Dobry den,
mame doma male stene krizence labradora (7-8tydnu) Kdyz se vracime z prochazky a bereme ho na ruce (nemame vytah), tak nekdy vyjede vrci a ohani se - i do obliceje. Mate s tim nekdo zkusenost, co by mu mohlo vadit? Nebo jen zkousi hranice? Jak takove chovani zrazit?
Na zacatku to nedelal, az poslednich par dni.
Dekuji
Jedna ruka pod prednima, druha pod zadkem. Vzdy nohama dolu. Zhruba tak jak je na fotce (foto pouze ilistracni).
Zvedam ho tak aby o tom vedel, ne ze bych ho proste jen bafla
Me to dela jen obcas, na pritele skoro pokazde.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to štěně, takže bych tipla, že se mu líbí, když je blíž vašemu obličeji a zkouší blbiny.

Neproběhl nějaký fyzický trest? Nepustili jste ho pak nějak nešetrně na zem?

Možná je to blbost, ale...mě přijde, že prostě ví, že jde domů...ta rozdováděnost v tom může hrát taky roli.
Předpokládám, že ho po schodech nosíte i dolů a to je v pohodě....takže o tom držení to asi nebude, ale když se jde dom......
Je to asi takový paradox....moje osmiměsíční fena po nějakém prvotním "juchů" na louce, se pak chová slušně...běhá, čmuchá.....ale jakmile otočíme a blížíme se k autu, tak začne vyvádět. Prostě ještě nemá dost a evidentně domů nechce.....bohužel pokud je na procházce i můj psí důchodce, tak se nedá nic dělat....a máte jí vidět, když jí u baráku vyložím z auta a vypustím na dvůr....to lítá jak potrhlá.
Přijde mi, že u vašeho štěněte je to něco podobného....akorát já už tu kobylu nemusím nosit, ale věřím, že kdybych jí z auta domů nesla, tak by to vypadalo velmi podobně.

Me je toho stenete lito, jestli vas jen napadne, ze 8mi tydenni stene "zkousi hranice"

Madis
napsal(a):
Dobry den,
mame doma male stene krizence labradora (7-8tydnu) Kdyz se vracime z prochazky a bereme ho na ruce (nemame vytah), tak nekdy vyjede vrci a ohani se - i do obliceje. Mate s tim nekdo zkusenost, co by mu mohlo vadit? Nebo jen zkousi hranice? Jak takove chovani zrazit?
Dekuji
Nezkouší hranice, chce si hrát. Je to psí mimino.
Mám dojem, že si v dnešní době pořídí psa skutečně každý, aniž by si zjistil aspoň základní údaje. Štěně bude kousat věci i lidi, bude lítat, bude dělat loužičky i hromádky atd. To je fakt, který prostě existuje. Lidé si zřejmě myslí, že pes se rodí vychovaný a čistotný. Omlouvám se, ale prostě mě tyto dotazy vytáčí. Od zdravého štěněte ve věku 2 - 6 (někdy i víc) měsíců prostě můžeme čekat cokoliv a nikdy to z jeho strany není úmysl, natož naschvál. Je to prostě mládě, které se učí.
Tady se clovek opravdu nemuze zeptat na nic a nejlepe aby si nikdo pejska neporizoval 🤷🏻♀️.
Ze stene dovadi, kouse, dela louzicky apod. samozrejme vim. V tehle chvili ho ale popadne opravdu amok. Nikde jsem preci nenapsala, ze to stenatko dela naschval. Prave proto, ze vim, ze se z jeho strany nejedna o umysl, nechci nic ve vychove zanedbat, tak se radsi zeptam vice lidi. To je snad spatne? Zjistovat si vice informaci?Neni to muj prvni pejsek. Ve vhodnem veku pujdeme samozrejme na cvicak, socializujem apod.
Nikdy po mně štěně nevyjíždělo, neohánělo a nevrčelo v náručí, natož do obličeje. Vlastně ani dospělý pes.
Zřejmě je to tím, že jsem štěněti vždy "sdělila", že ho prostě vezmu do náručí a nikdy se štěněti nestalo, že by se prostě z ničeho nic vzneslo, tak jak to vidím u malých dospělých psů a štěňátek na kšírkách.
Když takhle reaguje Vaše štěně jenom někdy, tak někdy děláte něco špatně a někdy zase ne.
Moje rada zní:
Mluvte se svým štěnětem a řekněte mu, že jdete domů a proto ho vezmete na ruku, aby ho nebolely nožičky. A pak ho jemně zvedněte a vyneste po schodech.
Děkuji moc za odpovědi, taky bych spíš řekla, že to bude tím, že se mu od těch super věcí venku nechce - ovsem rada bych se vyhla kousancum do obliceje :) . Jde mi tedy prave o to, jak tenhle pokus o hrani nejlepe usmernit.
Pokazde na nej mluvim a drbu ho, nez ho vyzvednu nahoru. Taky bych jancila, kdyby me nekdo jen tak bafnul a vyzvedl do velke vysky, to je jasny. Obcas pomaha oblibena kosticka, obcas ho necham par schodu vyjit - pak se sam prihlasi, ze by byl radsi kdybych ho vynesla :) .
Taky si myslím, že se mu nechce domů.
Co ho zkusit "uhladit" dokud je ještě na zemi? Na některé psy to funguje, že se tím tak jako uklidní. A ještě bych mu zkusila nacpat do tlamičky nějakou super hračku . Případně si s ním předtím chvíli pohrát, potahat se, nechat ho vyhrat - pak většinou pes tu kořist chce, a pak teprve ho vzít s tou hračku v tlamě.

