více psů, už mají i mezi sebou svého psího šéfa. A ruku na srdce - má rychlejší nohy, lepší zuby, a v komunikaci s nimi je naprosto srozumitelný, takže je proti člověku ve výhodě. Proto to taky funguje, jen když máte ve smečce pořád pod kontrolou jejich alfu, protože v momentě kdy už on zavelí k nějaké akci, tak jste tam jen figurka do jazzu.. 🤫.
Přitom jinak by všichni ostatní psi bez zaváhání poslechli člověka.

18.11.2020 08:10
janaa

XXX.XXX.15.166

Ad ježdění autem, přiznám se, že v 90% případů taky popojedu autem,byť to je čvrt hodiny. Jenže přesně ten úsek cesty, kde je silnice, chodí po ní lidi, matky s kočárky, lidi,co venčí psy a poměrně blízko vesnice, takže pro nás největší riziko - kočky. A fakt se mi nechce první čtvrt hodinu na vodítkách vést pět až sedm nevylítaných psů,byť netahají a chodí slušně. To je radši naložím a vypustím až na louce, kde vidím do daleka a kam skoro nikdo nechodí a chytám je až na závěr na nepřehledným úseku. Nebo je odvezu na koupačku nebo do lesa (tam teda procházky rozděluju),ale tam už bych jela tak nebo tak, je to dál. Prostě s vícero psama je daleko příjemnější je odvézt a ty nabušence pustit.
A jinak souhlasím s Inspektorem, psí smečka je něco úplně jiného než pár a jinak se chová

18.11.2020 08:58
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No tak 5-7 psů už je opravdu hodně 😀. Jinak samozřejmě každého věc, jestli jde pěšky nebo si popojede, já to nemyslela špatně, sama někdy tím autem jezdím. Asi taky záleží o jaký jde úsek - u nás potkáme max pár aut, jinak nikoho. Ale zas třeba když jedeme na výlet tak kolikrát začínáme na parkovišti, kde je plno lidí a psů.

Zrovna aktuálně tím autem popojizdim taky často, záměrně kvůli tomu, jak mi fena v autě řve, tak abychom na tom mohly pracovat.

18.11.2020 13:28
Terven

XXX.XXX.110.191

Tak já autem popojedu maximálně jednou denně,někdy ani to ne...a psi se venčí minimálně 3x, žejo, takže na těch vodítkách je vodím tak jako tak. A ne, že by to nešlo, jen je pro mě pohodlnější, když si tu páru upustí někde, kde nemusím být jako ostříž
A další důvod mýho popojíždění je, že mi feny v cizích rajónech fungujou líp, nemají tam zajetý některý svoje nepříjemný stereotypy, víc se drží u mě apod.

Přidejte reakci

Přidat smajlík