Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.11.2020 11:22
LiEm

XXX.XXX.232.94

Zdravím všechny!

Mám doma tříměsíční štěně laggoťáka. Na to, že je štěndo, dcela rychle pochopil, že je lepší se venčit venku než doma. Poslední dva týdny už velkou potřebu vykonává jen venku, malou se snaží taky, samozřejmě občas mu to ujede, ale je to o 1000 % lepší než ve dvou měsících, takže pokroky jsou zřetelné. Za čůrání ani bobany doma jsem ho nikdy nestrestala, ani slovně. Prostě jsem šla, hned jsem to uklidila a bylo. Pracuji z domu, takže bez problému. Maximálně jsem párkrát prohodila takovým ledabylým hlasem "Achjo, ty seš vyčůranější než já..." nebo tak něco, spíš tak ze srandy, jestli si rozumíme.

V posledním asi týdnu se začalo stávat, že po procházce venku, když vystoupíme z výtahu, se vyvenčí na chodbě (ještě před bytem). Loužičku udělá prakticky v 80 % případů, pokud ho nestihnu zastavit. Bobana hodil už ddvakrát nebo třikrát takhle na chodbě. Jakoby se zapomněl venku vykadit a vyčůrat, přitom čůrá třeba třikrát vždycky, nakonec už spíš jen pokapává, takže to vypadá, že už nemá co a je v pohodě. Vyvenčit se na chodbě stihne vždycky za těch asi 15 sekund, než najdu klíče a odemknu. Připadá mi, jakoby si to nechával "na potom" nebo zapomínal, že jsme byli venku. :D

Nejdřív párkrát nevydržel čůrání než přijel výtah a hodil loužu před venčením. Zase jsem to uklidila a nijak jsem ho nepokárala. Pak jsme šli ven. Udělal to asi 5 krát, od té doby jsem ho ještě v bytě vždy vzala do náruče a pustila ho až na trávě venku.

Příjde mi to zvláštní asi spíš pro to, že asi dva týdny toto nedělal a pak najednou začal venčit na chodbě no.

Nemáte s tímhle někdo zkušenost? Nevíte, co s tím? Jak mu vysvětlit, že na chodbě ne? Naprosto beru to, že je to mimino a že to třeba nevydrží před prochajdou, ale po procházce mi to dělá starosti. Nerada bych, aby si to osvojil a dělal to tak běžně i v dospělosti.

Pro úplnost informací, chodím s ním tak co hoďku a půl až dvě, dle situace klasicky po probuzení, po jídle, mezi tím co je vzhůru případně.

Problémy s nastydnutím si myslím, že nemá, doma toho fakt už moc nenačůrá, chodí přiměřeně často na tříměsíční mimino bych řekla.

Asi by mi pomohl i komentář typu "jó, to je normální, neřeš" protože nevím, co si o tom mám myslet. :D

Díky předem za reakce jakékoli.

Lucie

20.11.2020 11:53
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Je problém, ho přes chodbu přenést?

20.11.2020 11:54
janaa

XXX.XXX.15.166

Normálka,to se mi stávalo u všech aktivních štěňat,venku řádí,objevují, prostě nemají čas a pak když se uklidní - vejdou do domu, si najednou vzpomenou, že se jaksi nevyvenčili

20.11.2020 11:57
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ať už má důvod jakovýkoliv, nějak se mu asi spojilo, že venčit se dá na chodbě. Možná tam cvrkne i nějaký pes od sousedů, který zaregistroval nového člena. Takže bych to teď udělala opačně, jako jste dělala před tím doma. Psa bych už ve výtahu vzala do náruče a pustila na zem až doma. Uvidíte, jak se k tomu postaví

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.11.2020 12:12

janaa napsal(a):
Normálka,to se mi stávalo u všech aktivních štěňat,venku řádí,objevují, prostě nemají čas a pak když se uklidní - vejdou do domu, si najednou vzpomenou, že se jaksi nevyvenčili

Vidím to podobně.......venku je toho tólik zajímavého...a pak jdu dom, no tak tam to znám, žádná bžunda...jé já se nevyvenčil, tak to udělám tady.

Ven bych vynášela...tak jak to udělala i zadavatelka...

A venku??...obrnit se trpělivostí a na nějakém místě, třeba plácek u baráku, nebo nějaký okruh, prostě někde, kde to zná a není tolik nových podnětů bych chodila tak dlouho dokola, než by se vyvenčilo a pak teprve zábava.

