Olie007

XXX.XXX.68.89
Je opravdu takový průšvih štěně vyrůstající na plovoucí podlaze (v bytě), samozřejmě že je venčení venku, na neklouzavém, ale jinak je velkou část v bytě, kde samozřejmě taky běhá, skáče, hraje si, přetahuje se o hračky. Sem tam skočí dolů z gauče nebo postele na tu podlahu.
Vadí ten skluz nebo tvrdo nebo co přesně vadí na riziko dysplazie? A pokud už takto štěňata vyrostly a je jim cca rok, jak kromě rentgenu poznám jestli to na nich zanechalo následky? Eliška.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Máme doma lino, který taky klouže, taktéž dlažba, taky klouzací, všechna štěňata byla cca měsíc převážně jen doma. Když bylo teplo, tak na zahradě. Jako jo, není to ideální, a to si myslím, že jsou plovoucí podlahy, který nekloužou jako to lino. Rentgeny cca v roce a půl mám u všech psů všechny v pořádku. Jediná, kdo kulhá je 10 letá babča mix labrador z útulku, tam to ale podle mýho laickýho odhadu nebude dysplazie, to se ale ukáže za měsíc na rtg. Napadla ji kdysi jiná labradorka a poranila jí šlachu, tak si myslím, že to bude spíš tím.
Jinak v plánu je to hnusný klouzací lino vyměnit a pořád hledám, co vlastně zvolit. Plovoučka se mně nezdá jako nejlepší řešení. Doporučíte někdo něco?
Uživatel s deaktivovaným účtem

prosím tohle musím.....
termín plovoucí podlaha znamená, že podlaha (souvrství) není pevně spojeno s nosnou konstrukcí! Není to prosím nic o druhu nášlapné vrstvy a její kluzkosti!
A k dotazu - pohyb štěněte po kluzkém povrchu, zejména dlouhodobý, je určitě rizikový faktor pro vývoj kloubů.
Vadí ten skluz
jo , z hlediska vývoje kostní tkáň ještě zcela nenahradila chrupavčitý model kloubu, svaly a inervace se dosud dotváří, a tak síly zátěže působící na dosud měkké, plastické tkáně kyčelního kloubu mohou překročit jejich elastický limit. Následně pak vzniká laxita kloubu a ta zapříčiní nesourodost kloubních ploch a rozvoj dalších patologických procesů v kloubu.
+ genetika + výživa
Ano,kluzká pdolaha je problém. Čím mladší štěně,tím větší průšvih (berou mě čerti,když vidím videíčka ještě od chovatelů,jak se štěnda kloužou po plovoučce nebo dlažbě).
Plovoučka se mně nezdá jako nejlepší řešení. Doporučíte někdo něco?
Teď jsme při rekonstrukci dávali hrubý vinil, co vypadá jak dřevo, zátěžový,ale je to tedy palba