Už to tu jednou bylo, ale právě jsem narazila na článek, který uvádí pořadí oblíbenosti malých plemen. Tak je sem vypíšu. A co vy, vidíte to podobně - třeba i stran početnosti - jestli se s nimi setkáváte často?
1. jezevčík
2. čivava
3. yorkšírský teriér
4. německý špic
5. kavalír king Charles Španěl
6. malý knírač
7. boloňský psík
8. šeltie
9. JRT
10. bišonek
Popravdě v tom seznamu vidím dost velikostní rozdíly a mezi miniplemena bych určitě všechny nezařadila. Ale celkem mě překvapilo to první místo jezevce, myslela jsem, že je už tak nějak na ústupu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A nezkopírovala jste špatný seznam? Tohle začíná jako seznam "od kterého psa jsme byli nejčastěji pokousáni" :-)
Tak z mého pohledu to vůbec nesedí. Teda jako vyloženě z pohledu co mě se líbí. V tom případě bych na první místo dala JRT a zbytek by mi byl asi tak nějak jedno
Ale co se týče toho, co vídám. Tak jezevčíků je to pořád dost, i když teda myslím, že velká většina z nich jsou spíš kříženci. Ale zase jorkšírů (a hlavně jakojorků) vídám mnohem víc než jezevčíku a i víc než čivav. Pak hodně potkávám, nebo znám, jako JRT a zbylá plemena spíš tak jako po málu.

zrovna kolegyně ze stáje si jezevče k jezevčici ted pořídila....mě by se taky líbil takový černý hladkosrstý salámek nebo rozdrbanej drsňák. u nás je to v okolí číva, york a shitzu...i ten pomeranian tu vedle bydlí se šicákem v jedné domácnosti...
Edit: u nás v okolí- po sídlišti je tak ze seznamu všechno....neteře mají španěly- z množky, pár jrt tu chodí-i u nás jsou dva- jeden hodně jako- třeba je to parson ,... knírači byly kdysi tři, už jen jeden, šeltie byla také hned vedle už není, ale zahlídla jsem jinou.....
marcelaamax
napsal(a):
Tak z mého pohledu to vůbec nesedí. Teda jako vyloženě z pohledu co mě se líbí. V tom případě bych na první místo dala JRT a zbytek by mi byl asi tak nějak jedno
Ale co se týče toho, co vídám. Tak jezevčíků je to pořád dost, i když teda myslím, že velká většina z nich jsou spíš kříženci. Ale zase jorkšírů (a hlavně jakojorků) vídám mnohem víc než jezevčíku a i víc než čivav. Pak hodně potkávám, nebo znám, jako JRT a zbylá plemena spíš tak jako po málu.
Jo, to s Tebou souhlasím, že můj seznam by vypadal úplně jinak.

napsal(a):
A nezkopírovala jste špatný seznam? Tohle začíná jako seznam "od kterého psa jsme byli nejčastěji pokousáni" :-)
...chybí tam kokr
napsal(a):
zrovna kolegyně ze stáje si jezevče k jezevčici ted pořídila....mě by se taky líbil takový černý hladkosrstý salámek nebo rozdrbanej drsňák. u nás je to v okolí číva, york a shitzu...i ten pomeranian tu vedle bydlí se šicákem v jedné domácnosti...
Edit: u nás v okolí- po sídlišti je tak ze seznamu všechno....neteře mají španěly- z množky, pár jrt tu chodí-i u nás jsou dva- jeden hodně jako- třeba je to parson ,... knírači byly kdysi tři, už jen jeden, šeltie byla také hned vedle už není, ale zahlídla jsem jinou.....
U nás kavalíři, jorci, jakočivavy a jakoJRT. Ostatní asi ne, ani ty jezevce nevídám. Teda měl jej expřítel, ale ten byl z jižních Čech, což je tak nějak jedno.