Ze stene dovadi, kouse, dela louzicky apod. samozrejme vim
tak si k tem vedomostem pridejte o to, ze ma zuby a ze se musi naucit, kam muze nebo nemuze kousat.
Ono nevi, ze oblicej je neco, co vam vadi vice nez ruce nebo kalhoty
a na obliceji je nos a ten svadi ke kousani rozehrane stene

Fiona.Praha
napsal(a):
Nikdy po mně štěně nevyjíždělo, neohánělo a nevrčelo v náručí, natož do obličeje. Vlastně ani dospělý pes.
Zřejmě je to tím, že jsem štěněti vždy "sdělila", že ho prostě vezmu do náručí a nikdy se štěněti nestalo, že by se prostě z ničeho nic vzneslo, tak jak to vidím u malých dospělých psů a štěňátek na kšírkách.
Když takhle reaguje Vaše štěně jenom někdy, tak někdy děláte něco špatně a někdy zase ne.
Moje rada zní:
Mluvte se svým štěnětem a řekněte mu, že jdete domů a proto ho vezmete na ruku, aby ho nebolely nožičky. A pak ho jemně zvedněte a vyneste po schodech.
dalsi
kolik stenat jste mela?
nedelejte problem tam, kde neni.
napsal(a):
Ze stene dovadi, kouse, dela louzicky apod. samozrejme vim
tak si k tem vedomostem pridejte o to, ze ma zuby a ze se musi naucit, kam muze nebo nemuze kousat.
Ono nevi, ze oblicej je neco, co vam vadi vice nez ruce nebo kalhoty
a na obliceji je nos a ten svadi ke kousani rozehrane stene
Dobre, tak se zkusim zeptat trochu jinak :)
V pripade, ze se i pres drbani a mluveni rozparadi, jeci, vrci a kouse, JAK mu nejlepe ukazat, ze takhle si hrat nebudeme, ze do obliceje se nekouse?
Dekuji

