Veronika2377

XXX.XXX.19.34
Dobrý den,
chtěla bych se poradit ohledně výchovy naší fenky. Má dva roky, je to kříženka boxera a labradora, je spíše postavově do boxera, vypadá trochu něco jako staford. Jako štěně byla hodně divoká, teď už se trochu uklidnila. Jinak je hodná, chytrá...na zahradě poslouchá. Zlom nastává v okamžiku, kdy ji vezmu na procházku. Začne mě hrozně tahat za vodítko, jakmile ucítí nějakou stopu, nevidí, neslyší, na poveli nereaguje, jako bych v ten moment přestala existovat. Musím povel hodněkrát a dost nahlas zopakovat, aby vůbec zareagovala. Je hrozně poplašená, pořád jen lítá ze strany na stranu a očuchává stopy po ostatním psech. Připadám si spíše že venčí ona mě. :D Tím, že by chodila na procházky jednou za 14 dní a byla proto tak divoká to být nemůže, chodím s ni téměř obden. Zkoušela sem pamlsky, na to reagovala, ale jak vidí, že pro ni nic nemám, tak se prostě neuráčí poslouchat. :D Máte někdo nějaký tip, nebo radu, jak udržet u psa pozornost, aby prostě poslechl, ať se děje co se děje? Mám strach, že se dostanu jednou do nějaké blbé situace a ona mě prostě vůbec neposlechne. Přece jen je to 30ti kilový pes a musí mít ze mě venku aspon nějaký respekt.
Děkuji :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

téměř obden, to je skoro jak těch 1x za 14 dní.

Mladej boxer kříženej s labradorem chodí na procházku skoro obden a ještě vám nezbořil dům? To se teda hodně divím.
Třeba to je jen vtip ....
1. Přidat procházek na stopovačce, aby se aspoň trochu proběhla a provětrala. Se psem tohoto ražení a věku bych chodila každý den třeba 10 km. Jakmile bude mít pes dostatek pohybu a podnětů, trochu se uklidní a začne vnímat.
2. Povely se musí nejprve bezpečně naučit. Musí vědět, co který slovo znamená, co s tím má dělat. Platí, že pokud umí nějaký povel doma na zahradě, venku se ho učí jakoby odznova. Až ho bude umět venku na klidným místě, bude se ho učit zase trochu odznova třeba ve chvíli, kdy vidí psy nebo cítí čerstvou stopu. S učením poslušnosti se postupuje od nejjednoduššího prostředí k nejtěžšímu.
3. Povely se neopakují. Povel se řekne jednou a pak psa přiměju ho splnit. Takže musím říct povel takový a v takové chvíli, kdy budu schopná psa přimět ke splnění. Nesmí mi samou energií a hyperaktivitou skákat dva metry nad hlavu, to bych ho nepřiměla k ničemu. A nesmí být mimo dosah. Takže třeba řeknu "sedni", v duchu si odpočítám jednu vteřinu, než pejskovi dojde povel z uší do tlapek, a pak ho ručně posadím, pochválím, odměním a nechám chvíli sedět, pak ho z povelu propustím třeba slovem "volno". Nebo řeknu "ke mně" a po vteřině si pejska přitáhnu plynulým pohybem na stopovačce až ke mně, pochválím, odměním, nechám chvíli počkat, propustím. A tak dále.
Veronika2377

XXX.XXX.19.34
napsal(a):
Mladej boxer kříženej s labradorem chodí na procházku skoro obden a ještě vám nezbořil dům? To se teda hodně divím.
Třeba to je jen vtip ....
1. Přidat procházek na stopovačce, aby se aspoň trochu proběhla a provětrala. Se psem tohoto ražení a věku bych chodila každý den třeba 10 km. Jakmile bude mít pes dostatek pohybu a podnětů, trochu se uklidní a začne vnímat.
2. Povely se musí nejprve bezpečně naučit. Musí vědět, co který slovo znamená, co s tím má dělat. Platí, že pokud umí nějaký povel doma na zahradě, venku se ho učí jakoby odznova. Až ho bude umět venku na klidným místě, bude se ho učit zase trochu odznova třeba ve chvíli, kdy vidí psy nebo cítí čerstvou stopu. S učením poslušnosti se postupuje od nejjednoduššího prostředí k nejtěžšímu.
3. Povely se neopakují. Povel se řekne jednou a pak psa přiměju ho splnit. Takže musím říct povel takový a v takové chvíli, kdy budu schopná psa přimět ke splnění. Nesmí mi samou energií a hyperaktivitou skákat dva metry nad hlavu, to bych ho nepřiměla k ničemu. A nesmí být mimo dosah. Takže třeba řeknu "sedni", v duchu si odpočítám jednu vteřinu, než pejskovi dojde povel z uší do tlapek, a pak ho ručně posadím, pochválím, odměním a nechám chvíli sedět, pak ho z povelu propustím třeba slovem "volno". Nebo řeknu "ke mně" a po vteřině si pejska přitáhnu plynulým pohybem na stopovačce až ke mně, pochválím, odměním, nechám chvíli počkat, propustím. A tak dále.
Dobrý den,
děkuji za rady. Bydlíme na vesnici a má pro sebe dost velkou zahradu, takže určitě není zavřená někde na bytě. Pohybu má hodně a běhat si může jak se jí zachce, takže s ní chodím ven, jak stíhám..

