Daruji fenku Jacka Russela

Daruji fenku Jacka Russela. Je zvyklá být venku na zahradě v boudě. Nevhodn...
Marinaaa
XXX.XXX.252.164
Zdravím všechny,
moc prosím o radu. Mám doma 2 JRT, jedna z nich je 3letá fenka, zvyklá byt doma sama. Přítel si loni v zimě pořídil štěndo též JRT, nicméně žije v baráku s rodinou a pes téměř nikdy nebyl doma sám. Teď je mám u sebe v bytě oba dva a ten mladší, rok starý, den co den po mé odchodu vyje a ta starší, dříve sama hodná, se k němu přidává..
Pejsci mají spoustu hraček, často jim tam nechávám i kosticku z kůže, aby se zabavili, ale stejně to nepomáhá. Během dne je taky nechávám o samotě zavřené v ložnici, když napr. vařím v kuchyni atd., a to je ok, pravděpodobně je to tím, ze vi, ze jsem doma. Jsem už z toho dost zoufalá, sousedi si neustále stěžují a už se do toho vložil i majitel bytu.. Obavám se, ze ten mladší trpí separační úzkostí, protože je příliš zvyklý na lidskou společnost a druhý pejsek mu nestačí.
Dá se s tím ještě něco dělat? Nějak ho převychovat?
Budu vděčná za jakékoli rady...
Někdy může pomoci nechat doma puštěnou televizi nebo alespoň rádio (na nějaké mluvené stanici), u předchozího pejska nám to v jeho štěněcím období pomáhalo.
Jinak co se týče kostiček o dobrůtek - i teď s fenkou, která je doma sice tiše, ale rozkouše na co přijde , tak i když jí dám něco dobrého před odchodem, stejně si to s radostí sní, až když přidu domů... o samotě žere jen nejedlé věci
Uživatel s deaktivovaným účtem
Samotu je potřeba nacvičovat po malých kouscích. Psa nelitovat, neloučit se s ním, nevítat. Ale je to běh na delší trať a plně chápu sousedy. Patrně se vám to nepodaří vyřešit do týdne, navíc vám mlaďoch kazí staršího psa......
Je možnost toho mladšího psa dát zpátky do baráku a tam s ním samotu postupně nacvičovat, než si ho vezmete zase k sobě? Tak se totiž mělo ideálně postupovat předem.
Obavám se, ze ten mladší trpí separační úzkostí, protože je příliš zvyklý na lidskou společnost a druhý pejsek mu nestačí.
Jasně, že nestačí. Jen se to rádo po internetech říká, že aby měl pejsek společnost, když nejsou lidé doma, pořiďte mu kamaráda. Pak to může skončit happy endem, nebo naopak mladší zvíře naučí starší (a naopak) nějakému nešvaru.
Ono to může fungovat, ale jak je psáno výše, pes se musí nejdřív naučit krok po kroku, že odchod člověka z bytu není konec světa. Pejsek nemusí vůbec trpět separačkou, jen byl zvyklý na jiný režim. (Návrat do starého baráku a nácvik režimu tam je ideální rada.)
Nepíšete podstatnou věc. Jak dlouho jsou psi doma sami?
Nicméně, obecně platí pravidlo, že unavený pes = hodný pes. Roční pes a tříletá JRT, to jsou žihadla. Jak dlouhou mají vycházku, jaké mají venku aktivity, než odejdete z bytu? Zavařit jim oběma venku hlavičky přemýšlením a výcvikem, zavařit jim oběma nožičky cíleným pohybem, hodina takové aktivity před odchodem z bytu by měla alespoň trochu pomoci.
Já bych k tomu jen dodala. Když kdysi můj pes v 11ti letech osiřel ( do té doby byl s feno - matkou ), nikdy si už nezvykl být doma sám. Střídavě štěkal a vyl, i když zůstával doma jen cca 4 hodiny. Tehdy jsem to naštěstí mohla vyřešit tím, že se mnou chodil do zaměstnání.
Píšu to proto, že tenkrát mi hodně lidí radilo, ať mu pořídím kamaráda. Je to dost rozšířený názor. Nikdy jsem tu radu nevyslyšela, měla jsem za to, že by tam mohli řvát dva.
Vím, že zadavatelka má problém opačný - k hodnému přibyl štěkač.
Marinaaa
napsal(a):
Zdravím všechny,
moc prosím o radu. Mám doma 2 JRT, jedna z nich je 3letá fenka, zvyklá byt doma sama. Přítel si loni v zimě pořídil štěndo též JRT, nicméně žije v baráku s rodinou a pes téměř nikdy nebyl doma sám. Teď je mám u sebe v bytě oba dva a ten mladší, rok starý, den co den po mé odchodu vyje a ta starší, dříve sama hodná, se k němu přidává..
Pejsci mají spoustu hraček, často jim tam nechávám i kosticku z kůže, aby se zabavili, ale stejně to nepomáhá. Během dne je taky nechávám o samotě zavřené v ložnici, když napr. vařím v kuchyni atd., a to je ok, pravděpodobně je to tím, ze vi, ze jsem doma. Jsem už z toho dost zoufalá, sousedi si neustále stěžují a už se do toho vložil i majitel bytu.. Obavám se, ze ten mladší trpí separační úzkostí, protože je příliš zvyklý na lidskou společnost a druhý pejsek mu nestačí.
Dá se s tím ještě něco dělat? Nějak ho převychovat?
Budu vděčná za jakékoli rady...
Tenhle dokument zhruba shrnuje, jak to cca funguje a co s tím dělat:
Separační anxieta u psů, a co s tím?
Radka Dobšíková;
Ústav veřejného veterinářství, ochrany zvířat a welfare, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, ČR
https://cit.vfu.cz/oz/Oz/anxietapes.pdf