Madis
napsal(a):
V pripade, ze se i pres drbani a mluveni rozparadi, jeci, vrci a kouse, JAK mu nejlepe ukazat, ze takhle si hrat nebudeme, ze do obliceje se nekouse?
Dekuji
nedelej to - podrzim mu hlavu tak, aby na oblicej nedosahlo a nabizim mu podrbani druhou rukou -odvedeni pozornosti jinam. proste se kousnout nenecham, na zem nedam a pres drbani dosahnu sveho.
hlavne to neresim jako super problem, ale jako jednu vec z mnoha - provadim to stene svetem lidi a ucim ho chovani, jake potrebuji.
jako ja se omlouvam za mozna blbou odpoved.
ale akorat mi odesla stenata do novych domovu a takhle se zeptat novy majitel, tam me tu omyvaji a
jedu si pro nej
btw. chcete video tritydeniho stenete v "amoku", co vyjizdi zakerne po obliceji ? :-D :-D:-D dneska si na to nikdo uz nevzpomene, uplne to vymizelo
napsal(a):
nedelej to - podrzim mu hlavu tak, aby na oblicej nedosahlo a nabizim mu podrbani druhou rukou -odvedeni pozornosti jinam. proste se kousnout nenecham, na zem nedam a pres drbani dosahnu sveho.
hlavne to neresim jako super problem, ale jako jednu vec z mnoha - provadim to stene svetem lidi a ucim ho chovani, jake potrebuji.
jako ja se omlouvam za mozna blbou odpoved.
ale akorat mi odesla stenata do novych domovu a takhle se zeptat novy majitel, tam me tu omyvaji a
jedu si pro nej
btw. chcete video tritydeniho stenete v "amoku", co vyjizdi zakerne po obliceji ? :-D :-D:-D dneska si na to nikdo uz nevzpomene, uplne to vymizelo
No, ale ono to je to právě o tom, že většina lidí si na chování štěněte nevzpomene a nemusí být nějak nezkušení, nemusí to být jejich první pes.
Pamatuji si třeba známí, když si po 13ti letech pořídili zase štěně a byli z něho nešťastní jak hrozně kouše a že to předešlé štěně to vůbec nedělalo. Pak k nim na víkend přijela dcera, která už tam nebydlí, ale když měli před 13ti lety to štěně, tak tam ještě bydlela a teprve ta jim to osvítila, že to předešlé štěně bylo úplně stejné, možná ještě horší
My to tady čteme denně, nebo vídáme různá štěňata na cvičáku, venku, v u známých - takže my víme. Ale pokud někdo dlouho štěně neměl, tak to jednoduše může zapomenout no. A pak taky každé štěně je jiné a může mě překvapit něčím, co předešlé štěně nikdy nedělalo..

Madis
napsal(a):
Dekuji
Já když si přivezla domů první papírové štěňátko zlatého retrívra, což by mělo být klidné plemeno, byli jsme v šoku všichni, co je to za raptora. Okousaný ruce, nohy i nos do krve, kromě toho naprosto zničený lino v předsíni, okousaný všechny úchytky na botníku, zničené čalounění na jednom křesle, roztrhaných několik plyšáků, od mala notorický zdrhač. Takže jsme najeli na pořádný výcvik, nejdřív školka, pak začátečníci lovečina. Dnes má fenečka 3,5 roku a nikdo by ji nepoznal, mohla by dělat canisterapii.
Radím trpělivost a navádět štěně na žádoucí chování. Třeba když jdete domů, vzít si plyšáka a strkat mu ho před nos, aby kousal do něčeho jiného. Nebo ho vzít tak, aby vás kousat nemohl, třeba do košíku nebo do nějaké tašky. A prostě ještě občas pár kousnutí vydržet.
Držím palce.

Teda ráda bych napsala nějakou smysluplnou radu....ale ani po té, co jsem vychovala 5 štěňat prostě nevím. Nejvíc smysluplné mi přijde mechanicky v tom štěněti zabránit.
Za normálních okolností by to bylo postavení štěněte na zem, aby na obličej nedosáhlo.......problém je v tom, že vy to štěně potřebujete vynést do shodů.
Přiznám se, že jediný, co mě napadá je strčit štěněti něco do tlamky...kostička evidentně nefunguje...tak co pískací hračka, balónek a nebo jinou mňamku...sušený střívko, plíci nebo nějaký podobný smradlavoučký pamlsek.

Psa beru "kolem pasu" .. kolem břicha.. nesu v podpaží. Není v extrémní výšce, nemá mě jak dokousat. Můžu tam stát půl hodiny a snažit se ho uklidnit, ale mě to moc nebere, potřebuji rituál a rychlý - pohrát si, vyčůrat, pochválit, pohladit, "jdeme domů", vezmu psa a jde se.
Můžu ho to klidné nošení naučit - pamlsek jen když tu tlamu zastaví. Dám ruku na záda - šikula - pamlsek. Přemístím ruku na bok - šikula - pamlsek. Druhou ruku na druhý bok - .... nadzvednu.... zvednu ... udělám krok se psem...
To samé budete dělat s hřebenem, stříháním,..................................
Naučte ho to doma, až bude hrozně unaveno - zvednu psa = normální věc = nekouše = odměna.
Alexa453

XXX.XXX.111.245
Zvyšte hodně hlas řeknete ne nebo fuj a chytněte ho za ,tlamu pouze zkouší hranici ,mám ovčáka s labradorem fenku a uklidnila se až ve třech letech,pes hyperaktivní magor,a hodně si dovolovala,je velice inteligentní...

