Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.12.2020 21:23
Eirlys

XXX.XXX.236.123

Ahoj, prosím jdu si pro radu.
Mám 4měsíční štěně, se kterým jsem začala chodit na cvičák. S předchozím psem jsem dělala různé psí sporty, vysoutěžili jsme si i nějaké medaile na neofiko závodech, zvládli i jednodušší zkoušky, výcvik mě velice baví a ráda jsem se v tom všem vzdělávala a trénovala. :-) Celou dobu co jsem minulého psa cvičila jsem používala metody pozitivní motivace - navštěvovala jsem více různých výcvikářů. Se štěnětem navštěvuji ZKO, kde metody které výcvikář používá mi nejsou jednak moc sympatické ale především mi jsou úplně cizí. Bydlím teď totiž na druhé straně ČR než s předchozím psem, není tedy možnost pravidelně docházet k lidem, se kterými jsem cvičila předchozího psa. Ráda bych tedy znala Váš názor na moji situaci. Štěně jsem zatím vedla podle svých nejlepších znalostí a zkušeností - umí už několik povelů, hodně si hrajeme (vlastně vše tak jako cvičíme hrou..) a socializujeme všude možně, je to takovej hodnej ťunťa. A já mám tedy dilema, zda najít jiný cvičák, který se bude shodovat s tím co už umím a znám a nebo se zkusit nechat naučit i jiné výcvikové metody.. Nerada "házím flintu do žita" a na tomto cvičáku jsem byla zatím pouze párkrát ale např. se mi vůbec nelíbí metody že mi pan výcvikář "vyškube štěně za vodítko" v různých situacích... Mě by nikdy nic takového nenapadlo mýmu malýmu ťunťovi udělat a prostě nedokážu posoudit jestli jsem prostě přecitlivělá? Nebo se takto normálně cvičí? S předchozím psem jsem dělala takové ty jako měkké sporty jako jsou agility atd.. S nynějším štěňákem bych ráda pronikla do tajů takové té klasické cvičákové poslušnosti, obrany a stopy.

Nerada bych něco zanedbala a vypěstovala třeba u zatím (podle mě) bezproblémového štěněte nějaký problém tím, že se k němu bude chovat hruběji než je nezbytné.

Předem děkuji za názor a za rady

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.12.2020 21:58

Eirlys napsal(a):
Ahoj, prosím jdu si pro radu.
Mám 4měsíční štěně, se kterým jsem začala chodit na cvičák. S předchozím psem jsem dělala různé psí sporty, vysoutěžili jsme si i nějaké medaile na neofiko závodech, zvládli i jednodušší zkoušky, výcvik mě velice baví a ráda jsem se v tom všem vzdělávala a trénovala. :-) Celou dobu co jsem minulého psa cvičila jsem používala metody pozitivní motivace - navštěvovala jsem více různých výcvikářů. Se štěnětem navštěvuji ZKO, kde metody které výcvikář používá mi nejsou jednak moc sympatické ale především mi jsou úplně cizí. Bydlím teď totiž na druhé straně ČR než s předchozím psem, není tedy možnost pravidelně docházet k lidem, se kterými jsem cvičila předchozího psa. Ráda bych tedy znala Váš názor na moji situaci. Štěně jsem zatím vedla podle svých nejlepších znalostí a zkušeností - umí už několik povelů, hodně si hrajeme (vlastně vše tak jako cvičíme hrou..) a socializujeme všude možně, je to takovej hodnej ťunťa. A já mám tedy dilema, zda najít jiný cvičák, který se bude shodovat s tím co už umím a znám a nebo se zkusit nechat naučit i jiné výcvikové metody.. Nerada "házím flintu do žita" a na tomto cvičáku jsem byla zatím pouze párkrát ale např. se mi vůbec nelíbí metody že mi pan výcvikář "vyškube štěně za vodítko" v různých situacích... Mě by nikdy nic takového nenapadlo mýmu malýmu ťunťovi udělat a prostě nedokážu posoudit jestli jsem prostě přecitlivělá? Nebo se takto normálně cvičí? S předchozím psem jsem dělala takové ty jako měkké sporty jako jsou agility atd.. S nynějším štěňákem bych ráda pronikla do tajů takové té klasické cvičákové poslušnosti, obrany a stopy.

