Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bajulda

16.11.2020 10:03
Bajulda

XXX.XXX.0.163

Dobrý den,
jak mám psovi ošetřit škrábanec (nejspíš) na horním pysku? Pořádně jsem ho neviděla, on je hodně hyperaktivní a nepostojí, nenechá na sebe moc sáhnout, škube mi tou hlavou, není zvyklý na nějaké kontrolování tlamy nebo tak. Jen jsem si všimla, že mu to mokvá a má tu srst trošku od krve.

Mám v plánu ho přivázat, umýt mu to místo heřmánkovým čajem a potřít betadinou. Snad se teda nechá... Ještě něco? Nechci, ať mu to začne hnisat nebo tak něco, dost si ten čumák otírá packou a ryje jím v hlíně. Pokusím se mu zkrátit i ten boční drápek, má ho přerostlý, uvažuju jestli se nezranil o něho (a nebo možná vletěl mezi růže a má to od trnu), i když to mě asi kousne :D. Nikdo mi ho dneska nepodrží.

Veterina nepřipadá v úvahu, potřebuju mu to vyřešit doma. Nějaké nápady ještě? Zavázat to na té tlamě nejde. :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.11.2020 10:08

Naučit psa nechat se ošetřovat :)

16.11.2020 10:48
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Stačí pořádně naťupat tou betadinou, chtělo by to první trochu vymačkat, kdyby byla špína i uvnitř. A to, že naučíte psa nechat se v klidu ošetřit, je základ. Já, kdybych psa uvázala, tedy šla na ošetření násilím, tak se zvencne, i když jinak si nechá klidně uřezat nohu U nás se ošetřuje tak, že dám psu lehni, v našem případě je to: ležinkej, udělej mimi ano, koukneme na to bolino, jo? Spravíme to, aby tě to nebolinkalo, aby to bylo dobrý.

Bajulda

16.11.2020 10:58
Bajulda

XXX.XXX.0.163

Pes není můj, je od lidí tady v okolí, ale když jsem se na to ptala, tak to řešit nechtějí-je to pes a vlk v přírodě také nemá veterináře. Takže holt je to na mně a psa jen tak nenaučím nechat se ošetřit, když ho akorát občas pohladím cestou kolem. Každopádně díky. 😏

Tak snad ta betadina postačí. Šišlavý utěšující tón nezabírá, zkoušela jsem to právě včera a nenechal se. :)

16.11.2020 11:07
Atheira

XXX.XXX.209.8

Bajulda napsal(a):
Pes není můj, je od lidí tady v okolí, ale když jsem se na to ptala, tak to řešit nechtějí-je to pes a vlk v přírodě také nemá veterináře. Takže holt je to na mně a psa jen tak nenaučím nechat se ošetřit, když ho akorát občas pohladím cestou kolem. Každopádně díky. 😏

Tak snad ta betadina postačí. Šišlavý utěšující tón nezabírá, zkoušela jsem to právě včera a nenechal se. :)

Šišlavý utěšující tón nezabírá častěji než se zdá... Ten pes má pak oprávněně pocit, že se děje něco špatnýho. Spíš je lepší nahodit přátelský pohodový, takové to - nic se neděje, hele, tady vezmem nohu, něco tam lípnem, no, koukej, a je to...
Jenže ani to vám stejně asi nepomůže, jestli ten pes rostl jako dříví v lese a navíc není váš. Ale za pokus to možná stojí. Ta tlama je zrovna blbý místo celkově a bude na ni háklivější.
Ale tou betadinou to bude chtít mazat častěji, tak to snad nějak vychytáte. Držím palce.

16.11.2020 11:17

Bajulda napsal(a):

Co úplatky?