Vždycky tady říkám, že mám štěňata naučená čůrat na povel....nejdřív "čůranda" a pak zábava.....Gina mi teda ukázala, že ona na žádnej povel čůrat nebude a ne a ne a ne a že se vyčůrá až ona bude chtít.......no tak s ní jsem prostě venku, dokud se nevyčůrá, protože jinak, i když je poměrně velká, dopadlo by to podobně...klidně by se následně vyčůrala doma.....

Měly jsme celkem problém třeba s venčením v noci....vzbudila mě...říkám fajn, potřebuješ ven, jdeme na zahradu a ona si tam lehne na dvůr a leží...po dvaceti minutách si říkám, že asi teda nepotřebovala (ještě si úplně nerozumíme), tak jí vezmu dom a ona se mi vyčůrá na chodbě před ložnicí...
No tak teď tam sedím, dokud se opravdu nezvedne a neudělá loužičku a teprve pak jdeme domů.

20.11.2020 12:28
LiEm

XXX.XXX.232.94

rapotacka11 napsal(a):
Je problém, ho přes chodbu přenést?

Jak říkám, přes chodbu ven ho už nosím, ale zpět ne. Problém to teď není, ale raději bych ho to odnaučila, než ho přenášela, za pár měsíců bude vážit 15 kilo a to už asi nebude taková švanda ho nosit několikrát za den. Tam i zpátky. :/

20.11.2020 12:33
janaa

XXX.XXX.15.166

LiEm napsal(a):
Jak říkám, přes chodbu ven ho už nosím, ale zpět ne. Problém to teď není, ale raději bych ho to odnaučila, než ho přenášela, za pár měsíců bude vážit 15 kilo a to už asi nebude taková švanda ho nosit několikrát za den. Tam i zpátky. :/

Za pár měsíců už bude čistotný

20.11.2020 12:43
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

LiEm napsal(a):

Akorát si utvrdí zlozvyk.
Prostě tomu znečistění předejděte,
nedopusťte to!
Třeba bude týden důslednosti stačit.

20.11.2020 12:43
LiEm

XXX.XXX.232.94

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vidím to podobně.......venku je toho tólik zajímavého...a pak jdu dom, no tak tam to znám, žádná bžunda...jé já se nevyvenčil, tak to udělám tady.

Ven bych vynášela...tak jak to udělala i zadavatelka...

A venku??...obrnit se trpělivostí a na nějakém místě, třeba plácek u baráku, nebo nějaký okruh, prostě někde, kde to zná a není tolik nových podnětů bych chodila tak dlouho dokola, než by se vyvenčilo a pak teprve zábava.

Vždycky tady říkám, že mám štěňata naučená čůrat na povel....nejdřív "čůranda" a pak zábava.....Gina mi teda ukázala, že ona na žádnej povel čůrat nebude a ne a ne a ne a že se vyčůrá až ona bude chtít.......no tak s ní jsem prostě venku, dokud se nevyčůrá, protože jinak, i když je poměrně velká, dopadlo by to podobně...klidně by se následně vyčůrala doma.....

Měly jsme celkem problém třeba s venčením v noci....vzbudila mě...říkám fajn, potřebuješ ven, jdeme na zahradu a ona si tam lehne na dvůr a leží...po dvaceti minutách si říkám, že asi teda nepotřebovala (ještě si úplně nerozumíme), tak jí vezmu dom a ona se mi vyčůrá na chodbě před ložnicí...
No tak teď tam sedím, dokud se opravdu nezvedne a neudělá loužičku a teprve pak jdeme domů.

Jak jsem psala, pes venku normálně čůrando. Před barákem má svoje místo, kde čůrá a pak hned o vchod vedle kde většinou hodí bobana. Tohle se projde a až dojdeme za barák, tak teprve nějaký to hraní. Spíš ho ale nechávám se proběhnout (takže právě má čas si uvědomit, že jsme venku a může se vyprázdnit) a hrajeme si doma anebo až odpoledne venku, se to moc nedá každou hoďku a půl, když člověk musí i někdy pracovat.. No, ale jak říkám venku čůrá. Kadí asi 3x denně, takže né vždy, když jsme venku bobkuje a to je pak těžko odhadnutelný, jestli teda potřebuje anebo ne. Jak je ještě prcek, tak s ním zas nechci být venku moc dlouho, už tu máme celkem zimu (dneska 3 stupně) a nechci právě, aby nachladl, takže na delší prochynu chodíme až odpo, kdy je to trochu lepší s teplotou.