Alexa453 je blbá.
Alexa453
napsal(a):
Zvyšte hodně hlas řeknete ne nebo fuj a chytněte ho za ,tlamu pouze zkouší hranici ,mám ovčáka s labradorem fenku a uklidnila se až ve třech letech,pes hyperaktivní magor,a hodně si dovolovala,je velice inteligentní...
a jednou chytne za tlamu vás pokud je dostatečně inteligentní
Alexa453
napsal(a):
Ve třech letech! Tak to vám to chytnutí za tlamu parádně fungovalo

lesnížínka
napsal(a):
Ve třech letech! Tak to vám to chytnutí za tlamu parádně fungovalo
To je tou dobou. Hlasový asistent. Dům na ovládání. Alexo, Siri, Cortano, umyj mi vlasy.
A nic :-) Ale Siri, když dáte chlapský hlas, tak umí beatbox. A opičí se po mně a říká
"a tohle můžu dělat celý den".
A to je asi tak celé, co to umí. Když něco neumí, praští se s tím do kouta.
Došlo mi to až včera, tady u toho nicku Alexa, proč se tak lidé diví, že furt se psem mluvím, oni si totiž povídají s telefonem, už jen čekám, kdy se mě zeptají na verzi Androida.
Jo, jsem si vzpomněla, Siri umí ještě "hey, Siri, open a browser"
(česky neumí), no zkrátka si s Alexou mohou podat ruce.
Taky se psem mluvím, pořád, v jednom kuse, skoro komentuju každý jeho krok, dávám nevyžádané rady Zrovna tři dny zpátky, jsem se musela řehtat. Pořád něco na pěšině u potoka čichal, tak jsem se zastavila, první samozřejmě bylo: Woruško co tam je za značku, ta musí být parádní, od nějaké holčičky to je? Pořád nic, neodpovídá tak říkám: bože to je ale kosa, normálně mi jde pára od huby, koukej a dělám ty obláčky a u toho zvednu hlavu a rozjímám: to je ale krása, ty velké stromy nad hlavou, mohla bych možná žít i jinde, jen tam musí být stromy nad hlavou...a u prde.e se mi ozve ,,baf"! Jak neslyším, neslyšela jsem, že už jde a on stál za mnou a čekal a čekal a já stojím a čumím do nebe...Jsem si málem cvrkla

Já to vrátím na začátek....
Kdyz se vracime z prochazky a bereme ho na ruce (nemame vytah), tak nekdy vyjede vrci a ohani se - i do obliceje.
asi mám trochu jiný pohled, protože nenosím štěně několik pater domů....ale třeba dneska mi dcera povídá, že je to strašný, jak ta Gina roste a že je super, že už se s ní dá normálně mazlit, akorát jí mrzí, že když byla malé štěně, tak to nešlo....taková to byla malá roztomilá kulička a ona by si jí tak ráda pochovala v náručí a ta potvora brutál kousala do rukou, pak člověku ukousla nos a nebo se zahryzla do tváře, mlela sebou, že jí pomalu nešlo udržet......a nebylo to ve zlém...prostě sranda, juchů, konečně jsem blízko obličeje
Dneska by se ta potvora určitě nechala nosit v náručí a tak max by člověku dávala pusinky, ale teď už tu kobylu my s holkou neuzvedneme
napsal(a):
Já to vrátím na začátek....
Kdyz se vracime z prochazky a bereme ho na ruce (nemame vytah), tak nekdy vyjede vrci a ohani se - i do obliceje.
asi mám trochu jiný pohled, protože nenosím štěně několik pater domů....ale třeba dneska mi dcera povídá, že je to strašný, jak ta Gina roste a že je super, že už se s ní dá normálně mazlit, akorát jí mrzí, že když byla malé štěně, tak to nešlo....taková to byla malá roztomilá kulička a ona by si jí tak ráda pochovala v náručí a ta potvora brutál kousala do rukou, pak člověku ukousla nos a nebo se zahryzla do tváře, mlela sebou, že jí pomalu nešlo udržet......a nebylo to ve zlém...prostě sranda, juchů, konečně jsem blízko obličeje
Dneska by se ta potvora určitě nechala nosit v náručí a tak max by člověku dávala pusinky, ale teď už tu kobylu my s holkou neuzvedneme
Už je to ten avizovanej poník?

fikovnice
napsal(a):
Už je to ten avizovanej poník?
Zatím spíš falabella....ale pesana už drobátko přerostla

napsal(a):
Zatím spíš falabella....ale pesana už drobátko přerostla
A do kdy ještě asi tak poroste?