16.11.2020 11:18
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No tak samozřejmě, stačilo napsat, že to není váš pes. Já šišlám teda na všechny psy, protože to ani jinak neumím a budete se divit, u většiny to zabírá, protože to šišlání zní psu víc utěšujícím tónem, než normální mluva. U rapla psa, který je zvyklý na jiné zacházení, či spíš nezacházení, to nejspíš nepomůže...taky tu máme takového jednoho NO. Pokud je to jen úraz a ne třeba nějaký počínající novotvar, tak betadina určitě bude stačit, ono by se to nejspíš vyhojilo i bez.

16.11.2020 11:25
Atheira

XXX.XXX.209.8

lesnížínka napsal(a):
No tak samozřejmě, stačilo napsat, že to není váš pes. Já šišlám teda na všechny psy, protože to ani jinak neumím a budete se divit, u většiny to zabírá, protože to šišlání zní psu víc utěšujícím tónem, než normální mluva. U rapla psa, který je zvyklý na jiné zacházení, či spíš nezacházení, to nejspíš nepomůže...taky tu máme takového jednoho NO. Pokud je to jen úraz a ne třeba nějaký počínající novotvar, tak betadina určitě bude stačit, ono by se to nejspíš vyhojilo i bez.

Já mám třeba fenu ohromně přecitlivělou. Už jako štěně taková byla, prostě se s takovou povahou narodila. A na ní šišlání funguje prostě tak, že se začne bát. Něco se děje, proboha, teď je se mnou konec. Váš pes je salámista, takže to asi takhle nebere...
Když ale jednám s Larou v nějaké vypjatější situaci nebo je potřeba, aby vydržela nějaké třeba bolestivější ošetření, je potřeba, aby z toho jednání měla pocit, že situace nevyžaduje utěšování a šišlání - že je to v pohodě. A pak je v pohodě taky. Vím, že tenhle způsob jednání zabírá i u jiných psů mnohem častěji než lítostivá šišlačka a jelikož ta zadavatelce nezabrala, možná by to mohlo jít tak...

16.11.2020 11:35
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tam mí psi u mne jinou řeč jak šišlání skoro neznají(vlastně všichni psi v okolí) takže vyděšení byli spíš, když jsem na ně začala mluvit normálně, to znervozní Pes, který na to zvyklý není, to určitě bude mít jinak, i opačně, jak píšete. Fenku máte od štěnda? Já vím, že se bohužel někteří psi rodí s vrozenou plachostí a nedůvěrou(i u berňuch je to častá vylučovací vada) jen mi pořád nejde do hlavy, že začne nedůvěřovat i pánovy. To bych asi těžko vydýchávala

16.11.2020 11:36

Mně tedy kdysi zabral přístup "prostě si do toho oka necháš kápnout a tečka a nezajímá mě to", tedy jednoduše se nas*at. Ale mám psa submisivního, takže tato jemná změna přístupu stačila na to, aby se po několika dnech boje při ošetření ani nehnul.
Teď, když je starej, už taky volím "sranda přístup", hledám způsoby, jak to udělat co nejvíc po dobrým a s legrací, páč mě po těch letech nebaví dívat se na ty týraný výrazy U mlaďocha a navíc psa, kterej by nebyl můj, by to samozřejmě nešlo.

16.11.2020 11:38
Atheira

XXX.XXX.209.8

lesnížínka napsal(a):
Tam mí psi u mne jinou řeč jak šišlání skoro neznají(vlastně všichni psi v okolí) takže vyděšení byli spíš, když jsem na ně začala mluvit normálně, to znervozní Pes, který na to zvyklý není, to určitě bude mít jinak, i opačně, jak píšete. Fenku máte od štěnda? Já vím, že se bohužel někteří psi rodí s vrozenou plachostí a nedůvěrou(i u berňuch je to častá vylučovací vada) jen mi pořád nejde do hlavy, že začne nedůvěřovat i pánovy. To bych asi těžko vydýchávala

Já neříkám, že je plachá a nedůvěřivá (k cizím ano, ke mně a k rodině, co potkává, rozhodně ani omylem), to motáte něco úplně jiného, říkám, že je to citlivka... Není to ani o zvyku na šišlání. Já nenávidím, když se na psy šišlá, přijde mi, že s z nich tak dělají akorát dementi. Ono to nepochopíte, co to doopravdy je pes s trochu jinačí nervovou soustavou, dokud to nezažijete.