Veronika2377
napsal(a):
Dobrý den,
děkuji za rady. Bydlíme na vesnici a má pro sebe dost velkou zahradu, takže určitě není zavřená někde na bytě. Pohybu má hodně a běhat si může jak se jí zachce, takže s ní chodím ven, jak stíhám..
Pohybu a především podnětů rozhodně nemá hodně, zahrada je nuda. Což vám taky dává najevo na těch procházkách. Podle mě nemá absolutně smysl se snažit o nějaký zlepšení, pokud jí nepřidáte procházky. Každej den aspoň jedna pořádná procházka. Jestli na to nemáte čas (neměli jste si pořizovat tak aktivního psa), zkuste najít někoho v okolí na výpomoc. Anebo se smiřte s tím, že ta fena nedostatkem podnětů trpí a bude na procházkách holt divoká. A možná si časem nějakou tu zábavu začne obstarávat sama....

Veronika2377
napsal(a):
Dobrý den,
...to si myslíte vy....náš pes když je v letě na chalupě, má k dispozici velkou zahradu a dvůr....dokud nevyjdeme z domu a nedame nějake aktivity, pes větsinou leží na prahu....

Toho psa znám. Ale majitelka nepíše s chybami.
Takže je jich víc!
Fakt je normální jít ven každý druhý den? Co takhle jíst každý druhý den?

Veronika2377
napsal(a):
Dobrý den,
no, ale stíháte málo. no.
prostě je to málo. proto je divoká. protože boxer s labradorem a mladý pes, to má mnohem víc energie než dokáže vyzevlovat na zahradě, kterou už má okoukanou. a venku, ty pachy, je jí to velice vzácné.
téměř obden jdu ven já se svým psem, když mám pracovně špatný týden. týden, jakože nejdeme každý den na hodinu, ale třeba 2x za těch pět dní nebo třeba jen na půl hoďky. S mnohem méně temperamentním plemenem, asi tak miliokrát. a stejně to na zahradě pak vypadá jako po cvičení dělostřelectva a je divoká.
a taky si může běhat, jak chce. je to ale málo, pro takového psa.

Mám takovou fenu. 2 hodiny dnes běhala, lovila myši, plnila rozkazy (které jsme pilně pilovaly po jednom - sedni do dokonalosti a pak teprve další),
...a teď spí. A chrápe. Ani pamlsek nechtěla, spadla do postele a the end.
Jo a začalo sněžit hurá! Zítra bereme sáňky. Potáhne mě do kopce (vidím odtamtud téměř 3 státy), chudák 26kg :-)
Bertik005

XXX.XXX.214.91
Veronika2377
napsal(a):
Dobrý den,
Víte kdysi mi někdo řekl, že pes na zahradě, je jako ryba v akváriu. Nikam nemůže a nic ho nebaví.

No ne, ta ryba je na tom lépe, protože
P. Sherman, 42 Wallaby Way, Sydney.

Zahrada je o ničem...pes to tam zná...jako super, že není zavřenej v bytě, ale procházku sebevětší zahrada neodsupluje.
Já tady nebudu radit ohledně nějakých povelů a jak fenu zaujmout, ale co se toho tahání a lítání týče.....když jdu s pesanama na prochajdu, tak vzgledem k tomu, že nemám fenu, které bych venku musela vymýšlet zábavu...zábava je právě ta prochajda, tak cílem je, aby se fena vylítala, začmuchala, unavila se......takže na volnou zábavu má postroj, amortizér a buď flexi a nebo stopovačku a je to naprostá pohoda..........na postroji to znamená "volná zábava"....na obojku učím, že se netahá.
Minule jsem nechala doma jak postroj, tak flexinu...myslela jsem, že to mám v autě a...nebylo. Na rovinu řeknu, že prochajda byl očistec, protože fena je zvyklá lítat a vodítko to prostě neumožňovalo......a chtít po ní, aby netahala, když je natěšená, tak to fakt nefungovalo.
Celá prochajda nestála za nic.
Chci tím říct, že mladej pes nabušenej energií, těšící se na procházku a představa toho, že mi půjde klidně na prověšeném vodítku je dle mého sci-fi....musí vypustit páru. I to netahání na vodítku neučím, když jdeme kousek po cestě na louku...to fena lítá ze strany na stranu, je natěšená...to nemá smysl......pokud chci psa něco učit, tak určitě ne, když vytazíme po třech dnech ven....to je jasný, že neslyší, nevidí...konečně se dostala ze zahrady a to je top......
Bertik005

XXX.XXX.214.91
napsal(a):
No ne, ta ryba je na tom lépe, protože
P. Sherman, 42 Wallaby Way, Sydney.
😄