GAELLE
napsal(a):
dej fotku obou vedle sebe PROSÍM
Myslím, že velikostně to odpovídá....

napsal(a):
To je teda krasavice

Madis
napsal(a):
Dobry den,
Dekuji
Beru to tak, že když jdu už se psem domu, je vyklidněnej, dám mu čas se kousek cesty srovnat do normálu...štěněti nevadí nic, jen si myslí, že je to další hra a tím jak si ho dáte k obličeji je to pro něj vyzývavější. možná bych ho klidně nahoru nechala to jedno patro párkrát zkusit, on na to příjde co je výhodné ...
7-8 týdnů, to ho nemáte dlouho, ne?

GAELLE
napsal(a):
ale já chci Mimíška s Ginou na jedné fotce !!!! Je nádherná
Já myslela, že chceš ty koníky ....tak pesany spolu budu muset příležitostně vyfotit....to se nedaří vůbec, jsem ráda, že jednou za uherskej rok vyblesknu treperendu

fikovnice
napsal(a):
Já myslím, že Pavla chtěla, když byla Gina malinká a teď, ne Pavli?
No Jani myslím, že požadavek zněl jasně:
ale já chci Mimíška s Ginou na jedné fotce !!!!

napsal(a):
..nádherná...

domi.t
napsal(a):
No neviem,neviem,či sa na jednu fotku dvaja takí medvedíci vôbec vmestia
Však oni by se vešli....ale to by jeden nesměl být furt nalepenej na mojí nohu-pes a fena by nesměla furt někde lítat....to se pak "skupinka fotí fakt blbě".....
Takže to až zase dorazí dcera a půjdeme na prochajdu, tak že je budu mít oba přivázaný, tak by to snad šlo...
Otázkou je, jestli se tam vejdu já
Takže Pavlínko...dcera přijede až na vánoce, takže foto dostaneš asi až pod stromeček
napsal(a):
Však oni by se vešli....ale to by jeden nesměl být furt nalepenej na mojí nohu-pes a fena by nesměla furt někde lítat....to se pak "skupinka fotí fakt blbě".....
Takže to až zase dorazí dcera a půjdeme na prochajdu, tak že je budu mít oba přivázaný, tak by to snad šlo...
Otázkou je, jestli se tam vejdu já
Takže Pavlínko...dcera přijede až na vánoce, takže foto dostaneš asi až pod stromeček
jé to bude můj nejkrásnější dárek. Už se moc těším . Gině i Jackovi posílám virtuální pohlazení a pomazlení.

fikovnice
napsal(a):
No jo, když já nevím, že Tvůj kluk je Mimíšek!
Ale pššt....to jen mezi námi děvčaty, je to přeci velkej zlej hlídací pes a jmenuje se Jack...jakože Jack O'Neill (ze seriálu hvězdná brána)...nemusí všichni vědět, že momentálně nemám doma žádnýho "zabijáka draků"...nemůžeme si kazit pověst.
napsal(a):
Ale pššt....to jen mezi námi děvčaty, je to přeci velkej zlej hlídací pes a jmenuje se Jack...jakože Jack O'Neill (ze seriálu hvězdná brána)...nemusí všichni vědět, že momentálně nemám doma žádnýho "zabijáka draků"...nemůžeme si kazit pověst.
naše úderné jméno Argo........přítel se mohl pos*rat když jsem na něj volala hafičku, hafinku, Arginku, lásko moje chlupatá na vše slyšel a přiběhl
GAELLE
napsal(a):
naše úderné jméno Argo........přítel se mohl pos*rat když jsem na něj volala hafičku, hafinku, Arginku, lásko moje chlupatá na vše slyšel a přiběhl
Jo jo, to ze mě padají slova:"Chlapečku, maličkej (sotva jej unesu!), štístko, miláčku, bubuško, bubáčku, černoušku, kamaráde, chlupatej, ty moje všechno...".....a na vše slyší - jak pes, tak i kočky (hlavně nejstarší kocour).