fikovnice
napsal(a):
U nás kavalíři, jorci, jakočivavy a jakoJRT. Ostatní asi ne, ani ty jezevce nevídám. Teda měl jej expřítel, ale ten byl z jižních Čech, což je tak nějak jedno.
jsem taky z jihu..asi obliba jezevčíků je zde nějak zakořeněná, taky jsem měla skorojezevčíka vysoko v krvi z útulku
fikovnice
napsal(a):
Už to tu jednou bylo, ale právě jsem narazila na článek, který uvádí pořadí oblíbenosti malých plemen. Tak je sem vypíšu. A co vy, vidíte to podobně - třeba i stran početnosti - jestli se s nimi setkáváte často?
1. jezevčík
2. čivava
3. yorkšírský teriér
4. německý špic
5. kavalír king Charles Španěl
6. malý knírač
7. boloňský psík
8. šeltie
9. JRT
10. bišonek
Popravdě v tom seznamu vidím dost velikostní rozdíly a mezi miniplemena bych určitě všechny nezařadila. Ale celkem mě překvapilo to první místo jezevce, myslela jsem, že je už tak nějak na ústupu.
Podle našeho sídliště bych přeházela pořadí:
1. york všech velikostí, barev, tvaru a typů uší
2. čivava ve všech velikostech
3. kudrnatý nízký psík (boloňka, bišonek)
4. kavalír
5. jezevčík
6. knírač malý
7. pudlík
8. JRT
9. špic
10. krysařík, trpasličí pinč
Šeltie na sídlišti snad vůbec není, ale hodně jich běhá agility.

hodně článků bývá přejatých... takže to vůbec nemusí být "český" žebříček popularity. A zdroje se občas neuvádí... takže to není poznat.
U nás je v okolí hodně jakoyorků, jakoraslů a jakobišonků

fikovnice
napsal(a):
...a myslela jsem, že se do popředí dostávají motýli. Evča se mnou asi bude souhlasit!
...kdepak...u nas na sídlišti obcas Kelišovo bratr a bratranec, ale uz se odstěhovali...a u prace na druhem sidlisti jedna fenka, jinak nic v blizkem a širokem okoli.....mozna je to pro tohle plemeno stěsti....vysoka porizovaci cena a az ne tak exkluzivni a lakavy vzhled jako jorrci, civavy a pod.,....
Joooj,priznám sa,hoci som fanúšikom veľkých plemien,tak v kútiku duše by som veľmi chcela drsnosrstého jazvečíka Naši len gúlajú očami,že je to taký zmeták,ale mne príde ako riadny týpek a polovné vyžitie by u nás tiež mal A normálne vidím,ako ho vozím v košíku na bicykli a Nefret cupká vedla nás Lebo teda Nefret by som v košíku voziť nemohla. Košík by praskol hneď a bicykel dve sekundy na to Pre hejterov-vozíme sa len po lese či poli,bud skoro ráno alebo večer,žiadny asfalt.
Z hentoho výberu sa mi už nepáči žiadne plemeno,sto ludí,sto chutí.
A u nás v Malackách je tisíce akože jorkšírov,čiváv,buldočkov a JRT. Taká klasika.
Ten JRT (nebo něco jako JRT) mi přijde dost vzadu, vídám jich mraky úplně všude. Jinak souhlasím s první trojkou jezevec, jork, čivava + JRT, jen bych přehazela pořadí. Potkávám všechny pořád hodně. A dost často má jeden člověk třeba 3 JRT, 3 jezevce, 3 jorky,..takhle po třech jsem potkala od každého zmíněné i za jeden den.
Andrýsek3
napsal(a):
Ten JRT (nebo něco jako JRT) mi přijde dost vzadu, vídám jich mraky úplně všude. Jinak souhlasím s první trojkou jezevec, jork, čivava + JRT, jen bych přehazela pořadí. Potkávám všechny pořád hodně. A dost často má jeden člověk třeba 3 JRT, 3 jezevce, 3 jorky,..takhle po třech jsem potkala od každého zmíněné i za jeden den.
Sranda,ako je to všade inak. U nás v meste je jazvečíkov len zopár a všetci patria polovníkom,zato "JRT" sú naozaj večné plemeno a vyskakujú na mňa spoza každého rohu

Tak já bych řekla, že vídám hodně yorků a jako yorků...bišonů a pod. a pak teda voříšky.
Kavalíra a šeltii vidím vyjímečně a jezevčíka sem tam.
Ale co teda potkávám dost často jsou frbulíci.....ti mi snad přijdou, že se s yorky dělí o první pozici......do toho teda počítám i to, co je těmhle plemenům podobné.