16.11.2020 11:57
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak jasně, nepochopím, takového psa jsme nikdy neměli. Proto nevím, co si pod přecitlivělá - představit, protože co znám psy, tak jsou spíš plaší, bojazliví, i mamky Mandy je plašan. A nevím, co si pod pojmem dementi u psa představujete Mí psi byli třeba neskutečně hodní. Nikdo ze sousedů se nemusí bát, že ho potká, že ho potká s dítětem nebo se psem. Všichni ho mají rádi a myslím, že nám to všem vyhovuje.

16.11.2020 12:22
Atheira

XXX.XXX.209.8

lesnížínka napsal(a):
Tak jasně, nepochopím, takového psa jsme nikdy neměli. Proto nevím, co si pod přecitlivělá - představit, protože co znám psy, tak jsou spíš plaší, bojazliví, i mamky Mandy je plašan. A nevím, co si pod pojmem dementi u psa představujete Mí psi byli třeba neskutečně hodní. Nikdo ze sousedů se nemusí bát, že ho potká, že ho potká s dítětem nebo se psem. Všichni ho mají rádi a myslím, že nám to všem vyhovuje.

Já nemyslím, že se z toho psa stane, ale beru šišlání jako způsob komunikace s něčím, čemu to moc nemyslí... U nás se prostě vždycky říkalo - nedělej z něj dementa... Jako přístup, mluvím s ním, jak kdyby byl. Neznamená to, že vlivem toho opravdu bude.

No, lekavá je. Třeba když jdeme trasu, co zná jak svý boty a najednou tam někdo přes noc postaví sněhuláka nebo obří kupu listí, tak se jí lekne. Ale když jí povím, že je to v pohodě, tak je v pohodě taky.
Ale v podstatě jde o to, že věci má tendenci víc prožívat a potřebuje oporu, ta z litování a šišlání ještě snad nikdy nevzešla... S takovým psem jde normálně fungovat, ale musíte ho nejdřív pochopit.

16.11.2020 12:37
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No ale to s tím šišláním....je ve vaší hlavě, ne v psí Pes vás bere takovou, jaká jste. Pokud vás zná šišlající tak to tak bere, pokud začnete mluvit normálně, je něco v nepořádku. On si jistě neříká: šišlá na mě jak na debi.a. To je interpretace lidí. Když si někdo ze sousedů myslí, že na své psy, jejich psy či jejich děti šišlám jak deb.l či na debi.y upřímně...je mi to šumák

16.11.2020 12:46
Atheira

XXX.XXX.209.8

lesnížínka napsal(a):
No ale to s tím šišláním....je ve vaší hlavě, ne v psí Pes vás bere takovou, jaká jste. Pokud vás zná šišlající tak to tak bere, pokud začnete mluvit normálně, je něco v nepořádku. On si jistě neříká: šišlá na mě jak na debi.a. To je interpretace lidí. Když si někdo ze sousedů myslí, že na své psy, jejich psy či jejich děti šišlám jak deb.l či na debi.y upřímně...je mi to šumák

To máte pravdu. Taky si nemyslím, že se ten pes za to nějak urazí.

V tom prvním svém příspěvku jsem ale měla na mysli interpretaci.

Utěšující tón pes vnímá jinak než když s ním mluvíte jen tak mimochodem a nebo taky, když zvolíte přístup, co psala keriton. Všechno je to něco trochu jinýho a opravdu jsem převědčená o tom, že u toho prvního způsobu - utěšování - je větší pravděpodobnost, že vám ten pes nebude věřit tolik. Právě proto, že není blbej a doteče mu, že tenhle tón vyžaduje situace, která asi nebude úplně ok, jinak byste neutěšovala.

16.11.2020 13:26

na jakýkoliv hnisavý věci v tlamě či okolí používám tea tree, jako koneckonců na všechno kromě očí.