Nerada bych něco zanedbala a vypěstovala třeba u zatím (podle mě) bezproblémového štěněte nějaký problém tím, že se k němu bude chovat hruběji než je nezbytné.

Předem děkuji za názor a za rady

Vyškubat štěně za vodítko? Na takovém cvičáku by mě už neviděli. Dejte na svůj pocit. Je to váš pes.

2.12.2020 07:27

Přesně, pryč odtamtud a co nejrychleji.
Nemyslete si, že jen proto, že to je cvičák, mají patent na nějaký zázračný metody. Často to jsou prostě ptákoviny, na psa se musí řvát, bez stahováku se cvičit nedá, ignoruje se povaha a aktuální nálada psa... a ještě vám tam nechají psy servat a tváří se, že je všechno OK .... atd
Hodně štěstí při hledání lepšího cvičáku. Nebojte se kdyžtak zůstat bez cvičáku, lepší než chodit na blbej...

2.12.2020 09:09
janaa

XXX.XXX.34.82

Vyškubat malé štěně za vodítko není jiná výcviková metoda,ale imbecilita. Rychle pryč

2.12.2020 13:18

Kdyby mi někdo vyškubal štěně na cvičáku, tak ho následně vyškubu já.

Hlavně bych psa z ruky nedala...za druhé, pokud bych viděla, že výcvik probíhá stylem, který mi absolutně nevyhovuje, tak tam prostě nechodím....to bych si raději psa cvičila sama bez cvičáku.....vlastně už jsem to udělala, ještě v době svazarmovských cvičáků.....takhle jsem to se svojí čubou dělat nechtěla, tak jsem si jí vycvičila dle svého a sama.

2.12.2020 14:40
Eirlys

XXX.XXX.6.55

Děkuji moc všem za odpovědi, jsem ráda, že jste mě utvrdili v mém pocitu. Jenom bych se ještě zeptala na jednu věc.. Psa jsem si do teď cvičila sama pozitivkou, shapingem atd. a myslím si, že jsem v tom jakože docela schopná ale prostě štěně jsem si pořizovala s tím, že s ním chci dělat sportovku a např. s obranami si sama asi těžko poradím a se stopou taky nemám nic moc zkušenosti, takže bych si na to sama netroufla.. Myslíte, že mám vůbec šanci tedy najít cvičák, kde budu dělat klasickou sportovku ale nebude se tam praktikovat žádná taková mně nesympatická metoda? ZKO co jsem prohlížela v okolí nikde moc nezmiňují s jakým přístupem cvičí. (ještě jich samozřejmě zkusím projet víc, jen jsem chtěla odpovědět zde do diskuze a poděkovat za odpovědi) Ještě zmíním, že bydlím teď v Praze takže tady toho bude určitě spoustu na výběr.

2.12.2020 15:07

Se nejdriv zeptam - proc vam toho psa vycukali?