U nás klasika, vedou yorkové, čivavy a bišoni všech velikostí a odrůd. Na druhém místě JRT a jezevčíci.
Z těch větších plemen vede cokoliv s příměsí bull psa.

U nás jsou zejména (jako)yorci, (jako)jrt, bišonci / havaňáčci, malí knírači a bostonci. Kavalírů, šeltií a jezevčíků tady v okolí máme pár také, ale není to “masová” záležitost.

aluska
napsal(a):
No jasně že jezevčík :-D, moje smečka
....nádhera..jeden krasavec hnědy dlouhosrsty je u nás na sidlisti, ale hrozně bazlivy....
napsal(a):
....nádhera..jeden krasavec hnědy dlouhosrsty je u nás na sidlisti, ale hrozně bazlivy....
Já mám bázlivou jenom jednu, našla se na Slovensku u hnojiště a asi nezažila nic hezkýho, i po 5ti letech u mě se pořád bojí. Černá tygra by nejradši chodila každý ráno do školky, jak miluje děti. Ostatní dva zrzouni jsou tak nějak normální, nechají se pohladit, nebojí se. Pes s PP v popředí ke mě přišel před 3mi lety už nechtěný majitelem v hrozném stavu ( podvýživa, zlomené žebro, posunutá pánev, vyosená kyčel a rameno, zubní kámen, horší jaterní testy). Dala jsem ho do kupy, uchovnila a na starý kolena jsme udělali českého šampiona a českého veterán šampiona .
aluska
napsal(a):
Já mám bázlivou jenom jednu, našla se na Slovensku u hnojiště a asi nezažila nic hezkýho, i po 5ti letech u mě se pořád bojí. Černá tygra by nejradši chodila každý ráno do školky, jak miluje děti. Ostatní dva zrzouni jsou tak nějak normální, nechají se pohladit, nebojí se. Pes s PP v popředí ke mě přišel před 3mi lety už nechtěný majitelem v hrozném stavu ( podvýživa, zlomené žebro, posunutá pánev, vyosená kyčel a rameno, zubní kámen, horší jaterní testy). Dala jsem ho do kupy, uchovnila a na starý kolena jsme udělali českého šampiona a českého veterán šampiona .
Viac takýchto dobrých duší,ako ste vy! Klobúk dole Máte nádhernú bandu dlháňov

aluska
napsal(a):
..jste skvělá.....
napsal(a):
...kdepak...u nas na sídlišti obcas Kelišovo bratr a bratranec, ale uz se odstěhovali...a u prace na druhem sidlisti jedna fenka, jinak nic v blizkem a širokem okoli.....mozna je to pro tohle plemeno stěsti....vysoka porizovaci cena a az ne tak exkluzivni a lakavy vzhled jako jorrci, civavy a pod.,....
Prosím Tě, vždyť právě vzhled je lákavý! Kdo by nechtěl pesana, na kterého když se jen podívá, tak už má úsměv na tváři?

fikovnice
napsal(a):
Prosím Tě, vždyť právě vzhled je lákavý! Kdo by nechtěl pesana, na kterého když se jen podívá, tak už má úsměv na tváři?
... jenomže on si kazdy mysli, ze to civava, ta maxi verze....anebo vořech...ja uz to ani nevysvětluju, motyla tipuje par znalých...a on kazdy chce pravě tu mini civavu.....

fikovnice
napsal(a):
Vidíte, a já třeba knírače neviděla ani nepamatuji.
..u nás pan uz tretiho v řadě, ale to je tady na sídlišti samojediný....vzdy maleho černého a protivneho, zrejmě to bude tim panem.....