16.11.2020 14:12
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
na jakýkoliv hnisavý věci v tlamě či okolí používám tea tree, jako koneckonců na všechno kromě očí.

Mě strašně smrdí Na psa bych to nedala z důvodu, že bych to musela pořád čichat. U cizího je to ale pochopitelně jedno. Někde jsem četla, že vnitřně ne, že je toxický? Nebo to s něčím pletu?

16.11.2020 17:43

lesnížínka napsal(a):
Mě strašně smrdí Na psa bych to nedala z důvodu, že bych to musela pořád čichat. U cizího je to ale pochopitelně jedno. Někde jsem četla, že vnitřně ne, že je toxický? Nebo to s něčím pletu?

no, nepila bych to, ale vnitřně na bolavý zuby, afty, hnisavé cokoliv v dutině ústní, bez problémů. to samé na rýmu a nachlazení jako inhalace v páře, ale k tomu psa nedonutíte.

a ošetřený pes nijak nesmrdí. jo, smrdí mu to, když na něho jdete s tím uchoštourem v tea tree namočeným, ale na názor se ho neptám.

16.11.2020 17:50
Atheira

XXX.XXX.209.8

no, nepila bych to, ale vnitřně na bolavý zuby, afty, hnisavé cokoliv v dutině ústní, bez problémů. to samé na rýmu a nachlazení jako inhalace v páře, ale k tomu psa nedonutíte.

a ošetřený pes nijak nesmrdí. jo, smrdí mu to, když na něho jdete s tím uchoštourem v tea tree namočeným, ale na názor se ho neptám.

Četla jsem to samé, co píše žínka, ale při použití u malých zvířat. Reálně jsem znala slečnu, co neředěný tea tree na vatě použila potkanovi do otevřeného abscesu a ten za pár minut zaklepal bačkorama. (Asi půl minuty po očištění se začal točit dokola, pak přišel třes a za chvíli konec) Při použití do otevřených ran je konkrétně čistý tea tree olej údajně toxický, nicméně dostatečně velký a těžký živočich (tedy i člověk) by toho na sebe musel použít litry, aby to ublížilo, zatímco drobné savce je to fakt schopné zabít.

Tohle jsou informace, které mám a jedna zkušenost s pidi zvířetem. Ale třeba o tom máte nějaký odbornější info?

16.11.2020 17:58

Atheira napsal(a):
Četla jsem to samé, co píše žínka, ale při použití u malých zvířat. Reálně jsem znala slečnu, co neředěný tea tree na vatě použila potkanovi do otevřeného abscesu a ten za pár minut zaklepal bačkorama. (Asi půl minuty po očištění se začal točit dokola, pak přišel třes a za chvíli konec) Při použití do otevřených ran je konkrétně čistý tea tree olej údajně toxický, nicméně dostatečně velký a těžký živočich (tedy i člověk) by toho na sebe musel použít litry, aby to ublížilo, zatímco drobné savce je to fakt schopné zabít.

Tohle jsou informace, které mám a jedna zkušenost s pidi zvířetem. Ale třeba o tom máte nějaký odbornější info?

neředěný tea tree je hlavně hrozně ostrý a takový otevřený absces u potkana, to mohlo být na povrch těla obrovské zranění.

jediný zvíře, na které bych to nedávala, je kočka. ony jsou obecně citlivé na esenciální oleje.

16.11.2020 18:05
MajkaP

XXX.XXX.84.93

neředěný tea tree je hlavně hrozně ostrý a takový otevřený absces u potkana, to mohlo být na povrch těla obrovské zranění.

jediný zvíře, na které bych to nedávala, je kočka. ony jsou obecně citlivé na esenciální oleje.

Já si taky myslím, že ho to mohlo tak štípat, že ho kleplo. Navíc u abscesů těžko říct, byla by to náhoda, ale muselo to mít ani souvislost s ošetřením.

Přidejte reakci

Přidat smajlík