2.12.2020 15:28
Eirlys

XXX.XXX.6.55

Petrahei, moje štěně je takové trochu odtažité od lidí, ne že by k cizím vůbec nechtělo ale nenechá se třeba úplně pomazlit od každého, jen si třeba čuchne a víc nic nechce. Pan výcvikář si psa chytí za vodítko a psa si přitáhne - trhavým pohybem a dokud pes u něho není v klidu tak ho nepustí - trhne znovu a takhle i třeba několikrát za lekci.. Prý aby se nebálo cizích lidí. Nechtěla jsem aby to vyznělo jakože tam pes visí za obojek ve vzduchu to ne.. ale prostě jako není to jemné přitáhnutí vodítka ale škubání. Hodně mě tohle zaráží právě kvůli tomu, že prostě pokud štěňák k cizím lidem nechce tak ho samozřejmě nenutím a tohle ve mě poslední dobou spíš budí obavy aby se třeba spíš cizích lidí nezačal bát když ho takhle někdo z mého pohledu nepříjemně nutí.. Já právě takovéto způsoby nikdy nepoužívala ani mě je nikdo neučil, proto jsem se sem přišla zeptat, zda jsem jen jako přecitlivělá nebo jestli jsou takové praktiky v pořádku a běžně se používají. Nebo třeba kromě tohoto, když mi tam chtěl sebrat pohozený kapesník ze země, tak jsem měla za psa taky cuknout a zakřičet na něho aby se vyděsil a nesbíral nic ze země. víc toho asi rozepisovat nebudu, jen takhle bych to popsala prostě některé věci mi přijdou přehnaný. Štěně je teda velkýho plemene tak by ho nějaké trhnutí snad zranit nemělo, ale třeba kamarádka má štěně yorka a chtěla jsem jí taky vzít na cvičák, ukázat jí že cvičit je zábava, ale sem bych se jí bála přivést...

2.12.2020 16:10
manitschka

XXX.XXX.84.229

Psa bych si rozhodně nijak nutit nebo lámat nenechala. Pokud nemá o bližší kontakt zájem, rozhodně mi uvedené jednání přijde kontraproduktivní.

V Praze mám osobní a důvěryhodně zprostředkovanou dobrou zkušenost s Pesoparkem v Uhříněvsi a Haf Bez Obav, to jsou tuším Stodůlky a Řeporyje. Zkuste kouknout na stránky, třeba vás některý zaujme. My chodíme zatím na základní poslušnost, sportovku a další tréninky mají ale v rozvrhu taky. :-)

2.12.2020 21:59

No - prihlasila jste se do zakladniho kurzu, ze? cvicite radovku a obecnou, mestkou poslusnost ?
A fakt je, ze to co popisujete - by se mi nelibilo ani v zakladnim kurzu.
U sportovky je to uplne mimo misu. I kdyz necvicim pozitivkou - tohle se proste nedela -je to kontraproduktivni.

Muj nazor je, ze nikde pri hromadnem cviceni vam dneska nedaji dobre zaklady pro sport.

Na to se uz dneska plati individualky...kdo umi pripravovat psy, nevede radovky. Doby se meni, no...

Takze vlastne nevim, kam bych vas poslala. I kdyz jezdim na dost mist v Praze - neznam skoro vubec v tech ZKO jejich kurzy a vycvikare, co je vedou. To je jiny svet :-D

3.12.2020 11:40
Eirlys

XXX.XXX.6.55

Všem děkuji moc za odpovědi. Mrknu na ty co mi doporučila Manitschka. Jinak Petrahei, chodím zatím na individuálky, do kurzu bych prý byla přiřazena až později. Porozhlédnu se tedy po jiném cvičáku. :-) Snad tedy najdu něco co nám víc vyhovovat.

3.12.2020 12:05

zaregistrujte se a napiste SZ, pls.
fakt by me zajimalo, kdo dava takovouhle individualku

hafbo a pesopark je na ZZO a ZOPky fajn, dal se asi nedostanete.

btw. takhle to normalne vypada, kdyz si vase stene na sportovku pujci trener

https://youtu.be/SAnqPiIheH0

3.12.2020 12:51
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.16.131

Eirlys napsal(a):
Všem děkuji moc za odpovědi. Mrknu na ty co mi doporučila Manitschka. Jinak Petrahei, chodím zatím na individuálky, do kurzu bych prý byla přiřazena až později. Porozhlédnu se tedy po jiném cvičáku. :-) Snad tedy najdu něco co nám víc vyhovovat.

Pokud chcete cvicit sportovku na vyšší úrovni, než je "ZZO, ZOP a hop", tak na kurz rovnou zapomeňte - to chce opravdu cvičit individuálně s trenérem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík