Zajdin

XXX.XXX.0.163
Zdravím,
Zajímalo by mě, jaké plemeno je časově nenáročné, vhodné do bytu a které třeba vydrží i 10 hodin samo když jsem v práci? :) Samozřejmě denní procházka by byla, ale ideál ať je 5-10kg, nenáročný na ten pohyb a ne moc závislý na majiteli. Kdyby moc nelínal, bylo by to fajn. Plochý čumák typu mops nebo buldoček ne.
Myslíte, že třeba malý knírač požadavkům odpovídá?
Uživatel s deaktivovaným účtem

....tak ten na baterky určitě....

Tady impact říkala, že má na venčení smečku, tak kdybyste, zadavateli, neměl tu půlhodinku, co Vám denně zbývá volná, co dělat.. a Varaxi by pomohla, kdyby ta půlhodinka byla moc, na ni je to zase málo, už venčí psy z půl republiky, i ty od impact, tak to nic,
to jsem popletla,
v tom případě platí odpověď č. 1, promiňte.
Zajdin
napsal(a):
Zdravím,
Zajímalo by mě, jaké plemeno je časově nenáročné, vhodné do bytu a které třeba vydrží i 10 hodin samo když jsem v práci? :) Samozřejmě denní procházka by byla, ale ideál ať je 5-10kg, nenáročný na ten pohyb a ne moc závislý na majiteli. Kdyby moc nelínal, bylo by to fajn. Plochý čumák typu mops nebo buldoček ne.
pro vás plyšový
Zajdin
napsal(a):
Zdravím,
Vy nepotrebujete psa, ale nekoho, kdo Vas bude mit rad.
Řekla bych, že těmto požadavkům odpovídá kočka
- venčit se nemusí (stačí vyklízet hajzlík)
- pohyb si zařídí sama (stačí nábytek)
- člověka potřebuje jen coby krmiče a odklízeče ho*en
- není moc velká (pokud si nevyberete třeba mainku)
- nemívá plochý čumák (až na některé peršanky, které jsou stejně moc chlupaté)
A koťat je všude mraky a zdarma
Terapeutka
napsal(a):
Řekla bych, že těmto požadavkům odpovídá kočka
- venčit se nemusí (stačí vyklízet hajzlík)
- pohyb si zařídí sama (stačí nábytek)
- člověka potřebuje jen coby krmiče a odklízeče ho*en
- není moc velká (pokud si nevyberete třeba mainku)
- nemívá plochý čumák (až na některé peršanky, které jsou stejně moc chlupaté)
A koťat je všude mraky a zdarma
Prosím Vás, znáte nějakou kočku?
I kočka umí být společenská a v takových podmínkách
by se zbláznila.

"Myslíte, že třeba malý knírač požadavkům odpovídá?"
Takovým požadavkům neodpovídá žádný pes. Nakonec zkuste si to sám. Lehněte si do postele ( po té, co se vyčůráte ) a ležte tam 10 hodin ( žádná televize, žádný telefon.....), můžete si k posteli dát sklenici vody ( tu asi psu neodepřete ), za hodinu vstaňte, dojděte k prázdné zdi, zase si lehněte.......atd. těch 10 hodin. Po 10 hodinách si ulevte, dojděte na ulici, k nejbližšímu rohu a zase do postele. A teď si představte, že takhle nežijete týden, ale rok, dva, tři.......deset.
Už chápete, jak se bude cítit ten pes ?

Dodám : Doufám, že je to provokace.
rapotacka11
napsal(a):
Prosím Vás, znáte nějakou kočku?
I kočka umí být společenská a v takových podmínkách
by se zbláznila.
Jasně, koček mám doma několik. Ty naše jsou teda vtěrky umazlené, ale to jsme si z nich vychovali sami- nicméně i tak nebyl problém třeba na víkend odjet a nechat je doma samotné. Pes by toto jaksi logicky nezvládl. Když jsme jezdlili na týden, tak nám chodila 1x denně babička nakrmit, dosypat granule, dát čerstvou vodu a vyklidit wc.
A z okolí znám dost i bytových koček, které kontakt fakt člověka nepotřebují, hlazení přetrpí pár vteřin, na klín je nedostanete a v náručí neudržíte.
napsal(a):
Takovým požadavkům neodpovídá žádný pes. Nakonec zkuste si to sám. Lehněte si do postele ( po té, co se vyčůráte ) a ležte tam 10 hodin ( žádná televize, žádný telefon.....), můžete si k posteli dát sklenici vody ( tu asi psu neodepřete ), za hodinu vstaňte, dojděte k prázdné zdi, zase si lehněte.......atd. těch 10 hodin. Po 10 hodinách si ulevte, dojděte na ulici, k nejbližšímu rohu a zase do postele. A teď si představte, že takhle nežijete týden, ale rok, dva, tři.......deset.
Zapomněla jste, že během těch 10 hodin nesmí na záchod

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Zapomněla jste, že během těch 10 hodin nesmí na záchod
Nezapomněla, jen jsem to nezdůraznila dostatečně. "dojděte k prázdné zdi"....."po deseti hodinách si ulevte"...
A ty, co zavírají psa do klece, bych nechala ve vaně.

Kočka by v takovém režimu žít mohla. Mám dost nezávislého kocoura.Stačí mu, když má volný přístup ven a do domu, ke kontaktu mu stačí ta chvíle, kdy ho krmím. To přiletí s mňoukáním a plete se pod nohy a otírá, dokud nemá plnou misku. A pak, když si smí vlézt do mé postele. Sociální kontakty si možná užívá venku s kočkami ( ale je kastrovaný ).
napsal(a):
Tady impact říkala, že má na venčení smečku, tak kdybyste, zadavateli, neměl tu půlhodinku, co Vám denně zbývá volná, co dělat.. a Varaxi by pomohla, kdyby ta půlhodinka byla moc, na ni je to zase málo, už venčí psy z půl republiky, i ty od impact, tak to nic,
to jsem popletla,
v tom případě platí odpověď č. 1, promiňte.
Ještě ne, ale chystám se. Zatím mi do toho vždycky hodila vidle doprava. :)
O víkendu ale jdu venčit, děj se co děj.
napsal(a):
Nejsmutnější na tom je, že takto mnoho psů opravdu žije (pardon, oni jsou sami zavření jen 9 hodin - to je prý ještě OK🤫)

Zajdin
napsal(a):
Zdravím,
10 hodin sám je moc. Jednorázově, když není zbytí, to dospělý pes zvládne, ale jako pravidelný denní režim ne.
Ale možná by šlo zařídit, že by ho někdo vzal přes poledne na procházku (někdo z rodiny, nebo slečna ze sousedství). A vy byste s ním po příchodu z práce pak šli na dlouhou prochajdu a večer ještě jednou na kratší. To je asi nezbytné minimum, co i nenáročný pes potřebuje. Plus ranní procházka před odchodem do práce.
Hodně lidí tady se psy sportuje a jsou středobodem jejich vesmíru, pak jim režim "rodinného psa" přijde nedostatečný. My se se psem přizpůsobujeme tak nějak navzájem.
napsal(a):
10 hodin sám je moc. Jednorázově, když není zbytí, to dospělý pes zvládne, ale jako pravidelný denní režim ne.
Ale možná by šlo zařídit, že by ho někdo vzal přes poledne na procházku (někdo z rodiny, nebo slečna ze sousedství). A vy byste s ním po příchodu z práce pak šli na dlouhou prochajdu a večer ještě jednou na kratší. To je asi nezbytné minimum, co i nenáročný pes potřebuje. Plus ranní procházka před odchodem do práce.
Hodně lidí tady se psy sportuje a jsou středobodem jejich vesmíru, pak jim režim "rodinného psa" přijde nedostatečný. My se se psem přizpůsobujeme tak nějak navzájem.
Pes nemusí být středobodem vesmíru, ale má svoje potřeby. A spoléhat se na někoho ze sousedství je nesmysl, může to fungovat rok, pak ty možnosti nebudou a co? Něco jiného je, pokud si někdo pořizuje psa a má k němu druhého člověka, který ho taky chce a o péči se podělí.Ono těch deset hodin většina dospělých psů vydrží a prospí (většina lidí chodí do práce a k tomu cesta tam a zpět), ale u štěněte je to nemyslitelné. A za mě - myšlení - pes nenáročný na pohyb, nezávislý na majiteli, aby nelínal, ve mě spíš evokuje, že člověk chce psa jako společníka místo partnera, spolubydlícího apod. a tam mi vychází opravdu spíš ta kočka. Ale třeba se mýlím, a zadavatel chce opravdu psa a počítá s hodinovou procházkou před odchodem do práce a hodinovou procházkou po příchodu a další před spaním a je ochoten chodit za každého počasí a nálady, pak by se dalo ze společenských plemen psů vybrat, kdyby si vzal dospělého jedince. Trpasličí pudl, shitzu, boloňka, labutěnka, naháček.... knírač rozhodně ne, to není pes nenáročný na pohyb!

janaa
napsal(a):
Pes nemusí být středobodem vesmíru, ale má svoje potřeby. A spoléhat se na někoho ze sousedství je nesmysl, může to fungovat rok, pak ty možnosti nebudou a co? Něco jiného je, pokud si někdo pořizuje psa a má k němu druhého člověka, který ho taky chce a o péči se podělí.Ono těch deset hodin většina dospělých psů vydrží a prospí (většina lidí chodí do práce a k tomu cesta tam a zpět), ale u štěněte je to nemyslitelné. A za mě - myšlení - pes nenáročný na pohyb, nezávislý na majiteli, aby nelínal, ve mě spíš evokuje, že člověk chce psa jako společníka místo partnera, spolubydlícího apod. a tam mi vychází opravdu spíš ta kočka. Ale třeba se mýlím, a zadavatel chce opravdu psa a počítá s hodinovou procházkou před odchodem do práce a hodinovou procházkou po příchodu a další před spaním a je ochoten chodit za každého počasí a nálady, pak by se dalo ze společenských plemen psů vybrat, kdyby si vzal dospělého jedince. Trpasličí pudl, shitzu, boloňka, labutěnka, naháček.... knírač rozhodně ne, to není pes nenáročný na pohyb!
Vidíte, a já jsem si podle úvodního dotazu představila člověka, co uvažuje předem, jakého psa si pořídit, aby nestrádal životem v bytě a tím, že páníčci chodí do práce. Tisíckrát lepší než chci toho roztomilého pejska ze Seznamu (čti JRT), nebo toho, co umí tancovat (čti borderu).
napsal(a):
Vidíte, a já jsem si podle úvodního dotazu představila člověka, co uvažuje předem, jakého psa si pořídit, aby nestrádal životem v bytě a tím, že páníčci chodí do práce. Tisíckrát lepší než chci toho roztomilého pejska ze Seznamu (čti JRT), nebo toho, co umí tancovat (čti borderu).
Já zas někoho komu chybí schopnost vcítit se do druhého.
Tady třeba do psa.
kashttan
Psa může mít každý.
Jste zkušená a zodpovědná, takže až to za půl roku
zadavatelce se psem nepůjde, jistě jí vysvětlíte,
že to je v pořádku, páč se to nedalo předvídat.
A já Vám povím, že dalo. Je velmi, velmi náročné mít psa
v bytě a být na to sám.
kashttan
napsal(a):
To se nám tu zase sešli pouze lidi, co nechodí do práce? Nebo jak fungujete?
Ja si do práce psy brát můžu, a chodím tam jen na 6 hodin, a nebydlím sama, ale on je rozdíl jestli má domácnost víc členů, kteří se o péči podělí, anebo ten chudák v bytě opravdu 9-10 hodin čumí do zdi, pak jde na chvilku ven, aby zase čuměl do zdi ...

kashttan
napsal(a):
To se nám tu zase sešli pouze lidi, co nechodí do práce? Nebo jak fungujete?
fakt to chceš vědět?

chodíme do práce na plný úvazek... a rozhodně si nemyslím, že bychom se flákali. Ale já jako akademik mám zcela volnou pracovní dobu (s výjimkou výuky), takže klidně můžu v poledne běhat po lese a "úředničit" po večerech. Manžel má zcela volnou pracovní dobu - řídí si ji sám, takže s námi může většinou v poledne běhat po lese...
Na pozemku bydlí i babča - v 87 letech sice se psem na procházku nemůže, ale na zahradu ho v případě nutnosti výjimečně vypustí a ještě ho rozmazlí nějakou tou mlskou. Nechceme, aby ho vypouštěla pravidelně, pak už by vůbec nebyl zvyklý být sám. A to je dovednost, kterou každý pes má umět.
Myslím, že v nynější covidové době by byl Night nejraději, kdybychom do práce opět chodili alespoň na celé dopoledne. Jako pán v letech (s ohledem na plemeno to tak je) si rád pospí a my ho doma rušíme a musí na vše dohlížet.
Prvního psa jsme si pořizovali až poměrně pozdě, po jasném rozhodnutí, že na něj máme čas, peníze, prostředí... a že počítáme s každodenní povinností, kterou nelze zrušit třeba ani o dovolené (i když bychom hlídání měli). Prostě byl to plánovaný člen rodiny a pořídil se, až když to šlo. A vždy, po každém smutném odchodu starého parťáka si sedneme a opět si řekneme pro a proti... jestli jet pro další štěně
Zajdin

XXX.XXX.0.163
rapotacka11
napsal(a):
Zajdin
Proč tohle provádět psovi?
Co je na takovým životě k životu?
Člověk si jde do práce
čučí na telku
na PC
čte si
zábavy má tři p....e
a ten chudák pes??!!
Nemám podmínky, nemám psa!!
ZAKLADATELKA
Upřímně, nevím, kde jste vzal, že "čumí do PC, čte si, kouká na telku". Vím co pes obnáší, vyrostla jsem se smečkou výmaráků a před rokem mi umřela moje bordera. Vím, že pes potřebuje pohyb a zábavu.
Myšleno "nenáročný na pohyb" bylo myšleno, že mu stačí prcházka ráno před prací a po práci 1-2 hodinky a o víkendu výlet na hory, né jako BOC, se kterou jsem musela být venku alespoň tři, čtyři hodiny, aby se nezbláznila. Doma se pochopitelně psovi věnovat hodlám, ale hraní doma a výcvik nepovažuju za nějakou náročnost na pohyb teda.
K těm deseti hodinám- znám dost lidí, kteří ty psy tak mají, tak mi nepřišlo zrova tohle teda jako problém. Skoro mám pocit, že na iFaunu tady chodí samí nezaměstnaní dokonalí lidé či důchodci, kteří mají čas se psovi věnovat 24 hodin denně. Ale co jsem zpozorovala, 90% domácností to tak fakt nemá a pes nevypadá, že by trpěl. :)

Zajdin
napsal(a):
ZAKLADATELKA
Upřímně, nevím, kde jste vzal, že "čumí do PC, čte si, kouká na telku". Vím co pes obnáší, vyrostla jsem se smečkou výmaráků a před rokem mi umřela moje bordera. Vím, že pes potřebuje pohyb a zábavu.
Myšleno "nenáročný na pohyb" bylo myšleno, že mu stačí prcházka ráno před prací a po práci 1-2 hodinky a o víkendu výlet na hory, né jako BOC, se kterou jsem musela být venku alespoň tři, čtyři hodiny, aby se nezbláznila. Doma se pochopitelně psovi věnovat hodlám, ale hraní doma a výcvik nepovažuju za nějakou náročnost na pohyb teda.
K těm deseti hodinám- znám dost lidí, kteří ty psy tak mají, tak mi nepřišlo zrova tohle teda jako problém. Skoro mám pocit, že na iFaunu tady chodí samí nezaměstnaní dokonalí lidé či důchodci, kteří mají čas se psovi věnovat 24 hodin denně. Ale co jsem zpozorovala, 90% domácností to tak fakt nemá a pes nevypadá, že by trpěl. :)
si přečtěte svůj vstupní dotaz...
Nedá se z něj poznat, že tušíte, co pes obnáší, že pro vás život se psem je známá věc. Opravdu to vypadá, jako když znáte psa jen plyšového... a hledáte psa, který nechce pohyb, nechce být závislák, nepouští chlupy a je vlastně jen dekorací.
Do práce chodím na 8 hodin, i s cestou je to 8 hodin a 20 minut max. Dělám na tři směny. Přítel dělá krátký dlouhý týden, 12ctky, dvě směny, a málokdy to vyjde tak, že by psi museli být sami těch 8 hodin a 20 minut. Jen párkrát do měsíce, někdy ani ne.
Když byl pes štěně, tak jsem dělala jen 6 hodin a ještě mohla na půl hoďky během dne zajet domu. Když byla fena štěně, tak jsem byla doma skoro rok úplně, to ale nebylo plánované.
Kdybych věděla, že pravidelně každý den nebude doma nikdo 10 hodin, tak bych si moooozna pořídila nějakého psa na zahradu s ohledem na vhodné plemeno, případně staršího z útulku. Kdybych byla v tomto režimu v bytě a neměla nikoho, kdo by mi venčil, tak bych si psa nepořídila.
K těm deseti hodinám- znám dost lidí, kteří ty psy tak mají, tak mi nepřišlo zrova tohle teda jako problém.
Vážně vám přijde pravidelně 10 hodin bez venčení ok?

marcelaamax
napsal(a):
Do práce chodím na 8 hodin, i s cestou je to 8 hodin a 20 minut max. Dělám na tři směny. Přítel dělá krátký dlouhý týden, 12ctky, dvě směny, a málokdy to vyjde tak, že by psi museli být sami těch 8 hodin a 20 minut. Jen párkrát do měsíce, někdy ani ne.
Když byl pes štěně, tak jsem dělala jen 6 hodin a ještě mohla na půl hoďky během dne zajet domu. Když byla fena štěně, tak jsem byla doma skoro rok úplně, to ale nebylo plánované.
Kdybych věděla, že pravidelně každý den nebude doma nikdo 10 hodin, tak bych si moooozna pořídila nějakého psa na zahradu s ohledem na vhodné plemeno, případně staršího z útulku. Kdybych byla v tomto režimu v bytě a neměla nikoho, kdo by mi venčil, tak bych si psa nepořídila.
K těm deseti hodinám- znám dost lidí, kteří ty psy tak mají, tak mi nepřišlo zrova tohle teda jako problém.
Vážně vám přijde pravidelně 10 hodin bez venčení ok?
Tak přes noc se k těm 10 hodinám ledaskdy přiblížíme....
Měla jsem psa 5 let v režimu "9h sám" a šlo to. Ale on na to má dost dobrou povahu. I dnes kolikrát venčím tak nějak po těch 9 hodinách, i když už si to můžu celkem často zařídit i jinak, že jdeme dřív.
Ale nikomu bych pořízení psa do takovýho režimu nedoporučila, to pak nemůžete ani cestou z práce nakoupit, protože spěcháte za psem. Nemluvě o případných přesčasech.

napsal(a):
si přečtěte svůj vstupní dotaz...
Nedá se z něj poznat, že tušíte, co pes obnáší, že pro vás život se psem je známá věc. Opravdu to vypadá, jako když znáte psa jen plyšového... a hledáte psa, který nechce pohyb, nechce být závislák, nepouští chlupy a je vlastně jen dekorací.
A ještě se zeptá na malého knírače......

Psa nemůže mít každý. Taky nemůžu mít koně! Na Sněžku také nevyleze každý, o těch vyšších horách nemluvě. Formulí nemůže jezdit každý, docela dost lidí nemůže jezdit autem. Já třeba nemůžu zpívat v opeře ani hrát NHL. Stejně tak psa nemůže mít každý ! Až si tohle lidi uvědomí, bude na světě líp ( aspoň v tom kynologickém ).

V práci jsem 10 hodin....pokud bych bydlela sama, tak bych si žádného psa nepořídila, protože nějaký "znám lidi, co mají taky doma psa samotného 10 hodin a je to v poho"...tak možná je, nevím...já bych to nechtěla.
No každej to holt bereme jinak.....
Upřímně já zase nechápu, jak to ty lidi dělaj...už jen krmení štěněte u mě probíhá 5x denně, navíc štěně má střídání režimů vypnuto (spánek)-zapnuto (jakákoliv činnost, nejlépe se svým člověkem) v kratších intervalech.......a to není jen o tom, že si vezmu zkraje 14 dní dovolenou..ten pes je štěnětem déle.
Prostě při představě, že májm doma samotné štěně 2,5 měsíce a výše deset hodin...proboha řekněte mi, co tam to štěně těch 10 hodin dělá??...
Fakt nevím, asi jsem na tohle prostě cíťa.

"proboha řekněte mi, co tam to štěně těch 10 hodin dělá??..."
Brečí, čůrá, žere boty, židle, dveře, futra, zdi......Když přijdou domů, tak mu naplácají, vymáchají nos v louži a zavřou do klece.
https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/nadaval-svemu-psovi-a-tak-mu-soud-zakazal-chov-domacich-mazlicku-40342480#seq_no=4&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart&dop_req_id=LWRfI1COwTL-202011180733&source=clanky-home
napsal(a):
Tak přes noc se k těm 10 hodinám ledaskdy přiblížíme....
Měla jsem psa 5 let v režimu "9h sám" a šlo to. Ale on na to má dost dobrou povahu. I dnes kolikrát venčím tak nějak po těch 9 hodinách, i když už si to můžu celkem často zařídit i jinak, že jdeme dřív.
Ale nikomu bych pořízení psa do takovýho režimu nedoporučila, to pak nemůžete ani cestou z práce nakoupit, protože spěcháte za psem. Nemluvě o případných přesčasech.
Jo tak přes noc jo. Když prší, tak moji psi by se nejradši nevencili 24 hodin 😀. A pes má rekord nějakých tuším skoro 20 hodin, samozřejmě ne úmyslně. Fena tak dlouho nevydrží, ta není tak cistotna jako pes a prostě by se někde doma vyvencila.
Ale to prece není o tom, jestli to pes vydrzi nebo nevydrží, ale jestli je to pro něj dobrý. A navíc teda štěně 10 hodin samo v bytě, to pak ten byt musí vypadat.
A pořád tak přemýšlím o té noci a jen mě tak napadá - já taky v noci běžně třeba 8 hodin nejdu na záchod, jdu až ráno. Ale za 8 hodin v práci, nebo i za 8 hodin když jsem třeba nemocná a ležím a odpočívám - jdu na záchod několikrát. A i u psů mám vypozorovane, že sice dopoledne taky prospí, ale nikdy dopoledne nespí tak tvrdě jako v noci.
napsal(a):
"proboha řekněte mi, co tam to štěně těch 10 hodin dělá??..."
Brečí, čůrá, žere boty, židle, dveře, futra, zdi......Když přijdou domů, tak mu naplácají, vymáchají nos v louži a zavřou do klece.
https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/nadaval-svemu-psovi-a-tak-mu-soud-zakazal-chov-domacich-mazlicku-40342480#seq_no=4&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart&dop_req_id=LWRfI1COwTL-202011180733&source=clanky-home
No a když jeho člověk dojde a veme ho ven, tak se pejsek šťastně tlemí, protože je zas se svým člověkem a pak je někdo potká a řekne si, vždyť ten pes je vlastně šťastný, ač je 10 hodin sám, hurá, jdu si koupit psa!