Nosit ho můžu zatím i zpět no. Ale asi to nevyřeší nic víc, než že tu potřebu pak udělá doma místo na chodbě. :D Což moc neřeší samotný problém, chci samozřejmě, aby se vytento venku, když už tam jsme každou sakra hodinu a půl . :D A až jednou doroste, a nebudu ho moct tahat, tak jednou půjde normálně od bytu k výtahu pěšky (je to asi metr a půl) a udělá to zas a bude vymalováno. :D

Raději bych ho to nějak odnaučila. Nemám tu chodbu něčím postříkat? :D

Možná je to opravdu tak, že venku ho všecko zajímá víc a zapomene no. I když chodíme na tyhle rychlo procházky víceméně stále stejnou trasu kolem domu, řekněme 10 minut max.

A tím jiným psem to asi nebude, na mém patře nikdo psa nemá. :/

Každopádně děkuji za rady a tipy všem.

20.11.2020 12:45
LiEm

XXX.XXX.232.94

Dobře, zkusím ho pár týdnu nosit tam i zpět, chodbu vytřu asi něčím citrónovým a uvidíme.

20.11.2020 12:53

Mně se zdá, že na něj příliš spěcháte. Ve třech měsících ještě nemusí být zralý. Když ho budete i nadále důsledně venčit, časem budou nehody čím dál tím méně časté, až to jednou bude 100%. Já osobně bych se hodila do klidu a zkusila ho pár dní nebo týdnů přenášet, aby se ta vazba (vyčůrám se na chodbě) přerušila, vyresetovala. Podobně jsem si pár měsíců zpátky “opravila” psa, který párkrát uklouzl na schodech a začal se bát po nich chodit, že zase spadne.

20.11.2020 13:06
LiEm

XXX.XXX.232.94

Mně se zdá, že na něj příliš spěcháte. Ve třech měsících ještě nemusí být zralý. Když ho budete i nadále důsledně venčit, časem budou nehody čím dál tím méně časté, až to jednou bude 100%. Já osobně bych se hodila do klidu a zkusila ho pár dní nebo týdnů přenášet, aby se ta vazba (vyčůrám se na chodbě) přerušila, vyresetovala. Podobně jsem si pár měsíců zpátky “opravila” psa, který párkrát uklouzl na schodech a začal se bát po nich chodit, že zase spadne.

Chápu, díky. Zkusím to a uvidíme. Nemylsím si, že na něj spěchám. Opravdu neočekávám, že ve třech měsících bude chodit na záchod. Spíš mě to zarazilo, protože tři týdny ho nic takového nenapadlo a najednou by mohla být švanda se venčit u výtahu. Nutno taky podotknout, že mi připadá, že ví, že to není žádoucí. Normálně si skoro sedne a dělá že sedí, ale já samozřejmě vidím, že úplně nesedí a že určitě čůrá. :D Prostě vyčůránek no. Takže ani nechce, abych to věděla. A jak tam prvně hodil bobana, tak ho hned začal žrát, asi se chtěl zbavit důkazu. Venku to nedělá.

20.11.2020 13:07

"I když chodíme na tyhle rychlo procházky víceméně stále stejnou trasu kolem domu, řekněme 10 minut max."

10 minut je prostě málo
(např. můj pes koná velkou potřebu na pokračování, u něj by nějakých 10 minut dopadlo asi podobně.....)

a jak píšou baby, podstatné je mu to neumožnit, což= dočasně přenášet
tohle nepodceňuj

20.11.2020 13:43
LiEm

XXX.XXX.232.94

"I když chodíme na tyhle rychlo procházky víceméně stále stejnou trasu kolem domu, řekněme 10 minut max."

10 minut je prostě málo
(např. můj pes koná velkou potřebu na pokračování, u něj by nějakých 10 minut dopadlo asi podobně.....)

a jak píšou baby, podstatné je mu to neumožnit, což= dočasně přenášet
tohle nepodceňuj

Nám stačí běžně vyjít na ten plácek před barák a tam dělá jak velkou tak malou potřebu. Na výběhu za domem už většinou maximálně jednou (spíše ale nikdy) dočůrává možná těch pár kapek. On má bobky velikosti malíčku, takže na dvakrát ani nemá smysl a dvakrát ještě nikdy za jednu procházku nekadil, ani když jsme byli venku hodinu, takže v tom to nebude.

No každopádně, teď jsme byli venku, chtěla jsem začít praktivakovat techniku přenášení, ale skončilo to vlastně tak, že ho stejně před dveřmi musím dát na zem, protože dveře nejdou odemknout jednou rukou, musím to vždy druhou rukou trochu přimáčknout, takže docela srandovní situace vznikla. :D

Přidejte reakci

Přidat smajlík