fikovnice
napsal(a):
....kdysi jsem chodila na cvicak s půjcovanym velkym cerným, úžasný pes....mam slabost pro malé pepřaky, a těm i moc sluší nekupírovani....ale neviděla jsem krom výstav uz léta nikde....

fikovnice
napsal(a):
Tady jich je hodně, určitě víc než jezevčíků, ale docela mě štvou (resp. jejich majitelé). Až na jednoho všichni rostou jak dříví v lese, nikdo se jim nevěnuje, a jsou hrozně nervní a protivní. Nerada je potkávám.
Jedna paní je tady venčí tak, že otevře branku a jde si domů dát kafe. Tři malí kníři pak běhají sami po přilehlé louce a obtěžují okolí...

napsal(a):
Tady jich je hodně, určitě víc než jezevčíků, ale docela mě štvou (resp. jejich majitelé). Až na jednoho všichni rostou jak dříví v lese, nikdo se jim nevěnuje, a jsou hrozně nervní a protivní. Nerada je potkávám.
Jedna paní je tady venčí tak, že otevře branku a jde si domů dát kafe. Tři malí kníři pak běhají sami po přilehlé louce a obtěžují okolí...
..kdysi to byli na cvicacich úžasní pracovní psi.....

napsal(a):
..kdysi to byli na cvicacich úžasní pracovní psi.....
Já vím. Moje maminka taky měla kníra, černého střeďáka. Problém je, že s nimi málokdo pracuje...
aluska
napsal(a):
Smekám!

napsal(a):
Já vím. Moje maminka taky měla kníra, černého střeďáka. Problém je, že s nimi málokdo pracuje...
...velka skoda....

A ještě westíci! S těmi se taky roztrhl pytel!

napsal(a):
A ještě westíci! S těmi se taky roztrhl pytel!
Tady máme dva a jsou hodný :)
A ještě tu máme světový div, smečku tří hodných smetáčků, tj. malých německých špiců! Choděj s pánem na volno, někdy trochu moc na volno, ale jsou hodný, neřvou a rádi se s naším psem pozdraví.
napsal(a):
Tady máme dva a jsou hodný :)
A ještě tu máme světový div, smečku tří hodných smetáčků, tj. malých německých špiců! Choděj s pánem na volno, někdy trochu moc na volno, ale jsou hodný, neřvou a rádi se s naším psem pozdraví.
My máme v paneláku jednoho pomeraniana, celkem sympaťák. Jeho majitel je asi gay a pořídil si jej jako módní plemeno, ale to je fuk. Pes je mi fakt celkem sympatický.
Tak u nás rozhodně "york" plný sídliště. Musím k tomu přidat "biwer" a mix těchto dvou. A podle seznamu jako druhé šeltie. Ale tak na závodech agi se toho v těch malých o moc víc nevidí. A taky co jsem si před 4 lety pořídila kokra a začala s ním chodit přes půlku města, tak i jich je tu teď dost. Ale taky ve všech možných velikostech a typech srsti Ale to už je spíš střeďák.
Zato malého špice jsem viděla jednoho na cvičáku a jednoho na pejskařským srazu a jinak nikdy Malé knírače má v širokém okolí taky jen jedna paní a už jsou to dědci.

U nás všechno souhlasí. Jezevčíků je méně, kníračů jen pár. Jinak tady neběhá nic jiného, když si pod pojmem německý špic představíme výhradně uřvané nesocializované pomíky. Na druhou stranu je dobře, že je slečny hned berou do náruče, protože pro mého psa je to jen přitažlivá chlupatá koule, takový dokonalý střapec. Kůžičkááá!!! Lovíme!!!
napsal(a):
U nás všechno souhlasí. Jezevčíků je méně, kníračů jen pár. Jinak tady neběhá nic jiného, když si pod pojmem německý špic představíme výhradně uřvané nesocializované pomíky. Na druhou stranu je dobře, že je slečny hned berou do náruče, protože pro mého psa je to jen přitažlivá chlupatá koule, takový dokonalý střapec. Kůžičkááá!!! Lovíme!!!
Už zase "Kůžičkááá"!